10 tips waarmee jij de examens gaat halen!

EXAMENTIP

De tijd raast voorbij. Over nog maar drie weken zit ik daar. Zwetend, mijn hersens krakend en hard pennend mijn examens te maken. En ondanks dat ik er vertrouwen in heb dat het goed gaat komen, vind ik het toch ook best wel een beetje spannend. En jij, als je examens gaat doen, waarschijnlijk ook.Vandaag heb ik tien examentips, waarmee we die toetsen gaan ROCKEN!

Deze examens moet ik maken

Als allereerst maar even wat meer over mijn ‘schoolsituatie’, voor degenen die mijn blog nog niet (zo lang) volgen. Ik zit nu in VWO 6 en ben officieel bezig met het profiel Cultuur & Maatschappij. Maar, eigenlijk is mijn profiel gewoon een mengelmoesje van van alles en nog wat. Ik heb vakken uit allerlei verschillende ‘hoeken’, zoals Latijn, Biologie en Economie.

Hoe ik er nu voor sta? Eigenlijk best wel goed! Ik heb het zelfs voor elkaar gekregen om met mijn cijfers van de afgelopen toetsweek al mijn gemiddelden van mijn vakken naar een 8 omhoog te halen, jippie! Voor mijn examens hoef ik dus ook niet heel erg bang te zijn. Maar spannend, dat blijft het altijd.

samenvattingen maken

5 tips voor het voorbereiden (en halen!) van je examens!

Vanaf nu ben ik de drie weken voordat de examens beginnen, helemaal vrij. Ik heb er eens even over nagedacht hoe ik die wil gaan invullen, en wat ik eraan kan doen om mijn examens te halen. Hier komen mijn tips!

1. Maak een overzicht

Maak, voordat je begint met leren, een overzichtje van wat je nog moet doen voor welke vakken. Je zult vast vakken hebben waar je nog heel veel voor moet leren, maar misschien zijn er ook wel vakken waar je weinig meer aan hoeft te doen!

2. Maak een planning

Aan de hand van dat overzicht kan je een planning gaan maken. Kijk hoeveel dagen je nog de tijd hebt tot de examens beginnen, en plan bijvoorbeeld twee vakken per dag in. Een fijne manier om te plannen vind je hier, in een artikeltje van mij op studenten.net!

3. Herhalen, herhalen, herhalen

Op de examens wordt bijna alle stof die je de afgelopen 4, 5 of 6 jaar hebt geleerd, gevraagd. En dat is veel. Ik vond het zelf dan ook best lastig om te bedenken hoe ik dat nu allemaal opnieuw kan gaan leren.

Het draait in ieder geval dus om herhalen, véél herhalen. En gelukkig kan dat op een veel efficiëntere manier dan al je oude boeken door te werken :) Haal bijvoorbeeld je oude samenvattingen erbij (ik heb zelf zo ongeveer alles samengevat de afgelopen jaren), en vergeet ook niet de Samengevat Bundels aan te schaffen, daar staat álles in!

4. Heel – veel- oefenen

Als je zoveel mogelijk stof herhaald hebt, kan je je gaan richten op proefexamens. Op examenblad.nl zijn er tientallen te vinden. Saai, I know, maar door het maken van heel veel van die examens weet je wel precies wat je straks kan verwachten, en ontdek je waar nu nog je zwakke plekken liggen!

5. Voor de hoge nood

Als je een vak nou écht heel erg lastig vindt en bang bent dat je het examen niet gaat halen: probeer nog een examentraining voor dat vak te regelen! In één of meerdere dagen wordt je dan helemaal klaargestoomd voor het examen van dat vak, en van veel mensen om me heen hoor ik dat zo’n training echt ideaal is!

kapten and son horloge

5 tips voor als de examens écht gaan beginnen…

1. Verwen jezelf een beetje

Trek op de dag van de examens zelf fijne comfy kleding aan, geniet van een lekker ontbijtje, en neem wat lekkere snacks mee (die níet kraken! ;) ). Zo’n examenperiode is best een zware tijd voor je, dus maak het jezelf vooral lekker gemakkelijk.

2. Slapen

En dan niet pas om 3 uur ‘s nachts, de dag voordat je je examen hebt. Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat het echt geen nut heeft om vlak voordat je examens beginnen tot diep in de nacht door te leren. Heel veel extra’s sla je dan toch niet meer op, en je wordt er alleen maar moe van. Gewoon genoeg slaap pakken dus.

3. Oordopjes

Word jij in zo’n grote gymzaal met allemaal verkouden en snoepjesetende mensen soms ook helemaal gek van alle geluidjes om je heen? Koop oordopjes! Superfijn als je snel afgeleid bent (hoi) :)

4. Even heel wat anders doen

Yup, examens zijn heel spannend. Maar je gaat ze niet halen door dag aan dag non stop te leren. Vergeet niet af en toe even een flinke pauze te nemen waarin je ál je adrenaline en energie eruit kan gooien. Dansen, hardlopen, even naar buiten met een stel vrienden, desnoods een paar keer de trap op en af rennen… Verzin iets leuks!

5. En dan gewoon gaan

En als het dan echt eenmaal zover is: ga aan een tafeltje zitten, pak je pen erbij, houd je doel voor ogen, en ga dat examen gewoon maken. Nog een paar weekjes, en dan ben je er vanaf. Voor altijd. WAUW. Nog even knallen!

SCHRIJVEN

Stiekem ben ik zelf best wel een beetje zenuwachtig, zeker omdat ik niet voor alle proefexamens die ik gemaakt heb een voldoende haalde. Ook voor mij wordt het dus nog even hard werken :)

Heb jij nog goede examentips? Laat ze hieronder in de comments achter!

Liefs Anniek

 

21 reacties

 • Reply
  Esmée
  20 april, 2016 at 05:49

  Handige tips (ondanks dat ik m’n examens pas over 2 jaar heb). Heel veel succes met leren voor de examens, het komt vast goed!

 • Reply
  Eline
  20 april, 2016 at 08:13

  Mijn tip voor tijdens de examens is laagjes aan doen, want het kan echt heel warm zijn of heel koud. Verder natuurlijk heel veel herhalen. Heel veel succes met al je voorbereidingen!

 • Reply
  Klaske
  20 april, 2016 at 08:22

  Supergoede tips Anniek! Ik doe dit jaar ook examen (havo) en sta er gelukkig heel goed voor, maar die examens blijven een beetje eng. Maar met deze tips gaat het vast helemaal lukken! Liefs

 • Reply
  Iris
  20 april, 2016 at 08:37

  De gedachte dat de examens na twee weken alweer voorbij zijn is ook heel geruststellend.

 • Reply
  Denise
  20 april, 2016 at 08:46

  Hele goede tips!!! En wow, een 8 gemiddeld? Jij gaat knallen!

 • Reply
  Kim
  20 april, 2016 at 09:41

  Oeh, spannend! Voor mij is dit alles alweer 5 jaar geleden en ik ben nu bezig met afstuderen -getting old…-, maar de examens vielen mij achteraf alles mee! Mijn tip is; maak je niet te druk. Ik was de eerste keer gezakt en had een herkansing. Ik ging d’r vrij nuchter in en ben uiteindelijk alsnog geslaagd! Niet heel leuk, een her, maar ook geen wereldramp, voor degene die het niet halen. En oh ja, ik was wel zo’n last minute persoon die een avond vooraf een keer begon met leren. Misschien dat het daar ook aan gelegen heeft, haha! Ik stond er niet geweldig voor, dus misschien had ik de hoop vooraf opgegeven en dat is m’n tweede tip; geef vooral niet op!:) als jij denkt dat het onmogelijk is, is dit het vaak nog niet. Succes allemaal met de examens!

 • Reply
  Judith
  20 april, 2016 at 09:58

  Hele goede tips! Hoewel het voor mij alweer bijna twee jaar geleden is, weet ik van mezelf nog dat vooral het maken van oefenexamens rust gaf (naast het leren uiteraard). Een timer zetten en dan binnen de tijd het examen maken. :) Heel veel succes alvast, Anniek en je kunt het! <3

 • Reply
  Manon
  20 april, 2016 at 11:06

  Fijne tips voor diegene die examens moeten doen. Ik ben blij dat ik dat niet meer hoef!

 • Reply
  Suzanne
  20 april, 2016 at 12:19

  Heel erg veel succes met je examens!

 • Reply
  DisneyChicks.nl
  20 april, 2016 at 17:07

  Wat een handige tips allemaal! Ik wil iedereen die toetsen moet maken heel veel succes wensen! :)

 • Reply
  Robin
  20 april, 2016 at 17:27

  succes met je examens! Ik heb ze over 3 weken weer en ga deze tips zeker gebruiken ^^

 • Reply
  Marieke van Putte
  20 april, 2016 at 17:53

  Wat een fijne tips! Ik doe dit jaar ook eindexamen VWO en ik ben super zenuwachtig, nu al.. Ik ga zeker jouw tips gebruiken, want volgens mij komt het dan wel goed (: Ik sta er best goed voor, alleen wiskunde is echt een ramp. Veel succes met jouw examens!!

  Liefs, Marieke

 • Reply
  Storia Dolce
  20 april, 2016 at 19:12

  Mijn tip is om sowieso om niet non stop te gaan leren, want zo kan je ook black out krijgen.
  Ik heb mijn examens al gehad, en twee ben ik ervoor gezakt.
  Nog veel succes, het lukt je vast wel :) Liefs

 • Reply
  Melanie
  20 april, 2016 at 20:46

  Hele slimme tips! vooral dat herhalen.. dat heeft me zo vaak gered!

 • Reply
  Maartje
  21 april, 2016 at 06:27

  Handige tips, heel veel succes!

 • Reply
  Janine
  21 april, 2016 at 06:58

  Top tips! Ik zit ook in m’n examenjaar vwo en vind het ook wel spannend! Vooral ook omdat mijn moeilijkste vakken, economie en wiskunde, de dag na elkaar zijn. Maar ik ga heel goed plannen en heel veel oefenexamens maken!

 • Reply
  Lilian
  21 april, 2016 at 12:45

  Oh dit brengt weer herinneringen naar boven, haha! Ik vond mijn eindexamens niet zo moeilijk, maar dit zijn wel goede tips voor degenen die er wat meer moeite mee hebben. Succes alvast!

 • Reply
  Ilse
  23 april, 2016 at 07:26

  Een 8 als gemiddelde? Super! Zo’n goede student was ik zelf nooit. :-)

 • Reply
  Marleen
  25 april, 2016 at 10:49

  Als ik dit allemaal zo lees gaat dit bij jou allemaal goed komen! Succes!

 • Reply
  Demi
  27 april, 2016 at 11:12

  Ik heb vorig jaar mijn examens gehad en gelukkig geslaagd. Ik moet zeggen dat het blijven maken van oefenexamens en het goed eten en slapen echt zijn vruchten heeft afgeworpen! Succes alvast! :)

 • Reply
  elise
  4 mei, 2016 at 10:17

  Ahh vet handige tips! Thankyou Anniek! Ik begin meteen met twee examens! Gelukkig hoef ik voor Nederlands niet heel veel meer te doen. Andere vakken gaan nog best pittig worden. Ook zo’n leuke drijfveer. Mijn biologie leraar neemt iedereen die op het CE of als gemiddelde een 8 of hoger heeft uit eten, naar de mac ofzo. En dat is een toffe leraar dus ik wil heel graag een 8 halen :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.