6 tips voor een duurzame garderobe

Duurzamer leven. Veel mensen zien er inmiddels wel het nut en de noodzaak van in, maar dan komt stap 2: dóen. En dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Op het gebied van kleding ben ik me al een tijdje aan het verdiepen in het onderwerp duurzaamheid, wat ik erg leuk en belangrijk vind – maar soms ook lastig. Vandaag deel ik een aantal tips met je, die je kunnen helpen met het creëren van een duurzame garderobe!

Tips voor een duurzame garderobe

Toen ik voor het eerst zelf mijn kleding mocht gaan kopen (met kleedgeld, weet je nog?), vond ik het heerlijk om te gaan shoppen bij de Primark, H&M en ZARA. De kleding was er lekker goedkoop én je had heel veel keuze. Wat voor industrie er achter deze ketens zat, daar was ik me nog niet zo van bewust. Ik was toen denk ik 13 jaar.

Inmiddels kom ik vrij weinig meer bij grote fast fashion ketens. In de afgelopen jaren ben ik veel meer te weten gekomen over hoe kleding gemaakt wordt, en nu probeer ik bewustere keuzes te maken bij het kopen van kleding. En dat bevalt me goed!

Omdat ik weet dat veel mensen duurzamer willen leven, maar dat het ook het lastig kan zijn om hiermee te beginnen, deel ik vandaag een aantal tips vanuit mijn eigen ervaring. Dit zijn stapjes die je kan maken om duurzamer om te gaan met kleding!

1. Wees kritisch tijdens het shoppen

Ik denk dat een groot deel van het probleem achter de fast fashion industrie bij onszelf ligt: degenen die mode als ‘fast’ zien. Soms kopen we kleding op een onbewuste manier, zonder het item écht leuk te vinden of nodig te hebben. Gewoon omdat het toch zo goedkoop is.

Een eerste belangrijke stap is daarom om bij het kopen van kleding – of je nou shopt bij een fast fashion keten of bij een andere winkel – kritisch te zijn. Word je écht enthousiast van dit kledingstuk? Voegt het item wat toe aan je garderobe, of heb je eigenlijk al 5 van dit soort shirtjes?

2. Investeer

Stap af van het idee dat je vooral véél kleding moet hebben. Koop in plaats van 10 flubberige shirtjes met een trendy printje, 2 echt mooie, tijdloze shirts. Zo’n shirt kost dan misschien iets meer, maar is vaak van betere kwaliteit en het gaat langer mee.

Het kopen van minder, maar kwalitatief goede items, scheelt een hoop onnodige productie van kleding.

3. Ga op zoek naar duurzame merken en winkels

Als je voorheen niet zo bezig was met duurzame kleding, zal je vooral veel reguliere winkelketens kennen die je aanspreken. Met duurzame merken ben je misschien nog niet veel in aanraking gekomen.

Doe daarom eens een beetje research, en kijk welke duurzame winkels bij jou passen qua stijl en budget. Zo ontdek je ook ook merken die op een eerlijkere manier produceren én waar je echt enthousiast van wordt!

Ik ben bezig met een artikel over duurzame en betaalbare kledingmerken. Dat artikel kan je binnenkort dus verwachten, en misschien helpt het je toffe duurzame merken te ontdekken!

4. Go tweedehands!

Yes, tweedehands! Ik ben er groot fan van. Ik vind het ontzettend leuk om op zoek te gaan naar mooie tweedehands items, omdat je vaak unieke dingen tegenkomt voor een leuke prijs! Ook is tweedehands een duurzame keuze: voor jouw aankoop is niets nieuws geproduceerd.

Waar vind je leuke tweedehands items?

 • Kringlopen
 • Vintage winkels (Veel leuke vestigingen te vinden in de grotere steden! ´Episode´ is mijn favoriet.)
 • Markten (IJhallen, Kilo sales, rommelmarkten)
 • Online, zoals op United Wardrobe

5. Delen

Ik woon in een studentenhuis met twee andere huisgenoten. Eén kast hebben we omgedoopt tot gezamenlijke kledingkast, omdat we qua stijl soms best wel met elkaar overeen komen. Op deze manier breidt je garderobe zich op een hele makkelijke manier uit!

Woon jij samen met iemand met ongeveer dezelfde maat en stijl? Leen eens wat van elkaar! Of houd een kledingruil met vriendinnen, en leen kleding aan elkaar uit waar je zelf een beetje zat van bent.

6. Verdiep je in de kledingindustrie

Door me meer te verdiepen in de kledingindustrie, ben ik me meer bewust geworden van de – negatieve of positieve – impact die je kan hebben op deze industrie. Door dit bewustzijn vind ik het makkelijker om duurzamere keuzes te maken, omdat ik mezelf nu bij het kiezen sneller vragen stel als: is dit een eerlijke prijs, door wie is dit gemaakt, heb ik dit echt nodig etc.

Meer kennis, is meer bewustzijn, en dat kan je helpen om die duurzamere keuzes ook echt te maken.


Weet ik álles van duurzaamheid af? Nee. Maak ik altijd de meest duurzame keuzes? Nee. Er zijn mensen die veel en veel duurzamer leven dan ik. Ik vind het echter tof en belangrijk om stap voor stap meer te leren over duurzaamheid, en de dingen die ik geleerd heb, wil ik graag met je delen. Vandaar dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Heb jij nog tips om een duurzame garderobe te creëren? Deel ze hieronder in de comments!

Liefs Anniek

7 reacties

 • Reply
  Inne
  22 juli, 2018 at 07:50

  Wat een fijn artikeltje dit! Dit geeft me echt een boost om meer duurzaam te gaan leven op het gebied van kleding, want ik ben soms heel guilty aan ketens zoals H&M, hoewel ik toch probeer om zoveel mogelijk bij andere winkels te kopen! Bedankt voor de tips, ik ben ook heel benieuwd naar het volgende artikel hierover, hihi! Xxx Liefs!

  • Reply
   Anniek
   30 juli, 2018 at 08:11

   Yes, heel leuk om te horen dat je weer meer inspiratie hebt gekregen om op een duurzame manier te gaan leven Inne! Tof, you go!

 • Reply
  Femke
  22 juli, 2018 at 12:33

  Ik vind het erg fijn om oude kleding bij de H&M te brengen. Voor iedere tas krijg je een kaartje met 15% korting op één artikel bij je volgende aankoop. Zo bracht ik er vorige week weer twee weg. We hebben hier in de buurt helaas niet zo veel tweedehandswinkels en degene die er zijn, zijn rete duur. En ik zorg dat wanneer ik bij de H&M kledingkoop, dat het bijna altijd conscious is! (Deze comment begint steeds meer te lijken op een sales praatje ahahaha, oeps).

  • Reply
   Anniek
   30 juli, 2018 at 08:10

   Goede tip Femke, thanks for sharing! Mooi dat ook H&M zo toch ook een stapje in de goede richting lijkt te zetten. :) X

 • Reply
  Lydiavan50ennogwat (opfacebook)
  23 juli, 2018 at 10:42

  Die deelkast! Wat een leuk initiatief is dat. Hier in den haag heb je by priester. Een kledingbibliotheek. Ook een mooie stap naar minder kopen.

  • Reply
   Anniek
   30 juli, 2018 at 08:05

   Dat is tof zeg, die kledingbibliotheek! Echt een goed en leuk initiatief. Een aantal jaren geleden zat er ook zoiets in Utrecht, maar helaas hebben ze niet lang bestaan. Hopelijk worden er weer meer van dat soort bibliotheken opgericht!

 • Reply
  Marthe
  6 augustus, 2018 at 11:38

  echt kei goeie tips! ik koop (vind ik zelf) toch nog iets te veel in winkels zoals h&m, maar ik koop ook echt veel tweedehands & die items zijn meestal de leukste, dus gooo tweedehands, hihi!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.