Waarom je eens een ochtendje alleen naar een café zou moeten gaan - GlowofbeautyGlowofbeauty

3 november 2017

Vorige week ging ik voor één van de eerste keren een ochtendje alleen naar een café. Dat was zó ontzettend fijn dat ik je er vandaag over wil vertellen. Ook wil ik je ideeën geven hoe jíj je tijd alleen in een koffietentje op z’n best kan gebruiken, en ik geef je tips over fijne koffietentjes in Utrecht om naartoe te gaan!

Mijn eigen ervaring

Zaterdagochtend. Ik had twee hectische weken achter de rug waarin ik het erg druk had gehad met mijn tentamens en nu was ik eindelijk weer even vrij. Had ik weer rust, en niet meer zoveel punten op mijn to do lijst staan.

Ik besloot die ochtend en middag door te gaan brengen in een koffietentje, alleen. Ik had de afgelopen weken nauwelijks tijd had gehad om bezig te zijn met mijn blog, en ik had het idee dat ik mijn doelen en de koers die ik wil varen met mijn blog, een beetje uit het oog was verloren.

Uiteindelijk heb ik úren in het cafeetje gezeten. En het was heel erg fijn. In die ene ochtend/middag heb ik gereflecteerd op waar ik nu sta met mijn blog en Instagram en of ik daar blij mee ben. Ik heb geformuleerd waar ik heen wil met mijn bedrijf en ik heb concrete plannen gemaakt om dat waar te maken.

Ik ben dus ontzettend productief geweest, maar kon ook helemaal ontspannen door de fijne plek waar ik zat, zonder afleiding en stress. En met een hele hoop koffie en lekkers.

Waarom jíj ook eens alleen zou moeten gaan

+ What to do

Het klinkt misschien een beetje gek om alleen naar een koffietentje te gaan. Meestal ga je samen met iemand, om lekker bij te kletsen of iets specifieks te bespreken. Toch wil ik je in dit artikel aanmoedigen om een keertje alleen te gaan en te ervaren hoe dat is.

Neem eens een keer een ochtendje of middagje vrij. Stap even uit je drukke leven en verwen jezelf door naar een fijn tentje te gaan, een heleboel koffietjes te drinken en de lekkerste taartjes uit te proberen. Kijk naar de mensen om je heen, luister naar de muziek die aan staat, proef de sfeer. Ontspan en geniet.

Hieronder een aantal ideetjes over wat je zou kunnen doen als je alleen naar een koffietentje gaat.

 • Als allereerste het meest belangrijke punt: veel koffie (thee of iets anders mag ook hoor) drinken en taartjes eten
 • Neem een notitieboekje mee en denk na over waar je nu staat in verschillende vlakken van je leven en of je daar blij mee bent (bijvoorbeeld: werk, studie, vrienden, familie, vrije tijd, ontspanning, persoonlijke ontwikkeling)
 • Neem een mooi boek mee. Verdwijn even in de wereld van het boek
 • Neem een schetsboek mee en ga tekenen
 • Als je altijd een bezig bijtje bent: ga in een lekkere stoel zitten, en doe even niks
 • Knoop een gesprekje aan met iemand die ook in z’n eentje koffie zit te drinken
 • Studeren
 • Blader je agenda door en kijk wanneer je iets leuks kan gaan doen met iemand waar je van houdt + stuur een berichtje naar diegene met een voorstel

Kortom…

Misschien dat mijn punt je nu al langzamerhand duidelijk is geworden. Eigenlijk gaat het me er in dit artikel niet eens zozeer om dat jij zo snel mogelijk alleen naar een koffietentje gaat. Wat ik vooral belangrijk vind om over te brengen, is dat het zo belangrijk is om tijd voor jezelf vrij te maken. Tijd waarin je je lange to do lijst even loslaat, helemaal ontspant en jezelf rust gunt. Dat ben je waard. En daar kan je zoveel nieuwe energie van krijgen!

Voor mij is het alleen naar een cafeetje gaan daar een ontzettend goede vorm voor, vandaar dat ik dat graag met je deel. En ik denk dat het een vorm is die voor veel meer van jullie ook fijn zou zijn. Maar misschien past een andere vorm beter bij jou, dat kan ook zeker!

Fijne cafeetjes in Utrecht

Ten slotte wil ik je nog een aantal toffe koffietentjes in Utrecht aanraden, waar ik graag zit. Deze drie tentjes zijn het zéker waard om eens een bezoekje aan te brengen!

 1. By far mijn favoriet: Koffie Leute Brauhaus. Een heel erg knus, huiskamerachtig café vol met vintage meubels. En mega lekkere brownies.
 2. Het Muzieklokaal is een café die ik pas net heb ontdekt. In Het Muzieklokaal wordt er alleen maar klassieke muziek gedraaid, waardoor de sfeer er heel fijn en rustgevend is. De inrichting is lekker retro en ze serveren lekker eten.
 3. Ook wil ik je het koffietentje Black Birds aanraden. Het is gelegen in het centrum van Utrecht, aan de Oudegracht. Ook hier vind je een vintage-achtige inrichting (yup, zoals je kan zien houd ik daar erg van) en goede koffie en taart.

Ga jij weleens alleen naar een koffietentje?

Liefs Anniek

 

14 comments on “Waarom je eens een ochtendje alleen naar een café zou moeten gaan”

  3 november, 2017

  Eigenlijk doe ik dat te weinig, terwijl ik weet hoe fijn het kan zijn! Ik heb hetzelfde met alleen op vakantie gaan; heb dat een aantal keer gedaan en ondanks dat het in het begin even wennen is om alleen ergens te eten/drinken, went het snel en is het juist super rustgevend! Fijn dat het voor jou ook zo goed werkt, dat wat je zegt over nieuwe energie klopt helemaal! :)

  Anniek
  5 november, 2017

  Wauw, alleen op vakantie gaan is nog wel even een level verder! Wat tof dat je dat gedaan hebt en het je goed bevallen is! Het lijkt me persoonlijk nog wel spannend, een aantal dagen alleen op pad… Het lijkt me zo jammer dat je je ervaringen niet kunt delen! Maar misschien is het juist daarom ook wel goed om eens te proberen en te kijken wat het met je doet. En leuk dat het jou ook zoveel energie geeft, gaaf!


  3 november, 2017

  Ergens eind oktober ben ik ook in mijn eentje voor het eerst ergens gaan zitten om te schrijven. Ik was eerst even langs boekenhandel de Donner in Rotterdam geweest en zag vele mooie boeken (kocht er natuurlijk ook eentje), en ging daarna bij The Tea Lab zitten. Ik wilde vijf blogposts schrijven en daarna nog mijn schrijfwerk organiseren. Nou, ik onderschatte de tijd die ging in het schrijven van de blogposts. Ik had er na een uur wel twee klaar, maar toen had ik niet veel tijd meer over om ook nog een derde af te maken. Van dat organiseren was ook niets meer gekomen. Dit kwam vooral omdat het rond een uur of twaalf ineens zo druk werd. The Tea Lab is een heel bekende plek in Rotterdam, en iedereen kwam vanuit school ineens lunchen en toen kon ik me niet meer concentreren. Ik ben dus nog op zoek naar een rustige plek! Op locatie schrijven is zeker iets wat ik vaker wil doen :)

  Anniek
  5 november, 2017

  Wat tof dat jij hier ook een beetje mee aan het experimenteren bent Femke! Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat de drukte invloed heeft op hoe productief je aan de slag kunt gaan. Als er teveel gesprekken om me heen gaande zijn waarbij ik mee kan luisteren, wordt ik ook snel afgeleid inderdaad 😄 Ik hoop dat je een fijn plekje kan vinden waar het wat rustiger is, en waar je lekker bezig kan gaan met je schrijfwerk! (ik heb The Tea Lab trouwens even opgezocht op Google, en het ziet er inderdaad wel als een heel leuk plekje uit. Ik kan me voorstellen dat het een populair tentje is!)


  3 november, 2017

  Ik vind dit zo fijn om te doen! Er zitten stiekem best wel veel mensen alleen in een café, het is helemaal niet zo gek om te doen. Ik haal er echt heel veel energie uit, lekker mensen kijken en productief werken.

  Anniek
  5 november, 2017

  Wat leuk om te horen dat jij dit ook al regelmatig doet! Superfijn dat het voor jou ook goed werkt en je er veel energie van krijgt, tof! X


  3 november, 2017

  Leuk om te lezen! Ik ga regelmatig alleen naar een koffietentje. Laatst hadden we weer eens geen wifi en heb ik daar dus even lekker zitten internetten met een heerlijke chai tea latte. Love it! Ga er morgen denk ik weer een paar uurtjes werken.

  Anniek
  5 november, 2017

  Ah ja, dat klinkt echt heel erg fijn! Niet zo’n hele grote straf dat je wifi het niet deed 😉


  4 november, 2017

  Oh lijkt me best spannend om alleen te gaan, maar juist ook een uitdaging! En natuurlijk lekker om even rustig verschillende koffietjes te proeven! Iets voor op m’n bucketlist dus ;) En die koffietentjes lijken me inderdaad heel gezellig! Ik hou er ook heel erg van als ze retro zijn ingericht en natuurlijk hou ik ook van klassieke muziek! Super fijn dat je dus even kon ontspannen! Mag ook wel na je tentamens! X

  Anniek
  5 november, 2017

  Wat leuk dat je enthousiast wordt van het idee Marlies! Ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren! En ja, ik had het echt even nodig ja :) Lief van je! ❤


  4 november, 2017

  Ik hou er zo erg van om naar een koffietent te gaan! Dat doe ik best vaak, heel fijn.


  7 november, 2017

  Eigenlijk ga ik nooit alleen naar een koffietentje, maar ik denk wel dat ik het lekker en fijn zou vinden. Een beetje op je laptop werken onder het genot van een koffie :)


  Esther
  14 november, 2017

  Jaa, liefde voor alleen zijn in fijne tentjes!
  Ik ben ook helemaal fan van Lewis in Utrecht. Ga eigenlijk nooit ergens anders heen haha. Misschien moet ik dat toch eens gaan doen…

  Anniek
  15 november, 2017

  Oh, ja, Lewis! Die is ook leuk! Ik heb er nog maar één keertje gezeten, maar de sfeer die er hangt is zo fijn. Ik moet vlug weer eens gaan 😊