Is de Primark wel zo slecht als iedereen zegt?!

hoe slecht is primark

Sinds er in 2013 een kledingfabriek in Bangladesh instortte, waar onder andere de merken Primark, Mango en Benetton gevestigd waren, laaide de discussie over het kopen van goedkope kleding in alle hevigheid op, en nog steeds zijn de meningen hierover verdeeld. Is het slecht om kleding te kopen bij merken zoals Primark en H&M?

Als je mij al wat langer volgt, weet je vast dat ik regelmatig kleding koop bij winkels zoals Primark, C&A, H&M en ONLY. De kleding is goed betaalbaar, de merken hebben regelmatig nieuwe collecties met mooie items, en als je een beetje zoekt kan je echt wel kleding van goede kwaliteit vinden. Dat kleding betaalbaar is, is voor mij belangrijk. Ik ben 16 jaar, en ben nou eenmaal nog geen grootgeld-verdiener.

Ik hoor regelmatig van mensen die het vertikken om kleding te kopen bij de Primark, H&M, en andere bovengenoemde merken. De kleding zou ten eerste van een hele slechte kwaliteit zijn, en daarnaast is de kleding gemaakt in fabrieken ver weg, waar de arbeiders er een slechts een hongerloontje voor zouden krijgen. Maar hoe zit dit eigenlijk, en is dit allemaal wel waar?

rank a brand

Ranking the brands

Ik vind het zelf best lastig om een keuze te maken tussen winkels waar ik wel of geen items koop. Echte duidelijkheid over welke merken wél arbeidersvriendelijk werken, en welke niet, dat is er niet. En die onduidelijkheid zorgt voor verschillende meningen, waarvan mensen vaak heilig overtuigd zijn. Ik ben eens even op onderzoek gegaan, om te kijken of er al veel bekend is over de manier waarop verschillende merken werken, en ik stuitte op de site Rankabrand. Op deze site staan duurzaamheid en arbeidsomstandigheden centraal, en worden er allerlei merken met elkaar vergeleken. Super handig!

Uit de resultaten van onderzoeken die deze site, en anderen, hebben gedaan, blijkt dat verschillende merken bezig zijn om hun werkomstandigheden te verbeteren. Het ene merk is daar opener over dan de ander. Hoe meer openheid, hoe beter natuurlijk. Het is toch belangrijk om hier mee bezig te zijn? Het is toch eigenlijk belachelijk dat wij gedachteloos bakken met geld uitgeven in een één of andere goedkope winkel?

Toen ik bij de vergelijkingen van allerlei merken aan het kijken was, viel me op dat sommige relatief goedkope merken veel beter uit de test komen dan andere, duurdere merken. De H&M scoort bijvoorbeeld een B, ‘goed op weg’, terwijl de Bijenkorf een lage D krijgt, ‘eerste mijlpalen bereikt, moet beter.’ Hieronder nog een paar merken op een rijtje.

B – H&M
C – Primark, ZARA, WE Fashion, VILA, HEMA, Esprit, Asos, V&D
D – MEXX, Bijenkorf, Coolcat, Mango, Otto
E – New Yorker, Wibra, Action, Promod

Bij de ranking hierboven, is B ‘het beste’, en E ‘het slechtst’. Wel moet je hierbij rekening houden dat het hier gaat om arbeidsomstandigheden, én over milieu en klimaat.

Tsja, en nu…?

Lastig dus. Niet alleen goedkopere merken, ook duurdere merken zoals MEXX en Bijenkorf doen gewoon mee met de lage lonen en slechte werkomstandigheden. Ook kwam ik Hugo Boss en Tommy Hilfiger tegen als ‘boosdoeners’. Het maakt de keuze bij welke winkel ik nou beter wel of niet iets kan kopen, er voor mij niet gemakkelijker op. Zo ongeveer alle kledingwinkels in Nederland maken zich schuldig aan uitbuiting, al zijn er al wel een heel aantal merken die inmiddels bezig zijn met verbeteringen als het gaat over dit onderwerp.

Vandaar dat ik gewoon blijf shoppen bij de H&M (die dus helemaal niet zó slecht bezig is), Primark en V&D. Door alleen maar kleding bij dure merken te kopen, kom je er niet, en help je niet per se mee aan de afschaffing van slechte arbeidsomstandigheden. Best lastig, want als ik dan weer eens met een volle Primark tas thuiskom, kan ik me best schuldig voelen. Toch is het denk ik goed om niet alleen maar onderscheid te maken tussen dure en goedkope kleding, maar om eens op te zoeken hoe een merk met zijn arbeiders omgaat, en om aan de hand daarvan een keuze te maken. En zoals ik al zei: zo makkelijk is die keuze niet, sommige merken mogen best wat opener zijn!

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenover staat. Koop jij kleding van merken zoals H&M en Primark? Hoe ga jij hier mee om?

Liefs Anniek

Bronnen

– NOS
– Rank a brand

Bronnen eerste afbeelding

– 2 afbeeldingen gecombineerd van NOS en Fashionique

 

32 reacties

  • Reply
    Esther
    2 november, 2014 at 08:05

    Vind het heel erg wat er in die landen in fabrieken allemaal gebeurd, maar als ik in bovengenoemde winkels niks meer zou kopen, zou ik niet weten waar ik dan heen moet voor m’n kleding. Als zelf bijenkorf en hilfiger hieraan meedoen, ligt het dus niet perse aan ‘goedkoop’ … hmmm blijft een lastig onderwerp…

  • Reply
    Tineke
    2 november, 2014 at 08:14

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. H&M is altijd wel heel open over waar zij achter de schermen mee bezig zijn. Het verbaasd mij dan ook niet dat zij een B scoren.
    Liefs

  • Reply
    Nicole
    2 november, 2014 at 08:52

    Het is erg wat er in die landen allemaal gebeurt, en het is super goed dat je laat zien dat het niet aan de prijs verhoudingen ligt. Ik vind het moeilijk wat we hier mee moeten! Ik werk zelf bij een etam community en de kleding van miss etam en promiss word in Polen geproduceert, maar is dat dan persé beter? Lastig allemaal..

  • Reply
    Mandy
    2 november, 2014 at 09:29

    Wat een goed artikel! Bij programma’s als Keuringsdienst van Waren. Komen ook regelmatig dit soort dingen voorbij. Soms zie je zelfs dat een duur merkbroek uit dezelfde fabriek komt als een H&M broek, dus dure producten zijn inderdaad niet altijd beter. Misschien wel zelfs slechter want ze verdienen er nog veel meer mee. Ook ben ik blij dat de kinderen in ieder geval niet in de prostitutie werken.

  • Reply
    Suze
    2 november, 2014 at 09:34

    Mooi artikel! Ik kwam rank a brand ookal tegen. Alleen focusen zij vooral op het milieu onderdeel geloof ik, en niet perse op slavenarbeid. Ook hoorde ik gisteren op het nieuws dat het probleem vooral ligt bij de textiel productie die (ook door h&m, helaas) gewoon massaal word gedaan door kinderen. Dus mss toch maar niet shoppen bij H&M? ;)

    • Reply
      Eva
      2 november, 2014 at 09:53

      Hmm o ja die stoffen komen vaak uiteindelijk gewoon uit dezelfde fabriek toch?

      • Reply
        Anniek
        2 november, 2014 at 17:24

        Ja, inderdaad, en dat is ook meteen een verklaring waarom sommige duurdere merken niet per se beter zijn dan goedkope merken!

  • Reply
    Lieve
    2 november, 2014 at 09:36

    Hoi! Ik vind het goed dat je dit onderwerp hebt besproken! Maar de Bijenkorf is toch geen merk, heeft ie huismerk kleding? Want als ik daar ben dan zie ik alleen maar ‘vingino’, ‘scotch rebelle’ etc.

    Ik heb je al eens gemaild over een artikel, ik weet niet of je die al had gelezen, maar op mijn blog staat een artikel over het milieu en er zijn ook een aantal tips, als je wilt mag je hem overnemen (wel graag met een bron:) ) en de Fotos mag je ook overnemen!

    Veel succes nog met jouw blog! Groetjes lieve

    • Reply
      Anniek
      2 november, 2014 at 17:27

      Hoi hoi! Leuk dat je een reactie achterlaat :) Even over je blog: hij ziet er leuk uit, maar ik neem niet zomaar artikelen over. Sorry! :) Liefs

      • Reply
        Lieve
        16 november, 2014 at 19:26

        Aw jammer :( okee bedankt voor t antwoorden!!

        Groetjes lieve!

  • Reply
    Amy
    2 november, 2014 at 09:36

    Ik stuitte op je site via ByDagmarValerie en je hebt een leuk artikel geschreven. Waar je wel rekening mee moet houden by RankaBrand is dat de rankings grotendeels door consumenten gedaan zijn en de voornaamste focus er ligt op milieu. Er is niet altijd genoeg informatie beschikbaar om een merk volledig te kunnen ranken en daarom staan sommige merken lager in de ranking. Hoewel het dus best een graadmeter kan zijn, is het niet op alle vlakken even betrouwbaar.

    • Reply
      Anniek
      2 november, 2014 at 17:26

      Inderdaad, ze pakken ook het milieu erbij en consumenten hebben meegewerkt, maar alsnog zit hier wel een ‘kern van waarheid’ in over hoe het merk werkt..

  • Reply
    Eva
    2 november, 2014 at 09:53

    Goed artikel! Ik ben stiekem heel ‘blij” dat de dure merken zich ook hier aan vergrijpen, omdat het vaak een beetje de rijke snobs zijn die zeuren over goedkopere winkels en hun slechte arbeidsomstandigheden. Maar het is natuurlijk helemaal niet oké dat zoveel merken verkeerd bezig zijn. Zelf weet ik wel dat dit gebeurt, maar ik sluit me er automatisch voor af… ik kan ook geen dure kleding betalen. Maar ik winkel niet vaak dus dat scheelt wel denk ik.

  • Reply
    Leanne
    2 november, 2014 at 10:00

    Goed dat je hier iets over schrijft! Vorig jaar maakte ik samen met een vriendin een verslag over mode, en toen heb ik ook een stuk geschreven over het akkoord van de arbeidsomstandigheden in Bangladesh. Wibra heeft het nog niet getekend, en na veel moeite de Coolcat wel..
    Ik heb er wel een beetje naar gekeken en ik vind het ook belangrijk, zeker, maar ik blijf het lastig vinden!

  • Reply
    Dionne
    2 november, 2014 at 10:06

    Goed dat je hier een artikel over schrijft, want ik wist eigenlijk niet dat de H&M ‘beter’ is dan de Bijenkorf

  • Reply
    Elvira
    2 november, 2014 at 10:24

    Wat een fijn stuk waar je ook andere merken noemt. Ik lees de afgelopen week veel kritiek op de Primark. Maar dan door mensen die Mexx, Replay, Mango enzo dragen – welke merken dus ook ongeveer het zelfde (of nog slechter) bezig zijn. Één ding wat ze dan zeggen: ja maar Primark is zo goedkoop dat kan toch niet anders dan erbarmelijke werk omstandigheden zijn. Nu is het beleid van Primark anders. Winst halen uit zoveel mogelijk kleding verkopen voor kleine prijsjes. Daar waar een Replay of Hugo Boss de kledingstukken per item met veel meer winst verkopen. Voor hun eigen portemonnee en niet voor de werknemers in de fabrieken.
    Ik blijf ook bij H&M en Primark kopen en probeer het te mixen met echte duurzame items (maar die kosten vaak een flinke duit meer) en wat duurdere merken. Van alles wat dus.

    • Reply
      Anniek
      2 november, 2014 at 17:24

      Inderdaad, ik denk dat dat ook een goede optie kan zijn: ‘normale’ kleding mixen met duurzame kleding. En tsja, veel mensen geloven dat al die duurdere merken ook meteen duurzamer zijn, maar vaak komt de kleding gewoon uit dezelfde fabriek en halen ze er meer winst uit!

  • Reply
    thebeautydelivery
    2 november, 2014 at 10:36

    Wow, Bijenkorf nog zo erg! Dat kan je je toch bijna niet voorstellen, aangezien het dure spullen zijn. Triest.

  • Reply
    Kim / Vintage & Beauty
    2 november, 2014 at 11:26

    Goed dat je hierover schrijft! Dit is dus de reden waarom ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven en tweedehands kleding koop.

  • Reply
    keshia
    2 november, 2014 at 11:53

    kijk hier houdt ik nou van, van diepgang!

  • Reply
    Nicole
    2 november, 2014 at 13:07

    Wat interessant. Ik hoor het ook altijd van de primark. Dat het zielig is en gemaakt door kleine kinderen in afrika in slechte omstandigheden. Ik geloof best dat het gebeurd, en dat vind ik ook heel erg. Maar toch is het een erg leuke winkel. Wel fijn dat die rank site bestaat, dat geeft me dan toch een beter gevoel.

  • Reply
    Radianto
    2 november, 2014 at 13:07

    Ik schrok wel even van een aantal winkels, wow.

  • Reply
    Karen
    2 november, 2014 at 16:45

    Heel erg goed dat je dit aankaart. Het is inderdaad een lastig dilemma want ook de grote merken laten hun spullen maken in dit soort rot omstandigheden! Zou je iets meer willen betalen voor je kleding? Dus minder kleding kopen, maar wel betere kleding? Dat zou denk ik al veel oplossen. Maar wij willen gewoon graag veel voor weinig.

  • Reply
    Iris
    2 november, 2014 at 18:48

    De omstandigheden in die fabrieken zijn natuurlijk niet al te best, maar de mensen die daar werken, krijgen geen loon meer als je die kleding niet meer koopt.

  • Reply
    Rosalie (4BeautyandLife)
    2 november, 2014 at 19:26

    Ik koop zelf eigenlijk nagnoeg nooit bij H&M en Primark ben ik eigenlijk nog nooit binnen geweest. Ik kan alleen over H&M spreken en over het algemeen vind ik de kwaliteit van H&M niet voldoende. Als student kocht ik er regelmatig mijn kleding en de kleiding ging meestal slechts 1 jaar mee. Daarna kon ik het weg gooien. Misschien dat er in de loop van tijd wat is veranderd. Het enige wat ik nu nog bij H&M heb gekocht is zwangerschapskleding. Tja, die kleding hoeft maar een bepaalde tijd mee te gaan ;-)

    Ik heb nooit de illusie gehad dat duurdere merken niet aan uitbuiting zouden doen. Zelf koop ik eigenlijk nooit kleding bij hele dure merken. Gewoon omdat ik het het niet waard vind. Prijs/kwaliteit verhouding is voor mij belangrijk.

    Winkels die echt slecht uit de bus komen zal ik blijven ontwijken. Ik loop heel bewust met een grote boog om Coolcat ed heen. Naast het feit dat ik de doelgroep qua leeftijd niet ben, zal ik er ook niets voor mijn kind kopen.

    Overigens, het is goed dat je hier naar kijkt. En uiteraard is het moeilijk om 100% over te gaan naar verantwoord kopen/ondernemen. Maar door op bepaalde items al heel bewust de keuze is maken is al een stap vooruit. Rome is ook niet in een dag gebouwd ;-)

  • Reply
    Eva
    3 november, 2014 at 19:44

    Weet je wat het ook is. We gaan er ook eigenlijk al automatisch van uit dat een goedkoop merk zijn kleding wel goedkoop zal laten maken en andersom. Wat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Toch blijf ik het ook lastig vinden. Want rank-site of niet. Want wat is nu waar en wat niet? Neem de hele “Uggs zijn dierenmishandeling” discussie. Er zijn er zat die beweren de waarheid te weten, maar IS dat ook echt zo. Iets meer transparantie zou fijn zijn. Ben sowieso blij dat we nu die kant op gaan! xx

  • Reply
    Merel
    4 november, 2014 at 10:17

    Wow, wat een goed artikel. Ben er wel een beetje van geschrokken hoor. Dat van de bijenkorf, wow. Goed dat er zo’n site als rankabrand bestaat!

  • Reply
    Didem
    10 november, 2014 at 13:43

    Goed artikel! Ja zelf koop ik daar ook kleding, maar niet heel veel. Maar inderdaad, het moet gewoon wel binnen je eigen budget blijven.

    Liefs,

  • Reply
    Maartje
    12 november, 2014 at 16:34

    Kijk ook eens op fair wear . nl. Hier staat een overzicht van winkels met eerlijke kleding. Goedkope winkels (takko), maar ook duurdere winkels (expresso). Op deze site word vooral gekeken naar de omstandigheden van de werknemers.

    • Reply
      Anniek
      12 november, 2014 at 16:54

      Wat een goede tip Maartje, dankjewel! Ik ga meteen een kijkje nemen. Groetjes!

  • Reply
    Marieke
    25 januari, 2015 at 17:29

    Het blijft een moeilijke vraag. En om ‘m nog lastiger te maken: waarin laten we de volledig verantwoordelijkheid bij alleen de grote ketens liggen of zijn we ook in staat om die zelf te nemen ondanks een kleine portemonnee? Want zeg nou zelf, elke maand iets nieuws kopen is toch eigenlijk niet nodig? Het heet helaas niet voor niets “fast fashion” en voldoet helaas echt aan (onze) vraag naar vaak nieuwe kleding willen hebben. Ik denk dat daarin ook een verandering nodig is. Kijk maar naar bijvoorbeeld de Mac Donalds. Men is zich steeds meer bewust van milieu en wat gezond eten eigenlijk inhoud. Mac Donalds heeft nog nooit zulke grote verliezen geleden en het zou maar zo kunnen zijn dat doordat de maatschappij verandert op een positieve manier dat uiteindeljk, na een lange weg, dat soort bedrijven ophouden te bestaan. Omdat wij simpelweg een betere wereld willen met zijn allen. misschien is het een utopie maar als we een kwalitatief goed leven willen voor onszelf en voor anderen, ook aan de andere kant van de wereld, doen we daar toch ons best voor? Dat wat we normaalgesproken aan al die kleding die we na twee keer dragen toch wegdoen kan je dan net zo goed doneren aan onderwijsprojecten in landen waar de goedkope kleding wordt gemaakt…

    Ik heb onlangs deze docu bekeken, vooral aflevering vijf raakte me heel diep. Het gaat namelijk niet over slechte werkomstandigheden. Maar vooral over een mensonwaardig bestaan.

    http://www.aftenposten.no/webtv/serier-og-programmer/sweatshopenglish/

    • Reply
      Anniek
      25 januari, 2015 at 21:53

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie Marieke, wat jij noemt is inderdaad ook een heel belangrijk punt in deze kwestie! Ik ga die docu maar snel eens kijken, lijkt me interessant. Liefs!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.