DIY / Gedroogde bloemen in een lijstje

bloemen in fotolijst

Mijn moeder en oma’s hebben op school nog een herbarium bij moeten houden: een boekje vol met ingeplakte, gedroogde bloemetjes. Een paar jaar geleden ben ik er zelf ook nog mee aan de slag gegaan. Lekker ouderwets, maar best tof om te doen eigenlijk. Een poosje geleden besloot ik die oude techniek van het drogen van bloemen weer eens op te pakken, en aan de slag te gaan met deze toffe DIY!

Bloemetjes: ik kan er van genieten. Narcissen, margrieten, madeliefjes, dahlia’s… Ze maken de wereld gewoon net wat mooier! Ik ben dan ook heel blij als in de lente alle knopjes weer open gaan, en – je raadt het al – in de herfst baal ik een beetje van de kale takken.

Toen ik een poosje geleden deze DIY tegenkwam op mijn onuitputtelijke inspiratiebron aka Pinterest, ging ik dan ook meteen aan de slag. Om die mooie bloemen uit de natuur nog even vast te kunnen houden, en te kunnen nagenieten van de lente en de zomer.

fotolijst

Wat heb je nodig?

 • Een bloemenpers (of gewoon een hele dikke stapel boeken en wat keukenpapier)
 • Bloemen
 • Schilderijlijstjes (voor één schilderijtje met bloemen heb je twee lijstjes nodig)

bloemenpers

gedroogde bloemen

Bloemen drogen

Voor dit creatieve projectje heb je gedroogde bloemen nodig. En die bloemen drogen, dat kan je gewoon zelf doen!

Loop naar de sloot, je tuin, het park of whatever, en pluk een bosje. Houd er rekening mee dat de bloemen niet te dik moeten zijn, dan drogen ze niet mooi. Misschien heb je toevallig nog een bloemenpers in huis, dan kan je die gebruiken. Zo niet, verzamel dan een heeeele dikke stapel met boeken, dat gaat ook prima! Leg de bloemen tussen twee servetjes, en leg die tussen de stapel boeken. Het enige wat je nu nog nodig heb is een beetje geduld. Na een week of drie kan je de bloemen tussen de boeken vandaan halen, en heb je prachtige pressed flowers.

En nu achter glas

Een paar mooie fotolijstjes gescoord? Let’s go then! Voor elk fotolijstje met bloemen heb je twee dezelfde fotolijstjes nodig. Je gaat namelijk het achterkant-kartonnetje van een fotolijstje vervangen door het voorkant-glaasje van een ander fotolijstje van dezelfde soort. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Kijk maar.

houten fotolijst

Stap 1: het kartonnen achterkantje van een van de fotolijstjes weghalen.

gedroogde bloem

Stap 2: de gedroogde bloemen op het glas leggen.

DIY gedroogde bloem

Stap 3: het glaasje van het andere, soortgelijke fotolijstje op de bloemen leggen.

DIY gedroogde bloemen

Stap 4: vouw de ‘haakjes’ om. (Ja, je hebt dus echt fotolijstjes nodig met van die metalen haakjes die je hierboven ook ziet!)

bloemen achter glas

DIY fotolijstje

Het resultaat: lijstjes met bloemen

En dan is dit je resultaat. Kijk nou hoe leuk de lijstjes geworden zijn! Schattig, maar tegelijkertijd hebben ze ook wel iets moderns en origineels. Hartstikke leuk om je favoriete bloemetjes mee te vereeuwigen.

Wat vind jij van deze lijstjes?

Liefs Anniek

 

38 reacties

 • Reply
  Yayitstoday
  9 september, 2015 at 06:17

  Leuk artikel!

 • Reply
  Emma
  9 september, 2015 at 06:22

  Wauw, wat ziet dat er gaaf uit!

 • Reply
  Lisa
  9 september, 2015 at 06:40

  Wat een superleuk idee en ook echt heel makkelijk! Nu aan jou de taak om het weer op de volgende generatie over te brengen haha :) Ik wilde nog even zeggen, dat ik je blog echt enorm leuk vind! Elke ochtend krijg ik een melding dat Anniek weer een artikel heeft geplaatst op glowofbeauty, en ik moet altijd even kijken. Ik reageer niet altijd, maar ik lees alles haha! Keep up the good work! Liefs

 • Reply
  julia
  9 september, 2015 at 06:44

  Wat een ontzettend tof idee! Beetje jammer dat veel bloemen nu niet meer bloeien, maar oeh, ik wil dit zeker gaan maken!

 • Reply
  Eline
  9 september, 2015 at 06:48

  Wat een ontzettend gave DIY! Dit is echt zo´n leuk idee, dit wil ik echt gaan doen voor op mijn kamer!!!

 • Reply
  Susan | ishootlovee.com
  9 september, 2015 at 07:33

  Ik zag dit artikel voorbij komen en was meteen nieuwsgierig. Super leuke DIY! Als ik thuis ben ga ik het ook een proberen te maken :)

  Liefs, Susan

 • Reply
  Mieke
  9 september, 2015 at 07:36

  Super leuk Anniek! Dit ga ik zeker onthouden! Leuk om aan iemand te geven!

 • Reply
  Renske
  9 september, 2015 at 08:11

  Wat leuk! Gek op bloemetjes, vooral in zo’n lijstje word het zo gezellig!

 • Reply
  Sandra
  9 september, 2015 at 08:58

  Heel tof resultaat zeg! Ze zijn echt perfect gelukt. Vind bloemen altijd zo veel vrolijkheid uitstralen. :)

 • Reply
  Mieke | Mieksmind
  9 september, 2015 at 10:11

  Wat leuk en ook super makkelijk! Ik heb nog lijstjes liggen waar ik niets mee doe en daar had ik ook al een DIY mee gedaan. Deze is ook leuk!

 • Reply
  Manon
  9 september, 2015 at 11:04

  Dat heb je leuk gedaan en ook helemaal niet moeilijk

 • Reply
  Linda
  9 september, 2015 at 14:24

  Wauw wat enorm leuk! Krij meteen zin om dit te maken:)

 • Reply
  Britt • Annebrittures
  9 september, 2015 at 15:20

  Ontzettend tof met de glas! Ik zou echt dringend een keertje bloemen moeten gaan plukken, want voor je het weet heb je enkel verdorde blaadjes op de grond. Ziet er mooi uit als decoratie!

 • Reply
  Rianne
  9 september, 2015 at 15:21

  Heeel leuk gedaan, ik krijg meteen zin om bloemetjes te plukken haha!

 • Reply
  Eva
  9 september, 2015 at 16:28

  Dit is echt ZO LEUK! *wilt meteen naar de Hema rennen om fotolijstjes te kopen* . Ik wilde nog iets leuks voor op m’n kamer, dus je artikel komt echt op het perfecte moment online.

  Liefs!

 • Reply
  Ysanne
  9 september, 2015 at 17:51

  Bedankt voor je leuke reactie! Ik heb jouw blog ook nog nooit gezien haha. Ziet er lekker vrolijk en vooral leuk uit! Ok, back naar het artikel. Ik ben nooit zo’n DIY’er maar dit vind ik echt heel tof! Leuk bedacht :)

 • Reply
  Linda
  9 september, 2015 at 17:53

  Ik vind dit zo enorm leuk gedaan! Love it! <3

 • Reply
  Anne-Sterre
  9 september, 2015 at 17:59

  Mooi zeg, nu nog ophangen natuurlijk, of geef ze een mooi plekje op een plankje aan de muur. (Dat laatste zie ik helemaal voor me, plankje, twee lijstjes half voor elkaar maar wel zo dat je de bloemetjes nog kunt zien..)

 • Reply
  Charissa
  9 september, 2015 at 18:13

  Wat een leuk idee! Ziet er super cute uit, x Charissa

 • Reply
  Judith | myfoodblog.nl
  9 september, 2015 at 19:14

  Wat een leuk idee!

 • Reply
  vandana
  9 september, 2015 at 19:40

  Wat een schattige kunstwerkje!

 • Reply
  Christine
  9 september, 2015 at 20:53

  Wauw wat een gaaf idee!!
  xx
  Christine

 • Reply
  Idwerd
  9 september, 2015 at 21:43

  Ontzettend leuk gedaan zeg! Heel leuk resultaat

 • Reply
  Sanne
  10 september, 2015 at 06:35

  Ah, ik vind dit zo leuk! Staat echt super leuk denk ik. Chill ook dat die lijstjes bij de Hema te koop zijn.
  Ook leuk als cadeautje trouwens! Ik weet al gelijk iemand aan wie ik het cadeau zou kunnen geven ;).
  Liefs

  • Reply
   Sanne
   19 oktober, 2015 at 13:32

   Omdat het herfst is was ik bang dat ik hier lang mee moest wachten, maar ik heb laatst prachtige bossen bloemen gehad – een bos met lelies en een bos met verschillende roze bloemetjes. Dus dat is perfect!

 • Reply
  Mijntje
  10 september, 2015 at 08:47

  Wat superleuk!!!!
  Die gaat in mijn to do list voor in ons nieuwe huisje ^_^.
  Thanx! ^_~

 • Reply
  Bianca
  10 september, 2015 at 08:58

  Ziet er zo leuk uit! Erg leuk om te geven als cadeau bijvoorbeeld, of voor thuis! xx

 • Reply
  Sytse
  10 september, 2015 at 09:33

  Super leuk! Deze ga ik opslaan want het lijkt me zo leuk staan in huis!

 • Reply
  Jolien
  10 september, 2015 at 09:50

  Wat een superleuk idee, ik vind ze heel mooi!

 • Reply
  Elke
  10 september, 2015 at 11:09

  Wat een leuk idee zeg! :)

 • Reply
  De Beautykoffer
  10 september, 2015 at 14:09

  Wat een tof idee!

 • Reply
  Janine
  10 september, 2015 at 18:42

  Ah zo leuk! Ik heb nog een bloemenpers dus ik ga dit binnenkort proberen! :D

 • Reply
  laura
  10 september, 2015 at 18:59

  dit is zooooo leuk! heel erg goed bedacht, eigenlijk best wel simpel. ik ga het ook proberen denk ik, hihi. x

 • Reply
  Nicole
  11 september, 2015 at 00:09

  Wauw dit heb je echt ontzettend gaaf gedaan!

 • Reply
  Talitha
  12 september, 2015 at 15:09

  Wat een super leuk idee! Echt heel leuk gedaan, het ziet er lekker zomers uit. Ik ga dit ook proberen en ze in mn kamer hangen!
  Hopelijk kan ik nog wat mooie bloemtjes vinden nu haha

 • Reply
  Jolien
  16 september, 2015 at 10:12

  Oh wat is dit ontzettend leuk!

 • Reply
  Jolien
  16 september, 2015 at 10:13

  Wat ontzettend leuk is dit!

 • Reply
  Creativiteit: 5x wat te doen met gedroogde bloemen - Oh Beautiful World
  15 juni, 2023 at 11:03

  […] lijstje te stoppen heb je geen foto of artwork meer nodig; de bloemen zijn op zichzelf al een kunstwerkje en krijgen op deze manier nog meer de aandacht dan wanneer je ze zonder lijstje op hangt. Zelf vind […]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.