Bloggen en school combineren. HOE dan??

old school camera

‘Pling!’ – één nieuw bericht. ‘Ik hoor je zo vaak zeggen dat je het zo druk hebt met school, en bloggen kost ook zoveel tijd… Hoe combineer jij die twee dingen?’

Ik krijg regelmatig mailtjes binnen met dit soort vragen. Mij is het af en toe ook nog een raadsel hoe ik het voor elkaar krijg om bijna elke dag een artikel online te zetten, maar in de afgelopen jaren heb ik wel wat handigheidjes opgedaan. Vandaag deel ik mijn tips over het combineren van bloggen & school!

Voor de nieuwe lezers: ik zit dus nog op school. In VWO 5 om precies te zijn. Best wel een pittig jaar vind ik zelf, en vooral met de toetsweken is het écht even ploeteren. Ondanks dat heb ik het bloggen wel vol kunnen houden, en gelukkig maar, want een leven zonder bloggen kan ik me echt niet meer voorstellen…

old camera

Tips: bloggen en school combineren

Een notitieboekje voor ideeën is ónmisbaar

Als allereerste even een algemene tip: TAKE YOUR NOTEBOOK EVERYWHERE! En ja, dus ook als je naar school gaat. Soms komen op de gekste momenten de meest geniale ideeën voor blogposts naar boven drijven, en het is handig om dan een boekje bij je te hebben waarin je ze meteen kan noteren!

Maak een globale weekplanning

Aan het begin van de week neem ik altijd even de tijd voor een ‘agendamomentje’. Een momentje waarop ik voor mezelf zwart op wit zet welke artikelen ik de komende week graag online zou willen zetten. Soms heb ik nog een boel concept-artikelen staan die ik zo online kan gooien, maar elke week moet er ook weer wat bijgeschreven worden. Hierbij komen de ideeën uit mijn notitieboekje goed van pas, zeker als de inspiratie soms ver te zoeken is.

Doordat ik zo’n globale weekplanning maak, heb ik voor mezelf duidelijk op een rijtje wat er deze week moet gebeuren, en kan ik van daaruit verder plannen.

Dagplanning: wat is wanneer handig?

Door mijn weekplanning, waarin natuurlijk nog geschoven kan worden, weet ik wat ik welke dag moet doen. Nu is het een kwestie van goed plannen: wanneer ga je aan school werken, en wanneer aan je blog?

Houd er rekening mee dat je voor het maken van de foto’s goed licht nodig hebt. Dit vind ik zelf dus het handigst om vóórdat ik naar school ga te doen, of als ik net terugkom uit school. Op die momenten is het licht vaak mooi. Na het maken van foto’s ga ik meestal aan de slag met mijn huiswerk, en laat ik mijn blog even helemaal rusten. Als ik ‘s avonds dan klaar ben met mijn huiswerk, tik ik dat ene artikeltje nog.

Op zo’n manier kan jij ook voor jezelf gaan ontdekken hoe jij het fijn en handig vind om je dag in te delen. Als je eenmaal een soort dagritme hebt gevonden waar jij je lekker bij voelt, dan is het ook makkelijker om het vol te houden, en weet je wanneer jij productief bent.

oude camera

Vooruit werken

Op de dagen dat ik het wat rustiger heb qua school is het heel verleidelijk om gewoon lekker op de bank te gaan zitten, en helemaal niets te doen. MAAR, girls, dit is je moment! Pak je laptopje erbij, open WordPress, en ga schrijven! Door op de rustige momenten alvast wat vooruit te werken zit je tijdens die megadrukke, overvolle dagen opeens een stuk minder in de stress, omdat je nog genoeg artikelen klaar hebt staan.

Pak je momentjes

In de trein. Tijdens een tussenuur. Tijdens het autoritje naar je oma. Wie zegt dat bloggen alleen thuis kan? Stel jij zit standaard elke dag een half uur achter elkaar in de trein, dan kan je net zo goed even aan de slag gaan als dat nodig is! Zelfs op de fiets zit ik weleens te brainstormen over nieuwe artikelen, haha! Bloggen kan overal. Hartstikke handig.

Stel prioriteiten

Yes, ik weet het. Bloggen lijkt vaak het allerbelangrijkste van de hele wereld, en je kan er helemaal in opgaan. Maar helaas, voor velen van ons is bloggen (nog) niet ons werk, en speelt school of werk ook een belangrijke rol in ons leven.

Houd daar rekening mee, en stel prioriteiten. Hoe tof bloggen ook is, school moet af en toe toch echt voorrang krijgen! Als het door school soms niet lukt om een nieuw artikel online te zetten: don’t worry! Het hoeft niet altijd helemaal perfect, en af en toe kan het zo zijn dat je blog even op de tweede plaats komt. Je school bepaalt je toekomst, en je lezers zullen het echt wel begrijpen als er een keer een artikeltje minder is. Mja, I know, lastig punt dit. Probeer een goede balans te creëren.

Go with the flow

Af en toe heb je zo’n middagje dat je er helemaal in zit. Wanneer het lekker gaat, en je wel eindeloos door zou kunnen schrijven. Ik zeg: geniet ervan, zo’n moment kan zó heerlijk zijn! Sluit jezelf op, laat je niet storen, en GO GIRL!

Vind jij het combineren van bloggen met school/werk lastig?

Liefs Anniek

 

27 reacties

 • Reply
  Lotte
  3 juni, 2015 at 05:53

  Ja, best wel lastig! Ik sta er slecht voor op school en moet echt nog keihard gaan werken voor goede cijfers, en daar komt m’n blog dan nog eens bij! Eventjes aan m’n blog werken is dan ook meestal gewoon een leuke pauze voor mij ;)
  Liefs Lotte

 • Reply
  BySilke
  3 juni, 2015 at 06:42

  Het is inderdaad zo handig dat bloggen overal kan :D Voor mij is het ook nog steeds combineerbaar, maar jij post wel veel meer dan mij, dus het is niet zo vergelijkbaar denk ik haha :)

 • Reply
  Iris | Todayslipstick
  3 juni, 2015 at 07:12

  Goede tips!
  Liefs, Iris

 • Reply
  Esther
  3 juni, 2015 at 07:18

  Interessant om te lezen! Ik werk nu en krijg het niet klaar om iedere dag een artikel online te plaatsen. Als ik volgend jaar naar school ga hoop ik eigenlijk meer tijd te hebben. Gek hè ;-)

 • Reply
  Idwerd
  3 juni, 2015 at 07:34

  Handige tips! Ik vind die tip van je notebook overal mee naartoe nemen en het “plan” momentje aan het begin van de week erg handig! Zo werk ik zelf ook het liefst

 • Reply
  Denise
  3 juni, 2015 at 08:09

  Wat heb je dit artikel toch weer heerlijk geschreven Anniek! Ik vind het knap dat je met VWO5 toch zo vaak een artikel online weet te zetten, good job! <3

 • Reply
  Marjolein
  3 juni, 2015 at 08:33

  Vind het knap dat het je lukt! Combineren met werk vind ik ook wel lastig, het is echt een kwestie van goed plannen en vooruit werken.

 • Reply
  Deisy
  3 juni, 2015 at 08:49

  Ontzettende handig tips zeg meis! Ik herken het probleem omdat ik fulltime werk naast mijn blog en dat vereist ook een goede planning (wat ik overigens niet altijd heb haha). Dit zijn dan ook vaak tips die ik gebruik: notitieboek, globale planning en leren vooruit schrijven vind ik heel fijn werken. X

 • Reply
  Steffi
  3 juni, 2015 at 09:07

  Echt knap dat je het zo goed kan combineren en handige tips! Tijdens mijn examens heb ik mijn blog even op een laag pitje gezet omdat ik het toen niet zo goed kon combineren. Maar nu naar de examens geniet ik er nog meer van dat ik weer kan bloggen!

 • Reply
  Caitlyn
  3 juni, 2015 at 10:10

  Soms vind ik het echt moeilijk te combineren. Mijn universitaire studies vragen veel van me en dan nog elke dag bloggen? Dat was gewoon niet vol te houden, tenslotte wou ik nog tijd overhouden voor sporten en vrienden en noem maar op. Nu plaats ik 1 à 2 artikels per week en dat bevalt me prima. Zo kan ik mooi op tijd vooruit schrijven en hou ik tijd over voor al de rest :)
  xx

 • Reply
  Anna
  3 juni, 2015 at 11:14

  Leuk geschreven en goede tips! Als blogger heb jij eigenlijk nooit meer ‘niks’ te doen en dat is soms wel lastig. Soms weet ik het goed te combineren, maar er zijn ook periodes die zo chaotisch zijn dat ik het bloggen even los moet laten. Maar het is bijna zomervakantie, dus dan gaan we er weer voor!

 • Reply
  Nicole
  3 juni, 2015 at 12:59

  Hele fijne tips! Een goede planning is echt een must!

 • Reply
  Chahrazad
  3 juni, 2015 at 13:16

  Zolang je maar goed plant, dan komt het vanzelf wel goed.

 • Reply
  Riemke
  3 juni, 2015 at 15:28

  Wat een fijne tips. :) Nu ik voor stage een half jaar in Malta woon, heb ik ook veel minder tijd voor mijn blog. Meestal komen er nu maar 1 – 3 artikelen per week. Eerst vond ik het heel vervelend, maar het is ook belangrijk om te genieten, want ik zit hier nog maar een maandje! :)

 • Reply
  Donna Luisa
  3 juni, 2015 at 15:44

  Toevallig zit ik op dit moment ook even in een blogstruggle, maar het lezen van dit artikel heeft me wel al een beetje geholpen, dank je! Morgen verschijnt er een artikel over op mijn blog, dus als je nog andere tips hebt hoor ik het graag :)

 • Reply
  Lisa
  3 juni, 2015 at 17:18

  Wow, ik kon dit echt niet hoor! En dat terwijl ik best wel veel van deze dingen ook deed, zoals een planning maken en zo. En ik denk dat ik ongeveer tien keer zo weinig reistijd had, haha. Nu komt dat ook omdat school door alle sleur mijn inspiratie best wel blokkeerde, waardoor ik bijna nooit echt vooruit kon schrijven.

  Goed dat je dat even zegt van prioriteiten stellen. Moet ik misschien ook even doen. Uhum.

 • Reply
  Iris
  3 juni, 2015 at 17:36

  Ja, 5 VWO is heel druk. Tel daarbij op dat ik slecht kan plannen. Het lukt me toch wel om steeds iets leuks te posten, maar af en toe is het lastig.

 • Reply
  Britt • Annebrittures
  3 juni, 2015 at 18:54

  Dit heb ik me dus ook altijd afgevraagd hoe je het steeds voor elkaar kreeg. Nu ik je geheimpjes weet moet het me ook lukken om het om de dag schema toe te passen, hoop ik. Het dingetje is alleen dat eens ik begin met fotograferen, ik vaak alweer een halfuurtje bezig ben. Knap dat je na het fotograferen meteen aan je huiswerk kan beginnen, dat gaat bij mij wat moeilijker. Ik ben gewoon rot slecht in het maken van planningen, haha. Succes trouwens nog met je voorlaatste jaar, blijkbaar is dat wel een érg pittig jaar!

 • Reply
  Kelly
  3 juni, 2015 at 19:27

  Wat een handige tips! Vooruit werken en plannen is bij mij ook echt the key dat het lukt. Ik vind het heerlijk om een paar artikelen in mijn WordPress te hebben staan die ik nog wat heen en weer kan schuiven, zodat ik iedere dag iets online heb staan. Combineren is soms best lastig, maar het lukt mij wel (bijna) altijd!

 • Reply
  Manon
  3 juni, 2015 at 19:33

  Ik heb nu gelukkig weer meer tijd voor mijn blog, alleen ja helaas heb ik geen baan meer!

 • Reply
  Klaske
  3 juni, 2015 at 20:28

  Bedankt voorde tips Anniek! Heb ik zeker wat aan:) Liefs!

 • Reply
  robin
  3 juni, 2015 at 20:58

  bloggen is toch het leukst wanneer het spontaan is en je er echt zin in heb in plaats van alles zo professioneel aanpakken en vooruit plannen? :)

 • Reply
  Maaike
  3 juni, 2015 at 21:35

  Ik vind het combineren met school ook super lastig. Ik heb nu een mega zwaar project op school en daar ben ik bijna 24/7 mee bezig. Super jammer, want ik heb echt bijna geen tijd om te bloggen, aangezien ik in het weekend ook een volle dag moet werken en daarnaast ook feestjes heb. Hopelijk is het snel vakantie!

 • Reply
  Florentine
  4 juni, 2015 at 09:05

  Super leuk artikel! Ik vind het ook erg bijzonder dat jij het bloggen zo met school kunt combineren, erg gaaf! <3

 • Reply
  Jill
  14 juni, 2015 at 09:20

  Ik vind het heel lastig om bloggen te combineren met school. Ik ben daarom ook heel blij met deze tips en ik hoop dat het helpt! Thanks!
  Liefs!

 • Reply
  Esmée
  21 juni, 2015 at 20:03

  Goed geschreven en fijne tips! Ik vind het soms ook nog lastig om m’n blog te combineren met mijn stage. Ik maak lange dagen en werk soms ook in het weekend. Daardoor laat ik mijn posts vooral in het weekend vaak los, omdat het me echt niet lukt. Toch vind ik dit enorm jammer en hoop ik zo snel mogelijk weer het ritme te vinden. x

 • Reply
  Esmée
  21 juni, 2015 at 20:03

  Goed geschreven en fijne tips! Ik vind het soms ook nog lastig om m’n blog te combineren met mijn stage. Ik maak lange dagen en werk soms ook in het weekend. Daardoor laat ik mijn posts vooral in het weekend vaak los, omdat het me echt niet lukt. Toch vind ik dit enorm jammer en hoop ik zo snel mogelijk weer het ritme te vinden. x

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.