Mezelf opsluiten, blokken & positief blijven

veer

Eigenlijk wist ik het al wel een poosje: ik ben niet stressbestendig. Zo tijdens de laatste weken van dit schooljaar, nu mijn bordje opeens wel érg vol komt te liggen, vind ik het best lastig om die positive mind te behouden. Om vol energie en motivatie door te blijven gaan, en niet halverwege in te storten. Vandaag vertel ik je wat meer over mezelf, en geef ik je tips om dit jaar met een rustig gevoel af te kunnen sluiten. Want die laatste loodjes, die kunnen best zwaar zijn!

zwarte veer

Tentamens. Toetsweken. De laatste opdrachten van dit jaar die last minute nog in elkaar gezet moeten worden. Alles afronden op je werk, voordat je er een paar weken tussenuit gaat. Ik ken bijna niemand die het níet druk heeft deze dagen!

Zelf zit ik nu midden in de toetsweek. En hoewel ik al heel wat toetsweken heb meegemaakt de afgelopen jaren, kan ik er nog steeds niet helemaal aan wennen! Uiteindelijk komt een groot deel van het werk toch weer op de laatste dagen terecht, en zit ik te stressen als een malle. Niet zo fijn.

Maar weet je? Eigenlijk is het helemaal niet nodig om me zo’n zorgen te maken. Ik ben nog zo jong, ik heb nog een heel leven voor me. En of ik vandaag nou wel of niet dat hoofdstuk biologie afkrijg: over een een paar maanden kan ik me niet eens meer herinneren waarom dat nou zo belangrijk voor me was. Datzelfde geldt voor jou. Wie je ook bent, je bent mooi zoals je bent! Ook als iets fout gaat, of als je eens niet zo hoog presteert. En nee, dat betekent niet dat je het bijltje er maar bij moet laten hangen, maar besef wel dat je hele leven niet om presteren gaat! Klinkt misschien cliché, maar het is iets wat ik zelf weleens vergeet. Terwijl het zo belangrijk is om te beseffen.

veer microfoto

Maar hé, die laatste loodjes, die moeten toch wel echt gedragen worden. Daar kunnen we niet onderuit. Hoe gaan we dat doen?

1. De beloning is groter als je er hard voor gewerkt hebt!

Gewoon knetterhard gaan met die banaan. Het is niet altijd leuk, maar als je je taak eenmaal afgerond hebt mag je zo trots zijn op jezelf! Je bent tot het uiterste gegaan, en of je die ene toets nou redt of niet: meer dan dit heb je niet kunnen doen. Die vakantie heb je dan verdiend!

2. Je kan niet altijd alles onder controle hebben

Ik moet eerlijk zeggen: ik ben wel een klein beetje een controlfreak. Ik vind het lastig om het te accepteren als iets me niet lukt, want hè, ‘ik moet dit gewoon kunnen!’ Herkenbaar? Bedenk eens: meer dan je best kan je niet doen. Hoe graag je het misschien ook zou willen, niemand is een superwoman aka Mega Mindy. Zo simpel is het. Let it go!

3. Even eruit

Soms heb je van die momentjes dat je hersenen niets meer opnemen. Dat je het echt niet meer ziet zitten, maar je toch doorgaat. STOP! Dit heeft geen nut! Ga er eventjes uit en maak je hoofd leeg, zodat je daarna weer fris kunt beginnen. Mijn favoriete hoofd-leeg-maak-manieren:

 • ‘s Avonds een rondje wandelen met mams. Kost maar een halfuurtje, maar door even lekker mijn verhaal te kunnen doen en te bewegen ben ik die stress zo kwijt.
 • In bad gaan. Met een Lush bruisbal en een boek. Perfectie.
 • 3 Hours of Relaxing Piano Music – Long Music Playlist’. Even opzoeken op Youtube. Goede muziek om tot rust te komen, en ook om tijdens het werken te gebruiken.

Lieve allemaal: go for it! Ik wens je heel veel succes toe deze laatste paar dagen als ook jij nog hard aan de slag moet, en pas een beetje op jezelf!

Liefs Anniek

 

11 reacties

 • Reply
  Esther
  28 juni, 2015 at 06:36

  Super veel succes met de laatste loodjes Anniek! Wandelen helpt inderdaad heel goed, net als hardlopen of sporten in het algemeen. Of lees even een paar bladzijden in een feel-good boek voor het slapen gaan :-)

 • Reply
  Sophie
  28 juni, 2015 at 08:23

  Wat een motiverend artikel! Ik heb helaas nog een hertentamen en dan ben ik er klaar mee! Nog eventjes doorzetten nog. Jij succes met de toetsweek!

 • Reply
  Jonne
  28 juni, 2015 at 08:57

  Wat een leuk artikel, heel motiverend. zelf ben ik nu bijna klaar (maandag laatste toets). Succes met je toetsweek!
  Liefs. Jonne

 • Reply
  Caitlyn
  28 juni, 2015 at 09:40

  Leuk artikel en je hebt helemaal gelijk! Niemand is perfect en zolang je je best doet, is alles oké. Jammer genoeg ziet je omgeving dat niet altijd hetzelfde in.
  xx

 • Reply
  Steffi
  28 juni, 2015 at 10:41

  Ik hoor inderdaad om me heen dat iedereen druk is en dat terwijl ik eigenlijk al ruim een maand vakantie heb. Nu ben ik totaal niet goed in relaxen dus vakantie is voor mij niet altijd en feestje, maar ik mag blij zijn dat ik die stress nu niet hoef te ervaren. Succes nog even!

 • Reply
  Chahrazad
  28 juni, 2015 at 14:08

  Ik denk dat men er nooit aan went. Ik ben bezig met het afronden van alles, om af te kunnen studeren. Maar wauw, het valt me vies tegen. Motivatie is ver te zoeken, terwijl mijn deadline behoorlijk dichtbij komt!! Blegh. Maar het komt vast wel goed met ons. Veel succes!

 • Reply
  bymarlayne
  28 juni, 2015 at 14:30

  Succes met de laatste loodjes!

 • Reply
  Nesrin
  28 juni, 2015 at 16:57

  Ik geef jou helemaal gelijk! Ook al ben ik lang geleden afgestudeerd ik weet nog precies hoe het voelde en dit was echt niet fijn.

  Scheelt dat als je tijdens je studie je dit soort dingen kunt aanleren je het mee neemt naar je werkplek later ;-)

 • Reply
  Iris
  28 juni, 2015 at 17:36

  Mijn toetsweek is net voorbij en ik herken die stress van het laatste moment. Het helpt mij altijd om te denken dat het over twee weken voorbij is.

 • Reply
  Chinouk
  28 juni, 2015 at 19:43

  Succes met de laatste loodjes! Nog heel even volhouden en dan heerlijk genieten van de zomervakantie ^^

 • Reply
  Anna
  1 juli, 2015 at 19:50

  Leuk geschreven en heel herkenbaar! Succes nog met de laatste toetsen, je kan het. En inderdaad, nu vraag ik me weleens af waarom ik toen zo hard heb gestrest…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.