Fijn lijstje: boeken, documentaires & podcasts

De laatste tijd lukt het me steeds beter om tijd vrij te maken om te lezen. Ik merk dat ik veel nieuwe ideeën opdoe uit de boeken die ik lees, en dat vind ik tof! In dit artikel deel ik graag mijn aanraders met je, de boeken, maar ook de documentaires en podcasts die me raakten de afgelopen weken. Met onder andere een boek over hedendaags racisme, de nieuwe documentaire van Sunny Bergman en een podcast over dik zijn.

Boeken

Hallo witte mensen

Racisme. Een belangrijk, pijnlijk en lastig onderwerp, ook in deze tijd. De laatste maanden zag ik regelmatig artikelen voorbij komen over wit privilege en ik merkte dat ik me er eigenlijk weinig bewust van was in mijn dagelijks leven. Ik had het gevoel dat dat niet goed was, dat ik belangrijke dingen die er wel waren, niet zag en mijn eigen verantwoordelijkheid niet nam.

‘Hallo witte mensen’ is geschreven door Anousha Nzume. Ze neemt je als witte lezer aan de hand en wil je op een vriendelijke, maar duidelijke manier, laten zien hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en racisme tegen kunt gaan – ook in je eigen leven. Het is een toegankelijk, makkelijk leesbaar boek. Het gaf mij meer inzicht in wat wit privilege precies is en hoe je ermee om kan gaan.

Hallo witte mensen , €15,99

Liefde. Een onmogelijk verlangen?

Een tijdje geleden hoorde ik de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter tijdens een lezing, en wat hij zei prikkelde me. De Wachter pleit ervoor onze eigen ongelukkigheid onder ogen te komen en te leren dat het leven niet altijd leuk hoeft te zijn – wat men steeds moeilijker lijkt te vinden. Dirk de Wachter is een Vlaamse psychiater en is inmiddels vrij bekend door zijn boek ‘Borderline Times’.

In het boek ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen’ werpt Dirk de Wachter een kritische blik op hoe er in de westerse maatschappij met liefde omgegaan wordt. Hij stelt dat de liefde in deze tijd bedreigd wordt door consumentisme en het idee dat alles maakbaar is. In het boekje verwerkt hij ook gedichten en andere kunst. Een inspirerend boekje wat je aan het denken zet.

Liefde. Een onmogelijk verlangen?€19,99

De pianostemmer

Dan een wat ander soort boek: een roman! ‘De piano stemmer’, van Daniel Mason, speelt zich af in de 19e eeuw. De Engelse pianostemmer Edward Drake wordt door het Ministerie van Oorlog gevraagd om af te reizen naar Birma, een toenmalige kolonie van Engeland, om daar midden in de jungle de piano van een bijzondere legerarts te stemmen.

Ik heb het boek nog niet uit, maar ik vind het tot nu toe een leuk en interessant boek! Je krijgt een inkijkje in hoe het kolonialisme er toentertijd uit zag, er staan mooie beschrijvingen van het Birmese landschap in en het is een heerlijk verhaal om even helemaal in te verdwijnen.

De Pianostemmer, €8,–

Documentaires en tv programma’s

En dan nu van de boeken, over naar een aantal documentaires en tv programma’s.

Hoofdzaken

Het programma ‘Hoofdzaken’ van NPO bestaat uit korte afleveringen van 15 minuten waarin kinderen een knipbeurt krijgen bij de Brabantse kapper Marko. Tijdens het knippen stelt de kapper vragen aan de kinderen, op een hele mooie manier. De antwoorden zijn vaak grappig en ontroerend, en het is bijzonder om een kijkje te krijgen in wat de kinderen meemaken en hoe ze daarmee omgaan.

Kijk Hoofdzaken hier

Man made

Sunny Bergman; misschien ken je haar wel van haar documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ over schoonheidsidealen. Ze maakt sterke, maatschappijkritische documentaires. Een tijdje geleden heeft ze een nieuwe documentaire gemaakt: ‘Man Made’, welke gaat over de kijk op mannelijkheid in de huidige maatschappij. Wanneer ben je ‘echt man’, en welke stereotypen gaan hiermee gepaard? Sunny spreekt verschillende mannen die elk hun eigen kijk hierop hebben, bekijkt het verband tussen testosteron en mannelijkheid, en bezoekt een ‘genderneutrale’ school in IJsland. Een interessante docu, met mooi film- en interviewwerk van Bergman!

Kijk Man Made hier

De Mol

Het Nederlandse programma ‘Wie is de Mol’ ken je vast wel. Maar heb je ook al gehoord van de Belgische versie, genaamd ‘De Mol’? Wát een grappig programma is dat! De basis van het programma is hetzelfde als de Nederlandse versie, alleen zijn de opdrachten bij De Mol wat origineler, en ook extremer! Daarnaast doen er geen bekende, maar ‘gewone’ mensen mee aan De Mol. Tel daar nog de heerlijke Belgische taal bij op, en je hebt een heerlijk programma met een flinke dosis humor.

Kijk De Mol hier

Podcasts

Als laatste een aantal podcasts die ik in de afgelopen tijd geluisterd heb. Fijn om bijvoorbeeld op te zetten onderweg in de trein of de auto. Alle podcasts hieronder kan je luisteren op Spotify, of op een podcast app.

Van twee kanten

In ‘Van twee kanten’ worden twee geliefden geïnterviewd over een heftige gebeurtenis in hun relatie. Los van elkaar, zodat ze beiden open hun eigen verhaal kunnen vertellen. Ik heb tot nu toe éen aflevering geluisterd – ‘de maakbaarheid van het leven, die is er dus niet’ – en die vond ik mooi. Het is bijzonder om twee mensen zo open te horen praten, zich zo kwetsbaar opstellend. Het is wel pittige kost, het is niet iets wat je zo even weg luistert.

Pyjama Party Podcast

Ik volg Bonnie inmiddels al heel wat jaartjes op Youtube (haar vlogkanaal heet Boncolor), en nu is ze ook haar eigen podcast gestart. In de Pyjama Party Podcast praat ze met gasten over onderwerpen die gelinkt zijn met feminisme. Denk aan onderwerpen als schoonheidsidealen, seksuele intimidatie en rolverdeling tussen man en vrouw. Verwacht een gezellige ‘kletspodcast’!

Domme vragen bestaan wel

En dan als allerlaatste een podcast over, jawel, domme vragen! In deze podcast word, zoals de makers zelf zeggen, ‘samen met een gast onderzocht wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen’.

Ik luisterde de aflevering over dik zijn, waarin Merel Wildschut van De Groene Meisjes te gast is. Ze vertelt hierin over hoe ze omgaat met reacties van andere mensen op haar gewicht. Een heel open, en ook prikkelend verhaal. Aanrader!


Dat waren de boeken, documentaires en podcasts die me inspireerden. Heb jij nog aanraders? Deel ze vooral hieronder, ik ben benieuwd! :)

Liefs Anniek

Benieuwd naar meer aanraders (boeken, muziek, podcasts)? Check hier mijn vorige artikel.

De linkjes naar de boeken op Bol.com zijn affiliatelinkjes. Als je via Bol.com een van de boeken koopt, krijg ik daar een kleine commissie voor.

3 reacties

 • Reply
  Irene
  11 juni, 2019 at 17:13

  Tof lijstje! Ik luister de laatste tijd ook wat vaker podcasts. Domme vragen bestaan niet ga ik op m’n lijst zetten!

 • Reply
  LOUISE - LOUVETTE
  12 juni, 2019 at 16:03

  Wat fijn dat je het ook zo leuk vindt om naar De Mol te kijken!!

 • Reply
  Dennis van Elten
  29 juli, 2019 at 20:08

  Vond het boek hallo witte mensen erg rasistisch. Het sprookje van wit privilege alleen mensen met veel geld hebben privileges. De rest kunnen het niet veroorloven.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.