Een paar dagen op het prachtige eiland Bornholm

Officieel ging ik natuurlijk naar Denemarken om te studeren. Maar, uiteindelijk moet ik eerlijk bekennen dat ik het ontdekken van de omgeving hier toch wel een van de allerleukste dingen vind! In de herfstvakantie ging ik met drie meiden voor een aantal dagen naar het Deense eiland Bornholm. En wat was dát mooi en fijn. Hoge kliffen, zon, liften, broodjes bakken boven het vuur… Ik neem je mee op onze reis.

Bornholm

Op een afstand van 3,5 uur rijden en varen van Kopenhagen, ligt het Deense eiland Bornholm. Bornholm staat bij de Denen ook wel bekend als ‘Sunshine Island’, omdat deze plek – zoals je vast al kan raden – de meeste zonuren van Denemarken heeft. Ook is de natuur er prachtig: aan de kust van het eiland zijn hoge kliffen te vinden, in het binnenland veel bos.

Kortom: dit klonk voor ons als een fijn plekje om deze herfstvakantie even lekker tot rust te komen. Samen met Cristina, Emma en Winnie ging ik er naartoe!

Dag 1

Op de woensdagmiddag in de vakantie verlieten we Kopenhagen. We stapten in de bus, die naar Zweden reed en daar op de ferry ging, naar Bornholm. We waren met een lekker internationaal groepje, we hebben alle vier een andere nationaliteit: Spaans, Frans, Taiwanees en Nederlands!

We kwamen rond 20:00 aan in onze Airbnb. De eigenaren hadden allemaal kaarsjes voor ons aangestoken, en we werden heel gastvrij ontvangen! Na boodschappen gedaan te hebben, aten we samen en hadden we een fijne avond.

 

 

Dag 2

De volgende ochtend startten we rustig op, met een lekker ontbijtje erbij (broodjes uit de oven!).

We waren de vorige avond in het donker aangekomen, en dus zijn we op donderdagochtend eerst het dorp waar we verbleven – Rønne – gaan verkennen. Rønne is een aardig groot dorp aan de kust. Een fijn dorp, maar niet zo leuk als de andere dorpjes die we later zouden ontdekken.

De foto hierboven is niet representatief voor Rønne, maar ik vond het wel een mooi gezicht.

Vanuit Rønne wilden we met de bus naar het beginpunt van een wandeling door het bos. Maar… de bussen waar we op wachtten reden niet! We besloten te proberen naar het bos te liften. We werden binnen een paar minuten opgepikt en werden precies aan het beginpunt van de wandeling afgezet! Ha, dat was even een leuk avontuur.

We maakten een wandeling door het bos Almindingen. Het was heerlijk weer, en de kleuren waren zó mooi en herfstig!

Toen we vanuit het bos weer terug gingen naar onze Airbnb, kwamen we aan in ons dorp tijdens de zonsondergang. We fietsten nog even naar de haven om vanaf daar de zon in de zee te zien zakken. Prachtig!

Dag 3

Dag 3, vrijdag. Na een goed ontbijt gingen we met de bus (die dit keer wel reed!) naar Gudhjem, een klein dorpje aan de kust. Gudhjem is een van de meest bezochte dorpjes van Bornholm, en oh: dat is volkomen terecht!  Wat is dít dorp karakteristiek. Kleine, mooie huisjes op een heuvel, met overal leuke kleine winkeltjes en cafeetjes. Geweldig.

Ik werd ook heel blij van dit doolhof van hooi en de spelende kinderen. Zo’n schattig gezicht.

We liepen een klein stukje het dorp uit, waar we op een prachtige rotsachtige kust stuitten.

Aan de kust bij het dorp Gudhjem, ligt het café Norresan, op een kleine klif. Ik zou bijna durven zeggen dat dit het mooiste en fijnste café is wat ik ooit heb gezien! Alles klopt: gepassioneerde eigenaren, een prachtige lichte inrichting, de lekkerste chai latté en: buiten kan je je eigen broodjes bakken, waarna je er gember-rabarber marmelade op kan smeren. Wauw! Deze plek was het hoogtepunt van de hele reis.

Nadat we onze chai latté en het vers gebakken brood op hadden, vervolgden we onze weg. We maakten een lange wandeling over de Heiligdomsklipperne: hoge kliffen aan de kust bij Gudhjem. Daarna gingen we met de bus weer naar huis, waar we een heerlijke avond hadden (met interessante gesprekken over onze (verschillende) culturen).

Dag 4

De volgende dag gingen we al op tijd weer naar huis. De bus vertrok om 06:00 uur! Vroeg, maar het kwam mij goed uit: dezelfde ochtend zouden mijn ouders arriveren in Kopenhagen. Daarover later meer.


Ik heb onwijs genoten van de dagen op het eiland Bornholm. Het was gevuld met mijn meest gelukkige momenten hier in Denemarken! Ik hoop dat je ervan genoten hebt om mee te kijken!

Veel liefs Anniek

11 reacties

 • Reply
  Saskia
  4 november, 2018 at 20:53

  wat een prachtige foto’s!

  • Reply
   Anniek
   6 november, 2018 at 11:46

   Dankjewel Saskia!

 • Reply
  Inne
  4 november, 2018 at 21:08

  Wauw, dit zijn echt prachtige foto’s!

  • Reply
   Anniek
   6 november, 2018 at 11:45

   Ah dankjewel! ❤

 • Reply
  Laura Vonk
  5 november, 2018 at 14:08

  Wauw wat een mooie plekjes! Denemarken wordt ook elke keer weer aantrekkelijker!

  • Reply
   Anniek
   6 november, 2018 at 11:45

   Zo voelt het voor mij ook! Voordat ik hier heen kwam, dacht ik stiekem een beetje: Denemarken is een beetje ‘nep-scandinavië’. Maar eenmaal hier, blijkt dat zo niet waar te zijn! Er zijn zoveel prachtige plekjes ? Leuk om te horen dat dat ook zo overkomt!

 • Reply
  Anna
  6 november, 2018 at 08:54

  Wauw wat een prachtige foto’s! Heerlijk om er even tussenuit te zijn.

  • Reply
   Anniek
   6 november, 2018 at 11:46

   Ja inderdaad! En dankjewel! ?

 • Reply
  Marthe
  12 november, 2018 at 10:19

  heeeele mooie foto’s!! ooh dat caféetje is echt de hemel denk ik, hihi! Lijkt alsof je een leuke tijd hebt gehad!

 • Reply
  Eva
  3 november, 2023 at 15:19

  Super avontuur en leuke foto’s. Ik raad Bornholm ook aan. Ik ben verliefd geworden op dit eiland vanaf het eerste bezoek. Ik raad het iedereen aan https://visitbornholm.com/en/blog/top-10-places-to-visit-on-bornholm

 • Reply
  semma
  29 juni, 2024 at 05:44

  De natuur is echt geweldig en ik ben er dol op

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.