Nog een paar maanden en mijn eerste jaar studeren zit erop. Wat gaat de tijd snel! Afgelopen september begon ik met de studie Communicatiewetenschappen, wat een hele goede keuze bleek te zijn. Omdat ik er veel vragen over krijg, besteed ik er vandaag een artikel aan!
Wat is Communicatiewetenschappen?
Als ik vertel dat ik Communicatiewetenschappen studeer, is in 90% van de gevallen de eerste vraag die mensen stellen: ‘wat is dat eigenlijk precies?’ En dat snap ik! De naam van deze studie spreekt niet meteen voor zich. Ik ga in dit artikel niet uitgebreid uitleggen hoe de studie precies in elkaar zit, dan wordt dit artikel wel erg lang. Toch benieuwd? Hier kan je een omschrijving vinden van deze studie aan de VU!
Waarom Communicatiewetenschappen zo leuk is!
Het verandert je beeld van de media
Bij Communicatiewetenschappen ben je veel met media bezig. Je bekijkt hoe en waarom media zijn zoals ze zijn, en wat voor effecten ze hebben op mensen en de maatschappij.
Het grappige van deze studie is dat ik er heel anders door ben gaan kijken naar die media. Ik begon opeens in te zien hoe enorm vervormd het nieuws kan zijn en wat voor negatieve effecten dat op mensen kan hebben. Ik kan niet meer ‘normaal’ naar reclames kijken, ik ben ze bijna altijd aan het analyseren. Ik ben de hele twittercultuur van politici anders gaan bekijken. Er zit zoveel méér achter de media dan zoals jij en ik ze als kijker/lezer/luisteraar kennen!
Je leert hoe bijzonder (en gek!) mensen in elkaar zitten
Ik leerde hoe makkelijk mensen beïnvloedbaar zijn. Hoe er door de media heel snel angsten gevormd kunnen worden bij mensen, angsten die helemaal niet reëel zijn. Ik zag dat buitengesloten worden bij mensen hetzelfde hersengebiedje actief maakt als het hersengebied wat actief wordt bij fysieke pijn.
Mensen zitten zo bijzonder – en bizar! – in elkaar! Doordat je bij CW ook naar de psychologische effecten van media op mensen kijkt, leer je veel meer over hoe mensen ‘werken’.
Je gaat op je eigen gedrag letten
Dit vind ik zo leuk! Doordat ik op de universiteit omringd ben door allerlei verschillende mensen met verschillende achtergronden, ben ik veel meer aan het nadenken over wie ík eigenlijk ben. Wat voor achtergrond ík heb en wat voor persoon ik ben en graag wil zijn.
Het is niet alleen ‘de universiteit’ die dit bij mij losmaakt, maar ook mijn studie. Ik krijg bijvoorbeeld vakken die wat meer filosofisch zijn, vakken die laten zien hoeveel culturen van elkaar verschillen, hoeveel mensen van elkaar verschillen. Ik leer om anderen en de wereld te observeren, waardoor ik mezelf tegelijkertijd ook opeens meer ga observeren en leer over mijn eigen gedrag.
Lekker zelfstandig
Ik heb vaak maar een paar uurtjes les per dag. Soms heb ik zelfs op bepaalde vaste dagen helemaal géén les! Dit betekent natuurlijk niet dat ik dan helemaal niets hoef te doen, er wordt van je verwacht dat je veel zelfstudie doet.
Deze zelfstandigheid vind ik ontzettend fijn. Het zorgt ervoor dat ik heel flexibel ben in het inrichten van mijn week en dat ik soms bijvoorbeeld kan beslissen om een dagje ‘vrij’ te nemen en er op uit te gaan!
Ik studeer aan de Vrije Universiteit
Dan nog even kort over de universiteit waaraan ik studeer: de Vrije Universiteit! Je kan communicatiewetenschappen op een aantal plekken in Nederland studeren, en ik heb er bewust voor gekozen om aan de VU te gaan studeren. En uiteindelijk bevalt het me ook erg goed op de VU. Waarom?
- Communicatiewetenschappen is aan de VU niet zo’n grote studie. Dit jaar waren er zo’n 80 eerstejaars. Doordat de studie kleinschalig is, ken je op een gegeven moment bijna je hele jaarlaag en docenten zijn makkelijk bereikbaar.
- De VU heeft één campus. Daardoor liggen alle gebouwen waar je ooit les zult hebben heel dicht bij elkaar!
- De studie is goed georganiseerd, alles loopt soepel! Dit zal misschien ook wel weer wat met die kleinschaligheid te maken hebben.
Voor alle mensen die hier nieuwsgierig naar waren: ik hoop dat je dit artikel fijn en handig vond om te lezen! Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan deze studie (academisch leren schrijven, pffff), maar de voordelen zijn voor mij enorm overheersend :)
Wat voor opleiding doe jij/wil je doen/heb je gedaan? Ik ben benieuwd, brand los!
Liefs Anniek
18 reacties
Sophie
9 april, 2017 at 07:12Aah leuk! Ik hoop na mijn afstudeerstage door te studeren. Werd zelf ook heel enthousiast van de master communicatie wetenschappen! Dus hopelijk mag ik die in Nijmegen gaan volgen vanaf september!
Lenneke
9 april, 2017 at 07:42Als ik dit lees, zou ik serieus bijna weer gaan studeren. En dat meen ik nog echt ook.
Lysanne
9 april, 2017 at 08:56Leuk geschreven! Ik denk erover na om na mijn bachelor Communicatie Communicatiewetenschappen te studeren. Maar ik vind de keuze nog moeilijk!
En inderdaad je krijgt zo’n ander beeld van de media en hoe mensen worden beïnvloed. Best gek eigenlijk hoe erg beïnvloedbaar we zijn!
Luna
9 april, 2017 at 09:18Wat leuk om te lezen! Ik zit nu in 5 vwo en heb dus nog even, maar moet al wel veel gaan oriënteren. Ik ben geloof ik ook op ‘n open dag naar een presentatie van communicatiewetenschappen geweest. Zelf vind ik het altijd een beetje lastig om de verschillen te zien met studies zoals communicatiewetenschap, informatie en communicatie, etc. Maar daar moet ik me dus nog wat meer in verdiepen. Als ik het zo van jou lees klinkt CW wel erg leuk en interessant!
Eva
9 april, 2017 at 09:23Zo leuk dat je zo enthousiast bent! Ik studeer ook CW (in Leuven) en zit ondertussen in mijn master :D
Iris
9 april, 2017 at 09:30Ik doe nu Geneeskunde, ook bij de VU en ik ben er erg blij mee! Er zijn wel wat meer eerstejaars (350), maar ik vind ook dat alles kleinschalig aanvoelt en goed georganiseerd is.
Marlot
9 april, 2017 at 10:04Erg herkenbaar! Door mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen merk ik ook dat ik heel anders kijk naar de media en de effecten ervan. En daarnaast ben ik ook continue bezig met het ‘analyseren’ van gesprekken en bedenken wat ik uit de literatuur terug zie komen in mijn eigen communicatie.
Benthe
9 april, 2017 at 15:53Superleuk en herkenbaar artikel! Ik heb zelf Communicatiewetenschap gedaan aan de Universiteit Twente, daar geldt de kleinschaligheid ook ?.
Laurine
9 april, 2017 at 18:53Fijn artikel en goed geschreven. Communicatiewetenschappen lijkt me echt een heel interessante studie! Wie weet ga ik dat zelf wel studeren.
Marleen
9 april, 2017 at 21:51Klinkt tof! Ik studeer nu HBO Communicatie, en twijfel nog of ik een master wil doen. Ik neig zelf naar Journalistiek, omdat ik het idee heb dat Communicatiewetenschappen over het algemeen meer onderzoekend is.. Wat vind jij daarvan? Natuurlijk is een universitaire studie sowieso meer onderzoek dan op het HBO, maar ik vind het toch een lastige keuze. Heb je tips?
Anniek
14 april, 2017 at 13:27Wat leuk dat je misschien nog een master wilt gaan doen! Ik studeer zelf alleen de bachelor Communicatiewetenschappen, dus ik vind het lastig om iets over die master te zeggen :) Maar wat betreft de bachelor CW: die is inderdaad wel vooral gefocust op onderzoek, en niet zozeer op zélf praktisch bezig zijn met het creëren van media bijvoorbeeld. Maar ga vooral lekker rondkijken bij de twee masters om zelf te kijken wat je er van vindt! Heel veel succes met kiezen! Liefs!
Klaske
10 april, 2017 at 09:54Wat leuk om dit te lezen Anniek! Ik studeer zelf communicatie op het HBO en herken veel van wat je schrijft. Normaal naar reclames kijken, is er inderdaad niet meer bij. ;) Wat ik me altijd afvraag: hoe is het op de uni met de praktijk? Wij gaan bijv. twee keer in de opleiding een half jaar stage lopen, hebben elk blok een praktische opdracht (zoals: het maken van een bedrijfsvideo, een folder of een website) en gaan volgend jaar ons eigen bedrijfje oprichten. HBO is natuurlijk sowieso meer praktijkgericht dan de uni, maar ik ben wel nieuwsgierig hoe dat bij jullie is!
Claire
10 april, 2017 at 16:05Grappig, ik heb zelf communicatiewetenschappen gestudeerd (wel in België en al 7 jaar geleden) en bij ons was het één van de grootste richtingen! In het eerste jaar zaten we met bijna 600 in de aula. Ik vond het toen, wel leuk om wat te verdwijnen in de anonimiteit, het niet zo schoolse aspect sprak me wel aan. Ik zie ook wel de voordelen in van een kleinschaliger richting: contact met de docenten was helemaal niet evident bij ons! In ieder geval kan je met communicatiewetenschappen zoveel verschillende kanten uit, ik wens je veel succes met je verdere studie!
Anniek
14 april, 2017 at 13:16Tof dat jij ook CW heb gestudeerd, ik hoop dat je bij een leuke job terecht bent gekomen! En wat grappig dat de richting bij jullie juist zo groot was :)
Suzanne
11 april, 2017 at 07:14Klinkt erg interessant!
Jolien
12 april, 2017 at 18:30Ik studeerde communicatiewetenschappen in Gent, echt ontzettend interessant! :)
Anniek
14 april, 2017 at 13:15Ah wat leuk! Gent lijkt me ook zo’n toffe stad!
sara
6 september, 2018 at 23:22hallo, ik heb dit wel 20x gelezen en ik vind dit wel interesant om te studeren maar wat voor banen zijn er allemaal voor dit beroep , ik zit er erg mee en denk veel aan werken en of er genoeg werk is voor deze studie.
alfast bedankt