DIY / Stenen standaard voor een LUCHTPLANTJE

Houd jij net zoveel van plantjes als ik? Maar heb jij totaal geen groene vingers en gaan al je planten binnen de kortste keren dood? Dan is dit té leuke luchtplantje wat voor jou! En maak er dan meteen deze leuke stenen standaard bij, binnen een paar minuutjes klaar!

Het luchtplantje

Het luchtplantje dus, ook wel de Tillandsia genoemd. Het is een ideaal plantje voor mensen die niet zo goed zijn in het verzorgen van planten. Het luchtplantje heeft namelijk nauwelijks verzorging nodig!

Een luchtplantje is een plant die bijna geen wortels heeft en die niet in aarde hoeft te staan. Het enige wat hij nodig heeft is ongeveer één keer in de week wat water, wat je kan geven door middel van een plantenspuit of door het plantje even onder de kraan te houden. Hoe handig!

DIY: stenen standaard

Het luchtplantje stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar het was er nog niet van gekomen om hem te gaan kopen. Ik was dan ook heel blij toen ik hem laatst van iemand kreeg!

Omdat een luchtplantje niet in aarde hoeft te staan, kan je er van alles mee doen. Je kan hem ophangen, ergens neerleggen, wat je maar wilt. Ik besloot een stenen standaard te maken voor het plantje. Omdat ik hem best wel tof vind geworden, deel ik met je hoe ik hem heb gemaakt.

Benodigdheden voor één stenen standaard

 • Een luchtplantje (online te koop en in sommige tuincentra en bloemenwinkels)
 • Een grote steen
 • IJzerdraad (hoe dikker, hoe beter)

Stap 1

Knip een lang stuk ijzerdraad af. Het is het beste om zo dik mogelijk ijzerdraad te gebruiken, dan wordt je standaard het stevigst. Ik gebruikte redelijk dun ijzerdraad waardoor het lastig was om de standaard rechtop te laten blijven staan.

Wikkel het ijzerdraad om de onderkant van het luchtplantje en gedeeltelijk langs de binnenkant van de takjes van het luchtplantje.

Stap 2

Laat de rest van het draad naar beneden steken en wikkel het uiteinde om de steen heen die je wilt gaan gebruiken.

Als je dik ijzerdraad hebt, zou de standaard nu al stevig genoeg moeten zijn. Bij mij was de standaard dat nog niet. Daarom heb ik het uiteinde van het ijzerdraad nog twee keer rondom de standaard gewikkeld. Zo werd de standaard stevig genoeg om rechtop te blijven staan.

Klaar!

Leuk is ‘ie hè? En binnen tien minuutjes heb je zo’n standaard in elkaar gezet!

Mijn standaard ziet er redelijk grof uit doordat ik zulk dun ijzerdraad heb gebruikt wat ik om elkaar heen moest wikkelen, maar nogmaals: hoe dikker ijzerdraad je gebruikt, hoe minder waarschijnlijk het is dat dat nodig is.

Kende jij het luchtplantje al? En wat vind je van deze DIY?

Liefs Anniek

10 reacties

 • Reply
  Janne
  12 augustus, 2017 at 06:53

  Heel erg leuk gedaan dit :)

 • Reply
  Sija
  12 augustus, 2017 at 07:49

  Wat een super leuk idee! Ik heb een aantal luchtplantjes in huis liggen, maar dit is ook een geweldige manier om ze neer te zetten. Leuk artikel!!

 • Reply
  Renate
  12 augustus, 2017 at 08:26

  Wat ontzettend leuk gedaan. Ziet er heel mooi uit. Ik vind het groffe juist wat hebben. Ik wil ook al heel lang een luchtplantje, maar ik weet ik zou niet weten waar ik het moet laten. Toch npg even over nadenken.

 • Reply
  Linda
  12 augustus, 2017 at 08:33

  Wat een goed idee! Ga ik meteen maken, want ik twijfel al een jaar over wat ik met mijn luchtplantje wil! :)

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  12 augustus, 2017 at 09:00

  Dit is zo schattig! Echt leuk :)

 • Reply
  anna
  12 augustus, 2017 at 13:33

  Ah wat een tof idee, dit is zo leuk!!!

 • Reply
  Marthe
  12 augustus, 2017 at 16:31

  Woow onwijs leuk gedaan die standaard! & leuk ook zo”n luchtplantje X

 • Reply
  britt
  13 augustus, 2017 at 09:37

  He maar deze is leuk gevonden Anniek! En misschien moet ik maar gewoon overschakelen op luchtplantjes. Sinds al mijn planten gewoon doodgaan..

 • Reply
  Claire
  13 augustus, 2017 at 20:54

  Hee wat een leuk idee! Ik moet maar eens kijken waar ik deze plant kan vinden :)

 • Reply
  Nicole
  14 augustus, 2017 at 12:37

  Echt heel erg leuk gedaan! Ziet er tof uit.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.