DIY / Wasbare wattenschijfjes maken

Na een kleine berekening, kwam ik er laatst achter dat ik zo’n 1095 katoenen wattenschijfjes per jaar gebruik. En weggooi. Dat is nogal wat! Door wasbare wattenschijfjes te gebruiken, bespaar je een hoop grondstoffen. Je hoeft niks weg te gooien! En het leuke is: ze zijn hartstikke makkelijk en goedkoop zelf te maken! Ik laat je in dit artikel zien hoe je dit kan doen.

Wasbare wattenschijfjes: waarom?

Ik lees de laatste tijd veel over groener leven en over hergebruiken. Toen ik online iemand wasbare wattenschijfjes zag gebruiken, deed het me beseffen hóeveel wattenschijfjes ik wel niet gebruik per jaar, en na gebruik meteen weggooi. 3 wattenschijfjes per dag, 1095 wattenschijfjes per jaar. Zonde toch eigenlijk? Het proces om katoenen producten te maken is alles behalve duurzaam (= veel water en pesticiden voor nodig), en het zou mooi zijn als we konden vermijden om zoveel katoenen wattenschijfjes weg te gooien! 

Mijn zoektocht naar wasbare wattenschijfjes startte. Online kan je ze op verschillende plekken kopen. Maar: je kan ze ook zelf maken! Geïnspireerd door Monica ging ik hiermee aan de slag, en ik ontdekte dat het super simpel is om zelf deze wasbare wattenschijfjes te maken. En ook nog eens harstikke leuk!

(Hoeveel wattenschijfjes gebruik jij per jaar? Interessant  – en best confronterend – om dat eens uit te rekenen!)

Wat heb je nodig?

 • Stof. Ik gebruikte een lap molton wat ik nog had liggen, en ook fijne badstof kan goed werken. Zorg dat de stof niet te ruw is. (Heb je een restje stof over en twijfel je of je het kan gebruiken om wattenschijfjes mee te maken? Maak een hoekje van de stof nat en test even op je gezicht of het een bruikbare stof zou kunnen zijn.)
 • Een drinkglas
 • Naald en borduurgaren in een leuke kleur, of een naaimachine + eventueel borduurgaren

Stap 1

Zet het glas op de lap stof, en trek met een stift een lichte lijn rondom het glas. Doe dit een heel aantal keer. Twee rondjes vormen zo meteen éen wattenschijfje. Knip de rondjes nu uit. De grootte van het glas bepaalt hoe groot je wattenschijfjes worden, kies dus een glas die een goede grootte heeft.

Stap 2

Als je geen naaimachine hebt

Leg twee van de uitgeknipte rondjes stof op elkaar. Naai deze aan elkaar met de festonsteek. Deze steek is heel makkelijk om te leren! Op YouTube vind je veel instructiefilmpjes, je hebt het daarmee zo onder de knie. Kies een mooie kleur borduurgaren, zodat het randje een leuk detail van het watje wordt.

(Je zult zien dat een streng borduurgaren bestaat uit meerdere om elkaar gewikkelde touwtjes. Je kan de streng ‘splitten’, zodat je een dunner strengetje overhoudt. Ik maakte uit de streng borduurgaren een nieuwe streng van twee ‘touwtjes’, waarmee ik met de festonsteek rondom het watje naaide.)

Als je een naaimachine hebt

Leg twee van de uitgeknipte rondjes stof op elkaar. Naai deze met de naaimachine aan elkaar (met een zigzagsteek), met een kleur garen dat hetzelfde is als de kleur van de stof.

De basis van de watjes is nu klaar. Als je de watjes nog wat mooier wilt maken, kun je met borduurgaren festonsteken maken rondom de watjes. Dit is niet per se nodig, maar het ziet er wel heel gezellig uit. De festonsteek is heel makkelijk om te leren, je hebt hem zo onder de knie! Op YouTube vind je veel uitlegfilmpjes.

Het gebruik

Ik gebruik de wattenschijfjes nu dagelijks om mijn make-up van mijn gezicht af te halen. Na het gebruiken doe ik de watjes meteen in een wasnetje, en als dat wasnetje vol zit was ik de watjes mee met andere was. Ik was ze op 30 of 40 graden, en daarmee komen de watjes over het algemeen goed schoon weer uit de was. Soms zit er nog een spoortje mascara op het watje. Om ze écht goed schoon te krijgen, kan je de watjes natuurlijk beter op een hogere temperatuur wassen, maar ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. Ook heb ik de watjes nog niet uitgeprobeerd met waterproof make-up.

Het is belangrijk om goed te bekijken welke stof je wilt gebruiken voor de watjes. Ik gebruikte molton, wat een fijne stof is voor de watjes, maar voor mijn ogen vind ik de stof net iets te ruw. Voor je ogen kan je misschien beter hele fijne badstof gebruiken. Voor de rest van mijn gezicht vind ik de molton wel heel fijn!

Te veel gedoe?

Zie je het zelf maken van de wattenschijfjes niet zo zitten? Dan kan je ze ook altijd nog kopen! Er zijn verschillende websites die ze aanbieden, en ook kan je online reviews vinden van de verschillende soorten watjes. Wel is het zelf maken erg leuk en je bent er een stuk minder geld door kwijt.

Ik vond dit een hartstikke leuk projectje om te doen! Heb jij weleens van wasbare wattenschijfjes gehoord, of is dit nieuw voor jou?

Liefs Anniek

9 reacties

 • Reply
  Anna
  17 maart, 2019 at 09:10

  Wat een goed idee! Ik ga ze ook binnenkort maken! Fijn artikel! Liefs

  • Reply
   Anniek
   8 april, 2019 at 14:21

   Wat leuk, succes!

 • Reply
  Sanne
  17 maart, 2019 at 12:13

  Oh wat ontzettend leuk dit! En makkelijk ook. Deze ga ik onthouden. Thanks!

  • Reply
   Anniek
   8 april, 2019 at 14:21

   Tof!

 • Reply
  Fleur Sophia
  20 maart, 2019 at 19:12

  Ik wist helemaal niet dat het mogelijk was om wasbare wattenschijfjes te maken, joh. Super leuk, handig en inderdaad goed voor het milieu. Ik sla het artikel even op! :D

  • Reply
   Anniek
   8 april, 2019 at 14:21

   Leuk! En ja, het is echt eenvoudig! Ik las hier in een comment van Nicole dat de wasbare wattenschijfjes van Lanaluna ook fijn zijn, dus als je het toch nog wat teveel werk vindt, kan je ze ook kant en klaar kopen :) Liefs!

   • Reply
    Chantal Vanrijkel
    8 januari, 2020 at 21:57

    Ga ook wasbare wattenschijfjes maken Goed voor onze huid en belangrijk voor het milieu.

 • Reply
  Nicole
  24 maart, 2019 at 11:17

  Ik gebruik sinds een paar weken ook standaard herbruikbare/wasbare wattenschijfjes van LanaLuna. Echt zo super veel fijner en ook gewoon een fijner gevoel. Met normale wattenschijfjes had ik altijd zo’n gevoel dat ik er zo min mogelijk per keer moest gebruiken omdat ik het zonde vond er bijvoorbeeld 3 te gebruiken op 1 avond. En nu hoef ik me daar niet meer druk om te maken want je doet ze in de was en dan kun je ze weer gebruiken, dus je verspilt niks.

  • Reply
   Anniek
   8 april, 2019 at 14:20

   Tof dat jij sinds een tijdje ook herbruikbare wattenschijfjes gebruikt! En dat ze goed bevallen! Het is inderdaad ook zo fijn om niet ‘zuinig’ meer te hoeven zijn, en gewoon te gebruiken wat je nodig hebt. Leuk om meer enthousiastelingen te horen :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.