Duurzame favorieten & ontdekkingen

Pratend met anderen doe je vaak de beste ideeën op. De laatste tijd heb ik onder andere daardoor ook weer veel kleine duurzame handigheidjes en merken ontdekt. En net zoals ik het zo fijn vind om ideeën van anderen te krijgen, hoop ik dat jij ook wat aan dit lijstje met tips over duurzaam leven en duurzame merken hebt!

1. Milieucentraal – hulpje duurzame groenten en fruit

Een paar weken geleden ging ik de uitdaging aan om twee weken lang alleen maar groente en fruit uit Europa te kopen. Vaak kopen we het hele jaar door aan ingrediënten wat we maar willen, terwijl alle transport en het kweken in kassen best belastend is voor het milieu. Daarom leek het me interessant om eens te proberen ook qua groenten en fruit wat duurzamer te kopen!

Ik ontdekte hierbij een ontzettend handig hulpje: de groente- en fruitkalender van Milieucentraal! Als je in de supermarkt staat, kan je hier een groente- of fruitsoort invullen, de maand waarin je het koopt, en dan zie je precies hoe duurzaam dat specifieke soort groente of fruit is. Interessant: soms blijkt dat je beter (bijvoorbeeld) een courgette uit Spanje kan kopen dan uit Nederland, terwijl je dat in eerste instantie misschien niet direct verwacht.

2. Shampoo bar Dille & Kamillie

Bij Dille & Kamille kocht ik dit stuk zeep, een shampoo bar! Je gebruikt het op een net wat andere manier dan vloeibare shampoo, maar het werkt even goed. Je kan het blok zeep over je haren wrijven – waardoor er shampoo in je haar komt – of je wrijft het tussen je handen, en doet daarna de shampoo in je haar.

Door zo’n blok zeep te kopen bespaar je een hoop verpakkingsmateriaal. Ik wist dat je dit soort shampoo bars bij Lush kan kopen, maar ik vind het leuk om te zien dat dit zich nu aan het verspreiden is en je het op meer locaties kan kopen. Deze shampoo bar koste 3,95 (iets goedkoper dan bij Lush, denk ik) en ruikt lekker naar roos en kokos. Ik vond het even wennen om het te gebruiken, maar ik vind het inmiddels echt een fijn product!

3. FlyGRN

Dat vliegen niet goed is voor het milieu, dat is wel duidelijk. Maar echt stoppen met vliegen, dat is lastig! Ik merk dat ook bij mezelf, zeker nu ik na een halfjaar in het buitenland gewoond te hebben, ook vrienden heb die niet in Nederland wonen.

Op dit moment is er nog geen duurzame manier van vliegen. Maar, als je dan toch vliegt, dan is er wel de mogelijkheid om een deel van je CO2-uitstoot te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld via FlyGRN. Als je via hen je vliegticket boekt, dan compenseert FlyGrn met de fee die zij ontvangen voor een verkocht ticket, een deel van jouw CO2 uitstoot. Het kost je niks extra’s om je ticket op FlyGRN te boeken. Het is dus een hele makkelijke manier om je CO2-uitstoot iets te beperken!

4. Hatsup

Het sjaaltje wat ik hier in mijn haar heb, kreeg ik van Hatsup, een bijzondere startup. De twee oprichters van het merk, Niels en Aisha, ontmoetten in 2017 een vluchteling en kwamen erachter dat maar heel weinig vluchtelingen psychische hulp krijgen. Terwijl dat vaak hard nodig is.

Niels en Aisha wilden hier iets in kunnen betekenen en startten met het bedrijf Hatsup. Dit is een webshop waarop ze mutsen, winterse sjaals en luchtige sjaaltjes zoals deze verkopen. De producten bieden jou fysieke veiligheid – bescherming tegen de kou – en een vluchteling psychische veiligheid: bij elke verkochte muts wordt éen persoon in een crisisgebied voorzien van psychologische hulp.

Het sjaaltje wat ik hier in mijn haar heb heeft een mooie bloemenprint. Niet alleen leuk voor in je haar, maar bijvoorbeeld ook om aan een tasje te knopen!

5. Herbruikbare wattenschijfjes

Een maand geleden maakte ik zelf herbruikbare wattenschijfjes, en ze bevallen nog steeds erg goed! Ik gebruik ze elke dag en heb ze dus ook al een heel aantal keren gewassen. De kwaliteit blijft goed en ik vind ze fijn werken. Wel merk ik dat mascara soms moeilijk is om eruit te wassen.

Lijkt het je leuk om ook te proberen ze zelf te maken? Check dan even het artikel waarin ik laat zien hoe je dat makkelijk kan doen! (zie de link hierboven)

 

6. TOMS

Deze zomerse schoenen van TOMS zijn én ontzettend leuk (check dat gele kleurtje!) én hebben een goed verhaal. TOMS produceert haar schoenen op een zo duurzaam en ethisch mogelijke manier, en geeft voor elk verkocht paar schoenen, een paar schoenen aan een kind in nood. Ze rapporteren over hun productieproces op de volgende pagina. Als je wat betreft schoenen naar duurzamere opties wilt kijken, is TOMS zeker een partij om ook eens naar te kijken.

Wat zijn jouw duurzame favorieten/ontdekkingen? Deel ze in de comments, hebben we allemaal wat aan!

Liefs Anniek

 

6 reacties

 • Reply
  evelien
  1 mei, 2019 at 08:03

  Wat een fijn artikel! De tip voor het vliegen is echt ontzettend handig.
  Ik vind de broodzakjes van KeepLeaf echt ontzettend fijn, ze zien er erg leuk uit, en zijn ook nog eens goed voor het verminderen van plastic.

  Liefs,
  Evelien

  • Reply
   Anniek
   6 mei, 2019 at 08:37

   Die zakjes van KeepLeaf lijken me ook fijn inderdaad! En die printjes zijn top ? Ik gebruik nu een Boc ‘n Roll, een foodwrap die je om je brood (of om iets anders) heen kan rollen. Ook handig, omdat je er zoveel of zo weinig broodjes in kan doen als je wilt! X

 • Reply
  Irma
  1 mei, 2019 at 08:46

  Zo tof dat je hier aandacht aan besteed! :)

 • Reply
  irene
  1 mei, 2019 at 11:55

  Ja wat een fijn artikeltje dit! Ik ga eens kijken naar die Hatsup. En die van het vliegen is ook een goeie! Ik wist helemaal niet dat het zo kon. Fijn dat je hier aandacht aan geeft :)

 • Reply
  Marthe
  9 mei, 2019 at 16:20

  ahh dat hoofdbandje is echt zo leuuk!! en die gele schoenen ook! kei goed dat je meer artikels maakt over duurzaamheid enzo!

 • Reply
  Verbeterhaar
  22 oktober, 2019 at 15:35

  Hele toffe blog! Loveee het sjaaltje! Ik vroeg mij wel af, met dat shampoo blokje, wordt je haar daar wel echt schoon van? Ik moet namelijk echt kwalitatieve shampoo hebben, anders blijft mijn haar gewoon vies. Ik gebruik zelf ook extra producten zoals Moroccan oil enzo. Ik vind een overstap naar zo’n blok shampoo dan best wel groot haha! Ben benieuwd!

  X Lisanne

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.