Outfit / Mijn allereerste paar duurzame Mud Jeans

Jeans zijn wat betreft productieproces een van de meest vervuilende kledingstukken die er zijn. Gelukkig komen er steeds meer merken op de markt die hier iets aan willen doen! Een van die merken is Mud Jeans, die de productie van haar jeans circulair maakt. Ik ben heel blij je in dit artikel meer over hun jeans te vertellen, en… Je mijn eerste duurzame jeans van hen te laten zien! Kijk mee!

Het productieproces van jeans

Dat de kledingindustrie flink vervuilend is, dat wist ik. Maar toen ik laatst las hoeveel impact één jeans op het klimaat heeft, schrok ik best een beetje.

Voor het maken van één jeans is 7.000 liter water nodig – dat is evenveel water als je lichaam gebruikt in 10 jaar¹. Dit water komt na het verven, gevuld met chemische stoffen, terecht in rivieren. Drinkwater wordt hierdoor sterk vervuild. In het programma ‘genaaid’ werd een rivier vlakbij een jeansfabriek laten zien; het water was blauw van de verf. Ook worden er vervuilende pesticiden gebruikt voor het laten groeien van de katoen, en zijn de omstandigheden voor productiemedewerkers vaak onveilig.

Pfoei, dat is nogal wat.

Verandering in de jeans industrie

Gelukkig zijn er inmiddels een heel aantal merken die jeans verkopen die onder eerlijke omstandigheden zijn gemaakt en die een minder vervuilende impact hebben op het milieu. Denk hierbij aan Kiyuchi, Nudie Jeans, C&A, Kings of Indigo en Mud Jeans. De jeans die ik je vandaag laat zien is van Mud Jeans!

Mud Jeans

Na 30 jaar ervaring in de jeansindustrie, zag Bert van Son hoe hard het nodig was om op een eerlijkere en meer verantwoorde manier te gaan produceren. In 2013 richtte hij Mud Jeans op: een jeansmerk wat zo milieuvriendelijk mogelijk probeert te zijn.

Hoe ze dat doen? Zo!

 • De jeans van Mud Jeans worden gemaakt van gerecycled katoen en organic cotton. De katoen is BICS en GOTS gecertificeerd.
 • Als je jeans kapot gaan, kan je ze gratis laten repareren door Mud. Als je jeans helemaal afgedragen zijn, kan je ze terugsturen naar Mud Jeans, die de jeans recycled en opnieuw gebruikt bij het maken van nieuwe jeans.
 • In de fabrieken waar de jeans gemaakt worden, zijn goede arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.
 • De methoden van Mud Jeans om de jeans een mooie wassing te geven, zijn minder milieubelastend dan de conventionele manier hiervoor.

Tof! De keuzes die Mud Jeans maakt, hebben echt een positieve impact op mens en milieu, vergeleken met conventionele jeans. Op de website van Mud Jeans kan je nog veel meer lezen over het productieproces.

Mud Jeans vroeg mij of ik een jeans van hen wilde uitproberen. Nadat ik me in hun verhaal had verdiept, leek dat me erg leuk. Ik was benieuwd hoe deze duurzame jeans me zouden bevallen! Uit hun collectie koos ik de ‘Skinny Hazen’ jeans in de kleur Pure Blue: een high waisted skinny jeans. Ik draag regelmatig skinny jeans, en ik vind een blauwe skinny een onmisbare basic.

Ik heb de jeans nu een aantal keren aangehad. Waar de stof in het begin nog een beetje stijfjes aanvoelde, begint de jeans zich nu steeds meer te vormen naar mijn lichaam. Dit maakt dat ‘ie steeds fijner gaat zitten.

Waar ik echt fan van ben, is de kleur van de jeans. Helderblauw, maar dan nét iets valer gemaakt. De naam ‘Pure Blue’ die Mud Jeans eraan geeft past er goed bij. Ik vind dit heel fijn combineren met een witte blouse!

De maat die ik hier draag, is 30/30. Deze zit perfect rondom mijn benen, maar helaas was hij te wijd bij mijn heupen. Ik heb de broek hier dan ook een beetje ingemaakt. Nu is dit voor mij geen uitzonderlijkheid, ik heb vrij smalle heupen (in verhouding tot mijn benen) en maak mijn broeken regelmatig in. Toch is het natuurlijk fijner als de broek meteen als gegoten zit. Dit was bij mij niet het geval, maar de pasvorm is natuurlijk bij elk lichaam weer anders.

Een paar Skinny Hazen jeans kost 119 euro. Dat is echt wel een vrij grote investering. Echter, een paar Levi’s jeans hebben veel mensen in de kast liggen, en kost hetzelfde als een paar Mud Jeans. Kijk voor jezelf eens of een paar Mud Jeans iets is waarin je wil en kan investeren.

Ik combineerde de broek met een losvallende witte blouse en zwarte enkellaarsjes van Sacha. Een fijne basic combinatie!


Ik ben erg blij met mijn mooie duurzame jeans! Mud Jeans heeft naast skinny jeans ook een hoop andere modellen, zoals boyfriend jeans en flared jeans. Plus nog een aantal spijkerjacks, truien en shirts. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in hun webshop!

Kende jij Mud Jeans al?

Liefs Anniek

Jeans / Mud Jeans (Gekregen)
Laarsjes / Sacha (Gekregen)
Blouse / vintage, van mijn huisgenoot
Kettinkje + Ring / Vonk sieraden

9 reacties

 • Reply
  evelien
  26 februari, 2019 at 08:55

  Wauw wat een prachtige jeans!
  Zo goed om hier meer aandacht aan te besteden. <3
  liefs,
  Evelien

 • Reply
  Kelly
  26 februari, 2019 at 16:21

  Wat een schattige laarsjes!

 • Reply
  Irene
  28 februari, 2019 at 10:07

  Mooie jeans! De kleur staat mij ook helemaal aan. Ik draag zelf nog amper skinny jeans en heb zelfs geen blauwe skinny meer. Vind het altijd moeilijk om een mooi, kwalitatief paar te vinden dat niet té duur is. Ik heb dit jaar een soort van shopstop dus een nieuwe jeans zal er niet meteen inzitten maar als ik er ooit een nodig heb, is dit wel een merk waar ik rekening mee ga houden!

  • Reply
   Anniek
   16 maart, 2019 at 14:24

   Jeans blijven toch een van de lastigste kledingstukken om te kopen inderdaad… Ik struggle er ook altijd mee! Mud Jeans is gelukkig ook in fysieke winkels te koop, zodat je ze makkelijk even kunt passen. En wat tof dat je dit jaar een shopstop hebt! Ik kan me voorstellen dat je daardoor heel bewust wordt van wat voor moois je eigenlijk al hebt! X

 • Reply
  Nicole
  1 maart, 2019 at 14:45

  Ik vind dit wel echt een heel erg goed initiatief. Goed dat ze echt over allerlei belangrijke aspecten nadenken en niet alleen maar over enkel het milieu. Ik denk dat zo’n broek wel echt de investering waard is. Hij ziet er ook heel erg comfy uit.

 • Reply
  Else
  6 maart, 2019 at 10:33

  Wouw! Wat een mooi verhaal zeg! Ik vind het het geld helemaal waard, dus als ik weer een nieuwe spijkerbroek nodig heb… Verder vind ik het ook zo tof dat je je broek uiteindelijk weer terug kan sturen en dat er dus weer een nieuwe jeans van gemaakt wordt, heel mooi concept! :)

  • Reply
   Anniek
   16 maart, 2019 at 14:23

   Wat tof dat jij er ook zo enthousiast van wordt!! En inderdaad, ik vind het ook bijzonder dat ze de oude jeans weer terugnemen. En dat ze die ook écht recyclen en dat laten zien, ipv dat zeggen dat ze ze recyclen, en er vervolgens nauwelijks iets mee doen. Echt een interessant merk! X

 • Reply
  sebastiaan
  11 augustus, 2019 at 18:44

  de outfit staat je super goed.
  ik heb dezelfde blouse en jeans gekocht.
  en de blouse en de jeans zitten super goed.
  mvg sebastiaan

 • Reply
  sara
  19 maart, 2023 at 09:44

  There are so many great outfits here! You have a lot of cute pieces from this brand :)
  Hope that you are having a good weekend :)

  crystal journey candles reiki candles

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.