Duurzamer leven: 10 kleine stappen die je kan maken

‘Duurzamer leven’. Wat voor associaties roept dit bij je op? Bij mij ‘belangrijk!’, maar ook ‘moeilijk’. Want hoe begin je hiermee? Toen ik laatst een video zag over de effecten van de droogte van afgelopen zomer op de natuur in Nederland, was dat voor mij een wake-up call om concreet te gaan kijken hoe ik duurzamer kan leven. En hé, wat denk je? Ik ontdekte dat er een hoop kleine, concrete stappen zijn die je nú kan ondernemen! Kijk (en doe) je mee?

Duurzamer leven in 10 stappen

Yes, there we go! Hieronder volgen 10 kleine stappen om duurzamer te leven.

Of ik ze zelf al allemaal toegepast heb? Nee, helaas nog niet! Ik ben aan het ontdekken hoe ik stapje voor stapje duurzamer kan leven, en zit nog volop in een groeiproces hierin. En een stukje van dat groeiproces wil ik graag delen door te laten zien welke ideeën er nu op mijn lijstje staan.

Kijk mee!

1. Duurzame bank

Banken hebben – met de grote hoeveelheden geld die ze investeren – veel invloed op het milieu en de maatschappij. Sommige banken stoppen er veel moeite in om te investeren in zaken die het klimaat en de maatschappij goed doen – zoals ASN en Triodos – , andere banken veel minder.

Bankzaken zijn misschien niet het leukste om je mee bezig te houden. Maar jouw keuze voor een bepaalde bank heeft zéker invloed! Door over te stappen naar een bank die zijn geld in goede zaken investeert, help jij mee aan een betere wereld.

Op de Eerlijke Geldwijzer kan je zien hoe jouw bank zijn geld investeert.

2. Groenten: lokaal en van het seizoen

De supermarkt ligt vol met groenten die van ver komen. Hartstikke mooi dat we daardoor zoveel keuze hebben! Aan de andere kant: het kost veel brandstof om de groenten naar Nederland te verschepen.

Als je ervoor kiest om seizoensgroenten te kopen (dat zijn dus groenten die in het huidige seizoen in Nederland worden geoogst), verminder je de uitstoot die komt van het vervoer van de groenten.

Check hier wat de seizoensgroenten van verschillende jaargetijden zijn.

3. Houdbaarheidsdata

Vaak zijn producten langer goed dan de vermelde houdbaarheidsdatum! Ruik en proef, en gebruik de producten als ze er nog goed uitzien. Let natuurlijk wel op met bederfelijke producten zoals bijvoorbeeld vlees.

4. Herbruikbare bakjes & bijenwasdoek

Aluminiumfolie en plastic zakjes zijn ontzettend handig, maar: goed voor het milieu is het niet. Om eten te bewaren, kan je beter herbruikbare bakjes en/of bijenwasdoeken gebruiken. Een simpele stap, maar het vermindert de hoeveelheid afval die je creëert aardig.

5. Kook uit je koelkast

Met z’n allen verspillen we behoorlijk wat voedsel. 40 kilo per persoon per jaar! (bron: Mileucentraal) Vermenigvuldig dat met 17 miljoen en je hebt de kilo’s verspild voedsel per jaar in Nederland.

Een manier om voedselverspilling tegen te gaan, is om te koken vanuit wat er in je koelkast ligt, in plaats van je af te vragen waar je zin in hebt. Gebruik de restjes in je koelkast om een maaltijd mee te maken, en vul die restjes aan met extra ingrediënten die je nodig hebt. Op die manier ben je je bewust van wat er in je koelkast ligt en gooi je zo min mogelijk eten weg.

6. Waterfles

Dit is een voor de hand liggende, maar wel goede manier om minder afval te produceren: koop een mooie herbruikbare waterfles, in plaats van telkens nieuwe wegwerpflesjes te kopen! Ik heb net een mooie nieuwe herbruikbare fles gekocht in de supermarkt in Denemarken. Ook vind ik de flessen van het merk Eva Solo erg mooi!

7. Wasbare wattenschijfjes

Per week gaan er bij mij heel wat wattenschijfjes doorheen. Wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen, en de katoenteelt vraagt veel van het milieu. Een goede reden om je wegwerp wattenschijfjes te vervangen voor wasbare wattenschijfjes, die je veel langer kan gebruiken! Ik ga eens research doen naar goede wasbare wattenschijfjes.

8. Koop niet om het kopen

Welke dingen koop je omdat je zin hebt om wat nieuws te kopen, en wat koop je omdat je het nodig hebt?

Als je deze vraag toepast op bijvoorbeeld het kopen van kleding, dan denk ik dat veel mensen – waaronder ik! – meer kopen dan we nodig hebben. Door onze aandacht te verleggen naar items die we echt nodig hebben, die we lang kunnen gebruiken, die van goede kwaliteit zijn en waar we echt blij van worden, kunnen we onze consumptie verminderen.

Dit vraagt wel om een switch in je mindset, maar het resultaat is groot. En bovendien: ik geloof ook dat je leven een stukje leuker wordt door alleen items te kopen waar je écht blij van wordt!

9. Eet minder vlees

Inmiddels een beetje cliché, maar daarom niet minder belangrijk: eet minder vlees. Vleesproductie heeft een grote negatieve impact op het milieu. Een keertje (of meerdere keren) per week minder vlees eten, helpt dus al een hoop.

10. Tweedehands

Tweedehands, yes! Hier ben ik fan van. Er zijn zoveel mooie, unieke en handige spulletjes te vinden in kringloopwinkels en andere tweedehandswinkels. Door tweedehands te kopen geef je mooie spullen een tweede leven (en hoef je het dus niet nieuw te kopen –> minder belasting van het milieu) en bespaar je vaak ook nog eens wat geld.

Check hier mijn tips om de mooiste tweedehands spulletjes te scoren, en hier een paar van mijn favoriete vintage winkels in Utrecht.


Welke stap ga jij als eerste toepassen? En heb jij nog tips om duurzamer te leven? Ik ben benieuwd! Deel ze in de comments!

Liefs Anniek 

11 reacties

 • Reply
  Ilse
  14 november, 2018 at 08:37

  Minder plastic! Dus in de supermarkt meer kopen wat in glas of papier is verpakt. Herbruikbare koffiebeker kopen, bamboo tandenborstel, geen plastic rietjes meer en er zijn nog een hoop alternatieve dingen voor spullen die dagelijks gebruikt worden. En dan natuurlijk ook direct recyclen, afval goed scheiden enzo

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  14 november, 2018 at 14:57

  Wat ontzettend leuk dat je hier zo actief mee bezig bent! En chapoo voor de tips, niet de standaard tips maar zeker allemaal de toegankelijke! Wat betreft de seizoensgroenten, kun je ook kijken naar de app van ik dacht milieu centraal. Zij hebben een app waarin ze precies vertellen welke groentes op dat moment het duurzaamste zijn. De berekening wordt gemaakt met alle invloeden, dus echt heel goed! En soms betekend dat, dat een paprika toch beter uit Spanje kan komen bijvoorbeeld, gek genoeg.

  • Reply
   Anniek
   18 november, 2018 at 11:05

   Oeh, dat is een goede tip, dankjewel Marieke! Ik ga de app opzoeken. Sowieso is Milieu Centraal echt een fijne site voor tips over duurzamer leven!

 • Reply
  Jessica J.
  14 november, 2018 at 15:01

  Ik zou eeecht vaker naar de kring- en tweedehandswinkel moeten. In feite moet het een reflex worden dat ik eerst tweedehands kijk als ik iets nodig heb. Ik koop tegenwoordig wel enkel nog maar iets als ik écht iets nodig heb of het item ook daadwerkelijk gebruik, dat scheelt ook al een hele hoop tegenover vroeger …
  Overstappen naar een duurzame bank staat op de planning. Ik moet alleen nog even uitzoeken hoe je dat in België het beste aanpakt en welke opties er precies zijn, want ik heb me er nog niet echt in verdiept.

  • Reply
   Anniek
   18 november, 2018 at 11:04

   Tof Jessica, lekker op weg, stap voor stap! Goed inderdaad om het kijken naar tweedehands een ‘reflex’ te laten worden. Vaak is er zoveel moois en handigs tweedehands te vinden. En succes met het doen van research naar een goede bank! X

 • Reply
  Arjanne
  14 november, 2018 at 16:36

  Wat een goede tips! Ik wil echt wel wat duurzamer leven, dit is een goede start, heel nice! van wasbare wattenschijfjes had ik zelfs nog nooit gehoord, die ga ik zeker kopen!

  • Reply
   Anniek
   18 november, 2018 at 11:02

   Tof Arjanne!!

 • Reply
  Marloes Mol
  14 november, 2018 at 23:05

  Wat een leuk artikel met goede en handige tips!

  • Reply
   Anniek
   18 november, 2018 at 11:01

   Dankjewel Marloes, leuk om te horen dat je er wat aan hebt!

 • Reply
  Deborah
  18 november, 2018 at 10:27

  Zitten een aantal handige tips tussen!
  Ben benieuwd naar je wasbare wattenschijfjes. Toevallig had ik die vd nog in mijn hand met de gedachten dat dit toch ook anders zou moeten kunnen?

  • Reply
   Anniek
   18 november, 2018 at 11:01

   Dank! Yes, als ik de wasbare wattenschijfjes in huis heb en uit heb geprobeerd, zal ik laten weten of het me bevalt! Ik ben ook heel benieuwd :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.