Tips & mijn ervaring: een kleine kamer inrichten

Wat was ik blij toen ik 2,5 jaar geleden voor het eerst op kamers ging! Ik keek uit naar een plekje voor mijzelf. In een nieuwe stad, waar ik me thuis zou gaan voelen en veel zou gaan beleven. Dat ik terecht kwam in een kleine kamer van 9 m2, dat maakte me niet uit. Hoe groot of klein ook, een eigen plek is een eigen plek! Tijdens het verhuizen bleek dat de inrichting van zo’n klein kamertje toch nog best even puzzelen was. Hoe laat je een kleine kamer zo ruim mogelijk lijken? Hoe creëer je opbergruimte? Vandaag deel ik vanuit mijn ervaring tips en tricks om een kleine kamer handig en mooi in te richten!

Mijn studentenkamer

Voordat we over gaan naar een stel concrete tips: laat me je kort introduceren aan mijn kamertje in Utrecht! :) Na mijn hele leven in een dorp in de provincie Utrecht te hebben gewoond, verhuisde ik in december 2016 naar Utrecht. Een ontzettend gezellige stad, waar ik al snel mijn weg vond. Ik woon samen met twee huisgenootjes in een appartement, waar we een keuken delen en ook regelmatig samen op éen van onze kamers zitten. Een fijn thuis!

Mijn kamer zelf is dus vrij klein, 9m2. De inrichting was daarom iets om even goed over na te denken. De volgende dingen hebben mij geholpen!

Een kleine kamer inrichten

De muren

Welke kleur je op je muur hebt, maakt ontzettend veel uit voor hoe ruimtelijk een kamer lijkt. Lichte kleuren laten een kamer groter lijken, donkere kleuren juist kleiner. Ik heb al mijn muren wit geverfd. Misschien een beetje saai, zo’n witte ruimte. Maar aan de hand van bijvoorbeeld planten, foto’s, kaarsen en andere accessoires kan je veel kleur en levendigheid aanbrengen! Posters zijn ook een leuke manier om je kamer karakter te geven. De posters hierboven, die van ik van Posterstore kreeg, springen meteen in het oog en hebben veel kleur.

Licht is key

Goede verlichting doet veel voor de sfeer in een ruimte. Als je net als ik in een kleine (studenten)kamer woont, zorg er dan voor dat je een mooi warm groot licht hebt, die genoeg licht geeft om actief te kunnen werken. Helemaal fijn: een dimbaar groot licht. Daarnaast zijn kleinere lampjes en kaarsen fijn als sfeerlicht.

Gebruik alle ruimte die je hebt

Het creëren van opbergruimte in een kleine kamer kan best een opgave zijn. Waar laat je al je spullen? Iets waar ik veel aan heb, is mijn bed met lades eronder. Hier past veel in en het ziet er ook prima uit! Dit bed komt geloof ik van IKEA. Een stapelbed is ook een optie. Een stapelbed vult wel een groot deel van de hoogte in je kamer, waardoor je kamer ook snel juist weer kleiner kan lijken.

Mijn Kallax kast (ook van IKEA) bevat ook veel opbergruimte, zonder dat de kast zelf veel ruimte inneemt: de kast is langwerpig en gaat de hoogte in. Daarnaast geven planken aan je muur en extra lades onder je bureau je ook meer ruimte.

Dek opbergruimtes af

Bij het creëren van opbergruimtes, helpt het voor het ruimtelijke effect als je die ruimtes afdekt. Zet je spullen bijvoorbeeld niet los op een plank, maar stop ze in een mooie doos of mand.

Planten en bloemen

Dat planten je kamer echt groter doet laten lijken, dat denk ik niet. Máar: planten zorgen wel voor een levendige uitstraling van je kamer én ogen tegelijkertijd rustgevend. Het neerzetten van planten is dus een makkelijke manier om sfeer te creëren zonder dat je kamer te druk wordt.

Creëer hoekjes i.p.v. overal accessoires

Als je net als ik houdt van kleine hebbedingetjes en accessoires, kan de verleiding groot zijn om je hele kamer vol te zetten met kleine spulletjes. Hartstikke leuk, maar je kamer ziet er als snel rommelig door uit. Om je kamer er ruimtelijker uit te laten zien, is het slim om verschillende hoekjes te maken met accessoires, in plaats van óveral spulletjes neer te zetten. In de hoekjes kan je spullen neerzetten die goed bij elkaar passen en één geheel vormen. Door ook plekken leeg te houden, creëer je rust en overzicht.

Grote spiegel

Een grote spiegel aan je muur kan je kamer net wat ruimtelijker laten ogen. De weerspiegeling doet het lijken alsof je kamer groter is dan hij daadwerkelijk is. Een heel simpel trucje.


Dat waren een stel tips om je kamer wat ruimtelijker te laten ogen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Liefs Anniek

€ Artikel in samenwerking met Posterstore, die o.a. toffe mode posters verkoopt, en andere soorten posters. Zie je iets leuks? Gebruik de kortingscode ‘glowofbeauty30’ voor 30% korting op de posters (behalve op de Selection posters). De code is geldig tot en met 31 juli.

2 reacties

 • Reply
  evelien
  16 juli, 2019 at 10:26

  Wat een fijne tips om een kleine kamer in te richten.
  Je kamer ziet er echt onwijs gezellig uit, mooi ook met de witte muren.
  En wat een prachtige posters!
  Liefs,
  Evelien

 • Reply
  Kelly
  16 juli, 2019 at 17:28

  Wat een leuke tips! Opbergruimtes afdekken vind ik altijd héél erg handig. Lijkt gelijk een stuk rustiger en overzichtelijker.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.