Hiermee maak en bewerk ik mijn foto's - GlowofbeautyGlowofbeauty

6 maart 2018

Het is één van de vragen die me het meest gesteld wordt: ‘Hoe maak en bewerk jij je foto’s, Anniek?’. En ik snap dat veel van jullie die vraag hebben, want er zijn tegenwoordig zóveel opties wat betreft camera’s en bewerkingprogramma’s! Ik vond het daarom tijd worden om hier eens goed aandacht aan te besteden en jullie alle ins en outs te vertellen van de camera’s, gadgets en bewerkingsprogramma’s die ik gebruik. Lees lekker mee, ik hoop dat je hier veel aan hebt!

Hoe ik ben begonnen met fotografie

Het is inmiddels alweer meer dan 5 jaar geleden dat ik begon met bloggen, en ook met fotograferen. 5 jaar! Voordat ik op het punt ben gekomen waar ik nu sta, is er dus heel wat aan vooraf gegaan. Van hele reeksen onderbelichte foto’s tot (veel!) lelijk bewerkte foto’s. Eén van de dingen die ik je nu alvast wil meegeven, is dan ook dat je jezelf vooral de tijd moet gunnen om veel te experimenteren, fouten te maken en stap voor stap te leren. Die tijd is belangrijk om je fotografie skills te ontwikkelen en je eigen stijl te ontdekken.

Deze camera’s, lenzen + overige spullen gebruik ik 

Als je mij vraagt wat het allerbelangrijkste is om goede foto’s te kunnen maken, dan is dat niet per se de allerbeste of nieuwste camera. Ook met een simpele camera kan je mooie foto’s maken. Toch kan je ”gereedschap” wel veel uitmaken voor de kwaliteit van je foto’s. Bepaalde lenzen kunnen bijvoorbeeld nét dat mooie blurry effect aan je foto’s geven. Ik heb in de loop van de tijd een aantal favoriete camera’s, lenzen en overige fotografiespulletjes verzameld, die ik aan je laat zien!

Nikon D5200

Bijna alle foto’s die je op mijn blog ziet, maak ik met de Nikon D5200. Dit is een spiegelreflexcamera. Het fijne van een spiegelreflexcamera is dat je praktisch alles zelf in kan stellen. Ook kan je bij een spiegelreflexcamera verschillende soorten lenzen gebruiken, die allemaal weer een heel ander effect op je foto hebben.

De Nikon D5200 is een redelijk basic model (met een klapbaar schermpje trouwens!), en ik vind ‘m erg fijn werken. Voor mij is niet zozeer de body van de camera belangrijk, maar vooral de lenzen.

Camerahoes van leer

Om mijn camera te beschermen, heb ik een leren hoesje. Het fijne aan dit hoesje is dat hij niet zo enorm groot en lomp is (wat een cameratas vaak wel is). Ik vind ‘m mooi!

(Het hoesje is van het merk MegaGear (model ‘Ever Ready’) en heb ik gekocht via Amazon)

18-105 mm lens

De 18-105 mm lens, die je hierboven op de foto ziet, is de eerste lens die ik kocht bij mijn Nikon camera. Het is een hele basic lens, die handig is voor ‘alledaagse’ fotografie omdat je er ver mee in en uit kan zoomen.

50 mm lens

Eén van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan, is die van de 50 mm lens! Deze lens heeft de fotografie op mijn blog en Instagramaccount echt naar een niveau hoger getild.

De 50 mm lens heeft een kleine scherptediepte. Dat wil zeggen dat het punt waarop je scherp stelt ook daadwerkelijk scherp wordt, en dat de achtergrond heel mooi vaag wordt. Daarnaast is de lens erg lichtsterk, waardoor je ook bij schemering nog goede foto’s kan maken. Ik gebruik deze lens zelf vooral voor het maken van outfit- en portretfoto’s.

Lees hier een uitgebreider artikel van mij over de 50 mm lens

HAMA Card reader

Met deze card reader van HAMA zet ik de foto’s van het sd kaartje van mijn camera over naar mijn pc.

MLL3 afstandsbediening

Handig om groepsfoto’s, zelfportretten of foto’s vanuit een lastige positie te schieten: een afstandsbediening! Eén druk op de knop, en je camera klikt.

Telefoon

Omdat ik wél altijd foto’s wil kunnen maken van wat ik tegenkom, maar niet altijd met een grote spiegelreflexcamera rond wil lopen, vind ik het belangrijk om een telefoon te hebben met een goede camera. Ik gebruik zelf op dit moment de LG G4, die echt een topcamera heeft. Helaas is deze telefoon nauwelijks meer te koop omdat er in een aantal serienummers een systeemfout zit.

Een andere telefoon met een goede camera, is de net uitgekomen Samsung Galaxy S9 . Doordat op de Galaxy S9 twee diafragma modi zitten, kan je foto’s met een mooie blurry achtergrond maken, en kan je ook scherpe foto’s maken als het al donker begint te worden. De Samsung Galaxy S9 of een soortgelijke telefoon zou dus een goed alternatief kunnen zijn wat betreft camerafunctie.

Hiermee bewerk ik mijn foto’s

De foto’s zijn gemaakt, over naar de bewerking! De bewerking van een foto is voor mij bijna net zo belangrijk als het maken van de foto zelf. Door een foto te bewerken kan ik de kleuren nog beter uit laten komen en zorg ik dat al mijn foto’s goed bij elkaar passen qua stijl.

Photoshop Elements

Photoshop Elements word vaak gezien als het eenvoudigere ”broertje” van het ingewikkelde Photoshop. Met Photoshop Elements kan je je foto’s beheren en bewerken. Voordat je goed met dit programma overweg kan, is wel wat oefening nodig.

Ik gebruikte dit programma eerst om al mijn foto’s mee te bewerken, maar op dit moment gebruik ik het alleen om mijn foto’s te beheren.

VSCO

Wat ik nu dan wel gebruik om mijn foto’s mee te bewerken, is VSCO! Dit is een app waarmee je op een hele makkelijke manier je foto’s kunt bewerken. Je kan filters gebruiken, maar ook specifieke dingen zoals licht, contrast en scherpte aanpassen. Benieuwd? Download de app, probeer lekker uit en kijk wat voor soort bewerking bij jou past!

Om de foto’s van mijn computer naar de app te krijgen, gebruik ik de website van VSCO. Via je account kan je heel gemakkelijk foto’s van je computer naar je telefoon verplaatsen (via deze link kan je je foto’s verplaatsen van computer naar de app).

Paint

Nadat ik mijn foto’s bewerkt heb, gebruik ik Paint om mijn foto’s te verkleinen.


Zo, dat is een hele lijst geworden zeg! Leuk om dit met jullie te delen, ik hoop echt dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt, stel ze dan vooral in de comments! Ik heb overigens bewust niet opgeschreven hoe ik mijn foto’s in VSCO precies bewerk, omdat ik denk dat het veel leuker is om hier zelf mee aan de slag te gaan en echt je eigen stijl te ontwikkelen wat betreft bewerking.

Ben jij veel bezig met fotografie? Wat voor soort camera’s en bewerkingsprogramma’s gebruik jij? Ik ben benieuwd! :)

Liefs Anniek

€ In samenwerking met T-Mobile

9 comments on “Hiermee maak en bewerk ik mijn foto’s”

  6 maart, 2018

  Oh wauw! Ik zit altijd moeilijk te doen via dropbox met foto’s van de harde schijf naar mijn telefoon maar dat kan dus veel eenvoudiger!? Dankjewel!!!

  Anniek
  14 maart, 2018

  Ja, handig hè! Ik heb eerst ook een hele tijd lopen prutsen met foto’s van mijn pc naar mijn telefoon krijgen, maar via de site van VSCO gaat het echt ontzettend makkelijk. Fijn dat je hier echt wat aan hebt! Geniet van het gemak de komende tijd 😉


  6 maart, 2018

  Leuk om te lezen, Anniek! Moeten ook echt snel weer eens gezellig samen foto’s maken! X

  Anniek
  14 maart, 2018

  Ah ja, snel weer eens afspreken Fleur! Goed idee! ❤


  7 maart, 2018

  Wat een mooie camera is dat zeg, ik vind je foto’s altijd heel mooi dus is het extra interessant om dit te lezen


  8 maart, 2018

  Ik vind het altijd heel interessant om te lezen hoe andere mensen nou bewerken en dat soort dingen, leuk artikeltje weer!


  8 maart, 2018

  Heeey, hoe fijn is die camerahoes?! Een cameratas is inderdaad zo ontzettend lomp, maar dit is echt tof!

  Anniek
  10 maart, 2018

  Ja, leuk alternatief hè! Ik vind het nu ook helemaal niet erg om met mijn camera om mijn nek rond te lopen, ziet er juist wel leuk uit 😄


  Nynke
  27 maart, 2018

  Ik vind jou foto’s echt een plezier om naar te kijken. Zelf gebruik ik ook altijd VSCO. Welk effect gooi jij over je foto’s heen? :)