Het avontuur in Kopenhagen heeft een lekker gat in mijn portemonnee geslagen! Hoge huur, veel etentjes buiten de deur, en sowieso een hoger prijslevel door de hoge BTW… Dat heb ik achteraf wel gemerkt. Daarom moet ik – net als veel andere studenten en starters – nu een beetje op mijn geld letten. Ondanks dat ik in deze fase van mijn leven relatief weinig inkomsten heb, is het fijn om aan het eind van de maand nét wat extra geld over te houden. Maar hoe? In dit artikel deel ik 9 manieren om wat extra geld te sparen!
Extra geld sparen – 9 tips
1. Wat geef je eigenlijk uit?
Voordat je geld kan (be)sparen, is het belangrijk om te weten waar je je geld eigenlijk aan uitgeeft. Bekijk je afschriften van de afgelopen maand en zet op een rijtje aan welke dingen jij je geld uitgeeft. Hoeveel geld geef je bijvoorbeeld uit aan eten, koffie buiten de deur, verzekeringen en huur?
Door zo’n lijstje te maken, krijg je inzicht in je uitgavenpatroon. En misschien kom je wel een kostenpost tegen waarvan je vindt dat die best wat lager zou mogen zijn. Ik schrok bijvoorbeeld wel een beetje van hoe vaak ik de afgelopen maand in koffietentjes heb gezeten ?
Ga eens na: hoe kan je die ene hoge kostenpost verlagen? Kan je bijvoorbeeld meer thuis lunchen met vrienden, in plaats van in cafeetjes? Kan je je eigen koffiebeker meenemen naar het station, waarmee je geld bespaart bij o.a. de AH To Go? Of kan je boodschappen van de Albert Heijn inwisselen voor boodschappen van de Lidl?
2. Vergelijk
Kijk bij je vaste kostenposten eens of er goedkopere alternatieven zijn. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar verzekeringen, energie en telefoonkosten. Er zijn heel wat websites waarop je verzekeringen met elkaar kunt vergelijken, en datzelfde geldt voor telefoonkosten. Een behoorlijk goedkope optie qua telefoonkosten zijn de sim only aanbiedingen van Ben. Bij een sim only abonnement sluit je een abonnement af die verbonden is aan een simkaart, en niet aan een toestel. Je hoeft hiervoor dus niet per se een nieuwe telefoon te kopen.
Doordat deze kostenposten zoals verzekeringen en telefoonkosten maandelijks zijn en dus altijd terugkeren, is het het zeker waard om je hier een keer in te verdiepen!
3. Maak een gewoonte van sparen
Zet elke maand een vast bedrag op je spaarrekening. Dit kan een klein bedrag zijn, neem bijvoorbeeld 20 euro per maand. Zo spaar je ongemerkt aardig wat geld op. Je kan bij je bank instellen dat dit bedrag automatisch elke maand van je betaalrekening naar je spaarrekening gaat.
4. Repareer
Een heel ander soort tip: repareer! We zijn zo gewend om iets weg te gooien als het kapot is, terwijl het soms heel makkelijk is om iets te repareren.
In mijn studentenhuis hadden we laatst bijvoorbeeld een kapot wasnetje. We stonden op het punt om een nieuwe te kopen, totdat mijn huisgenoot er naald en draad bij pakte en binnen no time het gat gedicht had. Makkelijk, een stuk duurzamer én geldbesparend. En zo zijn er nog meer spullen die met een beetje creativiteit makkelijk gerepareerd kunnen worden.
5. Challenge
Ga met jezelf (of nog beter: tegelijk met iemand anders!) de challenge aan om 2 maanden geen nieuwe kleding te kopen. Zo leer je de kleding die je al hebt nog meer te waarderen en nieuwe combinaties te maken. Daarnaast belast je zo het milieu minder en je spaart er wat geld mee.
Geef jij sowieso al niet veel geld uit aan kleding? Doe deze challenge dan op een ander gebied waar jij wel veel aan uitgeeft.
6. Boodschappen op de markt
De tijd nemen om rond te struinen, de levendigheid en alle mooie kleuren… Ik vind de markt zo fijn! Daarnaast bespaar je er vaak ook nog eens makkelijk geld door alle goedkope groenten en fruit die je er kan halen.
7. Spaarpotje
Ouwe gouwe tip: doe je kleingeld in een spaarpot! Maak ‘m eens in de zoveel maanden open, en gebruik het geld dan om er wat leuks mee te doen. Of zet het op je spaarrekening.
8. De 3 weken regel
Op de blog van Kelly kwam ik een onwijs goede tip tegen: de 3 weken regel! Voordat je iets koopt – bijvoorbeeld een mooie trui die je op het oog hebt – wacht je 3 weken met het kopen ervan. Op deze manier zie je of het het echt waard is om de trui te kopen. Want vind je ‘m na 3 weken nog net zo leuk? Kopen! Hoef je hem niet zo nodig meer, dan heb je jezelf een miskoop bespaard.
9. Spaar met een doel
Als je weet waar je voor spaart, kan dat enorm motiverend zijn. Bedenk dus waar je voor spaart, en houd dat in je achterhoofd als je die koffie op het station even laat voor wat het is.
Vind jij het lastig om te sparen, of gaat het je makkelijk af? Heb je nog tips? Deel ze in de comments!
Liefs Anniek
€ Samenwerking
5 reacties
Anna
10 februari, 2019 at 09:34Goede tips Anniek! Ik ga deze maand minder geld uit geven aan “lunch” op school. Dat slurpt stiekem mijn bankrekening leeg haha! Liefs
Femke
10 februari, 2019 at 11:06Voorheen ging het heel goed, maar sinds ik aan mijn opleiding ben begonnen geef ik en meer geld uit aan boeken, en meer geld uit aan eten in de kantine haha. Ik schrok gewoon hoeveel ik had uitgegeven in november, ter waarde van twee boeken (!!), maar gelukkig vonden mijn vriendinnen het reuze meevallen, haha. Daarom hou ik deze maand alles met een reden bij in Excel, just in case ;)
Nicole
10 februari, 2019 at 17:02Wat een handige tips. Ik vind sparen met een doel altijd heel fijn, want op die manier heb ik ook een goede motivatie om het echt te doen. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn om bijvoorbeeld de helft van mijn salaris standaard te sparen. Dan tikt het ook lekker aan en omdat ik het altijd doe, ben ik gewend om enkel de helft ervan tot mijn beschikking te hebben.
Anna
11 februari, 2019 at 11:40Wat een fijne tips! Ik probeer ook bewuster om te gaan met geld, want ik wil dit jaar een aantal keer op vakantie :D
Joanne
24 februari, 2019 at 11:36Ik vind het eigenlijk lastiger om geld uit te geven, dan om te sparen haha! Dus dat is meestal wel een fijne eigenschap :)