FIJN ONTBIJT / GRANOLA MET ZOETE AARDAPPEL

Goeiemorgen! Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in een gezellig appartementje in Zweden, op bezoek bij mijn zus die hier studeert. De afgelopen dagen heb ik hier kennis mogen maken met een heerlijk en bijzonder ontbijtje: yoghurt met granola, met als ingrediënt onder andere zoete aardappel. Ontzettend lekker! Ik deel het recept graag met jullie!

Granola met zoete aardappel

Normaal gesproken ontbijt ik elke dag met havermout. Een flinke kom vol, met kaneel, rozijnen en banaan er doorheen. Heerlijk vind ik dat. Maar, nu ik hier in Zweden ben, laat ik me graag verrassen door alle lekkere dingen die hier gegeten worden. Waaronder de zelfgemaakte granola waarmee mijn zus elke ochtend ontbijt.

Misschien dat het je een beetje gek in de oren klinkt, maar één van de ingrediënten van deze granola is dus zoete aardappel. Het geeft de granola een hele fijne, warme smaak en het combineert ook perfect met de kaneel. De granola is trouwens mega vullend, ik kon er een lange ochtend mee door!

Kortom: probeer dit receptje eens uit, het is het zeker waard!

Het recept voor de granola

Mijn zus heeft het recept van The Minimalist Baker. De credits gaan daar naartoe!

Ingrediënten voor 10 porties granola

 • 270 gram havermout
 • 225 gram ongebrande noten
 • 40 gram suiker
 • een snufje zout
 • een flinke snuf kaneel
 • 60 gram olie (meerdere soorten kunnen, maar olijfolie is niet zo geschikt)
 • 110 gram honing
 • 110 gram gepureerde zoete aardappel (De puree maak je door de zoete aardappel 20 minuten te koken en dan te stampen. Je kan de zoete aardappel ook poffen en er dan puree van maken.)
 • 40 gram gedroogd fruit, zoals rozijnen

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Meng de havermout, de noten, de suiker en het zout in een kom door elkaar.
 3. Verwarm in een koekenpan op middelhoog vuur de olie, de zoete aardappelpuree en de honing en roer dat goed door elkaar. Doe dan ook het andere mengsel daarbij en mix.
 4. Verspreid het mengel over twee bakplaten en bak de granola af in 20-25 minuten. Roer het mengsel op de helft van het bakken even door (als je liever hebt dat je granola wat grover blijft, doe dit dan niet). Wissel eventueel ook halverwege de twee bakplaten om van plaats.
 5. Doe in de laatste 5-10 minuten het gedroogde fruit in de oven erbij.
 6. Als de granola bruin begint te worden, na zo’n 20 minuten, dan is je granola klaar! Laat het afkoelen en bewaar het in een luchtdichte bak. Het zou zo een aantal weken houdbaar moeten zijn.

Let’s go!

Het kost misschien eventjes iets meer voorbereidingstijd om je granola zelf te maken dan als je het in de supermarkt koopt, maar oh: het is het waard! Ik was zelf echt verrast toen ik deze granola voor het eerst proefde, het heeft een hele unieke, warme smaak. Als ik weer in Nederland ben, ga ik het zeker ook zelf eens maken! En een tip: maak een grote batch in één keer, zodat je een voorraadje hebt!

Houd jij van granola?

Liefs Anniek

 

7 reacties

 • Reply
  Lenneke
  5 juni, 2017 at 06:06

  Dit klinkt… bijzonder, hahaha. Maar wel leuk om een keer te proberen!

 • Reply
  Suzanne
  7 juni, 2017 at 06:45

  Klinkt niet direct als een logische combinatie haha!

 • Reply
  Marthe
  7 juni, 2017 at 12:14

  Ik ontbijt ook vaak met granola, maar dan die van Iris (ikbenirisniet.nl) Maar deze ga ik zeker ook eens uitproberen!

  • Reply
   Anniek
   11 juni, 2017 at 13:57

   Oeh ik ga die granola van Iris ook eens checken dan! Ik heb nu twee verschillende granola-experimenten in mijn oven, ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken :)

 • Reply
  Arjanne
  7 juni, 2017 at 21:42

  Wow, granola met zoete aardappel, klinkt best gek eigenlijk. Maar als het lekker is met kaneel dan wil ik het zeker eens proberen! Het ziet er in ieder geval superlekker uit!

  • Reply
   Anniek
   11 juni, 2017 at 13:56

   Ja, het klinkt inderdaad behoorlijk gek maar is het écht onwijs lekker! Die kaneel is er ook top bij inderdaad :)

 • Reply
  Emilie
  11 juni, 2017 at 19:36

  Die ga ik eens maken! Ik hou van zoete aardappel :) xx

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.