Zo twee dagen voor Kerst deel ik nog even vlug een receptje met je die al je plannen voor het kerstmenu misschien wel een beetje in de war gaat gooien… Deze scones zijn namelijk ontzettend easy om te maken, semi-gezond, en ONTZETTEND LEKKER! Super leuk om bij het kerstontbijt, de brunch, lunch, of gewoon lekker tussendoor te serveren!
Tijd voor scones
Afgelopen weekend was ik voor een groot gedeelte alleen thuis, en man, ik had écht zin om weer eens iets te gaan bakken. Door de toetsweek had ik daar al een poos geen tijd meer voor gehad, en ik voelde dat het tijd was om weer lekker aan de slag te gaan met een leuk baksel.
In het boek Skinny Six kwam ik een receptje tegen voor scones, die ik helemaal heb omgebouwd naar mijn eigen Kerstscones! Lekker met rozijnen en cranberry’s, en met een fijne clotted cream die door de creme fraîche een heerlijk fris tintje krijgt.
Wat heb je nodig voor 8 scones?
- 200 gram volkorenbloem
- 50 gram tarwebloem
- 75 ml melk
- 1 ei
- 3 eetlepels honing
- 50 ml olie (ik gebruikte zonnebloemolie, maar kokosolie kan bijvoorbeeld ook)
- 60 gram rozijnen, cranberry’s en/of andere gedroogde vruchten
- 2,5 tl bakpoeder
Voor de ‘clotted cream’
- 250 ml slagroom
- 3,5 el creme fraîche
- 1,5 el suiker
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Laat de gedroogde vruchten 10 minuutjes wellen in kokend water.
- Doe de twee soorten bloem, het bakpoeder, de gedroogde vruchten, de honing, de olie en een snuf zout in een kom. Klop de melk met het ei los, en doe ook dit in de kom, maar houd 1 eetlepel van het ei-melkmengsel apart om zo de scones mee te bestrijken.
- Kneed het mengsel tot een deegbal.
- Rol de bal uit tot een plak van ongeveer 1,5 centimeter dik. Steek hier met een vormpje of met een glas van 6 centimeter doorsnede rondjes uit.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, en leg hier de rondjes op. Bestrijk ze met het overgebleven ei-melkmengsel.
- Bak de scones gaar in 12 minuten.
- Voor de clotted cream klopt je de slagroom half stijf met een eetlepel suiker, en meng daar dan twee eetlepels creme fraiche doorheen.
Als de scones uit de oven zijn gekomen snijd je ze door, je smeert er wat clotted cream op, en een beetje jam erbij is ook top! En oh, ook heerlijk: wat nootjes door het beslag voor een fijne bite.
Wat denk jij van deze scones? En heb je al plannen voor het kerstmenu?
Liefs Anniek
17 reacties
Frauke
23 december, 2015 at 08:59Oh my! Dat ziét er niet alleen heel lekker uit, volgens mij is het ook echt heerlijk. Klinkt echt als een heel geslaagd (en nog best wel skinny) receptje, mjammie. Ik ga ‘t onthouden! Mooie foto’s ook Anniek! X
Marleen
23 december, 2015 at 11:11Hmm heerlijk!
Hillene
23 december, 2015 at 11:16Ohh Anniek dit ziet er zo lekker uit! Klinkt echt perfect voor tijdens een Kerst ontbijt, ik ga het recept zeker even opslaan <3
Emma
23 december, 2015 at 11:23Ziet er lekker uit zeg Anniek!
Laura
23 december, 2015 at 11:52Deze zien er zo lekker uit zeg! Ik houd echt van scones. Jammie!
Marlotte
23 december, 2015 at 13:46Oeh, dit ziet er zó lekker uit. Helemaal fijn dat hij semi-gezond is, een welkome afwisseling tussen al die ongezonde dingen met kerst haha. Dat lepeltje, zo leuk!
Manon
23 december, 2015 at 14:09Oehh dit ziet er delicious uit!
Britt • Annebrittures
23 december, 2015 at 15:35Hier was ik al de hele tijd naar opzoek, haha. Bedankt voor het receptje Anniek! Nu kan ik eindelijk bergen namaak Exki scone’s produceren en opeten, hihi. Mijn vakantie kan niet meer stuk nu.
Sanne
23 december, 2015 at 20:05Yumm, zien er super lekker uit!
Elsbet | La Vie Pure
23 december, 2015 at 23:02MMM, jaa, scones zijn heerlijk! Lang geleden dat ik het nog eens maakte!
Fleur Sophia
23 december, 2015 at 23:45Ahw Anniek, wat ziet dit er heerlijk uit! En je hebt ook echt prachtige foto’s gemaakt!
Lisa
24 december, 2015 at 08:23Ziet er heerlijk uit! Als ik wat meer tijd had zou ik dit graag eens uitproberen ;)
Liefs Hannah
24 december, 2015 at 10:08Ziet er heerlijk uit!
anna
24 december, 2015 at 10:14jaaaa, ik ben gek op scones! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt.
Eline
24 december, 2015 at 11:03Njam, dit ziet er zo lekker uit!
Lisa
24 december, 2015 at 21:06Ik hou zo erg van scones <3 Jammer dat ik dit niet eerder zie. De Appie Heijn is helaas al dicht. Gelukkig kan ik ze na kerst ook nog maken.
Laura
25 december, 2015 at 14:54JUMMMY. Ziet er goed uuuuit! <3