In het buitenland studeren: 5 lessen die ik hiervan leerde

Ik ben weer terug in Nederland! Na ruim 4 maanden in Denemarken geweest te zijn, kwam ik twee weken geleden aan op Schiphol. Met een hoofd vol nieuwe ideeën, en misschien ook wel wat extra levenservaring. Ik heb een hoop geleerd van mijn tijd in Kopenhagen, en ik geef je daarin graag een kijkje!

Aankomst op Schiphol

Zondag 23 december. Ik ging ‘s ochtends vroeg op weg naar het vliegveld, samen met Cristina, een vriendin die ik heb leren kennen in Kopenhagen. Cristina vloog eerder dan ik, en het afscheid nemen van elkaar was best even moeilijk.

Toen ik een paar uur later aankwam op Schiphol, stond bijna mijn hele gezin me op te wachten. Met spandoek en al. Wat was dat een warm welkom!

De dagen erna genoot ik van tijd met mijn familie en van het weerzien van vrienden. Langzaam maar zeker begin ik weer meer te aarden hier in Nederland en besef ik wat een waardevolle dingen ik heb geleerd in Kopenhagen.

Lessen die ik leerde van in het buitenland studeren

1 Ondanks verschillen, kan je verbinding vinden

Op de Copenhagen Business School, waar ik studeerde in de afgelopen maanden, komen elk semester een paar honderd nieuwe internationale studenten binnen. Ik begon dan ook samen met een hoop andere internationals aan mijn studie daar, waardoor ik mensen van over de hele wereld heb leren kennen. Argentinië, Gabon (Afrika), Taiwan, Spanje, Hongarije… Er waren werkelijk studenten van overal vandaan!

Dit vond ik zó interessant. Ondanks dat we op sommige vlakken heel verschillend waren, heb ik met een aantal mensen echt een diepe band opgebouwd. We wisten dat we een andere achtergrond hadden, wat ons nieuwsgierig maakte naar elkaar. En als je dan echt wat meer met elkaar omgaat, begin je die achtergrond van iemand ook ‘toegepast’ te zien in dagelijkse dingen.

Dit zorgt soms voor verschillen tussen hoe jij en een ander iets aan zou pakken. Dit kan in eerste plaats soms vervelend of moeizaam aanvoelen, maar als je snapt waar die ander vandaan komt, is het veel makkelijker om hiermee om te gaan, én om van de ander te leren.

Dat je ondanks grote verschillen in achtergrond, een hele mooie band op kunt bouwen, vind ik zo bijzonder! En dit is ook zeker iets om mee te nemen naar mijn leven hier in Nederland, waarin verschillen in achtergrond soms minder duidelijk zijn, maar er zeker ook zijn.

2 Mijn gevoelige kant meer leren her-/erkennen

Als voor een paar maanden je hele leven wordt omgegooid – je woont in een ander huis met andere mensen, studeert aan een andere universiteit en je familie en vrienden zijn niet fysiek om je heen – dan doet dat best wat met je, geloof me! Hoewel ik een best rationeel persoon ben, heb ik in Kopenhagen ook mijn gevoelige kant beter leren kennen.

Doordat ik zoveel nieuws zag en meemaakte, en ik veel vrienden in Kopenhagen om me heen had die echte gevoelsmensen zijn, was ik me bewuster van hoe ik me voelde en wat voor invloed dat op me had. En dat was waardevol.

3 Wat drinken de Denen veel 

Maar echt. Man, man, man. Ik houd zelf ook wel van een drankje – wijn dan het liefst -, maar de Denen gaan zeker nog wel even een stapje verder dan ik. Dat merkte ik bijvoorbeeld op de donderdagavondfeestjes op de universiteit.

Elke donderdagavond werd de universiteit omgebouwd tot club, inclusief DJ, verlichting en bar. Rond een uur of 5 ‘s middags zag je de eerste mensen in het universiteitscafé al een biertje drinken. En dat ging dan door tot 2 uur ‘s nachts. Echt grappig om te zien, ik heb nog nooit van zo’n universiteitsclub  in Nederland gehoord. Leuk om mee te maken, en het heeft ook wel wat, maar één ding is zeker: ik houd de Denen niet bij qua drinktempo ? (wat ook zeker niet iets is wat ik nastreef, haha)

4 Een beetje extra avontuur maakt het leven leuker!

Iets waar ik ontzettend van genoten heb in Kopenhagen, was het… avontuur! Ik kwam in augustus aan, zonder ook maar iemand of de stad te kennen. In de periode daarna ben ik – naast (een beetje ;) ) studeren – veel op ontdekkingspad geweest. Tripjes naar Göteborg, Oslo en naar andere steden rondom Kopenhagen, cafeetjes ontdekken, storytelling avonden, hiken…

Inmiddels ken ik Kopenhagen qua hotspots misschien wel beter dan Utrecht, de stad waar ik al twee jaar woon. Puur omdat ik in Kopenhagen veel tijd investeerde in het ontdekken van de stad. Het is mijn voornemen voor het komende jaar om er vaker op uit te gaan en nét wat meer avontuur in mijn leven te brengen. Er is zoveel te ontdekken in een stad (en daarbuiten)!

5 Investeer in vrienden en familie

Zoals ik al vertelde kende ik bij aankomst nog niemand in Kopenhagen. Ik wist alleen dat een studiegenootje van mij ook in Kopenhagen zou zijn, maar voor de rest had ik geen idee wie ik zou ontmoeten. Toen ik in de loop van de tijd mensen leerde kennen en vriendschappen begon op te bouwen, besefte ik hoe belangrijk het is dat je fijne mensen om je heen hebt in je leven. Het verschil in hoe je je je voelt als je nog geen mensen kent, en als je eenmaal vriendschappen hebt opgebouwd, is groot! Als je vrienden om je heen hebt, voel je je zoveel beter.

Dit deed me beseffen dat ik de vriendschappen die ik in Nederland heb, niet als vanzelfsprekend wil zien. Het is zo waardevol om goede vrienden te hebben, en die vriendschap blijft goed en komt helemaal tot zijn recht als je veel in elkaar investeert. Hetzelfde geldt voor familie. Komend jaar wil ik hier dus ook zeker aandacht aan geven!


Het studeren in het buitenland was heel erg waardevol voor me. Als ik erop terugkijk heb ik er veel van geleerd. En ik heb gewoon ontzettend veel lol gehad, ook belangrijk! Ik ben van plan om nog een artikel te schrijven voor degenen die twijfelen of ze wel of niet voor een langere periode in het buitenland willen wonen. Dus als je dat interessant vindt, stay tuned!

Wat heb jij geleerd van reizen/in het buitenland studeren of wonen?

Liefs Anniek

 

11 reacties

 • Reply
  Simone
  9 januari, 2019 at 09:51

  Wat gaaf dat je dit hebt mogen meemaken. Het lijkt me waanzinnig bijzonder om met mensen van over de hele wereld een onbekende stad te ontdekken, Dat lijkt me echt fantastisch. En heel mooi dat je jezelf beter leert kennen tijdens zo’n periode!

 • Reply
  Anna
  9 januari, 2019 at 10:49

  Mooi artikel! Leuk om te lezen welke inzichten je hebt gekregen door in het buitenland te studeren!

 • Reply
  Stella
  9 januari, 2019 at 20:30

  Dat laatste puntje, daar werd ik echt een beetje emotioneel van, hihi. Je hebt ZO gelijk. Ik vond het echt leuk en inspirerend om dit te lezen. En zo heb ik ook gelijk weer iets over de Denen geleerd, haha (: Liefs!

  • Reply
   Anniek
   19 januari, 2019 at 11:14

   Ah, zo bijzonder om te lezen!! ❤❤

 • Reply
  Nicole
  10 januari, 2019 at 13:29

  Wat een mooie lessen heb je geleerd zeg. HEt lijkt me ook wel een hele toffe ervaring. Op zo’n manier krijg je toch best veel van de cultuur mee en ik denk dat je toch wel veel eerder geneigd bent naast school nog leuke dingen te doen dan wanneer je gewoon thuis zou studeren (of ja, in Nederland).

  • Reply
   Anniek
   19 januari, 2019 at 11:13

   Ja absoluut! Omdat je tijdens zo’n half jaar naast je studie niet veel verplichtingen hebt, houd je veel meer tijd over om lekker op pad te gaan en te ontdekken. Dat is heel erg fijn en leuk! Dankjewel voor je leuke reactie :) XX

 • Reply
  Janne
  11 januari, 2019 at 13:04

  Het vijfde punt is ook het belangrijkste dat ik heb meegenomen van mijn tijd in het buitenland. Als je er middenin zit, voelt het heel normaal om fijne vrienden en familie te hebben, maar als je dan een keer op jezelf aangewezen bent, realiseer je je pas hoe veel je anders aan die mensen hebt.

  Ik heb me toen ik terug kwam ook voorgenomen om meer aandacht te besteden aan mijn familie en vrienden. Ik heb bijvoorbeeld nu voor een aantal mensen bedacht hoe vaak ik ze graag wil zien. Voor sommige mensen betekent dat, dat ik nadat ik met ze afgesproken heb meteen vraag of ze over twee weken weer kunnen. Voor andere mensen zet ik een waarschuwing in mijn agenda voor bijvoorbeeld over 2 maanden, dat ik dan ze een berichtje stuur en met ze afspreek.

  Met familie werkt dat anders natuurlijk, want daar spreek ik niet op die manier mee af. Inmiddels bel ik iedere week met mijn moeder, en ik stuur berichtjes naar mijn oma als ik iets te melden heb waarvan ik denk dat ze het wel leuk vindt. Eerder dacht ik daar meestal niet aan, maar ik probeer me daar nu bewust van te zijn. Het is niet alleen dat het voor mij leuk is om dingen te kunnen delen, het is ook voor andere mensen leuk als je aan ze denkt op zulke momenten :)

  • Reply
   Anniek
   19 januari, 2019 at 11:12

   Wat tof dat je op hele concrete manier vorm hebt gegeven aan die realisatie dat je vrienden en familie je zoveel waard zijn. Dat is heel inspirerend om te horen! Echt een goed idee om zulke reminders in je agenda te zetten. Het is makkelijk om zo weer in je oude patronen te vervallen, dus het is een goed idee om je ideeën zo concreet te maken! Hier ga ik ook mee aan de slag. Dankjewel!

 • Reply
  Naomi
  11 januari, 2019 at 17:09

  Het lijkt me een enorm bijzondere ervaring om voor een lange periode naar het buitenland te gaan! Fijn dat jet het naar je zin gehad hebt. xxx

 • Reply
  Marthe
  20 januari, 2019 at 11:51

  ooh zo tof dat je het zo leuk hebt gehad! ik vond het ook kei tof om je avonturen te volgen! mij lijkt het ook superleuk om zoiets te doen later, maar dat is nog even dromen, haha!

  • Reply
   Anniek
   31 januari, 2019 at 08:57

   Blijven dromen! Daar kunnen mooie dingen uit voort komen ☺ En wat leuk om je enthousiaste reactie te horen! Liefs!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.