Ik heb me ingeschreven voor een studie!

studie inschrijven

1 mei was het zover: dé deadline voor alle eindexamenkandidaten in Nederland. En dus ook voor mij. Allemaal moesten we ons inschrijven voor een studie. Omdat ik er veel vragen over krijg, ga ik vandaag lekker met jullie kletsen over bij welke studie ik me heb ingeschreven en wat voor proces daaraan vooraf ging! Lees je mee?

Wat er allemaal aan vooraf ging…

Eerst maar eens het hele proces áchter mijn studiekeuze. Ik ben namelijk nogal wat keren van gedachten veranderd, en had eigenlijk nooit gedacht dat ik uit zou komen waar ik nu ben!

VWO 4

In het begin van VWO 4 had ik net mijn profiel gekozen: C&M met biologie, latijn en economie. Meteen begon ik al met het nadenken over de volgende stap: wat zou ik ná school willen doen? Ik weet nog dat ik bij mijn decaan een boek haalde met alle opleidingen op een rijtje, gewoon om eens in te bladeren. Echt een duidelijke voorkeur voor een bepaalde studie kreeg ik er echter niet door.

VWO 5

In het volgende jaar, VWO 5, ging ik echt actief op zoek naar studies, en ik kwam op het spoor van bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Een studie die je alleen in Wageningen kan volgen, en waarbij je de schakels in een productieketen onderzoekt vanuit bedrijfswetenschappen en consumentenwetenschappen. Na een dagje meelopen was ik helemaal enthousiast over deze studie, en wist ik al bijna zeker dat ik deze studie zou gaan doen!

VWO 6

VWO 6. Het laatste jaar van de middelbare school brak aan, en er kwam plotseling wat meer druk te liggen op die studiekeuze. Na nog meer research stapte ik al snel weer van bedrijfs- en consumentenwetenschappen af, en kwam terecht bij een HBO studie: advanced business creation. In die studie leer je trends en ontwikkelingen te vertalen naar nieuwe producten.

Na mijn profielwerkstuk gemaakt te hebben, kwam ik er echter achter dat WO meer wat voor mij zou zijn dan HBO. Ik wil altijd precies weten wat er achter iets zit, hoe iets komt. De universiteit past dan beter bij me denk ik.

duim omhoog

Mijn keuze

Uiteindelijk stapte ik dus ook van ‘ABC’ af, en moest ik op zoek naar iets nieuws. Best lastig vond ik, ik had het idee dat ik alles al wel zo’n beetje gezien had. Tot ik op een gegeven moment op internet de studie communicatiewetenschappen tegenkwam.

Vanuit mijn omgeving had ik altijd veel mensen horen zeggen dat je met communicatiewetenschappen nauwelijks werk zou kunnen krijgen, en dus had ik die studie in het begin van mijn zoektocht al haast automatisch afgeschreven. Toch besloot ik de studie nu eens een kans te geven en op open dagen te gaan kijken, want stiekem vond ik de inhoud van de studie ontzettend leuk klinken…

En nu, na open dagen, een meeloopdag en er veel over gelezen en gepraat te hebben, heb ik me er dan toch voor ingeschreven: ik ga communicatiewetenschappen studeren!

Wat is communicatiewetenschappen?

‘Wat is dat dan precies?’ is zo ongeveer altijd de eerste vraag die ik te horen krijg als ik vertel dat ik communicatiewetenschappen ga studeren. En misschien popt die vraag ook wel meteen bij jou op. Ik leg het je kort uit!

Bij communicatiewetenschappen leer je begrijpen hoe communicatieprocessen werken. ‘Communicatie’ klinkt een beetje vaag, maar het is iets wat óveral in verwerkt zit. In bedrijven, in de samenleving, in social media… Vragen die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld ‘hoe zet je een werkende campagne op?’, ‘wat voor invloed heeft social media?’, ‘waarom werkt reclame?’…

De opleiding is best wel breed, en je kan dan ook veel kanten op als je afgestudeerd bent. Zelf lijkt het me tof om in de marketing/PR bezig te gaan, of meer de kant van het schrijven op te gaan. En misschien wel een eigen bedrijf op te zetten waar ik mijn brood (het liefst met lekker beleg :) ) mee kan verdienen.


Tot zover deze studiekeuze update! Ik vind het echt onwijs spannend en leuk dat ik me nu heb ingeschreven, en ben heel erg benieuwd wat me allemaal te wachten staat komen jaar… Ieeeh!

Wat studeer jij? Of moet je nog een keuze maken?

Liefs Anniek

 

49 reacties

 • Reply
  Lotte Geusebroek
  7 mei, 2016 at 05:41

  Klinkt goed! (:
  Succes met je examens! ?

  Ik studeer International Lifestyle studies in Tilburg. Dit is een hbo opleiding die je leert trend watchen en concept ontwikkelen op basis van trends. De gehele opleiding staat in het teken van het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen.
  Deze opleiding was voor mij ook best wel even zoeken. Ik heb eerst twee jaar Toegepaste Psychologie gedaan in Amsterdam, voordat ik er achter kwam dat dat het ook niet helemaal was.
  Ik wens je alvast veel plezier! (:

  Xxx Lott

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:35

   Oeh, jouw studie klinkt ook tof zeg! De VU heeft geloof ik ook een soortgelijke studie, daar heb ik ook nog gekeken :) Thanx voor je leuke reactie!

 • Reply
  Ilse
  7 mei, 2016 at 07:03

  Lijkt me een leuke richting!

 • Reply
  Laura
  7 mei, 2016 at 07:04

  Ik denk dat die studie helemaal bij je past. Ondanks dat de baangarantie inderdaad wat kleiner is ben ik ervan overtuigd dat er altijd wel iets op je pad komt wat bij je past. Ik ga volgend jaar de master van deze studie doen!

 • Reply
  Klaske
  7 mei, 2016 at 07:04

  Klinkt heel leuk! Fijn dat je je keuze gemaakt hebt. Ik ga communicatie op het hbo studeren, dat lijkt er dus wel op. Al zitten er natuurlijk verschillen in, omdat jij naar het wo gaat en daar zal je denk ik op alles dieper ingaan. Ik ben benieuwd naar je ervaringen enzo straks en veel plezier met het toeleven naar je studententijd! :) Liefs

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:37

   Oeh, leuk Klaske! Ik heb daar ook nog even gekeken, en ondanks dat het hetzelfde heet verschilt het inderdaad nog behoorlijk :) Jij ook heel veel plezier!

 • Reply
  Esmée
  7 mei, 2016 at 07:05

  Het klinkt als een hele leuke studie! Ik hen gelukkig nog twee jaar om een keuze te maken. Maar ik ben al wel naar open dagen geweest zodat ik alvast een beetje kan kijken wat ik leuk vindt

 • Reply
  Ellis
  7 mei, 2016 at 07:12

  Wat leuk!! Ik heb ook heel lang getwijfeld over communicatiewetenschappen op de Radboud universiteit. Aan welke universiteit ga jij studeren? Ik vond de studies namelijk per uni heel erg verschillen. Ik studeer nu communicatie op het HBO (want ik heb uiteindelijk maar mijn havo diploma gehaald) en dat bevalt echt super goed! Alvast veel succes met je eindexamens ?

 • Reply
  Ellis
  7 mei, 2016 at 07:13

  Wat leuk!! Ik heb ook heel lang getwijfeld over communicatiewetenschappen op de Radboud universiteit. Aan welke universiteit ga jij studeren? Ik vond de studies namelijk per uni heel erg verschillen. Ik studeer nu communicatie op het HBO (want ik heb uiteindelijk maar mijn havo diploma gehaald) en dat bevalt echt super goed! Alvast veel succes met je eindexamens ?

 • Reply
  Ellis
  7 mei, 2016 at 07:14

  Wat leuk!! Ik heb ook heel lang getwijfeld over communicatiewetenschappen op de Radboud universiteit. Aan welke universiteit ga jij studeren? Ik vond de studies namelijk per uni heel erg verschillen. Ik studeer nu communicatie op het HBO (want ik heb uiteindelijk maar mijn havo diploma gehaald) en dat bevalt echt super goed! Alvast veel succes met je eindexamens ?

 • Reply
  Frouckje
  7 mei, 2016 at 07:40

  Tof. Waar ga je studeren?

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:38

   Aan de VU, in Amsterdam dus!

 • Reply
  Milou van Ommen
  7 mei, 2016 at 07:41

  Klinkt goed! En dat boekje met alle opleidingen op een rijtje komt bekend voor:-) Ik ga journalistiek op het HBO studeren en kijk daar enorm naar uit! Heel veel plezier met alle dingen die je gaat beleven!

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:38

   Oeh ja, journalistiek is ook tof Milou! Heel veel plezier! <3

 • Reply
  Tessa | LucyTess
  7 mei, 2016 at 07:46

  Ahhh super leuk! Ik heb er ook heel lang over nagedacht, en steeds van gedachten veranderd, maar ik ga nu toch communicatie- en informatiewetenschappen doen! Komt een beetje/ deels op hetzelfde neer :) Liefs

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:39

   Ja, naar die studie heb ik ook nog even gekeken, hij lijkt er inderdaad wel een beetje op! Heel veel plezier ook komend jaar Tessa!

 • Reply
  Janine
  7 mei, 2016 at 07:56

  Ik had zelf ook bij communicatiewetenschappen gekeken, maar vond het een beetje te oppervlakkig voor mezelf. Ik ga media en cultuur studeren aan de UvA! Super veel zin in!

 • Reply
  Suze Cato
  7 mei, 2016 at 08:13

  Ik heb toen (3 jaar geleden alweer pfoe) ook communicatiewetenschappen ook overwegen. Het is me wel opgevallen dat de studie per stad onwijs verschilt! Welke heb jij gekozen? Ik ben nu bijna klaar met Europese Talen en Culturen met specializatie Zweeds en journalistiek :)

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:41

   Klopt, het verschilt echt onwijs per stad! Uiteindelijk heb ik zelf gekozen voor Amsterdam, daar leek de studie (en de locatie!) me het leukst. En wat fijn dat jij bijna klaar bent, lekker!

 • Reply
  Steffi
  7 mei, 2016 at 08:21

  Wat fijn dat je er uiteindelijk helemaal uit bent! Ik ga volgend jaar media informatie communicatie studeren (als ik slaag natuurlijk!) en ik kijk er ook erg naar uit! (:

 • Reply
  Renske
  7 mei, 2016 at 08:31

  Zo’n studiekeuzeproces maakt veel los hè? Tof dat je uiteindelijk een studie hebt gevonden die bij jou past! Zelf heb ik op de middelbare school de ‘fout’ (achteraf is het geen fout hoor; alles brengt ervaring met zich mee natuurlijk!) gemaakt door niet door te stromen naar VWO. Ik wist 100% zeker dat ik leerkracht wilde worden en daar had ik enkel een Havo-diploma voor nodig. Achteraf een minder goed doordachte keuze. ;-) Ik heb twee jaar de Pabo gedaan en kwam er toen achter dat ik meer de diepgang in wilde. Net als jij wilde ik het ‘proces’ achter iets weten (in dit geval het (leer)gedrag van kinderen / jongeren). Vandaar dat ik met mijn HBO propedeuse naar de universiteit ben gegaan en daar Orthopedagogiek ben gaan studeren. Een hartstikke goede keuze! Vervolgens was het na drie jaar studeren – oké, iets minder, haha – tijd om een masterkeuze te maken, welke uiteindelijk is gevallen op Forensische Orthopedagogiek. Een heel proces voordat ik eindelijk wist welke kant ik op wilde gaan. Tot op de dag van vandaag ben ik ontzettend blij dat ik gedragswetenschappen heb gestudeerd! Het is echt iets wat bij mij als persoon past en waarin ik hoop verder te groeien. :-) Ik hoop dat jij over een aantal jaar net zo denkt over jouw keuze. Er is ook zoveel studiekeuze! Ook al duurt het nog even: alvast heel veel succes met jouw studie. Het klinkt als een enorm interessante studie! :-)

  • Reply
   Renske
   7 mei, 2016 at 08:32

   Oh, en natuurlijk héél veel succes met de examens! You go girl! :-)

   • Reply
    Anniek
    10 mei, 2016 at 06:42

    Wow, wat bizar hoe zo’n hele studiekeuze kan gaan én ook steeds weer kan veranderen! Super bijzonder :) Wel ontzettend fijn dat je nu echt op de plek zit ‘waar je hoort’!

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  7 mei, 2016 at 08:58

  Dat lijkt me een super leuke maar pittige opleiding, veel succes :)

 • Reply
  Marlot
  7 mei, 2016 at 09:12

  Fijn dat je je studie gevonden hebt! En spannend hè? Ik kan ook niet wachten tot ik kan beginnen maar ben wel heeeel benieuwd hoe het allemaal gaat bevallen. Heel veel succes met je examens!

 • Reply
  Janneke | Crafty Time
  7 mei, 2016 at 09:47

  Super leuk zeg! Fijn dat je een beslissing hebt kunnen nemen, er is ook zoveel keus! Ik doe nu MBO, hierna wil ik graag HBO Communictatie multimedia design doen denk ik, lijkt me heel leuk ookal kiezen meestal jongens hier voor. Maar mijn broer heeft dit ook gedaan, het lijkt me ook super interessant.

 • Reply
  Laura
  7 mei, 2016 at 09:50

  Toffe richting! Lijkt me ontzettend interessant. Ik heb hierna (gelukkig nog 1 jaar), maar ik heb ook nog geeeen idee. Zo frustrerend!

 • Reply
  Jennifer
  7 mei, 2016 at 12:02

  Klinkt als een interessante studie! En ook interessant om te lezen hoe je er op bent gekomen. Ik wist al vanaf havo4 dat ik Sport Management en Ondernemen wilde studeren aan de HvA. Dit is een zeer populaire opleiding, maar er worden heel weinig mensen aangenomen. Gaat via een motivatiebrief, lichamelijke test en management praktijkopdrachten (dan moet je in groepjes problemen oplossen en dan gaan de docenten observeren hoe jij je opstelt). De eerste keer kwam ik helaas op de wachtlijst, toen nam ik een tussenjaar en heb ik het opnieuw geprobeerd. Ik ben inmiddels derdejaars, en omdat de opleiding zo breed is bevalt het me wel. Op dit moment hou ik een soort studiepauze, maar in september begin ik met mijn minor.

  Succes met je examens!

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:44

   Ah, superfijn dat je uiteindelijk toch door de selectie bent gekomen! Zo tof dat je gewoon studeert wat je écht leuk vindt :) Geniet ervan! En bedankt voor je lieve reactie!

 • Reply
  Eline
  7 mei, 2016 at 12:20

  Wat fijn dat je eindelijk een keuze hebt gemaakt! Ik vond het toen echt net alsof er een grote last van me af viel. Knallen met je examens en dan lekker gaan studeren ^^

 • Reply
  Nicole
  7 mei, 2016 at 15:59

  Wat grappig dat je op het ene moment zo overtuigd was van de ene studie en je toch uiteindelijk iets anders gaat doen. Spannend ook! Heel veel succes.

 • Reply
  Iris
  7 mei, 2016 at 17:07

  Communicatiewetenschappen lijkt me nog best leuk, maar ik ben toch erg blij dat ik Geneeskunde mag gaan doen.

 • Reply
  Suzanne
  7 mei, 2016 at 18:08

  Klinkt als een hele leuke studie. Heel veel succes met je examens en daarna lekker aan de bak met deze studie.

 • Reply
  Marsha von Winckelmann
  7 mei, 2016 at 18:25

  Wat fijn dat je een studie heb gevonden die je leuk vind! Veel succes! -x-

 • Reply
  Bellamy Blogzthingz Over..
  7 mei, 2016 at 19:16

  Yay! CONGRATZ!

  HUGZ, Miss B.

 • Reply
  Ina
  7 mei, 2016 at 19:47

  Fijn dat je een keuze hebt kunnen maken, open dagen ext zijn erg handig. Ik ben zelf ingeschreven voor leraar secundair Geschiedenis en Engels :)

 • Reply
  Nesrin
  8 mei, 2016 at 10:32

  Wat goed van jou! Heel veel plezier en geniet er vooral van. Ik studeer al heel lang niet meer maar het laatste papiertje wat ik in mijn zak stak was voor de opleiding hbo communicatie.

 • Reply
  Anna
  8 mei, 2016 at 11:06

  Jaaa, wat leuk! Ik heb ook Communicatiewetenschappen gedaan (ben nu net een paar weken klaar, haha :)). Super fijn dat je de keuze hebt kunnen maken! Want pfff, het is echt niet niks, zo’n studie kiezen. Aan welke uni ga je het volgen?

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:46

   Ah, wat grappig Anna! Superfijn ook dat je lekker klaar bent :) Ik ga de studie volgen aan de VU, in Amsterdam dus. Waar heb jij de studie gedaan?

 • Reply
  Mariska
  8 mei, 2016 at 11:31

  Mijn weg ernaartoe heeft gekke langere omwegen dan jouw route maar ik ga ook studeren! Communicatiewetenschappen, gaaf! Veel plezier en studeerze :D

 • Reply
  Dutch girl
  8 mei, 2016 at 13:27

  Heeey,

  dat klinkt zeker heel erg interessant! Ik zit nu in 5vwo en ik moet dus volgend jaar de keuze maken. Het liefst ga ik naar Fontys en studeer daar muziektheater of musicaltheater. Ook lijkt de Amsterdamse toneelakademie me echt geweldig! Helaas worden er maar weinig mensen aangenomen op dit soort opleiding en moet je dus altijd een tweede keus hebben. Mijn tweede keus gaat dan uit naar journalistiek een studie waar ik denk ik ook achtersta! Maar het allerliefste naar een toneelakademie :)

  Ik wens je heeeeel heeeeel heeeeeel veel succes met je examens en je studie! Zet ‘m op en je kan het!

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:47

   Oeh, wat spannend dan zeg, of je aangenomen wordt of niet… Ik duim voor je! En bedankt voor je superlieve reactie <3

 • Reply
  Leonie
  8 mei, 2016 at 15:18

  Succes met je examens! Waar ga je studeren? De opleiding verschilt heel erg per universiteit. Zelf studeer ik als het goed is over twee maanden af van de WO bachelor Communicatie-en Informatiewetenschappen. Ik heb altijd geleerd dat communicatiewetenschap gaat over wat mensen doen met media (zoals journalistiek). En mijn studie gaat eigenlijk over wat bedrijven in hun communicatie doen met de samenleving. Oftewel: bij CW focus je meer op de sociale en culturele context van het gebruik en effect van mediaboodschappen, terwijl CIW zich meer richt op de praktijk van de boodschap zelf. Anyway, veel succes met de laatste loodjes en dan mag je eindelijk gaan studeren – wat echt heel erg leuk is, kan ik je vertellen.

  • Reply
   Anniek
   10 mei, 2016 at 06:48

   Ah, wat leuk Leonie! Ik heb ook nog bij Communicatie- en informatiewetenschappen gekeken, maar vond CW uiteindelijk toch net wat leuker. Ik denk dat je het verschil goed samengevat hebt :) Thanx voor je lieve reactie!

 • Reply
  BySilke
  9 mei, 2016 at 17:00

  Jeeeeej, proficiat Anniek! :D Ik begin volgend jaar mijn aansluitende master Journalistiek, maar als je vragen hebt -voor zover de studies in NL en Belgie gelijk lopen-, mag je me die altijd stellen. Liefs!

 • Reply
  Jolien
  10 mei, 2016 at 15:00

  Wat leuk! Ik heb zelf communicatiewetenschappen gestudeerd in Gent, was een supertoffe opleiding! :) Veel succes!

 • Reply
  Luna
  10 mei, 2016 at 17:52

  Communicatiewetenschappen lijkt me een leuke, brede studie! Ik zit nu in 4VWO en heb dus nog twee jaar om een keuze te maken – lijkt me best lastig om de knoop uiteindelijk door te hakken.
  Succes met je examens! ♥

 • Reply
  Marcella
  12 mei, 2016 at 12:34

  Dat verbaast me echt niet, vind communicatie echt wat voor jou! Succes met je examens!

 • Reply
  Irina
  13 mei, 2016 at 07:40

  Klinkt als een toffe studie!
  Ik ga ook aankomend jaar weer studeren: Media, Informatie en Communicatie wordt het voor mij! Net zoiets dus eigenlijk, haha.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.