GETEST: INSECTENBURGER MET BUFFALOWORMEN (WHUT!?!) - GlowofbeautyGlowofbeauty

5 maart 2015

Insecta burger

Laat je niet misleiden door deze foto. Je denkt een normaal pitabroodje te zien, met lekker veel groen spul en een hamburgertje erop. Maar niets is minder waar. Deze burger is namelijk gemaakt van wormen. Wacht. ‘WORMEN?’ Ja, echt waar! Toen ik hoorde dat deze ‘Insecta burgers’ in de super lagen, heb ik er meteen een stel gehaald, en ik heb ze voor je uitgetest!

Een beetje experimenteren met eten is altijd al mijn ding geweest. Vroeger hielp ik mijn ouders al graag in de keuken, en tegenwoordig vind ik het supertof om nieuwe dingen uit te proberen, en recepten net zo lang te verbeteren tot ze helemaal perfect zijn.

Het spannendste wat ik ooit geprobeerd heb zijn slakjes. Mijn vader had ze gekocht toen we in België waren, maar to be honest, bij het idee alleen al gruwelde ik. Uiteindelijk heb ik ze toch geprobeerd, en hé, het bleek best lekker te zijn. En tsja, als die slakken mee bleken te vallen, dan zou een insectenburger toch ook wel oké kunnen zijn?

insectenburger

Waarom je überhaupt insecten zou eten? Iedereen weet dat wij met z’n allen hier op aarde eigenlijk veel te veel eten consumeren, en dat wij de aarde zwaar overbelasten. Vooral de vleesproductie vraagt erg veel van de aarde, en het zou maar zo eens kunnen zijn dat vlees eten over 50 jaar helemaal niet meer zo normaal is als nu. Voor het kweken van insecten is veel minder landbouwgrond en voeding nodig, en ook is de CO2-uitstoot van de mest lager dan bij veel dieren.

Met de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk dat er een aanvullende bron van voedingsmiddelen komt, en insecten zijn daar super geschikt voor. Ze zijn voedzaam, gezond, en op andere continenten eten ze ál lang insecten. Nu wij nog :)

insectenburger jumbo

Ik kocht de burgers bij de Jumbo, waar je voor twee stuks 3,99 betaalt. Ze zijn gemaakt van buffalo wormen (NEE, niet opzoeken op Google afbeeldingen), en gelukkig zijn er ook nog een hele hoop groenten aan toegevoegd.

voedingswaarde insectenburger

De voedingswaarden zien er hartstikke prima uit! Insecten bevatten sowieso veel essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen en gezonde vetten, en weinig koolhydraten. Daarnaast zijn ze ook nog eens licht verteerbaar, waardoor we deze voedingstoffen goed op kunnen nemen. De burgers zijn wel iets calorierijker dan de gemiddelde vegaburgers, maar dat komt voornamelijk door de goede vetten die erin zitten denk ik.

insecten burger

Pluspunt: de burgers zijn lekker snel klaar! Aan beide kanten eventjes een minuutje bakken op middelhoog vuur, en klaar is kees.

broodje sla

Ik belegde een pitabroodje met roomkaas, tomaat, komkommer en spinazie…

broodje hamburger

…waar ik mijn burger bovenop legde.

test insectenburger

En nu dé belangrijkste vraag: hoe smaakt het?

Nou, best wel goed eigenlijk! De burger is van buiten lekker knapperig, en van binnen heeft ‘ie ook een prima structuur. Lekker stevig, maar niet té. Hij is zeker niet taai of droog in de mond. Wat ook lekker is zijn de stukjes groente (paprika?) die erin zitten, die geven een lekkere bite. Qua smaak lijkt de burger best wel op een doorsnee vegaburger. Lekker gekruid en een goede smaak.

review insectenburger

Als je deze burger aan iemand zou geven die niet wist dat er insecten inzitten, dan denk ik dat diegene hem niet zou kunnen onderscheiden van een normale groenteburger. Ja, de textuur is iets anders, maar er zijn geen denderende verschillen. Voor mij speelt het psychologische deel echter wel mee. Ik wéét dat deze burger bestaat uit fijngemalen, kleine, kriebelende beestjes, en dat zorgt ervoor dat ik deze burger toch wel met een beetje een apart gevoel opeet :)

Qua smaak kan ik de burger zeker aanraden, en ook is het gewoon leuk om eens te proberen! Toch zal ik zelf sneller voor een groenteburger kiezen, die eet ik met een iets geruster gevoel.

Durf jij de uitdaging aan om eens een insectenburger uit te proberen?

Liefs Anniek

 

28 comments on “GETEST: INSECTENBURGER MET BUFFALOWORMEN (WHUT!?!)”

  5 maart, 2015

  Wauw wat gedurfd van je! Ik weet niet of ik het zou eten als het mijn voorgeschoteld word terwijl ook ik alles wel probeer wat betreft eten. Maar wormen… Sprinkhanen zou ik dan eerder proberen.
  X


  5 maart, 2015

  Ah wat goed dat je dat zo durft te eten! Ik laat de insectentrend aan me voorbij gaan ;)


  5 maart, 2015

  Wat goed dat je zo bewust bent van de problemen op ons planeetje. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het zou durven, een insectenburger eten. Ik krijg het erg benauwd bij het zien van deze beestjes, laat staan dat ik ze zal opeten. In het algemeen eet ik standaard al niet veel vlees en ben ik op dat vlak geen fijnproever. De kans is inderdaad groot dat ik deze burger niet zou kunnen onderscheiden van een ‘echt’ stukje vlees. Ik ben heel blij dat jij dit nieuwtje alvast voor ons hebt uitgetest.


  5 maart, 2015

  Hahaha, natuurlijk ging ik het wel even opzoeken op Google afbeeldingen. ;-)


  5 maart, 2015

  Leuk dat je hem voor ons uittest! Ik zou het zelf niet zo snel kopen, ik zou de burger ook met een gek gevoel opeten (en bang zijn dat ik opeens een wormpje voel kriebelen in mijn mond!).
  Liefs, Iris


  5 maart, 2015

  Haha respect!! Ik zou er niet aan dénken om zo’n burger te eten. Ik ben echt een “wat de boer niet kent dat eet hij niet”-persoon. Zou die burger sowieso niet kunnen eten zonder dat er allemaal insecten door mijn gedachten kruipen.


  5 maart, 2015

  Brrr, ik weet niet of ik dit zonder rillingen over m’n hele lichaam zou kunnen opeten!


  5 maart, 2015

  Klinkt lekker! Ik wil de Google plaatjes niet zien, en vooral niet visualiseren, maar dan zou ik het ook best wel durven ;)
  X Wilmke


  5 maart, 2015

  Pfoeh, knap dat je hem hebt geproefd. Ik durf het toch nog even niet aan… haha


  5 maart, 2015

  Wat een leuk artikel! Ik roep al heel lang dat ik zoiets een keer wil proberen, maar uiteindelijk denk ik toch iedere keer aan allerlei insecten en laat ik het maar liggen, haha!


  5 maart, 2015

  Wow, heb je dit echt gedaan haha?! Ik weet niet of ik het zou durven, simpel omdat het nogal ‘vies’ en ‘eng’ klinkt!


  5 maart, 2015

  haha leuk dat je m uittest! Ik wil het ook al een tijdje proberen maar de JUMBO zit niet bij mij in de buurt.. door jou artikel ga ik toch komend weekend even een stukje fietsen.. ben nu zo benieuwd geworden!


  5 maart, 2015

  Wat ontzettend leuk dat je over deze burgers hebt geschreven. Ik heb zelf nog nooit insecten gegeten, maar dit is een goede manier om er mee te beginnen. Ze bevatten enorm veel eiwitten en nog veel meer goede voedingsstoffen. Ik denk alleen wel dat ik net als jou echt moeite zou hebben met het idee, haha. Eigenlijk zou ik dit voor de eerste meer moeten eten zonder dat ik het weet :p. Xx


  5 maart, 2015

  ik vind het heel stoer van je hoor maar gatverdamme! haha. nee doe mij maar gewoon een hamburger van gehakt

  complimenten voor de foto’s trouwens! erg mooi.

  X diana.


  5 maart, 2015

  Tof zo”n artikel! Stoer van je dat je dit durft te eten, dat zou ik zelf niet zo snel durven haha!


  5 maart, 2015

  Ik heb je getagd in the Instagram Tag, die vandaag online staat op mijn blog. Het lijkt me leuk als je deze overneemt!


  5 maart, 2015

  Haha, wat dapper van je. Ik zag hierover al een keer iets op tv, maar nee, preuts als ik ben: ik durf het niet! Ben zo bang dat ik door het idee misselijk word. Heel flauw, ik weet het, maar petje af dat jij het hebt gegeten. En ja, het is gezond! x


  5 maart, 2015

  Wauw, ik ben wel benieuwd hoe het smaakt. Ik heb wel eens vegaburgers op, maar die vond ik eigenlijk vies. Weet niet of dit er op lijkt. Het idee is wel een beetje eng…


  5 maart, 2015

  Ik zou er geen problemen mee hebben. Ik bedoel: ze hebben die wormen echt wel schoongemaakt en dergelijke. Het lijkt me ook een mooie tussenweg tussen vegetarisch en normaal eten. Dan zou je dus geen vlees eten van runderen/varkens/kippen, maar wel van insecten (waar er toch al heel veel van zijn).


  6 maart, 2015

  Wat onwijs stoer dat je het hebt geprobeerd! Ik zou dat zelf nooit gedurfd hebben, al denk ik inderdaad ook wel dat als je het me niet zou vertellen ik het niet eens in de gaten zou hebben. Hij ziet er gewoon erg normaal uit!


  8 maart, 2015

  Oh man dat je dit durft! Ik durft dit echt niet hoor.


  13 maart, 2015

  Hmm, misschien ga ik het een keer proberen!


  moni
  1 april, 2015

  Ja, ik ga vandaag opzoek! Ik heb al eerder gefrituurde sprinkhanen gegeten aan een sate stokje (lekker!), Stierenballen (soort moesachtige bollen brrbbr) tong met duidelijke papillen (eng),schapenhoofd inclusief oog (bah) en nu dus onherkbare wormen. Lijkt mij geen probleem. Wel al ze levend op mijn bord zouden kroelen.


  Hannie van Rooijen
  15 december, 2015

  Hallo Anniek,

  Waarom wordt er ook weer in dit product suiker toegevoegd?
  Natuurlijk hebben we suiker nodig, maar welk product je ook oppakt om te lezen is suiker toegevoegd, nergens voor nodig, het heeft namelijk helemaal geen toegevoegde waarde voor de smaak en zeker niet voor onze gezondheid.

  Met vriendelijke groet,
  Hannie.


  Catharina
  9 juli, 2017

  Hallo Anniek,

  Ik heb ze ook gekocht toen ik ze in “mijn” Jumbo ontdekte en ik vond ze heerlijk! Helaas hebben ze het uit het assortiment gehaald, omdat ze er verlies op leden – de Nederlandse consument is er blijkbaar nog niet klaar voor. Het is (nog) lang niet altijd mogelijk om iets met insecten te kopen en een ander groot nadeel is dat het vreselijk duur is. Erg jammer, want ik zou b.v. best eens een bordje gefrituurde sprinkhanen eten of zo…

  Anniek
  13 juli, 2017

  Ah, wat jammer dat ze ze uit het assortiment hebben gehaald! En dat er nu bijna niets meer te verkrijgen is met insecten… Ik zou ook wel weer eens wat nieuws met insecten willen proberen, al blijf ik het nog wel steeds een beetje een gek idee vinden!

  Catharina
  13 juli, 2017

  Het schijnt dat bij de groothandel wel insectenproducten te krijgen zijn. Helaas kan ik daar niet naartoe en het zal ook wel schreeuwend duur zijn, ook al omdat ze daar natuurlijk grote verpakkingen hebben. Dit werd mij verteld op een middag bij Natuurtuinen van het CNME, waar je die dag verschillende soorten insecten kon proeven. Ja, het was even raar, maar ik was toch meteen verrukt van de (gevriesdroogde) sprinkhanen. De smaak was te vergelijken met milde kerriepoeder (als in: kip met kerrie :) ). Ze hadden ook gevriesdroogde wormpjes (Buffalo en nog een ander soort), maar die leken te bestaan uit vel met lucht erin en dat proefde je niet, het was net of je op hard geworden water kauwde. :D

  Anniek
  15 juli, 2017

  Ha, wat grappig om je ervaringen te horen met die verschillende soorten insecten! Leuk dat je er zo enthousiast door bent geworden! Wie weet dat het over een aantal jaren alsnog weer op de markt komt…