Ik maakte kaas. En het ging niet helemaal goed.

zelf kaas maken

Ik keek m’n ogen uit. Ik zag sushi bazooka’s voorbij komen, geurende macaron portemonnees, wereldkaarten om in te krassen… Ik geloof dat ik echt als een debiel achter mijn laptopje zat: starend naar mijn beeldscherm inclusief opgetrokken wenkbrauwen en opengevallen mond. Deze webshop is geweldig. Toen ik de Cheese Maker’s Kit voorbij zag komen scrolde ik even terug en wist: dit moet ik hebben. 

Ik zal je eerst even vertellen over welke webshop ik het heb. Anders zit je tijdens het lezen van dit artikel maar smachtend te wachten tot ik vertel waar je die awesome sushi bazooka kan halen, en nee, dat is ook niet de bedoeling. De webshop waar ik het over had heet Radbag. Ratbach? Retbeeeg? Hoe je het precies uitspreekt: I don’t know, maar dat je even een kijkje moet nemen, dat weet ik wel. Je zult je verbazen, gegarandeerd. Ik werd er in ieder geval erg gelukkig van dat ik daar wat mocht uitzoeken.

recept kaas

The Artisan – Cheese maker’s kit

Dit is hem dan: de Cheese maker’s kit! In de omschrijving op de webshop stond dat je er 4 verschillende kazen mee zou kunnen maken: Ricotta, geitenkaas, mozzarella en paneer. En dat in een handomdraai, zonder rijpingsprocessen of zoiets. Ik ging aan de slag, en besloot rustig te beginnen met het maken van twee verschillende kaasjes: mozzarella en paneer!

kaas maken

kaas vormen

thermometer eten

review the artisan cheese makers kit

De inhoud

Toen ik het pakketje met de kit aannam van de postbode geloofde ik het bijna niet: zou er in dit kleine doosje van ongeveer 15 x 15 centimeter genoeg zitten om 4 kazen mee te maken? Ik maakte het pakje gauw open, en dit haalde ik eruit:

 • 4 verschillende zakjes met kaaszout, kruiden, citroenzuur en een ‘rennet tablet’
 • een kaasdoek
 • 2 kaasvormen, een voor de geitenkaas en een voor de ricotta
 • een temperatuurmetertje
 • een receptenboekje

En dat zou genoeg moeten zijn. Let’s see.

koken

Oké, bíjna aan de slag. Eerst crosste ik nog even vlug naar de Jumbo, om 6 (!) liter melk te halen. Eenmaal thuis goot ik het in twee grote pannen, en zette het op het vuur.

zout

Kaas maak je door melk op te warmen, en er daarna iets zuurs doorheen te gooien. De melk gaat dan stremmen, wat betekent dat het eiwit in de melk gaat samenklonteren. En al die klontjes, dat is de basis voor je kaas.

Terwijl ik de melk opwarmde las ik de recepten nog eens door. Het zure ingrediënt wat ik moest gebruiken was het citroenzuur dat in het zakje zat. Toen de melk op een temperatuur van 85 graden (voor de paneer) en 32 graden (voor de mozzarella) was gekomen roerde ik langzaam het citroenzuur er doorheen.

kaas maken recept

En ja hoor, daar kwam het al: de melk begon samen te klonteren. Yay, het gaat goed!

kan je zelf kaas maken

De klontjes schepte ik uit de pan, en verzamelde ik in een kom. Ik maakte twee verschillende soorten kazen, wat er natuurlijk voor zorgde dat ik nu ook verschillende dingen met de klontjes moest doen.

home made kaas

De paneer kaas was lekker makkelijk. Ik deed de klontjes in een kaasdoek, knoopte hem dicht, zette er een loodzware pan op, en na 45 minuten was daar de paneer geboren.

De mozzarella was iets lastiger. Met het temperatuurmetertje mat ik telkens hoe warm de kaas was (ik voelde me zo’n prof, haha!), en ik voerde alle in het boekje beschreven stappen zorgvuldig uit. Het was even wat werk, maar na zo’n 1,5 uur had ik zes mooie bollen mozzarella voor me liggen.

zelf mozzarella maken

Kijk, dit is één van de zes bollen! Mooi is ‘ie hè? Ik geef toe, hij ziet er niet helemaal zo uit als een ‘echte’, maar ik ben ook nog maar een beginner. Die stipjes in de kaas zijn trouwens provencaalse kruiden, ik dacht dat dat er wel lekker bij zou zijn.

Ok, hij ziet er mooi uit, dat wel. Toch denk ik dat ik het een beetje fout heb gedaan. Mozzarella hoort best wel stijf en elastisch te zijn als je het maakt, maar mijn mozzarellamengsel was vooral korrelig. En moest hard worden in de koelkast. Niet helemaal zoals het hoort geloof ik. Volgende keer nóg iets beter lezen. Het maken was in ieder geval wel erg leuk! En qua smaak? Niet helemaal zoals ‘echte’ mozzarella, maar best oké. Laten we zeggen dat je deze mozzarella vooral moet maken omdat je het leuk vindt om te doen :)

recept kaas maken

De paneer is wel onwijs goed gelukt: hierboven zie je het harde, stevige kaasje. Mooi toch? Paneer is trouwens een Indisch kaasje, voor als je je het afvroeg. Ik kende het zelf ook nog niet. Qua smaak proef ik wel dat het echt een jonge kaas, het smaakt nog een beetje melkig.

review cheese makers kit

Yep. Een avontuur, dat was het. Alleen al het idee dat je je eigen kaas kan maken is supertof, en als je dan eenmaal klaar bent en het eindresultaat ziet… Ik was wel een beetje trots, haha! Om de smaak hoef je de kaasjes niet per se te maken, dan vind ik die uit de winkel lekkerder, maar het is wel onwijs leuk om te doen.

Met de Cheese maker’s kit kan je kopen bij Radbag, en je kan er verschillende kazen mee maken. 

Heb jij weleens zelf kaas gemaakt?

Liefs Anniek

 

16 reacties

 • Reply
  Eline
  2 september, 2015 at 06:39

  Wat een leuk idee om een keertje te doen. Wel bijzonder dat je nu zelf kaas kunt maken, lijkt me heel gaaf als je dan je eigen kaas kunt opeten!

 • Reply
  ruijunluong
  2 september, 2015 at 06:44

  Aah wat leeuuuk

 • Reply
  Marciëlla
  2 september, 2015 at 07:07

  Heel interessant om te zien haha. Ik vroeg me inderdaad al snel af of het dan ook lekker zou smaken. Ik houd het zelf liever bij de kaasjes van de echte kaasboer.

 • Reply
  Renske
  2 september, 2015 at 08:20

  Wat interessant om te zien. Leuk om eens uit te proberen!

 • Reply
  Caitlyn
  2 september, 2015 at 08:22

  Ik wist niet dat je zelf kaas kon maken met een kitje, hoe leuk is dit niet?
  xx

 • Reply
  Deisy
  2 september, 2015 at 10:28

  Wat ontzettend gaaf om te zien zeg dat je zelf kaas hebt gemaakt. Respect ook trouwens voor jou, want ik zou mijn geduld echt al lang kwijt zijn geraakt haha ;-) Hoe dan ook vind ik het wel tof om te zien. X

 • Reply
  Silke
  2 september, 2015 at 12:06

  Hoe leuk is dit? Super vet dat je dat zelf kan maken! Bedankt voor de tip, die website ga ik vanavond even grondig uitpluizen!

 • Reply
  Anne-Sterre
  2 september, 2015 at 12:10

  Gaaf zeg. Ik vind dat ze er in elk geval mooi uit zien. Leuk dat je dit op zo’n manier ook gewoon thuis kunt doen.

 • Reply
  Linda
  2 september, 2015 at 12:51

  Wat leuk!:)

 • Reply
  Bianca
  2 september, 2015 at 14:42

  Wat onwijs tof! Kan me herinneren dat we op de basisschool eens naar een kaasboerderij zijn gegaan en daar ook zelf kaas mochten maken. Leuk dat ik het vond! Ga dit ook zeker een keer doen! XO

 • Reply
  Charlotte
  2 september, 2015 at 16:39

  Dit vind ik echt heel erg leuk om te lezen! Zo leuk dat de paneer zo goed lukte zeg! Zelf kaas maken leek me altijd zo moeilijk, maar dat alt dus ook wel weer mee blijkbaar, haha.

 • Reply
  Liset - Beautydagboek
  2 september, 2015 at 18:22

  Ah wat leuk, heel bijzonder om het eens zelf te maken lijkt me! Alhoewel de mozzeralla misschien niet helemaal de ‘originele’ vorm heeft, ziet ie er wel heeeel lekker uit :). Ook leuk voor de variatie dat je er kruiden doorheen hebt gedaan.

 • Reply
  Valerie
  3 september, 2015 at 07:20

  Tof dat je dat hebt gemaakt! Ik heb het vroeger op schoolkamp ook zelf gemaakt, maar ik durfde het niet te proeven hihi.

 • Reply
  Iep
  3 september, 2015 at 10:41

  Wauw, wat gaaf dat je dat hebt gemaakt zeg!
  Liefs xo

 • Reply
  Het nieuwe seizoen - Radbag.nl blogRadbag.nl blog
  13 oktober, 2015 at 14:02

  […] hier een review op Glow of Beauty om te kijken hoe ‘eenvoudig’  het […]

 • Reply
  Salma
  20 mei, 2017 at 19:04

  Hi,
  Can you please tell me from where to get cheese salt in The Netherlands (the hague)? I searched a lot and could not find. Thanks a lot.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.