Hoe is het weer in Nederland? Hier in Kopenhagen is het volop herfst! De wind waait hard, het is een stuk kouder geworden en de supermarkten liggen vol met pompoenen. Ik heb de afgelopen tijd dan ook heerlijke herfstige gerechten gemaakt! Van soepjes tot appelcompote en warme desserts. Kijk lekker mee voor een flinke dosis kookinspiratie.
Koken in Kopenhagen
In het studentenhuis waar ik woon, zit een fijne grote keuken waar goed gekookt kan worden. Ik neem hier dan ook vaak de tijd om echt iets lekkers voor mezelf klaar te maken, met verse ingrediënten. Soms maak ik trouwens ook meerdere porties, die ik dan invries. Fijn om op die manier altijd wat eten in huis te hebben!
Bij de volgende gerechten noem ik soms een recept, soms niet. Als er geen recept bijstaat, google dan even, er is genoeg te vinden!
Pompoensoep
Een echte herfstklassieker: pompoensoep. Ik maakte een grote pan soep, waar ik uiteindelijk 5 keer van heb kunnen eten!
Ik maak de pompoensoep door ui en knoflook te fruiten. Dan doe ik er flink wat kerrie bij, laat dat even bakken, en daarna doe ik de pompoenblokjes erbij en bak dat een paar minuten. Vervolgens giet ik er bouillon bij en laat dit mengsel koken tot de pompoen gaar is. Nu nog even mixen tot een gladde substantie, en de soep is klaar.
Appelcompote
Ik had verse appeltjes van mijn buren gekregen en maakte er appelcompote van. Met schil, omdat dat net wat sneller is en ik een beetje bite wel lekker vind!
Dahl
Het stond al een tijd op mijn lijstje om zelf dahl te maken, en deze maand kwam het er dan eindelijk van! Dahl is een Indiaas gerecht gemaakt van linzen, tomaat, kokosmelk en kruiden. Het is heerlijk romig en heeft een warme smaak. Het combineert goed met rijst en gegrilde groenten. (Ik gebruikte het recept van De Groene Meisjes.)
Appel/pruimen crumble
Crumble is zó ontzettend lekker én heel erg makkelijk om te maken! Na een paar minuutjes + wat oventijd heb je een heerlijk dampend dessert/taartje voor je staan. Ik maakte deze crumble met appel en pruim, maar je kan elke fruitsoort gebruiken.
Groentesoep
Nog een soepje! Ik had een hoop restjes groente in mijn koelkast liggen, en ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Tot ik op het idee kwam om groentesoep te maken. Groentesoep is het ideale gerecht om al je restjes in te verwerken!
Bak de groenten aan in wat boter of olie, en voeg daarna bouillon toe. Laat het een tijd koken (tot de groenten echt lekker zacht zijn) en voeg eventueel vermicelli toe. That’s it!
Toast met geitenkaas, honing en walnoot
Fijn voor bij de soep: toast met lekker beleg! Ik belegde een sneetje brood met geitenkaas en deed dit even in de oven, tot het brood knapperig was geworden. Ik topte het af met walnoten en honing.
Geroosterde pompoen
Voor dit gerecht sneed ik een flespompoen in stukken, mengde het met olie en kruiden en roosterde het 20 minuten in de oven (200 C°).
Een simpele, maar lekkere manier om pompoen te gebruiken. Ik at er een salade bij, en een vegetarische burger zou er ook lekker bij zijn!
Pompoenpitten
Gooi de pompoenpitten niet weg, ze zijn heerlijk als snack of door een salade! Ontdoe de pitten van de pompoendraden, kook ze voor 5 minuten, dep de pitten goed droog en rooster ze daarna in de oven. Ik geloof dat ik ze zo’n 25 minuten heb laten roosteren op 180 C° (ik weet de exacte tijd niet meer). Houd de pitten goed in de gaten. Ze kunnen makkelijk aanbranden!
Pasta met courgette, kaas en olijven
Dit recept is favoriet de laatste tijd! Ik maak deze makkelijke romige pasta op de volgende manier:
Ik bak ui en knoflook. Daarna bak ik schijfjes (in kwarten gesneden) courgette mee. Tegelijkertijd kook ik volkoren spaghetti en snijd ik zwarte olijven in plakjes. Als de courgette gebakken is en de spaghetti gaar is, roer ik dit door elkaar. Ik roer ook geraspte kaas mee om het romig te maken, en peper en zout. Dan schep ik dit mengsel op een bord, en top het af met olijven en meer kaas.
Echt een aanrader, dit is zo lekker!
Als bonus nog een foto van een kooksessie met Anja en Cristina, in één van onze studentenkamers ?
Wat is jouw favoriete gerecht de laatste tijd?
Liefs Anniek
11 reacties
Kelly Mulder
26 oktober, 2018 at 07:55Ziet er allemaal lekker uit zeg! Dahl heb ik nog nooit gegeten, dus daar ben ik zeer nieuwsgierig naar geworden. :)
irene | tussenmarsenjupiter
26 oktober, 2018 at 09:23Pompoensoep is lekker hé! Ik ben ook grote fan tegenwoordig. Vroeger vond ik het nooit wauw. Ik maak de laatste tijd vaker wortelsoep. Dahl heb ik nog nooit gegeten maar het lijkt me heel lekker eigenlijk!
Anniek
6 november, 2018 at 11:50Wortelsoep kan ook heel lekker zijn, lijkt me! Goed idee om dat ook eens uit te proberen ?
Anna
26 oktober, 2018 at 09:39Ohhh die pasta ziet er echt lekker uit! Bedankt voor de inspiratie <3
Anniek
6 november, 2018 at 11:48??
Laura Vonk
26 oktober, 2018 at 11:43Alles ziet er gewoon zo goed uit! Bij ons is het nu ook echt herfst geworden. Tijd voor kleedjes en dikke truien, yess!
Anniek
6 november, 2018 at 11:47Jaa, genieten!!
Mevrouw Marloes
26 oktober, 2018 at 13:36Ziet er lekker uit! Vooral die salade met flespompoen ga ik snel maken, ik hou van pompoen :) Verder hou ik heel erg van chili sin carne en nacho’s uit de oven (met groenten, kaas, tomatensaus en crème fraîche).
Liefs,
Marloes
Anniek
6 november, 2018 at 11:47Oehoehh, nachos! Goeie, die komt op m’n lijstje! X
Eline
1 november, 2018 at 09:17Ik ben nu echt dol op soep en dan vooral linzensoep en courgette broccolisoep. Het is zo comforting om lekker op de bank je warme soepje op te drinken. Dat doet heel veel goeds.
Anniek
6 november, 2018 at 11:47Ah ja, mede soep-fan hier! Courgette-broccoli soep klinkt ook heerlijk, dat moet ik maar eens een keer uitproberen! :)