Kopenhagen #2 / De introductietijd

Long time no see! Vanaf het moment dat ik in Kopenhagen aankwam, gingen de dagen in een sneltreinvaart voorbij. Wat waren de afgelopen weken intens, en leuk! Ik ging op verkenningstocht in mijn omgeving, leerde heel veel nieuwe mensen kennen en begon met studeren. Hoog tijd om jullie een update te geven over het leven hier!

Update vanaf mijn aankomst in Kopenhagen

Het was 16 augustus toen ik vanuit Nederland vertrok naar Denemarken, 17 augustus kwam ik aan  in Kopenhagen. Ik ben dus alweer een maand hier. Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat!

Het lijkt me leuk om jullie in dit artikel een update te geven over mijn afgelopen weken. Wat heb ik gedaan, gezien, wie heb ik ontmoet, en hoe heb ik alles ervaren? Ga er even lekker voor zitten (want: ik heb zoveel om te laten zien!), en kijk mee naar de 4 weken die ik hier tot nu toe ben geweest!

Week 1

Op vrijdag 17 augustus kwam ik aan in Kopenhagen. Nadat ik afscheid had genomen van mijn vader – die me met de auto had gebracht – stapte ik mijn kamer binnen. Ik had niet heel veel moeite met het afscheid nemen, maar ik voelde me nog wel een beetje onwennig in mijn nieuwe huis.

Ik besloot de buurt te gaan verkennen op mijn fiets. Inderdaad, op mijn fiets! Ik had een fiets meegenomen uit Nederland. Handig, want Kopenhagen is écht een fietsstad.

Ik ontmoette al snel andere huisgenoten, en in het eerste weekend gingen we samen op verkenning in Kopenhagen! Hier zie je de haven, en een heerlijke Deense hotdog (in Kopenhagen staat op elke straathoek een hotdogtent).

In de eerste week die volgde, had ik elke ochtend Deense les. De lessen vonden plaats in een van de mooiste universiteitsgebouwen van CBS (Copenhagen Business School). Check al dat roze, love it!

Na de Deense les spraken we als groep internationale studenten vaak met elkaar af om Kopenhagen te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen. We zijn ook een keer naar het strand geweest, zo fijn! De zee was heel helder, en ik kon het natuurlijk niet laten om ook even een duik te nemen.

Elke avond werd er door de universiteit een activiteit georganiseerd voor de internationals. Waaronder een internationaal buffet! Iedereen maakte een gerecht wat typisch was voor het land waar hij/zij vandaan kwam. Ik maakte met een Nederlandse huisgenoot pannenkoeken.

En ‘s avonds… Party time! Bijna elke avond werd er wel een feestje georganiseerd. Hoewel ik niet echt een typisch uitgaanspersoon ben, genoot ik er nu wel echt van!

Week 2

Week 2 was de officiële introductieweek van de universiteit. Dit hield in dat we in de ochtend en middag veel praktische informatie kregen over de universiteit en over hoe alles hier geregeld is. Tussendoor hadden we lange pauzes, waarin je kon doen wat je wilde. In de avond waren er weer allerlei gezellige activiteiten voor internationals.

Hierboven zie je een foto van een fijne (en lichtelijk brakke) ochtend in een cafeetje vlakbij, samen met drie andere meiden.

Het zien van de kleine zeemeermin moest ik toch van mijn lijstje af kunnen strepen!

‘s Avonds met z’n allen in een boot door de grachten.

En een huisavondje!

De allerleukste avondactiviteit was toch wel het volksdansen. Een Deense dansgroep kwam ons lesgeven, en twee uur lang zwierden we met 150 man door de hallen in de universiteit. Ik heb zó hard gelachen, dit was echt leuk!

In het weekend ging ik naar twee rommelmarkten, die allebei ontzettend leuk waren! Ik kocht een heel aantal mooie kleding items en een vaasje voor in mijn kamer. Ik denk dat ik de spulletjes later aan jullie laat zien, als ik nog wat meer nieuwe rommelmarktkoopjes heb om een artikel mee te vullen!

De laatste avond van de introductieperiode: een uitgebreid diner, met daarna een afterparty. We maakten een foto met bijna alle huisgenoten!

Week 3

Week 3, de week dat het studeren begon! Ik volg hier in Kopenhagen vier vakken, rondom de thema’s marketing en sustainability. Voordat ik begon, had ik eerst nog de maandag en de dinsdag vrij. Op dinsdag ontbeet ik met Cristina, een meisje uit Spanje, bij het havermouttentje Grød. En oh, wat was dát lekker! En gezellig!

Even een mooie zonsondergangfoto tussendoor ♥

De eerste colleges van mijn vakken waren leuk! Het onderwijs is hier heel interactief en groepsgericht, wat me tot nu toe goed bevalt. Daarnaast is het tof dat ik hier – aan een business school – weer heel andere dingen leer dan bij mijn eigen studie, welke valt onder de sociale faculteit.

Ook fijn: met het beginnen van de studie, kwam er ook iets meer ritme in mijn week, en daarmee ook wat tijd voor mezelf. Daar was ik wel echt even aan toe.

Hier: lekkere tonijnpasta. (En yes, ik wil binnenkort ook weer een ‘wat ik kook’-artikel gaan maken, zin in!)

Op zaterdag maakte ik met 4 anderen een tripje naar Malmö, de derde grootste stad in Zweden. De stad is binnen 40 minuten te bereiken met de trein vanuit Kopenhagen. De stad is niet zo groot, maar wel leuk om een keer te zien!

Tof om te bezoeken in Malmö: de tuinen rondom het kasteel! Toen wij er waren was er een soort markt/buurtfestival gaande, wat heel gezellig was. De tuinen zijn groot en er is ook een onwijs leuk tuincafeetje!

Week 4

En toen werd ik ziek. Na 3 weken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds ‘aan’ te staan, ging mijn lichaam protesteren. Ik was al een aantal dagen flink verkouden, maar nu kreeg ik ook koorts. Dat betekende echt even rustig aan doen, en een hoop gemberthee drinken en vitaminen slikken.

Dinsdag voelde ik me alweer iets beter. Deze dag was Cristina jarig, wat we ‘s ochtends vierden in een café.

In de middag gingen we naar het Glyptoteket museum, en we klommen naar een uitzichtpunt in de stad.

In de avond hadden we een surpriseparty voor Cristina georganiseerd, en dat was zo leuk! Een stel Spaanse meiden hadden heerlijk spaans gekookt en we hadden een huiskamer in een van de dorms helemaal versierd. Een hele geslaagde avond.

De andere dagen van de week had ik aardig wat colleges (zie een van de universiteitsgebouwen hierboven), en… ik pakte mijn koffer in voor een tripje naar Zweden en Noorwegen! Vandaag, vrijdagochtend, ga ik met de trein richting het noorden, samen met drie andere meiden. Volg me op Instagram om hier meer van te zien!


Wauw, dat waren een hoop foto’s en verhalen! (En dat was nog niet eens alles, haha.) Ik vind het leuk om op deze manier ook jullie te kunnen laten delen in mijn avonturen hier. In de komende tijd ga ik proberen weer lekker regelmatig te bloggen, over Kopenhagen, maar ook over andere onderwerpen.

Ik vind het onwijs leuk dat jullie zo met me meeleven, ook via Instagram. Bedankt daarvoor! Mocht je ergens vragen over hebben of wil je dat ik over een bepaald onderwerp schrijf, laat het me dan ook vooral weten.

Bedankt voor jullie meeleven, en tot snel!

Liefs Anniek

 

20 reacties

 • Reply
  Shirley
  14 september, 2018 at 06:56

  Wat een tof begin. Het gebouw met dat roze ziet er heel mooi uit. Geniet van je tijd daar!

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:53

   Dankjewel!!

 • Reply
  Iris
  14 september, 2018 at 08:16

  Wat gaaf om te zien! De universiteit is wel flink anders ten opzichte van de VU, erg mooi ;) Ik ben benieuwd naar alle verhalen die nog gaan komen.

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:54

   Ja klopt, ze geven zoveel meer aandacht aan design hier! Heel heel fijn :)

 • Reply
  Daniëlle
  14 september, 2018 at 10:54

  Dat Deense volksdansen!! Geweldig, echt wat voor jou! Net zo leuk als Lindy Hop? ;)

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:53

   Haha ja, het was zó leuk! Ik heb zo hard gelachen, en het was zo schattig om die groep ouderen te zien dansen. Had jij ook leuk gevonden :) Hmm, het kwam zeker dicht in de buurt bij hoe leuk Lindy Hop was ;)

 • Reply
  Anna
  14 september, 2018 at 11:43

  Wauw wat gaaf! Je hebt al heel veel leuke dingen gedaan en gezien! Heel tof ook dat je naar Noorwegen en Zweden gaat. Ik ben ook eens in Kopenhagen geweest, vond het zo’n chille en kleurrijke stad <3

 • Reply
  Janne
  14 september, 2018 at 12:29

  Oooh, wat fijn dat je het daar zo leuk hebt en zulke leuke dingen doet! Ik ben een beetje jaloers, ik wil nu terug! :D

  Volgens mij ben ik wel eens op het kruispunt van jouw eerste foto geweest, maar ik kan me even niet herinneren waar het ook alweer is. Er zijn natuurlijk ook stapels 7-eleven winkeltjes in Kopenhagen.

  Wat een prachtig universiteitsgebouw! Ik zat in een gebouw van Gezondheidswetenschappen aan de Jagtvej en dat is gewoon een grijs kantoorgebouw. Maar de universiteit heeft ook een vrij nieuwe, heel hoge toren dichter bij het centrum en daarvanaf heb je echt een supermooi uitzicht. Misschien kom je daar nog wel een keer. Aanrader in ieder geval :)

  Bij Cafe au Lait aan de Nørre Voldgade schuin tegenover Nørreport Station (dichtbij het centrum) hebben ze trouwens heel lekkere Deense belegde broodjes. Wij hebben daar een paar keer geluncht, was echt superlekker en waar voor je geld. :)

  Ik hoop dat je nu weer helemaal beter bent. Ziek zijn is niet leuk. In jullie groep internationals heeft iedereen natuurlijk ook uit alle windstreken ziekteverwekkers kunnen meenemen, en dat in combinatie met te weinig slaap…

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:51

   Haha ja, er zijn zóveel 7 elevens te vinden hier, ongelooflijk! Ik denk dat ik de foto van het kruispunt maakte aan de Gammel Kongevej. Gaat er al een lichtje branden? ;)

   Ik denk dat jij dan aan de University of Copenhagen studeerde? De gebouwen die je noemt komen me niet bekend voor… Maar des te leuker om even een kijkje te nemen. Dat uitzichtpunt klinkt goed!

   Café Lait is helaas permanent gesloten, zegt Google… Jammer!!

   Ik ben nu weer bijna helemaal beter gelukkig! Lief, je reactie! Ik denk dat letterlijk 80% van de internationale studenten ziek/erg verkouden is geworden in de afgelopen weken. We hebben het inderdaad allemaal aan elkaar doorgegeven :)

   Superleuk dat je mijn avonturen hier volgt, en dat je zoveel herkent door jouw eigen tijd in Kopenhagen! Enne, zeker een keer terugkomen hoor! X

   • Reply
    Janne
    26 september, 2018 at 14:57

    Ja, daar ben ik zeker wel eens langsgefietst, want ik woonde in Frederiksberg! :)

    Ik studeerde inderdaad aan de University of Copenhagen (of eigenlijk Københavns Universitet, natuurlijk).

    Ik kom zeker nog terug, hoor. Ik werk nog steeds samen met de mensen van mijn stagegroep daar, we zijn net zelfs een nieuw project begonnen. Het grootste deel kan ik op afstand doen, maar ik zal er vast nog een keer heen gaan om in het echt te kunnen overleggen. Skypen is toch niet alles ;) Ik overweeg zelfs om over ruim een jaar naar Kopenhagen te verhuizen voor een PhD, maar dat is wel een veel grotere beslissing dan voor een aantal maanden stage…

    Ik blijf je zeker volgen, ik vind het superleuk om te lezen wat je allemaal beleeft en ik vind het ook erg leuk dat het je tot nu toe goed bevalt in Kopenhagen. :)

 • Reply
  Inne
  14 september, 2018 at 14:49

  Zo cool dat je in Kopenhagen studeert!! Ik ben stiekem wel een beetje jaloers dat je dat durft! ☺ het ziet er daar zó mooi uit!!! En wauw, hoeveel leuke dingen heb jij wel niet gedaan! (*heart eyes*)! Ik ben benieuwd naar je volgende posts. Liefs, Xxx

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:46

   Ik vond het wel spannend in het begin hoor! En nog steeds voelt het soms wel gek, al ben ik al veel meer gesetteld dan in het begin. Maar je leert het meest over jezelf als je net even buiten je comfortzone stapt! Bedankt voor je lieve reactie X

 • Reply
  LOUISE - LOUVETTE
  15 september, 2018 at 08:38

  Wauw, het ziet er geweldig uit!

 • Reply
  Mevrouw Marloes
  15 september, 2018 at 19:49

  Super mooie foto’s!

  Wat schattig dat volksdansen, haha <3 Ik wil heel graag een keer naar Kopenhagen, het ziet er op foto's altijd zo mooi uit! En dat universiteitsgebouw, wauw!!!

 • Reply
  Eline
  19 september, 2018 at 11:39

  Wat ontzettend leuk om zo een inzicht te krijgen in je weken. Vind je stories ook echt super leuk om te zien! Love kopenhagen, ik wil zo snel mogelijk weer terug!

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:42

   Zo leuk om te horen! Ik geniet er ook echt van om de stories en artikelen te maken! :D X

 • Reply
  Else Wakker
  19 september, 2018 at 18:52

  Wat onwijs leuk om zo mee te genieten van jou avontuur! Ik vind je manier van schrijven zo heerlijk lezen :) Enjoy!

  • Reply
   Anniek
   20 september, 2018 at 08:42

   Zo leuk om te lezen Else! Dankje!

 • Reply
  Marthe
  28 september, 2018 at 18:11

  Ooh het lijkt me echt zoo tof om daar te studeren!! Je hebt al zoveel leuke dingen gedaan, en oooh het is daar echt zo mooi op je foto’s! Veel plezier nog eh! <3

  • Reply
   Anniek
   3 oktober, 2018 at 08:40

   Dankjewel Marthe! ?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.