Leef in het nu

happiness quote

Ergens anders zijn met je gedachten dan waar je eigenlijk moet zijn, ik denk dat iedereen er wel eens last van heeft.  Een goed voorbeeld wat ik zelf heel erg heb: een weekje weggaan. Hartstikke leuk, maar in mijn achterhoofd blijft altijd die vraag malen: ‘gaat het op dit moment wel goed met mijn blog? Is alles in orde, is hij niet uit de lucht gevlogen of is er misschien iets anders aan de hand?’.  Het zijn gedachten die mij afleiden van wat ik op dat moment aan het doen ben en die er voor zorgen dat ik er niet met mijn 100% volle aandacht bij ben, en niet écht kan genieten van DAT moment.

beach

Ken je van die momenten dat je echt puur aan het genieten bent? Ikzelf wel, bijvoorbeeld als ik in de zomervakantie op het strand lig, de hete zon op mijn rug voel branden, ik mijn ogen gesloten heb en ik om mij heen alleen nog maar een vage ruis hoor van spelende kinderen en schuimende golven. Op dat moment denk ik nergens meer aan en voel ik me helemaal gelukkig. Geen gedachtes die me afleiden van dat strand waar ik lig te genieten, nee, gewoon lekker nergens aan denken.

Hoe houd je dat happy strandgevoel vast?

Op zo’n moment die ik hierboven beschrijf is het je makkelijk voor te stellen dat je je nergens zorgen om hoeft te maken. Maar als de vakantie voorbij is, je weer terug in Nederland bent en je elke ochtend  weer vroeg op moet staan is dat gelukkige gevoel een stuk moeilijker terug te halen. Dé manier om gelukkiger in het leven te staan, en dan niet alleen op die warme zomerdag? Denk in het NU!

Wij als mensen doen veel aan ‘toekomstdenken’. Met toekomstdenken bedoel ik vooruitdenken, bijvoorbeeld denken aan dat leuke middagje dat over een week gepland staat, maar ook over de presentatie die je overmorgen moet geven. Naar dat leuke middagje kijk je uit, maar die presentatie, die mag nog wel even wachten, wat ben je daar zenuwachtig voor!

Die moeilijke presentatie waar je zenuwachtig voor bent valt in dezelfde categorie als opzien tegen een moeilijk gesprek met iemand, opzien tegen in een totaal nieuwe omgeving terecht komen, opzien tegen een toets… Kortom: alles waar je eigenlijk liever niet aan wilt denken, maar waar je met je hoofd toch de hele dag over blijft malen. Ik heb bij mijzelf gemerkt dat al die vervelende gedachtes over de toekomst of juist over het verleden mijn dag niet veel beter maken. Ondanks dat ik iets leuks aan het doen ben, blijven mijn gedachten steken bij die ene gebeurtenis die nog moet komen of al is gegaan, en het leidt me op een negatieve manier af.

enjoy the little things

Creër een goede balans

Om volop te genieten en om in het nu te denken is lastig, maar geloof me, je leven wordt er zoveel leuker van! Het is goed om vooruit te plannen en dingen uit het verleden te overdenken, maar er is een balans nodig tussen plannen en terugkijken, en met het leven in het nu. Als je al die gedachtes die niet met dít moment te maken hebben opzij zet, zal je merken dat het in je hoofd een stuk rustiger wordt en je meer bewust wordt van waar je nu mee bezig bent. Even geen zorgen meer over die ontmoeting met een belangrijk persoon morgen, en even geen zorgen meer over dat familielid die ernstig ziek is. Ik merk zelf dat ik daardoor veel meer kan genieten van waar ik mee bezig ben, en dat je alle momenten ‘puur’ beleeft, je merkt echt waar je mee bezig bent.

‘Ja ja, makkelijker gezegd dan gedaan Anniek!’. Als je dit leest en deze gedachte komt in je op, dan kan ik me dat heel erg goed voorstellen. Logisch, want hoe moeilijk is het om alles om je heen los te laten en je nergens zorgen meer over te maken! Ik ben daar zelf ook niet altijd even goed in geweest, ik ben altijd al een beetje een ‘piekeraar’ geweest. Gelukkig is dat de afgelopen jaren een stuk minder geworden, en dat komt mede door de gedachte om in het nu te leven.

En dan even heel praktisch, hoe doe je dat dan? 

Oefenen, dit is echt iets wat je moet oefenen. Oefen jezelf om bewust te worden van wat je aan het doen bent, en geniet ervan! Knuffel met je huisdier en voel hoe zacht zijn haren zijn. Loop ‘s ochtends een rondje door het bos, hoor de vogeltjes fluiten, voel de frisse lucht die je inademt en GENIET! In alles wat je doet is wat moois te ontdekken, zoek dat mooie punt heel bewust op. Elke dag, telkens weer. In het begin is dat lastig, omdat je gedachtes al snel afdwalen naar iets anders dan waar je mee bezig bent, maar als je je dat beseft, probeer dan juist bewust te denken en te genieten van wat je op dat moment aan het doen bent.

Ik ben al een heel eind op weg om te genieten van alles wat ik doe. Doe jij mee?

Liefs Anniek

15 reacties

 • Reply
  Petra
  17 juli, 2014 at 06:35

  Een super interessant artikel, tenslotte zijn wij allemaal wel een beetje geneigd om in het verleden te blijven denken…Dat doen wij mensen vaak onbewust en wij baseren ons huidige gedrag hier vaak op… Iets wat vaak helemaal niet terecht is en ook nog eens een enorm groot emphatisch vermogen van de mensen om je heen vraagt….In het nu leven is niet makkelijk en eigenlijk zijn er maar heel, heel weinig mensen die dat echt goed kunnen…

  Groetjes Petra

 • Reply
  Sanne❋
  17 juli, 2014 at 09:13

  Dit is een zeer interessant artikel. Deze zomer probeer ik meer in het nu te leven. Dit moment is het enige wat je onder controle hebt. Wat geweest is, is voorbij en het is een gedeelte van wie je bent maar je moet er niet op terug blijven komen. De toekomst kun je niet besturen en je weet nooit wat morgen brengt.

  • Reply
   Anniek
   17 juli, 2014 at 12:31

   Inderdaad, met je zorgen te maken over de toekomst schiet je helemaal niets op, en het zal niets aan die toekomst veranderen. Live now! Enne, leuk dat je een blog bent begonnen, ik ben benieuwd naar je artikelen! XX

 • Reply
  Kim
  17 juli, 2014 at 09:25

  Ik zou meer in het nu moeten leven, best lastig soms!

 • Reply
  Eva | Realitijd
  17 juli, 2014 at 09:37

  Ik betrap me er zelf best vaak op dat ik niet genoeg geniet van het moment zelf, omdat ik met zo veel andere dingen bezig ben. Telefoon en laptop af helpt bij al.

  • Reply
   Anniek
   17 juli, 2014 at 12:32

   Inderdaad, en daarom is de vakantie ook het perfecte moment om hiermee te beginnen: lekker zorgeloos op vakantie gaan, en mijn laptop en telefoon eens wegleggen :)

 • Reply
  Anna
  17 juli, 2014 at 10:43

  Wauw, wat super mooi geschreven! Dit artikel komt precies op het goede moment haha, ik ben gisteren teruggekomen van vakantie. Ik heb heel erg genoten en ik heb me voorgenomen om ook in Nederland te genieten van wat er nog komen gaat. Maar het is soms inderdaad heel lastig! X

 • Reply
  Isabella
  17 juli, 2014 at 14:07

  Heel mooi geschreven, Aniek! X Isabella

 • Reply
  Anne
  17 juli, 2014 at 15:46

  Goede quotes! x

 • Reply
  joyce
  17 juli, 2014 at 16:59

  Mooie tips!!

  xoxo
  Joyce

 • Reply
  The Beauty Suitcase
  17 juli, 2014 at 17:24

  Heel mooi artikel! Altijd belangrijk om in het nu te leven.

 • Reply
  Eline
  17 juli, 2014 at 18:16

  Heel mooi artikel! We zouden allemaal meer aan mindfulness moeten doen en in het hier en nu leven en genieten.

 • Reply
  saskia
  17 juli, 2014 at 22:14

  Leuk artikel, Ik ga bijna met vakantie en ik heb er nu al buikpijn van… Hoe zal het dan gaan met mijn blog?? haha maar ik probeer wel altijd te genieten!

 • Reply
  Marcella
  19 juli, 2014 at 22:15

  Mooi geschreven Anniek! Genieten is zooooo belangrijk en waardevol!

 • Reply
  XRumerTest
  25 februari, 2015 at 12:16

  Hello. And Bye.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.