Over leuke podcasts, boeken en muziek voor deze winter

Veel van ons hebben kerstvakantie. Na een drukke decembermaand is dit de ideale tijd om je eens even lekker terug te trekken, vind je niet? Met een boek, een kop thee (of oké, een wijntje soms ook), wat lekkers en goede muziek. Of: met een podcast, een recentelijke ontdekking voor mij. Ik deel een paar van die leuke podcasts, boeken en afspeellijsten voor op een knusse wintermiddag!

Hebben jullie een fijne jaarwisseling gehad? Ik zag met oud&nieuw voor het eerst, sinds ik terug ben uit Kopenhagen, weer een fijne groep vrienden, wat leuk was. Daarnaast zag ik in de afgelopen dagen veel familie, heb ik lekker uitgeslapen, gelezen, en genoten van de rust en tijd die ik op dit moment heb. Mét fijne tijdschriften, podcasts, kaarsjes, muziek en boeken die ik zeker aan je wil tippen!

Podcasts

Luister jij weleens podcasts? Ik tot voor kort niet! Maar oh, wat een fijne ontdekking zijn podcasts toch. Via een van de vele podcast apps (ik gebruik Podcast Go) kan je een heel scala aan leuke podcasts gratis luisteren. Het doet me een beetje denken aan voorgelezen worden door mijn ouders, vroeger als kind. Heerlijk ontspannen.

Merel van Degroenemeisjes.nl deelt regelmatig haar favoriete podcasts, waar ik veel tips uithaal! Ook heeft ze laatst haar eigen podcastserie gemaakt, De Groene Podcast, over duurzaam leven. Een echte aanrader! Ook ontdekte ik via Merel de podcast van NS, Luisterruit. Luisterruit heeft afleveringen van zo’n 20 minuten, perfect om tijdens een treinreis te luisteren. De podcasts gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar zijn allemaal gekoppeld aan reizen (met de trein).

Ik ken zelf nog niet heel veel podcasts, omdat ik pas net ben begonnen met luisteren. Maar, je kan ook zelf eens rondkijken op de site podcastluisteren.nl, waar je makkelijk leuke, Nederlandse podcasts kan ontdekken.

Boeken

Als kind verslond ik met gemak 5 boeken per week. Tegenwoordig haal ik die 5 boeken niet eens in een jaar. Ik lees bijna niet meer! Deels komt dat door mijn studie, waar ik al veel voor moet lezen, maar zeker ook omdat ik meer online ben dan een aantal jaren geleden.

Omdat er zoveel mooie boeken zijn, wil ik in het komende jaar proberen een aantal boeken te gaan lezen. In een kringloopwinkel in Utrecht vond ik laatst de boeken De pianostemmer van Daniel Mason en Een keukenmeiden roman van Kathryn Stockett. De laatste is een vertaling van het boek ‘The Help’ en gaat over slavernij in de jaren ’60, en lijkt me interessant om te lezen.

Wat minder literair, maar wel erg fijn en inspirerend, is het tijdschrift Flow. Het tijdschrift staat vol met creatieve inspiratie en interessante inzichten.

Heb jij nog boekentips voor mij?

Notitieboeken

Een andere, érg fijne categorie boeken, zijn notitieboeken. Ik gebruik notitieboeken om gedachten, ideeën en ervaringen in op te schrijven. Ik heb altijd een boekje bij me. Ik vind het fijn als het notitieboek wat ik gebruik mooi en van goede kwaliteit is. Mijn favoriete merken zijn op dit moment Leuchtturm1917PaperblanksKartotek en Notem!

Muziek

Muziek! Een belangrijk element voor een fijne, winterse middag. Hoewel ik veel van muziek houd, ben ik geen expert. Ik ben zo’n typje die vooral de namen van Spotify playlists kent in plaats van namen van artiesten. Maar hé, ieder z’n ding, en ik heb inmiddels wel echt een aantal playlists gevonden die goed bij me passen. Hieronder noem ik er een paar, allemaal op Spotify te vinden dus!

 • Hygge Jazz & Hyggelig Jazz: twee playlists voor rustige jazz muziek. (Lees in dit artikel wat het Deense woord ‘hygge’ eigenlijk betekent.)
 • Houd je meer van klassieke muziek? Luister dan eens Sunday Afternoon Classical.
 • Fijne Spaans-achtige gitaarmuziek vind je in de playlist Peaceful Guitar.
 • Infinite Acoustic is een playlist met rustige acoustische muziek.
 • In Influences van Stijn Buist vind je muziek met iets meer pit. Ik vind deze lijst moeilijk te omschrijven (het ontbreekt mij een beetje aan termen voor het beschrijven van muziek), maar ik vind het een hele ‘warme’ playlist. Ach, je kan ‘m ook gewoon eens luisteren, dan snap je wat ik bedoel.
 • Toch nog even aan werk deze vakantie? Mellow Beats is perfect voor als je je echt moet concentreren, maar wel zin hebt in wat achtergrondgeluid.

Meer

Jezelf lekker in de watten leggen?

 • Steek kaarsjes aan. Ik vind de ‘Linen’ geurkaars van Hema fijn, en daarnaast brand ik veel waxinelichtjes (in deze houdertjes). Maar ook blokkaarsen en lange kaarsen vind ik mooi. Hoe meer kaarsen hoe beter ;)
 • Koop verse bloemen bij een bloemenstalletje. Tulpjes bijvoorbeeld.
 • Maak een grote kop thee voor jezelf. Ik vind losse thee vaak erg lekker. Rooibos Kaneel is mijn favoriet, van Simon Lévelt.

Heb jij deze maand de tijd om boeken te lezen en leuke podcasts te luisteren? En: als je hier nog tips voor hebt, mag je ze delen in de comments. Leuk, ik kan ze zeker gebruiken!

Liefs,

Anniek

9 reacties

 • Reply
  evelien
  3 januari, 2019 at 08:44

  Wat een fijn artikel, ik vind hygge jazz ook zo’n fijne playlist.
  Lezen doe ik de laatste tijd regelmatig, het zorgt voor zo’n fijne ontspanning.
  Liefs,
  Evelien

 • Reply
  Else
  3 januari, 2019 at 10:33

  Wat een heerlijk artikel! Alleen al van het lezen hiervan ontspan ik met als die leuke ideeën! Lezen doe ik zelf veel en geniet er echt van om even naar de bieb te gaan. Ik heb het boekje “favoriete boeken” daarin kan je voor elk boek een korte recensie schrijven, heel leuk om te doen! Verder wil ik echt graag podcasts gaan luisteren, dus dat ga ik zeker doen!
  Liefs! X

  • Reply
   Anniek
   5 januari, 2019 at 14:06

   Wat leuk om te horen! Fijn ook om regelmatig naar de bieb te gaan. Ik vind de sfeer daar altijd zo heerlijk relaxed. Goede tip ook om bij te houden wat je hebt gelezen. Dat werkt ook motiverend lijkt me! En podcasts zijn echt aan te raden, doen! Liefs!

 • Reply
  Stella
  3 januari, 2019 at 10:44

  Ik word hier zelf helemaal ‘hyggelig’ van, hihi. Net als die Spotify lijst, die ik meteen heb opgezocht. Ik zie mezelf al helemaal zitten op mijn bankje met een dekentje, een kop thee en iets fijns te lezen. Ik luister al heel lang veel podcasts, maar meestal zijn die in het Engels. Ik ga toch eens kijken op die website die jij aanraadt, want Nederlandse podcasts luisteren lijkt me minstens zo fijn (: Ik hoop dat je inmiddels weer een beetje gewend bent aan Nederland. Liefs!

  • Reply
   Anniek
   5 januari, 2019 at 14:02

   Ah, heerlijk om te horen! Dat dekentje, kopje thee, boek en muziek klinken heeel fijn. Geniet ervan ☺ En ja, ik vind Nederlandse podcasts altijd wel fijn om te luisteren, dat kost toch net wat minder ‘luisterenergie’. En lief, je reactie! In het begin was het echt wel even wennen om weer in NL te zijn, maar ik begin steeds meer te aarden. Liefs!

 • Reply
  Amber
  3 januari, 2019 at 12:14

  De podcasts damn honey, wat ik wou dat ik wist en echt gebeurd vind ik aanraders!

  • Reply
   Anniek
   5 januari, 2019 at 14:00

   Wat leuk, dankjewel voor de tips! Ik ga ze allebei opzoeken!

 • Reply
  Naomi
  3 januari, 2019 at 20:55

  Zelf lees ik momenteel The Jewel van Amy Ewing, een ingrijpend young adult boek, luister ik naar de podcast damn honey en steek ik kaarsjes met katoengeur aan ✨ Fijn artikel! ☺️

  • Reply
   Anniek
   5 januari, 2019 at 13:56

   Hmm, katoengeur is zo lekker! En wat fijn, je boeken en podcasttips. Ik ga die podcast in ieder geval eens opzoeken! X

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.