LP’s everywhere

oude lp's

LP’s zijn hot. Waar de cd-winkels steeds minder cd’s verkopen, maken lp-shops dikke winst. Op steeds meer plekken zie je ze staan: oude, vintage uitziende lp’s, zelfs bij de Urban outfitters heb ik lp’s zien staan! Wij hebben thuis al heel lang een lp-speler staan en we draaien regelmatig een plaatje. Vandaag geef ik jullie een paar tips voor leuke, old school artiesten waarvan vaak lp’s te koop zijn, en ook laat ik zien wat je nog meer met lp’s kan doen behalve ze afspelen!

De LP-speler die bij ons thuis staat komt nog uit de tijd dat mijn ouders jong waren. Vroeger waren LP’s de normaalste zaak van de wereld, iedereen had een LP-speler en verzamelde plaatje en singles van zijn favoriete band of artiest. Na een poosje kwam in plaats daarvan de cd, waarmee muziek luisteren veel gemakkelijker werd gemaakt en de apparatuur minder ruimte innam. Nu, in onze tijd gaat de cd langzaam ten onder, maar de LP maakt een comeback!

lp

Waar kan je lp’s vinden?

Sowieso is het altijd handig om eens in een kringloopwinkel te gaan kijken, want daar hebben ze eigenlijk altijd wel wat lp’s staan. Bij de één hebben ze een hele collectie, bij de ander misschien wat minder, maar meestal staat er wel wat leuks tussen. Ook zitten er in grote steden vaak wat kleinere winkeltjes die allerlei van dit soort vintage dingetjes verkopen.

Naast al dit soort tweedehandse en ouderwetse winkeltjes, verkopen ook steeds meer grote ketens lp’s. Een voorbeeld daarvan is de Urban Outfitters, die een hele leuke collectie lp’s en lp-spelers in de webshop verkoopt!

Wat zijn leuke ‘vintage’ zangers?

Tussen alle platen die verkocht worden staat ook een heleboel rommel. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak, maar er zijn toch wel een aantal artiesten die ik jullie wil aanraden, die ik zelf heel leuk vind!

– Eric Clapton

Eric Clapton is een Britse zanger, gitarist én componist die al vanaf de jaren 70 zijn eigen liedjes maakt en samen met zijn band optreedt. Hij is nu al een stukje ouder, maar nog steeds treedt hij op. Zijn muziek is een beetje blues-achtig, er zit een lekker ritme in en het is echt zo typisch ‘ouderwets’, ik houd ervan!

– The Dire Straits

De band The Dire Straits bestond oorspronkelijk uit 4 verschillende leden, en later zijn er mensen uit weg gegaan en zijn er weer nieuwe voor in de plaats gekomen. Ze zijn nu niet meer actief, maar hun muziek is nog steeds erg leuk om naar te luisteren. Je zou ze een rockband kunnen noemen, maar naast rock hebben ze ook hele andersoortige nummers geschreven. Een voorbeeld van een wat meer rock-achtig nummer is bijvoorbeeld Money For Nothing, maar het tegenovergestelde daarvan is het nummer Your Latest Trick.

John Denver

John Denver is een stuk bekender dan de eerdergenoemde artiesten, het nummer ‘Take Me Home, Country Road’ is bijvoorbeeld ook van hem. Bij John Denver moet ik altijd denken aan ‘Oh, dat ene mannetje die op zijn veertigste is neergestort in zijn eigen vliegtuigje toch?’, dat is echt zo’n detail die ik nooit zal vergeten, haha! De cd (nee, helaas geen lp) van John Denver ken ik hélemaal uit mijn hoofd. Ik heb hem zo vaak gehoord dat ik alle nummers mee kan zingen! :)

– Lou Reed

Bijna alle bekende, goede zangers komen uit de VS of Engeland, en zo ook deze New Yorkse zanger Lou Reed. Ik ken hem zelf nog niet zo lang, maar zijn muziek is best fijn! Lou Reed begon als gitarist in een band, maar op een gegeven moment stapte hij uit die band en begon voor zichzelf.

Ik vind niet alle nummers van hem leuk, zoals de echte rocknummers, maar er zitten zeker een aantal leuke tussen.

– Van Morrison

Van Morrison is weer een heel ander soort zanger dan de vorige die ik genoemd heb. Hij maakt muziek die juist helemaal niet in de buurt van rock komt, maar eerder relaxte muziek waar vaak ook gitaar in voor komt. Ik vind zijn stem heel erg fijn, hij heeft echt zo’n lekkere oldschool blues stem, love it!

Wat kan je nog meer met lp’s doen?

Ook als je geen lp-speler hebt kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar gave lp’s, er zijn namelijk een heleboel leuke DIY’s om te doen met lp’s! Tafeltjes, muurdecoraties, etageres, van alles is er te vinden. Hieronder wat inspiratie.

diy lp side table

diy met lp's

lp diy

Lp diy klok

schaal van lp's diy

diy lp

Wat een awesome DIY’s, vind je niet? Echt gaaf om te zien wat mensen hier allemaal van kunnen maken, wat een creativiteit! Misschien een leuk idee om te doen in de komende zomervakantie.

Ik ben dus duidelijk fan van lp’s en van van die lekkere oldschool zangers. Maar hoe zit dat met jou? Houd jij ook van dit soort muziek of vind je het maar niks?

Liefs Anniek

6 reacties

 • Reply
  Kim / Vintage & Beauty
  7 juni, 2014 at 08:22

  Echt zooo toevallig dat ik nu dit artikel lees! Ik was serieus ook net een inspiratie artikel aan het typen over LP’s vindt ze zo tof en zag iemand die ze verkocht :)

  • Reply
   Anniek
   7 juni, 2014 at 09:39

   Haha, wat grappig, super toevallig!

 • Reply
  Florentine
  7 juni, 2014 at 09:07

  Gaaf allemaal zeg!!!

 • Reply
  Suzanna
  8 juni, 2014 at 08:45

  Wat een goede artiesten heb je genoemd! Leuk artikel.

 • Reply
  iiiThinkPink
  8 juni, 2014 at 09:32

  LP’s als decoratie vind ik erg leuk!

 • Reply
  Hillene
  8 juni, 2014 at 12:21

  Ik was afgelopen vrijdag in de Urban Outfitters en daar zag ik ook allemaal LP’s staan, zo leuk!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.