Een beetje meer avontuur in jóuw leven

De laatste tijd kriebelt het. Sinds ik terug ben uit Kopenhagen merk ik bij mezelf een verlangen naar meer levendigheid, uitdaging en groei in mijn leven hier in Nederland. Kortom: een beetje meer avontuur in mijn normale leven hier. Hoe ga ik dat doen? Wat is avontuur? Hoe kan je het makkelijk inbouwen in je leven hier en nu? Laten we daar vandaag samen eens naar kijken!

Avontuur. Wat is dat eigenlijk precies?

In het afgelopen halfjaar heb ik gestudeerd en geleefd in de prachtige stad Kopenhagen, waar ik ontzettend veel heb meegemaakt en geleerd. Nu ik weer thuis ben, merk ik dat dat stukje avontuurlijkheid daar me ontzettend veel leerde en plezier gaf. En dat ik dat hier in Nederland een beetje mis.

Maar avontuur, wat is dat eigenlijk? En hoe kan je dat op een laagdrempelige manier inbouwen in je eigen dagelijks leven?

Misschien denk je bij het woord ‘avontuur’ al snel aan grootse dingen. Bijvoorbeeld aan het maken van een wereldreis, of aan werken in het buitenland. Grote avonturen die je leven even helemaal op z’n kop zetten. Ervaringen die ontzettend bijzonder zijn, je veel zelfkennis kunnen geven, en waarvan ik je zeker aan zou raden om ze te gaan beleven.

Maar: ik ben ervan overtuigd dat avontuur ook in kléine momenten kan zitten. Dat je niet per se de halve wereld over hoeft te reizen om ‘out of your comfort zone’-momenten te beleven. Juist het avontuur in dagelijkse momenten opzoeken, dát is interessant. Grote avonturen zijn tof, maar zijn vaak van relatief korte duur. Als je weer terug bent van ‘het grote avontuur’, is het over met de pret en val je zo weer in oude gewoonten. Daarom is het juist goed om te ontdekken hoe je in jouw gewone leven hier en nu meer uitdaging en groei op gang kan brengen. Om nu al, heel laagdrempelig, wat extra spice aan je leven te geven en jezelf te ontwikkelen!

Als ik denk aan avontuur, denk ik aan twee kanten daarvan:

 • Onverwachte, verrassende momenten ervaren, die soms ook spanning met zich meebrengen.
 • Actief die dingen gaan doen die jij belangrijk vind in het leven, in plaats van het leven zijn gangetje laten gaan.

Meer avontuur. Hoe dan?

Oké, meer avontuur! Hoe gaan we dat doen? Ik denk dat er twee basisprincipes aan vooraf gaan:

 • Wees niet bang om een beetje uit je comfortzone te stappen. Buiten die comfortabele cirkel, dáar vind het avontuur plaats. En leer je misschien wel de belangrijkste lessen.
 • Pak op loze momentjes eens níet je telefoon. Ik vind social media tof en haal er veel inspiratie uit. Maar, ik denk dat veel van ons (waaronder ik!) ook veel tijd verdoen door onbewust momenten op te vullen door onze telefoon erbij te pakken. Door bewuster voor social media te kiezen en niet alle loze momentjes ermee op te vullen, heb je meer tijd om andere dingen te gaan doen en heb je meer aandacht voor wat er op dat moment om je heen gaande is.

Grote en kleine avonturen

Bij het brengen van extra avontuur in je eigen leven, is het belangrijk om voor jezelf na te denken wat jíj leuk en interessant vind, wat jouw dromen zijn, en hoe dat je dat in kleine extra beetjes in kan brengen in je leven. En daarnaast komt een stukje avontuur vaak ook voort uit het onverwachte, uit het niet-geplande. ‘Ja’ zeggen tegen dingen die spannend zijn.

Hoewel het per persoon heel verschillend kan zijn wat avontuur voor jou is, is een beetje inspiratie krijgen van iemand anders altijd fijn toch? Daarom heb ik hier een lijstje voor je, om op een vrij momentje misschien een tikje impulsief iets uit te kiezen om te gaan doen. In plaats van bankhangen of Instagrammen.  Het zijn niet allemaal grootse en meeslepende ideeën, maar wel kan het je misschien inspiratie geven om meer, en gerichter, dingen te beleven!

 • Schrijf in een aantal kernwoorden op wat jij belangrijk vind in dit leven. Zijn die kernpunten al zichtbaar aanwezig in jouw dagen? Verzin 3 actiepunten om wat van die kernwoorden zichtbaar te maken in jouw komende week.
 • Heb je een vrije middag? Reis naar het strand, maak er een wandeling (maakt niet uit wat voor weer het is, pak jezelf goed in ;) ), en warm daarna op bij een fijne strandtent.
 • Leer iets nieuws. Ik ben aan het leren om te breien en maak nu een groot kleed. Maar iets heel anders kan ook! Een instrument leren bespelen, tuinieren, handletteren, klussen… Wat lijkt je leuk? Laat hierin los wat anderen van je ‘verwachten’.
 • Welke mensen zijn je veel waard en wil je in investeren? Maak een afspraak met ze om ze te zien, of laat weten dat je aan ze denkt.
 • Maak een wandeling door je eigen stad. Er is meer te ontdekken dan je denkt! Kijk goed om je heen.
 • Ga ‘s ochtends vroeg naar een natuurgebied, en zie daar de zon opkomen. (Avondmens? De zonsondergang is ook fijn.)
 • Foto’s op je telefoon raken snel in de vergetelheid. Maak een fotoalbum van de afgelopen 5 jaar van je leven.
 • Kleed je mooi aan en ga een kop koffie drinken bij een erg duur en chique hotel. Prima betaalbaar, en toch even die chique sfeer ervaren.
 • Neem een abonnement bij de bieb. Als student kost dit (in provincie Utrecht) maar 25 euro per jaar! Pak in de loze momentjes in je dag, het boek wat je aan het lezen bent erbij. Er zijn zoveel goede boeken waar je veel van kunt leren.
 • Heb je in de zomer een aantal weken vrij, en heb je nog geen plannen? Kijk eens of je ergens een maand in het buitenland kunt werken.
 • Koop een maand lang alleen offline, en haal zoveel mogelijk bij kleine particulieren. Vertel ze hoe blij je met ze bent, omdat zij jouw woonplaats leefbaar houden.
 • Schilder een muur in je huis. Bang dat het niet mooi wordt? Doe het dan in een ruimte die niet in het oog springt, zoals de inloopkast.
 • Ga een avond sterren kijken bij de sterrenwacht.
 • Mest je kledingkast uit, en begin met het opbouwen van een garderobe met kwalitatieve, tijdloze items die je écht leuk vindt.
 • Studeer je? Ga eens naar een college van een andere studie die je interessant vindt.
 • Probeer nieuwe sporten uit door proeflessen te nemen. Wat dacht je van kickboxen, bootcamp, salsa of hot yoga?
 • Ken je iemand die in het buitenland woont? Vraag of je een weekendje langs mag komen en bij diegene mag overnachten. Zo kan je voor een lage prijs een (nieuwe) stad ontdekken!
 • Ga naar een mooie film in een kleine (arthouse) bioscoop. In Utrecht zijn het Louis Hartlooper en Springhaver toffe kleine bioscopen.
 • Sta eens een dag een uur eerder dan normaal op, en gebruik die tijd om iets te doen waar je energie van krijgt. Een ochtendwandeling, een tekeningetje maken, een boek lezen of iets anders.
 • Doe je boodschappen op de markt.
 • Koop het boek ‘Happy Time Offline’ van Vincent Wijers. Een geniaal boekje met geweldige, originele ideeën om offline (kleine) avonturen te beleven Een aantal van de ideeën hierboven komen uit dat boekje.

Nog één ding

Ik merk tijdens het schrijven van dit artikel dat ik het moeilijk vind om het woord avontuur te definiëren. Misschien lijkt het er nu op, alsof je allerlei extra dingen moet gaan ‘doen’, wat belastend aan kan voelen. Maar dat is niet wat ik over wil brengen!

Het allerbelangrijkste voor het beleven van avontuur is – denk ik – het hebben van een open houding, een bewuste houding, en weten wat voor jou belangrijk is in het leven. En daar werk van maken. Zodat je juist die dingen kan gaan beleven die jij belangrijk vindt en die bij jou passen.

Hoe stap jij buiten je comfort zone? Wat was de laatste keer dat je dat deed? En hoe zet je jezelf daartoe? Laten we elkaar inspireren in de comments!

Liefs!

6 reacties

 • Reply
  Stella
  24 januari, 2019 at 09:58

  Wat een fijn schrijfsel! Ik ben dus in 2015 in Kopenhagen geweest en ik wil het liefst zsm weer terug. Maar dat even ter zijde, wannnnnt het ging natuurlijk over avontuur! Het leuke is dat ik dan zelf ontdek dat ik al best veel van jouw lijstje doe of heb gedaan? Dan kan ik mezelf stiekem wel een schouderklopje geven. Ik heb toevallig zaterdag een hele vrije dag en ik ga eens kijken of ik nog meer mini avontuurtjes af kan gaan strepen. Ergens diep van binnen wil ik weer op dansles, maar ik durf echt niet.. Misschien kan ik met behulp van al die mini avontuurtjes zoveel moed ‘winnen’ dat ik het wel een keertje ga durven dit jaar! Liefs, Stella.

  • Reply
   Anniek
   31 januari, 2019 at 08:56

   Ah leuk Stella, tof dat je al regelmatig van dit soort mini avonturen in je leven verwerkt! Wat heb je zaterdag uiteindelijk gedaan? Ik ben benieuwd ☺ En wat een mooie wens om weer op dansles te gaan. Ik wens je toe dat het lukt om stap voor stap de angst ervoor te overwinnen, en dat je er weer echt van kan gaan genieten. Liefs!

 • Reply
  Petricia
  25 januari, 2019 at 10:36

  Leuk artikel, met goede tips!
  Ik heb ooit een proefles yoga gedaan en volg nu nog steeds lessen! Bij onze yogaschool kun je per week zelf kiezen welke soort les je wil volgen!
  Avontuur kan ook zijn: een andere route nemen naar huis. Eens met de trein naar een andere stad. En nieuwe gerechten uitproberen.
  Bedankt voor de inspiratie!

  • Reply
   Anniek
   31 januari, 2019 at 08:51

   Wat leuk dat je na die proefles bent blijven hangen! Fijn ook dat je bij de school zelf ook nog weer kunt afwisselen met soorten yoga. En leuke mini-avontuur ideeën geef je! Leuk, het herinnert mij er ook weer aan dat ik écht wel wat meer gebruik mag maken van mijn studenten ov kaart. Dankjewel! X

 • Reply
  Marije van Een portie aandacht
  16 september, 2019 at 19:52

  Wat een heerlijk voornemen en een mooi stuk. Je tips zijn ook goed bruikbaar, er gaan er zeker een paar van op mijn lijstje. Ken jij het boek “ik maak het uit” al? Gaat ook over het uitmaken met je mobiel cq een gezondere relatie met je mobiel en social media. Erg interessant in ieder geval!

 • Reply
  Marloes Floor van Floor Verrast
  2 januari, 2020 at 13:15

  Heel erg leuk geschreven met goede tips. Avontuur zorgt voor passie en het gevoel dat je leeft, zo belangrijk!
  Ik ben net met een heel groot avontuur gestart, gestopt met mijn baan in loondienst en gestart met mijn eigen bedrijf Floor Verrast. Met Floor Verrast organiseer ik verrassingsuitjes op maat en hoop ik heel veel mensen te mogen verrassen met wat extra avontuur.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.