Dat havermout helemaal mijn ding is, is nu denk ik wel bekend. Maar bij veel mensen spookt het idee van een slijmerige smakeloze pap toch nog ergens vagelijk in hun achterhoofd. Maar waarom? Havermout kan op zoveel verschillende en lekkere manieren klaargemaakt worden! Vandaag deel ik mijn 3 favoriete havermoutcombo’s die ik vaak als ontbijt eet!
Appel, kaneel, rozijn, vanille-extract, en bruine suiker
Mijn absolute favourite is en blijft toch wel echt gewone gekookte havermout met de bovenstaande ingrediënten. Het is heel makkelijk, en ook nog eens super snel, geen gestress in de ochtend dus! Het enige wat ik doe is alle ingrediënten behalve de suiker (die gaat er op het eind overheen) bij elkaar gooien, er een flinke plens melk en wat water bij doen, en dan zet ik de kom voor 3 minuten in de magnetron. Het kan trouwens ook wel met gewone suiker, maar bruine suiker vind ik toch nét wat lekkerder, en het geeft de pap ook nog eens een leuk kleurtje :)
Gebakken havermout
Gebakken havermout, ik ken het gerecht nog niet zo lang, maar toch stond hij meteen na de eerste keer dat ik het had klaargemaakt al in mijn top 3! Gebakken havermout wordt, zoals de naam het al zegt, gebakken, en wel in de oven. Voor dit gerecht heb je wel een geduldig karakter nodig, want voordat het klaar is moet het zo’n 30-40 minuten in de oven staan. Het heeft dus een best wel lange bereidingstijd voor een ontbijtje!
Maar oh, als het uit de oven komt, dan is het onweerstaanbaar! De bovenkant heeft een lekker knapperig laagje, en onder dat knapperige laagje zit een heerlijke vulling, bestaand uit alles wat jij maar wilt. Maar het hoofdingrediënt is natuurlijk havermout. Ik vind dit echt een heerlijk ontbijtje om te maken op een zaterdagochtend, dan heb ik alle tijd en kan ik me terwijl de havermout in de oven staat alvast verheugen op het heerlijke resultaat.
Nu zou het een beetje lullig zijn als ik jullie helemaal enthousiast maak voor gebakken havermout, zonder het recept te geven. Dus hierbij even een korte ‘handleiding’.
Nodig?
– 45 gram havermout
– 80 ml melk (gewone melk, amandelmelk, kan allemaal!)
– 1 ei
– 2 eetlepels honing of suiker
– Half theelepeltje vanille-extract
– 2 theelepels lijnzaad of chiazaad
– Een heel klein snufje zout
– Fruit, je kan zelf weten wat voor soort, alle soorten fruit kan!
Als je alle ingrediënten hebt afgewogen is het heel simpel, het is een kwestie van alles door elkaar mengen, in een kommetje mikken en bakken maar! Bak de havermout zo’n 30 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.
(Je kan hier lekker op variëren, maar het oorspronkelijke recept komt van www.fitbeauty.nl)
Cacao nibs
Als laatste wil ik ook nog even wat aandacht geven aan cacao nibs. Cacao nibs zijn kleine stukjes, nibs, van rauwe chocolade die én heel erg lekker zijn, én ook nog eens heel gezond! Je zal denken: ‘chocolade, kan dat gezond zijn!?’, maar cacao nibs zijn niet hetzelfde als chocolade. De nibs zijn slechts een bestanddeel van chocolade, aan chocolade zijn ook nog allerlei andere dingen toegevoegd, zoals boter.
Aan de smaak van de nibs moeten de meeste mensen wel even wennen, het smaakt een stuk bitterder dan normale chocolade. Ik vind het echter heerlijk! Ik houd sowieso wel van extra pure chocolade, en als je daarvan houdt vind je dit ook al gauw lekker denk ik. Ik strooi vaak een lepeltje van deze cacao nibs over mijn havermout heen, om het wat extra bite te geven en een licht chocoladesmaakje.
Naast deze drie suggesties zijn er nog allerlei andere manieren om havermout te gebruiken. Zo kan je het goed gebruiken in gebak en koekjes, kan je er muffins van maken, pannenkoeken, brood, noem maar op! De 3 bovenstaande manieren zijn de manieren die ik vaak als ontbijt klaarmaak, makkelijk, lekker en gezond!
Hoe eet jij havermout als je het als ontbijt klaarmaakt, waarmee combineer je het? Leuke suggesties zijn altijd welkom!
Liefs Anniek
4 reacties
Roossmart
22 maart, 2014 at 08:40Ik wil wel bij je komen ontbijten,met zo’n heerlijk havermout papje.
Anniek
22 maart, 2014 at 09:30Beste ‘Roos’, u bent van harte welkom! ;)
Isabella
22 maart, 2014 at 15:52Hmmm lijkt me lekker! Ik eet niet zo vaak havermout, maar en er wel gek op:) x
Eline
22 maart, 2014 at 16:30Klinkt goed, bedankt voor de tips!