Waarom ik elke zondagochtend om 10 over 9 op de fiets zit

portret licht donker contrast

Zondagochtend. Het is 8 uur. Ik krabbel wat moeizaam uit mijn warme bedje en trek de kledingkast open. Een half uur later zit ik, opgemaakt en wel, aan het ontbijt, genietend van een beschuitje met hagelslag (SO good), een lekker toetje en een kop warme rooibosthee. Als mijn ontbijtje eenmaal op is kijk ik even op de klok. 10 over 9. Tijd om te vertrekken.


Vandaag wil ik jullie iets vertellen over iets wat heel persoonlijk is, en wat ook wel een beetje spannend is om zo ‘hoppa’ mijn hart over te luchten. Toch wil ik dit wel graag even aan jullie kwijt, omdat jullie een behoorlijk groot deel uitmaken van mijn leven, net als mijn geloof, waar ik het in dit artikel over ga hebben.

Al sinds ik klein ben ben ik opgegroeid met het idee dat er meer is dan alleen wij, hier op aarde. Dat de wereld niet is ontstaan uit slechts een paar stofjes die uit het niets op elkaar botsten, samen een knal veroorzaakten, en ‘pats-boem’, hé, daar was een aarde! (Oké, onderwerp me niet aan onbegrip over mijn schrale kennis van de big bang theory. Sorreeeeyy! :) ) Nee, ik geloof dat God de wereld heeft geschapen. Ook jou, ook mij. Alles.

portret licht donker

Als klein kind zijn al die bijbelverhalen natuurlijk hartstikke leuk om te horen, maar ze dringen nog niet echt tot je door. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik er echter over na ben gaan denken. Wie is God? Heeft Jezus echt bestaan? En hoe zou ik hem dan kunnen leren kennen?  Ik heb hier best wel veel over gepraat met vrienden en andere mensen, en uiteindelijk heb ik de keus gemaakt om Jezus te gaan volgen!

Nu ik dit schrijf besef ik dat dit klinkt alsof ik een behoorlijk ‘heilig-boontje-gehalte’ heb, haha! Maar oké, even serieus. Denk niet dat ik alleen maar goede dingen doe omdat ik christen ben, elke zondag met een net rokje over de knie in de kerk zit, en een afkeer heb van mensen die niet geloven. Nee, zeker niet, integendeel. Ik ben geen perfect mens. Ik doe niet alles goed, en ik heb het ook vaak genoeg even helemaal gehad. Ik voel me ook weleens onzeker, en maak ook fouten. Net als ieder mens ‘zondig’ ik ook.

anniek zwart wit

Maar ook al doe ik niet altijd alles goed, toch probeer ik in mijn leven de liefde van God door te geven aan anderen. En daar is  helemaal geen halleluja-moeilijkdoenerij voor nodig. Ik wil er zijn voor de mensen in mijn omgeving. Ze opmerken, en ze échte aandacht geven. Ik probeer mensen niet te veroordelen, maar ze in hun waarde te laten en iedereen te respecteren, hoe diegene ook is. Ik schrijf bijvoorbeeld ook met een meisje die in de gevangenis heeft gezeten, en die het best moeilijk heeft. Gewoon om haar een hart onder de riem te steken en haar te laten weten dat zij er ook mag zijn.

En daarom zit ik dus elke zondagmorgen om 10 over 9 op de fiets: om naar de kerk te gaan. Een plaats waar ik graag kom, om meer te leren, geïnspireerd te worden en ook omdat ik er altijd een heleboel lieve vrienden zie. Meteen een mooie ontmoetingsplaats.

Nu moet ik zeggen dat ik het best spannend vond om dit allemaal op te schrijven. Toch is het wel echt iets wat heel belangrijk voor mij is, en ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben :)

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met het geloof. Dit kan met het christendom zijn, maar ook met een ander geloof. Ik zou het super vinden als jullie daar ook wat over willen delen in de comments! Laten we het wel netjes houden en respectvol met elkaar omgaan, iedereen mag zijn eigen keuze maken in wat hij gelooft of niet. Is het niet? Thanx meiden! <3

Liefs Anniek

 

52 reacties

 • Reply
  Celeste
  15 februari, 2015 at 07:40

  Wat bijzonder dat je dit deelt. Zelf heb ik een tijdje getwijfeld, nog steeds eigenlijk. Maar ondanks de twijfel, doe ik er niks mee. Ik ga niet naar de kerk en lees de bijbel niet, maar ik respecteer wel het geloof van anderen. Mag ik trouwens zeggen dat de foto’s echt prachtig zijn!

 • Reply
  Lisanne
  15 februari, 2015 at 08:49

  Mijn moeder gelooft en heeft mij ook zo opgevoed. Als kind geloofde ik er altijd helemaal in. Tot de twijfel ontstond haha. Toen ik het boek ‘geleid door het licht’ las stond er dat alle geloven goed zijn, dat er voor iedereen een geloof is dat bij hem past. En dat vind ik een hele mooie gedachte. Volgens mij past bij mij het Christendom, daarom lees ik nu stukjes met de read the Bible in one year app. En sommige dingen deel ik daarvan op mn blog :)
  Ik vind het heel leuk om te horen dat er meer mensen christen zijn, want om me heen kan ik er niet diep over praten. En ook heel mooi dat je met een meisje dat het moeilijk heeft schrijft!

  • Reply
   Anniek
   15 februari, 2015 at 12:04

   Wat tof dat je daar mee bezig bent, leuk ook dat je daar een stukje van deelt op je blog! Bedankt voor je reactie :)

 • Reply
  Sabine
  15 februari, 2015 at 08:52

  Ik zelf ben denk ik echt het compleet tegenovergestelde en een type mens waar de gemiddelde christen niet mee eens (kan/zal) zijn. Ik geloof namelijk dat er zeker wel meer is in dit heelal. The big bang, ja hoor, evolutie, meer tussen hemel en aarde..i’m in. Ik denk er graag ook over na, ben zelf ook meer spiritueel en heel open gezind, niks engs aan trouwens. Serieus als er dingen zouden bewegen voor m’n neus dan ren ik ook gillend weg. Maar toch heb ik dingen ervaren en gevoeld die voor een boel niet verklaarbaar waren, en voor mij wel. ;)
  Ik respecteer ieder zijn geloof en vind het een mooi ding om vast te houden. Al zijn de dingen waar ik in geloof voor een heleboel mensen taboe..nog steeds helaas. :) Daarnaast ben ik geboren in een christelijk dorp in de veluwe (yes 1 van de biblebelt.) waar je al snel beoordeeld word op hoe je eruit ziet. Vanaf kleins af aan heb ik mij dus nooit daar thuis gevoeld op 1 of andere manier. Wat ik dan weer erg jammer vind, je kunt niemand beoordelen op hun uiterlijk. Omdat ik knalrood haar heb, make up draag en tattoo’s heb ben ik nog geen slecht mens. Ieder ander zal anders zeggen, ik ben een gevoelsmens en juist (te) lief voor mijn medemens.

  Blijft een mooie discussie geloven en niet geloven. Blijf het een bijzonder onderwerp vinden. Doe wat voor jou goed voelt meid en laat niemand je iets anders zeggen! Liefs!

  • Reply
   Anniek
   15 februari, 2015 at 12:03

   Bedankt voor het delen van je verhaal Sabine! Bijzonder om te lezen, en ik kan me heel goed voorstellen dat je je niet zo op je plaats voelde in je eigen dorp. Best heftig lijkt me, zeker als jij je bij je eigen uiterlijk (en gedachtes) helemaal jezelf voelde!

 • Reply
  Anneke
  15 februari, 2015 at 09:02

  Wauw, je schrijft echt prachtig! Ik heb deze gevoelens ook vaak, het is heel herkenbaar. Toch doe ik er weinig mee, waar ik me soms wel naar of schuldig over voel. Ik ga alleen naar de kerk met kerst of als iemand gedoopt wordt. Toch kan, zoals je zei, niet iedereen perfect zijn. Ik probeer mijn best te doen om altijd anderen te helpen en positief te zijn. Ik wil je een hele fijne zondag wensen, en veel plezier straks in de kerk!

 • Reply
  Nesrin
  15 februari, 2015 at 09:05

  Mooi artikel en gaaf dat je dit deelt. Ik ben geen Christen maar heb wel op een protestants christelijk basisschool gezeten en op een Christelijke Hogeschool. Ik weet dus wel wat meer over dit geloof.

  Zelf ben ik Aleviet, dit is een stroming uit de Islam. Wij vasten niet en gaan niet naar de moskee. Het is veel om één reactie uit te leggen ;-)

  Het maakt mij niet wie waar in gelooft, we zijn allemaal mens. Wel vind ik het heel erg dat er tegenwoordig zoveel mis is in de wereld en dat mensen elkaars geloof niet respecteren en er ook een hoop vooroordelen tegen aan gooien.

  Hele mooie foto’s! Ik raak niet uitgesproken over dit onderwerp maar ga nu toch een punt zetten.

  • Reply
   Anniek
   15 februari, 2015 at 12:01

   Ja, inderdaad, daar ben ik het helemaal mee eens. Er zijn zo ontzettend veel overtuigingen en geloven, maar sommige mensen gaan daar veel te ver in. Waardoor er ook weer allemaal vooroordelen ontstaan. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen!

 • Reply
  Esther
  15 februari, 2015 at 09:10

  Wat mooi dat je dit deelt! En wat heb je prachtige foto’s aan dit artikel toegevoegd, wauw! Ik heb respect voor ieders keuze, wat je ook gelooft, iedereen mag het zelf weten :)

 • Reply
  Claudia
  15 februari, 2015 at 09:21

  Ik ben christelijk opgevoed, maar naarmate ik ouder word, ben ik juist minder gaan geloven. Het viel bij mij niet op zijn plaats. En wat je zegt over mensen liefhebben en respecteren. Zo leef ik eigenlijk ook alleen zonder de liefde van God

 • Reply
  Esther
  15 februari, 2015 at 09:23

  Wauw ontzettend tof dat je dit durft te delen Anniek! Ik ben zelf ook Christen en ik kan me wel vinden in wat je zegt. Ik ben zeker geen heilig boontje, maar ik probeer wel zo veel mogelijk het goede te doen. Nogmaals: knap dat je dit zo durft te doen! Liefs

 • Reply
  Ilse
  15 februari, 2015 at 09:36

  Naar dit artikel keek ik al uit vanaf het moment dat je schreef dat het eraan kwam. Mooi beschreven!

 • Reply
  BySilke
  15 februari, 2015 at 09:37

  Wauw, heel sterk van je dat je dit wilde delen! Je hebt het mooi geschreven & ik bewonder je om je rotsvaste geloof! :)

 • Reply
  Eva
  15 februari, 2015 at 10:01

  Leuk dat je dit deelt! De foto’s zijn heel gaaf :). Ik ben zelf totaal niet gelovig maar wel een paar keer bij een kerkdienst geweest omdat ik dat wel bijzonder vond om mee te maken. Ik heb een vak gevolgd over niet-westerse filosofie en het Boeddhisme trekt me eigenlijk wel qua wereldbeeld. Het idee van een transcendentale God is minder mijn ‘ding’.

 • Reply
  Joyce
  15 februari, 2015 at 10:02

  Heel mooi dat je dit deelt. Zelf geloof ik er niet in. Ik denk dat er hierna wel iets is maar ik geloof niet dat God ons geschapen heeft. Daarnaast vind ik dat iedereen zijn eigen theorie mag hebben en dus heb ik ook niks tegen mensen die wel geloven etc. ♥

 • Reply
  Sophie
  15 februari, 2015 at 10:20

  Ik denk niet dat het erg is dat je gelooft. In tegen deel, je mag er best trots op zijn. ik ben ook christelijk opgevoed en zat vroeger bij het kerkkoor. In de loop der jaren is dat naar de achtergrond gegaan. Op de zondag moest er gesport worden (wedstrijden) en is het gelovige afgezwakt. Vroeger deed ik ook altijd bidden voor ik ging slapen. Op dit moment gaan we alleen naar de kerk op speciale dagen en natuurlijk als het mis voor papa is. Sinds het overlijden heb ik me niet erg meer bezig gehouden met het geloof. Waarom heeft hij dan mijn papa gekozen om hem te laten sterven!? Ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. Aanstaande woensdag staat er in ieder geval geen vlees op tafel.

  • Reply
   Sophie
   15 februari, 2015 at 10:20

   Correctie: katholiek ben ik opgevoed.

  • Reply
   Annelies
   19 februari, 2015 at 17:36

   Het lastige hiermee is dat in de periode dat jij nog wel geloofde er in de rest van de wereld mensen doodgingen, christenvervolging aan de gang was/is etc. Maar toen geloofde je nog wel en nu niet meer.. ergens wel raar dat nu het jouw overkomt jij niet meer in God kunt geloven. Ik geloof ook zeker dat Satan er is en dat hij dit soort dingen kan veroorzaken. En waarom dingen gebeuren zullen we nu niet weten.. er zullen altijd vragen blijven. Tis belangrijk om God te vertrouwen en juist uit hem je kracht te halen! Sterkte, ik hoop dat je je weg zult vinden.

 • Reply
  Manou
  15 februari, 2015 at 11:07

  Wat goed van je dat je dit deelt zeg. Echt onwijs knap en dapper van je.
  Ik zelf geloof niet echt. Ik ben er wel van overtuigd dat dit allemaal niet zomaar is en denk vaak na over dingen.
  Wie nou allerlei woorden heeft bedacht, hoe mensen op aarde zijn gekomen en dat soort filosofie.
  Gewoon blijven geloven en dan komt het helemaal goed!

 • Reply
  Els
  15 februari, 2015 at 11:33

  Wat mooie opgeschreven en wat een gave foto’s. Eerlijk gezegd heb ik niks met geloof. Zelf geloof ik dus ook niet. Iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt :-).

 • Reply
  Sarah O.
  15 februari, 2015 at 12:46

  Wauw prachtig artikel! Ik zou het bijna ‘moedig’ noemen dat je erover schrijft op je blog! Zelf ben ik een moslima, maar vind het moeilijk hierover te schrijven op mijn blog aangezien het zéér persoonlijk is en er vaak ook negatieve reacties op komen, die me dan weer een zeer naar gevoel geven.
  Afkeer hebben van andere godsdiensten, ongelovigen heeft niets met een religie te maken maar met het respect dat men voor elkaar opbrengt, zolang je mens bent, verdient iedereen respect!

  Love voor iedereen, gelovig of niet-gelovig :)

  • Reply
   Anniek
   15 februari, 2015 at 12:49

   Ik kan me hartstikke goed voorstellen dat je het lastig vind om hierover te schrijven, ik moest zelf ook wel even een drempel over. En inderdaad, mooi gezegd: zolang je mens bent verdien je respect!

 • Reply
  lifetimes
  15 februari, 2015 at 13:41

  Wat ontzettend gaaf dat je je verhaal met ons wil delen. Daar heb je lef voor nodig! Ik ben christelijk opgevoed en de afgelopen paar jaren ben ik veel meer zelf bezig met het geloof. Ik zit ook in een christelijke theatergroep, erg leuk en inspirerend om te doen :) Xx

 • Reply
  Dineke
  15 februari, 2015 at 14:05

  Wat knap dat je hier een blogpost over hebt geschreven. Het is zeker niet iets om je voor te schamen, je mag er juist trots op zijn! Ik ben ook christelijk, van de wat zwaardere stempel eigenlijk en probeer ook iedere zondag naar de kerk te gaan. Het is juist goed om zoiets te kunnen delen met alle vijandigheid tegenwoordig om je heen.

 • Reply
  Julie
  15 februari, 2015 at 14:10

  Wow, wat knap dat je dit zo maar even met ons deelt! Ikzelf ben niet echt gelovig maar heb altijd wel respect voor mensen die dat wel zijn. Ik denk ook niet dat we ‘zomaar’ ontstaan zijn, al ben ik er gewoon niet uit hoe we er dan wel gekomen zijn zeg maar… :-) Ik heb al enkele oneerlijke gebeurtenissen meegemaakt waarvan ik dan denk ‘Als God echt bestond, was dit toch niet kunnen gebeuren?’ En net daarom vind ik het wel knap dat er mensen zijn die ondanks alles toch blijven geloven… Waar ik ze de ene keer naïef zou noemen, ben ik er de andere keer wel jaloers op! :-) Wel hoop ik altijd dat wanneer mensen overlijden ze er ‘nog ergens’ zijn… :-) Maar dat is dan meer hopen dan geloven…

 • Reply
  Joyce
  15 februari, 2015 at 14:16

  Wauw heel mooi! Super. Erg fijn ook dat jou geloof je zo goed laat voelen. Ik vind dat iets heel moois!
  Zelf kom ik uit een katholieke familie. Ik ben ook gedoopt. Verder heb ik op een christelijke school gezeten. Ik heb altijd wel een beetje geloofd. Met een beetje bedoel ik dat ik de “hoofd verhalen ” enzo wel geloof maar ook wat verhaaltjes niet. Prima lijkt me. Maar toen ik twee jaar geleden ernstig ziek werd werdt dit steeds minder. Ik ben vandaag de dag nog steeds chronisch ziek en op 1 of andere manier ben ik door dit alles minder gaan geloven. Ik geloof zelf meer in de liefde en positiviteit. Wat ik nog wel geloof is dat er zeker wel iets/wat is buiten het heelal om!

 • Reply
  Amber
  15 februari, 2015 at 14:27

  Wat een mooi en tof artikel!
  Liefs, Amber

 • Reply
  Lisa
  15 februari, 2015 at 14:29

  Heel mooi verwoord Anniek, helemaal met je eens :) Waarschijnlijk weet je wel dat ik christen ben dusja… ik vind het altijd heel lastig om het goed uit te leggen zonder dat ik andere mensen beledig of verneder en tegelijkertijd ook mijn eigen visie te behouden.

  De foto’s zijn echt heel gaaf! Zelfgemaakt of met een fotoshoot?

  • Reply
   Anniek
   16 februari, 2015 at 12:39

   Mijn vader heeft ze van me gemaakt!

 • Reply
  saskia
  15 februari, 2015 at 14:42

  Ik vind het heel erg knap dat je dit deelt! Mijn man is christelijk en ook zo opgevoed (in benschop), Ik niet maar heb me er wel lang in verdiept voor mijn man. ben 10 jaar meegegaan naar de kerk en noem het maar op. Onze kinderen krijgen een beetje van beide mee. een hele vrije maar deels christelijke opvoeding. Ik persoonlijk ben er na 10 jaar eerder verder van verwijderd dan dichterbij gekomen… waarom is een lang verhaal. Maar ik respecteer het geloof van mijn man en hij respecteert mij. Ik heb ook een aantal christelijke vriendinnen en vrienden die mij gewoon nemen zoals ik ben. Ik kan er goed met ze over praten en zij met mij. Ik weet er na 10 jaar in ieder geval heel veel van. Prachtig hoe je dit hebt gedeeld met mooie foto’s erbij.

 • Reply
  Alexandra
  15 februari, 2015 at 15:08

  Ik vind dat je dit stuk heel mooi hebt geschreven! Ik ben zelf officieel katholiek, maar ik doe hier niets mee. Ik heb gewoonweg niets met kerken en ik heb ook niet echt iets met het ‘geloven in een god’. Ja, ik denk wel dat er meer is dan wij denken, maar daar blijft het bij mij ook eigenlijk wel bij.

  Ik vind het wel heel knap dat jij zelf hebt kunnen bepalen dat je dit wilde en dat je daar nog steeds achter staat en dat moet je ook vooral blijven doen!

  xx

 • Reply
  Inke
  15 februari, 2015 at 15:52

  Hoi! Ik volg je al een tijdje, en wilde even zeggen dat ik het super tof vind dat je dit schrijft! Ben zelf ook christelijk, en heb echt respect voor je dat je dit zo deelt! :)

  Liefs, x

 • Reply
  Whitney ♡ WhtnysWorld
  15 februari, 2015 at 15:59

  Mooi geschreven en hele mooie foto’s. Zelf ben ik ook gelovig opgevoed alleen al op jonge leeftijd besloten dat ik niet meer wekelijks naar de kerk wilde gaan. Ik denk dat het niet nodig is om perse een kerk te bezoeken. Het is meer dan alleen een kerk bezoeken, op die manier. Ik geloof niet in een bepaalde geloof. Heel raar misschien. Zowel mijn vriend als ik zijn beide uit een ander geloofsovertuiging opgevoed, vaak krijg ik te horen dat wij niet samen horen te zijn. Wat men niet weet is dat wij beiden het zelfde denken over het stukje, geloven in “God”. Even tussen aanhalingstekens, want je hebt God, Allah en ga zo maar door. Nu wij kinderen hebben, voeden wij ook onze kinderen op die manier op.

 • Reply
  Maxime
  15 februari, 2015 at 16:53

  Wauw Anniek, wat een super mooi artikel en echt prachtige foto’s!
  Super dapper dat je dit zo op het internet durft te delen, want het is toch een belangrijk deel van je leven. Trotse vriendin hierzo haha :)
  X maxime

 • Reply
  Bibiane
  15 februari, 2015 at 17:43

  Ik geloof, maar op mijn eigen manier. Voor mij is geloof iets heel bijzonders, 1 van de mooiste wat de mens uitgevonden heeft (maar ook 1 van de minst mooie). Want ja, voor mij is geloof iets dat de mens uitgevonden heeft. Te beginnen bij de het geloof van de Oude Grieken. Ik ga God niet de schuld geven van al het goede of slechte dat gebeurt in de wereld, want daar heeft het niets mee te maken.
  Als kind ging ik elke week naar de kerk, maar nu kom ik er enkel met begrafenissen enzo. Ook vind ik het belangrijk om mijn kind te laten dopen, maar daar heb ik verder geen reden of verklaring voor. Ik vind het gewoon belangrijk. Voor mij houdt God van iedereen, anders zou ik ook branden in de hel wss, als alleenstaande zwangere vrouw :)

 • Reply
  Britt -Radianto-
  15 februari, 2015 at 18:15

  Eerst even iets aders, je foto’s, wow zeg! Ik ben ook wel een christen, maar niet zozeer dat ik elke zondag naar de kerk zou gaan. Dat gaat me net wat te ver. Maar ik geloof ook wel dat er meer is da wij en dat het hierboven een feestje is, alle doden bij elkaar;

 • Reply
  Iris
  15 februari, 2015 at 18:46

  Ik ben christelijk opgevoed, maar ik ben geen christen. Het is voor mijn gevoel te onwaarschijnlijk dat een hogere macht ieder wezen geschapen heeft, iets als de evolutietheorie lijkt me veel logischer. De bijbel is een goed boek met mooie verhalen en ideeën, meer niet. Het maakt mij niet uit wat iemand gelooft (of juist niet gelooft), zolang het een mening is waar je zelf helemaal achter staat en niet is geïndoctrineerd, zoals soms in het Midden-Oosten.

 • Reply
  Jill
  15 februari, 2015 at 20:21

  Ik vind het echt heel gaaf dat je dit doet! Ik ben zelf ook christen, van de zelfde stroming als jij:) (ja ik ben al een aantal keer in jouw kerk geweest haha) Ik voel me helemaal thuis in dit geloof. Ik heb natuurlijk wel veel vragen en twijfels maar ik vind het ook zo heerlijk om te weten dat je nooit alleen bent! er is altijd Iemand bij je!
  Nog een keer, ik vind het echt super van je dat je dit doet en ik moet ook zeggen dat je foto’s echt PRACH-TIG zijn:)
  Liefs, Jill

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  15 februari, 2015 at 21:49

  Wat fijn dat je dit met ons deelt! Ik vind geloof iets heel bijzonder, al heb ik er zelf niet zo heel veel mee, ik heb enorm veel respect voor mensen met een geloof, welk het dan ook mag zijn.

 • Reply
  Evi
  15 februari, 2015 at 22:57

  Wat heb je dit artikel mooi geschreven. Bijzonder om te lezen hoe je tegenover het geloof staat. Ik doe er eigenlijk niet zoveel mee.

 • Reply
  alexa
  16 februari, 2015 at 09:31

  wat een prachtige foto’s! zelf geloof ik niet dus ik weet niet hoe het is en heb er ook geen mening over als mensen het we doen. Je moet doen wat goed voor je voelt!

 • Reply
  Elena
  16 februari, 2015 at 16:36

  Heel mooi dat je dit deelt. Ik denk er precies het zelfde over;)

 • Reply
  Saskia | Former Parades
  16 februari, 2015 at 17:12

  Dit heb je zo mooi verwoord!! Ik vind het heel knap. Ik ben ervan overtuigd dat er ‘meer’ is dan wat wij kunnen zien, maar wat dat is, weet ik (nog) niet. Mijn beste vriend gelooft ook en ik vind het iets heel moois. Ik vond het wel even spannend om tegen hem te zeggen dat ik een vriendin had: zou hij dat wel volledig accepteren? Uiteindelijk bleek dat een heel stomme gedachte, haha, we zijn nog steeds de allerbeste vrienden en we respecteren elkaar in alles! :)

  Liefs,
  Saskia

 • Reply
  Myrthe Brinkman
  16 februari, 2015 at 17:16

  ik ben en wordt christelijk opgevoed maar begin nu langzaam aan minder te geloven. Het is voor mij iets te. Mijn moeder is heel erg gelovig en dat geeft mij een dwingend gevoel. Ik ga wel mee naar de kerk maar meer omdat zij het graag wil Mooie blog! ik las je reactie op miss lipgloss en was erg nieuwsgierig.

  groetjes!

 • Reply
  Jolijn
  16 februari, 2015 at 20:28

  Ik vind het heel gaaf en knap dat je dit deelt, en ook ik denk er hetzelfde over als jij ;) Hele mooie foto’s ook!
  X

 • Reply
  Petra
  16 februari, 2015 at 21:56

  Wat een prachtig openhartig blog, Ik kan daar alleen maar heel veel respect voor opbrengen…geloof is iets heel persoonlijk en ik denk dat geen enkel gezond denkend mens van geloven schade ondervind.. De leeruit de bijbel is erg interessant, een soort handboek waarin verhalen staan die betekenis hebben en waar je eigenlijk als je er goed over nadenkt erg veel van kunt leren. Naar de kerk gaan vind ik zelf een prima zaak, Een moment van inspiratie,rust en bezinning om te bekijken of je nog op de juiste weg voor jezelf bent…Zelf heb ik een langdurige relatie gehad met iemand die overtuigd Rasta was en heel prachtig de dingen uit de bijbel aan mij uit kon leggen en erover vertellen. Hier door heb ik erg veel geleerd van de leer van Jezus Christus en toen ik het allemaal beter ging begrijpen ging ik ook anders naar geloven kijken. Fijn blog, Ik heb het met heel erg veel plezier en interesse gelezen..
  groetjes petra

 • Reply
  Iris | Todayslipstick
  17 februari, 2015 at 13:19

  Wat goed van je dat je dit wilt delen met ons! Zelf ben ik katholiek, ben gedoopt, heb mijn communie en vormsel gedaan en ging met enige regelmaat naar de kerk. Vanaf de middelbare school ging ik niet echt vaak meer naar de kerk alleen met pasen, kerst en als er een mis voor mijn opa was. Mijn vriend is moslim, we zijn nu 6 jaar samen en hebben het ook vaak over onze toekomst samen. Hij is geen strenge moslim, maar zijn geloof is wel belangrijk voor hem. Als we kinderen krijgen zullen deze ook de islaam als geloof meekrijgen.
  Liefs, Iris

 • Reply
  Maaike
  17 februari, 2015 at 15:47

  Interessant stuk heb je geschreven. Ik ben zelf ook overtuigd, maar dan van de evolutieleer (die ik dus met nadruk niet evolutie’theorie’ noem). Ik ben echter wel geïnteresseerd in het sociale component van de geloofshuisgang, wat jij ook beschrijft: het zien van lieve en leuke mensen in de kerk. Ik woon in buurt waar ik de laatste tijd steeds meer zwaarbewapende (militaire) politie zie verschijnen, omdat verschillende geloven geen respect voor elkaar hebben. Dat maakt mij verdrietig.

 • Reply
  joyce
  19 februari, 2015 at 22:06

  Mooi geschreven.
  Ik denk dat iedereen op een gegeven moment in zijn of haar leven zich zelf wel vragen gaat stellen over geloof. Wil ik een religie volgen waar geloof ik nou precies in. En dan moet je je hart volgen en merk je vanzelf wat voor jou fijn is. Ik ben ook christen, mijn moeder was dat en mijn vader pas later toen ik 8 was. Hij was van huis uit moslim. Ik ben wel christelijk opgevoed,het is ook zeker mijn eigen keus geweest. Vooral op momenten dat het leven zo moeilijk lijkt en soms heel oneerlijk heb ik heel veel aan mijn geloof gehad. Mijn familie is verder niet christen maar moslim en gelukkig accepteren zij ons en wij hun natuurlijk ook anders om.

 • Reply
  Anna
  22 februari, 2015 at 12:19

  Wauw, wat ontzettend mooi geschreven! Ik ben niet gelovig opgevoed, dat vind ik soms best jammer. Maar natuurlijk kan ik me er nu ook gewoon zelf meer in gaan verdiepen!

  • Reply
   Anniek
   22 februari, 2015 at 22:22

   Ja, natuurlijk, dat kan op elk moment! Ik weet niet of je een bijbel hebt, maar anders kan je eens beginnen met het Evangelie van Johannes te lezen. En als je vragen hebt, you’re welcome :) Liefs

 • Reply
  Eline
  28 februari, 2015 at 17:59

  Hoi Anniek,
  Een tijdje geleden kwam ik via via voor het eerst op jouw blog en dit was het eerste artikel dat ik las. Op dat moment lukt het me niet om via mijn telefoon te reageren, dus ik ben blij dat ik inmiddels je blog weer teruggevonden heb!
  Ik wilde even zeggen hoe gaaf ik het vind dat je dit zo online durft te zetten. Een mooi nuchter stukje over wat het geloof voor jou betekent. Inspirerend!
  Zelf ben ik ook gelovig en soms is dat gewoon iets wat je wil delen. Omdat ik mensen uit wil leggen dat Pasen niet over de Paashaas gaat, of simpelweg omdat het deel van mijn leven is. Op mijn eigen blog neem ik soms ook de ruimte om over God te schrijven en over wat Hij betekent in mijn leven. Hopelijk mag ik daarmee ook, net als jij met dit artikel, anderen te prikkelen om na de denken over de plaats die God in hun leven heeft.

  Liefs,
  Eline

  Ps. Fijn weekend en goede zondag toegewenst!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.