Omdat schoonheid écht van binnenuit komt

fashion model

‘Ik ben een beauty-, fashion- en lifestyleblogger.’ Dit zinnetje is, soms in iets andere woorden verpakt, te vinden op mijn site, op mijn Facebookpagina en op mijn Instagramaccount. Maar wat bedoel ik met ‘beautyblogger’, wat vertaald ‘schoonheidsblogger’ betekent? Betekent dat dat ik mezelf heel mooi vind, dat ik alleen maar blog over mooie dingen, of dat ik ervoor kan zorgen dat jullie heel mooi worden? Nee. Schoonheid is niet te vatten in één woord of beeld.

beperkt houdbaar

Nadat ik er meerdere positieve reacties over had gehoord, wilde ik de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ zelf eigenlijk ook wel eens zien. In 2007 maakte Sunny Bergman deze documentaire, waarin zij het schoonheidsideaal waar zo ontzettend veel vrouwen naar streven, laat zien. Dat ideaal wordt mede aangewakkerd door cosmeticareclame, en wordt steeds belangrijker gevonden. In deze documentaire bekijkt Sunny dit met een enigszins kritische kijk. De documentaire is op deze site te vinden, mocht je benieuwd zijn.

Voordat ik deze documentaire had bekeken was ik redelijk zeker van mijn zaak over dit onderwerp: ‘Natuurlijk zien alle modellen in cosmeticareclames er perfect uit, anders verkopen die merken helemaal niets! En ja, je moet er op letten dat je jezelf niet gaat meten aan modellen, maar uiteindelijk weet iedereen toch wel dat die reclames allemaal nep zijn…?’ Na het zien van deze docu was ik best wel geschokt wat voor invloed reclame op het zelfbeeld van vrouwen en meisjes heeft, en ben ik teruggekomen op de bovenstaande mening. Waarom? Ik denk dat je dat wel snapt na de volgende gegevens + uitleg.

De gegevens

In een onderzoek van Liesbeth Woertman, die dat onderzoek deed naar aanleiding van de documentaire Beperkt Houdbaar, kwam het volgende:

De vrouwen tot en met 24 jaar die in hoge mate aan de media worden blootgesteld, zijn significant minder tevreden met hun lichaamsvormen en uiterlijk. Tegelijkertijd hebben ze een hogere cosmetische veranderingswens dan meisjes tot en met 24 jaar die minder worden blootgesteld aan de media.

En:

Relatief veel vrouwen hebben een ideaalbeeld dat niet voldoet aan het eigen lichaamsbeeld. Dat testte Woertman aan de hand van een aantal poppetjes van verschillend formaat. Daaruit bleek dat vrouwen gemiddeld slanker willen zijn. “Van deze vrouwen vindt bijna 70 procent zich te dik en 5 procent zichzelf te dun.” “Voor slechts 25 procent van de vrouwen zijn feitelijk en gewenst ideaal lichaamsbeeld gelijk”, constateert Woertman.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Moet je je voorstellen: 3/4 van de vrouwen die meedeed aan dit onderzoek was niet tevreden met zichzelf, en streefde naar een bepaald soort ideaalbeeld! 3/4 van deze vrouwen vind haar buik te dik, baalt van haar stevige kuiten, vind haar billen te plat, of staat regelmatig voor de spiegel terwijl ze haar onderkin straktrekt, om te zien hoe dat zou staan. Pretty shocking als je bedenkt dat dat ideaalbeeld gecreëerd is door het reclamewereldje, waarin bijna elke beroemdheid wel eens een afspraak bij de plastisch chirurg heeft gehad, en waarin bijna geen één ongephotoshopte foto meer te vinden is.

hunkemöller reclame

Neem bijvoorbeeld de bovenstaande foto. Ik heb helemaal niks tegen Sylvie Meis, maar hoe ze hier op de foto staat is voor 99% zeker niet hoe zij in het echt is. Ze heeft prachtige slanke benen, een superstrakke buik, en nergens is ook maar één moedervlekje te vinden. Hoe dat komt? Ja, aan deze foto is een heleboel sporten en buikspieroefeningen vooraf gegaan, maar het zou me ook niets verbazen als de fotograaf voordat deze foto werd gepubliceerd eerst dankbaar gebruik heeft gemaakt van Photoshop. Hier en daar een moedervlekje wegpoetsen, de buik ietsje platter gemaakt, nog een extra bruine glans over haar heen geplakt… Zo zie je maar dat de reclamebusiness ook hartstikke goed beseft dat niet iedereen ‘perfect’ kan zijn. Ze gebruiken niets voor niets zoveel Photoshop om alle modellen praktisch hetzelfde lichaam te geven!

Be your own kind of beautiful!

Er zijn nog veel meer onderzoeken naar het zelfbeeld van vrouwen gedaan dan alleen die van Liesbeth Woertman, en uit veel van die onderzoeken kwam de uitslag dat het merendeel niet tevreden is met haar uiterlijk. Natuurlijk, iedereen kent haar eigen zwakke en sterke punten, en iedereen heeft wel iets wat wat haar betreft anders zou mogen zijn aan haar lichaam, maar als ik lees en hoor dat er ook een heleboel meiden zijn die zich er echt onzeker en ongelukkig over voelen, dan raakt dat me best wel.

‘Be your own kind of beautiful’, dat is mijn boodschap voor vandaag. Als je je onzeker voelt over je lichaam dan mag en kan je daar vaak best wel iets aan doen, maar pas op dat je niet te ver gaat. Laat je leven niet belemmeren door hoe je eruit ziet! Accepteer je eigen lichaam zoals het is, want iedereen is op een unieke en mooie manier gemaakt. De een heeft een platte neus en slanke benen, de ander heeft blauwe ogen en een buikje, en zo heeft iedereen wel wat speciaals. Het is nou eenmaal niet mogelijk dat iedereen er hetzelfde uitziet, en dat moet je ook helemaal niet willen. Zie je eigen sterke punten, en leer je (volgens jezelf) minder sterke punten te accepteren, en ze te zien als iets dat bij jou hoort. Je mag er zijn zoals je bent, echt waar!

Hoe denk jij hierover?

Heel veel liefs,

Anniek

 

 

 

 

 

16 reacties

 • Reply
  lonneke
  24 augustus, 2014 at 07:45

  Ik ben het helemaal met je eens! Je moet je zwakkere punten niet altijd verbergen vind ik, dit maakt jouw uniek!
  Goed artikel meid :)
  Liefs lonneke

 • Reply
  Tessa
  24 augustus, 2014 at 08:03

  Wat heb je dit mooi geschreven! En je hebt ook helemaal gelijk! :)
  Liefs, Tessa

 • Reply
  Mirjam
  24 augustus, 2014 at 09:09

  Wat een goed artikel meis, knap! Ik heb die documentaire niet gezien maar wil hem zeker eens kijken, lijkt me erg boeiend.
  Het valt me ook op dat steeds meer meiden make-up etc gebruiken om zich mooi te voelen en ook erg opkijken naar andere en beroemde vrouwen, die zoveel mkae-up dragen en ook worden gephotoshopt.
  Zonde dat meiden zich schamen voor zichzelf, en dat er meiden/vrouwen zijn die zonder make-up niet over straat durven. Dat zal ik nooit begrijpen, er zijn in zoveel landen vrouwen die geen eens geld hebben om make-up te kopen en over straat moeten om aan eten te komen, en dan gaan wij ons schamen om zónder make-up de deur uit te gaan? Belachelijk, soms gaat het ideaalbeeld wel erg ver, en dan is het goed om even stil te staan bij jezelf en wie je nou daadwerkelijk bent, want inderdaad: echte schoonheid zit van binnen.

 • Reply
  Mirthe
  24 augustus, 2014 at 09:14

  Wat een prachtig artikel Anniek! <3

 • Reply
  Kim / Vintage & Beauty
  24 augustus, 2014 at 11:06

  Mooi geschreven <3

 • Reply
  Fleur
  24 augustus, 2014 at 12:43

  Wauw Anniek, wat heb je dit mooi geschreven!
  Volgens mij komt dit echt rechtstreeks uit jouw hart.. onwijs knap!
  En inderdaad, waarom moeten we ons houden aan de prachtige lichamen en willen we er vaak aan werken om precies zo te zijn? Blij zijn met hoe je op dit moment bent is zo’n mooi geschenk..!

  • Reply
   Anniek
   24 augustus, 2014 at 14:47

   Inderdaad! En dankjulliewel allemaal voor de lieve reacties, we go girls!

 • Reply
  Jolet
  24 augustus, 2014 at 13:25

  Ik ben het er helemaal mee eens!

 • Reply
  Chinouk
  24 augustus, 2014 at 14:29

  Heel erg mooi geschreven en zo waar! Be the best version of yourself en niet iets wat realistisch gezien niet mogelijk is.

 • Reply
  Chahrazad
  24 augustus, 2014 at 15:20

  Precies! Well said. Ik denk dat de modellen zichzelf ook niet herkennen.
  Eigenlijk best jammer!!

 • Reply
  Petra
  24 augustus, 2014 at 16:25

  Wat een goed artikel…tja schoonheid is niet alleen iets wat je ziet, maar vooral wat je uitstraalt…helaas zijn wij vrouwen geneigd om bij een ander al het mooie te zien en bij ons zelf alles wat wij minder mooi vinden….vreemd is dat eigenlijk, maar ik denk dat dit wel iets is van alle tijden, alleen zien we nu meer dan bv 30 jaar geleden door de media….Ik moet wel zeggen , 30 jaar terug vond ik mijzelf veel en veel te zwaar….en als ik nu dat gewicht noemt begrijp ik daar helemaal niets van…en was het zo onterecht….ondertussen heb ik niet zo een last meer van zulke onzekerheden, gelukkig maar want ze zijn zo ontzettend ontterecht bij iedereen….
  groetjes Petra

 • Reply
  Sonja
  24 augustus, 2014 at 19:59

  Ik kom zelf uit de reclame wereld en weet hoe je moet Photoshoppen. Maar dan ook het echte werk.
  Nee het is ondenkbaar hoeveel er aan gesleuteld word. Dit wil je niet weten. Of toch?
  De mevrouw die super hard een keer riep dat een blogger alles deed Photoshoppen, heeft een dochter die model wilt worden, maar ik ben heel benieuwd hoe ze er dan over denkt als haar kind als enigste ‘ware’ gepubliceerd word. Want willen we dat dan wel? Wat willen we zien? Waarheid? Echt waar? Of zien we liever het sprookje?
  Ik ben gepest, ontzettend… wat had ik graag mooi willen zijn. Nu ik ouder ben en mijzelf DURF te laten zien, niks meer aantrekkend van de harde woorden… begin ik steeds meer van deze mooie vrouw te houden! Omdat ik, ik ben… en ondanks dat ik tweeling ben, toch uniek! En zo is het, we zijn diamanten! En geloof nooit woorden, maar geloof in jezelf!

  • Reply
   Anniek
   24 augustus, 2014 at 21:33

   Wauw, bedankt voor je reactie Sonja! Wat ontzettend goed dat je jezelf nu durft te laten zien, precies zoals jij bent. Indrukwekkend!

 • Reply
  Sarah
  24 augustus, 2014 at 21:39

  Wat mooi geschreven! En idd iedereen is mooi op zijn/haar manier. Een karakter straalt het uit dus wees goed van binnen en de buitenkant zal stralen-
  ! <3

 • Reply
  Charlotte
  25 augustus, 2014 at 09:32

  Heel mooi en goed geschreven!

 • Reply
  Claudia
  26 augustus, 2014 at 11:36

  Ik denk er precies hetzelfde over. Het is best moeilijk om een meisje te zijn in deze tijd. Ik heb een vraagje. Je hebt nu je post over de hele breedte. Misschien is het mooier als je de post centreert.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.