8 dingen die ik heb geleerd van op kamers wonen

Een jaar geleden stapte ik enthousiast achterin de auto, met de laatste spulletjes die ik nog moest verhuizen op mijn schoot. Inmiddels, januari 2018, zou ik mijn kamer ´af´ kunnen noemen en ben ik helemaal gesetteld in het mooie Utrecht. Ik deel 8 lessen met je die ik leerde in mijn eerste jaar op kamers!

Tijdens het op kamers wonen heb ik geleerd…

Om op 9 m² te wonen

Ik had het geluk om, een half jaar na het starten van mijn studie, door een vriendin gevraagd te worden om in een appartement te komen wonen. Samen met haar en een andere vriendin. Geen eindeloze uren zoeken op Kamernet, geen hospiteeravonden… Ik kon er – een maandje na het telefoontje – zo in. Wat bijzonder en fijn was dat!

Wel één ding: er was alleen nog een kamer van 9 m² vrij, en er zou geen woonkamer zijn. Geen probleem vond ik, ik was al lang blij dat ik een kamer kreeg aangeboden. Tijdens het verhuizen bleek wel dat ik even tactisch na moest denken over het inrichten. Hoe kon ik optimaal gebruik maken van zo’n kleine ruimte?

Uiteindelijk is het helemaal gelukt om mijn kamer op een handige manier in te richten, mét zithoek en werkhoek. 9 m² is echt prima te doen! (check hier het resultaat! – al is er inmiddels al wel aardig wat veranderd)

Om alleen te zijn

Ik woon samen met twee huisgenootjes, die ik al kende van de middelbare school. We hebben alledrie best een druk schema, we zijn allemaal vaak weg van huis. Het komt dus regelmatig voor dat je een avondje – of zelfs een hele dag – alleen in huis bent.

Ik merkte dat dat iets was waar ik erg aan moest wennen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, was er eigenlijk altijd wel iemand thuis om even mee te kletsen en een kopje thee te drinken. Nu was dat opeens niet altijd meer zo. Dat voelde gek.

Even wennen dus, maar inmiddels heb ik er totaal geen moeite meer mee om een avondje alleen thuis te zijn, gelukkig!

Hoe een wasmachine werkt

De wasmachine. Tot een jaar geleden één groot raadsel voor mij, dat ding. Ik had geen idee welke kleding ik samen moest wassen en op welke stand ik de machine moest zetten.

Inmiddels ben ik – al zeg ik het zelf – redelijk gevorderd wat betreft wasmachines én handwassen, en heb ik zelfs een hele voorraad lekkere wasverzachters in de kast staan, haha!

Waar de leukste tweedehandswinkeltjes in Utrecht zitten

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, kwam ik regelmatig in Utrecht. Maar veel verder dan de grootste winkelstraten en een aantal leuke kleinere straatjes kwam ik niet. Inmiddels ken ik al veel meer leuke plekjes in Utrecht, waaronder een hoop vintage- en tweedehandswinkeltjes!

Valt je trouwens iets op aan me? Inderdaad, de helft van mijn haar is eraf! 

Om prioriteiten te stellen

Het leven als student gaat hard. Als je niet uitkijkt, laat je je agenda over jóu heersen in plaats van andersom. Zeker als je op jezelf gaat wonen, zijn er zoveel dingen die aandacht van je vragen. Studie, studentenvereniging, huishoudelijke klusjes, een-op-een contacten, werk…

Ik merkte hoe lastig ik het vond om prioriteiten te stellen. Wat vind ik nou écht belangrijk? Ik kon niet aan alles even veel aandacht geven, dan zou ik op een gegeven moment gesloopt zijn.

Na een jaar op kamers gezeten te hebben en hier veel over nagedacht te hebben, lukt het al veel beter om prioriteiten te stellen, zonder me schuldig te voelen.

Om meer verschillende gerechten te koken

Mijn receptenrepertoire is enorm uitgebreid sinds ik op kamers ben gegaan! Aangezien ik nu vaak zelf – alleen of met anderen – kook en ik niet elke week hetzelfde wil eten, ben ik lekker gaan experimenteren.

Hoe belangrijk familie voor me is

Toen ik thuis woonde was het vanzelfsprekend dat ik mijn ouders, mijn broer en mijn zus veel zag. Nu is dat niet meer zo. Als ik nu mijn familie wil zien, moet ik daar meer moeite voor doen dan eerst. En ik merk dat ik dat het zo waard vind! Ik zie aan veel dingen in mijn leven dat mijn familie een belangrijkere rol heeft gespeeld én speelt dan ik dacht.

Grappig om dit soort dingen te merken, als je even een stapje van je oude leefomgeving weg doet.

Om mijn financiën bij te houden

Poe, wat is het leven toch eigenlijk duur! Dat merkte ik pas echt toen ik op kamers ging wonen. Sinds een jaar geleden houd ik al mijn in- en uitgaven precies bij in Excel, via een systeempje dat mijn vader me geleerd heeft.

En dat is heel erg fijn. Ik zie precies hoeveel ik binnenkrijg en hoeveel ik uitgeef, en waaraan. Op die manier zie ik goed hoeveel ik overhoud en hoeveel ik dus kan sparen.  Vind ik leuk, en handig!


Ik heb me in het afgelopen jaar ontwikkeld! Deels op de bovenstaande punten, maar ook op persoonlijk vlak. Ik vond het leuk om er in dit artikel iets over te delen!

Heb jij tijdens je studententijd op kamers gewoond? Of zou je dat willen als je gaat studeren?

Liefs Anniek

12 reacties

 • Reply
  Eline
  17 januari, 2018 at 08:42

  Ik vind het echt super fijn dat ik op mezelf ben gaan wonen een jaar geleden. Je leert er inderdaad zo veel van. En natuurlijk zelf koken, dat vind ik een van de grote voordelen, lekker kokkerellen.

  • Reply
   Anniek
   17 januari, 2018 at 19:25

   Ah ja, zo heerlijk dat jij ook alweer een jaartje op kamers woont! Goed om te horen dat je ervan geniet! ❤ En jaa, het koken is fijn ?

 • Reply
  Janne
  17 januari, 2018 at 11:17

  Leuk om te horen dat je dat allemaal hebt geleerd. Het klinkt alsof je echt een fijne plek hebt daar in Utrecht, wat leuk voor je.
  Hoe ziet jouw geldbijhoudsysteem eruit? Ik probeer ook mijn inkomsten en uitgaven bij te houden in Excel, maar het wordt altijd een beetje chaotisch en onduidelijk. Ik weet gewoon niet echt een goede manier. Ik zou het leuk vinden als je kon laten zien hoe jij dat doet!

  • Reply
   Anniek
   17 januari, 2018 at 19:24

   Ja, ik geniet zo van mijn plekje in Utrecht! Ik ontwikkel me er enorm en ik leer veel leuke mensen kennen, dat is fijn.

   Wat betreft het bijhouden van mijn financiën: ik vind het lastig om je tot in de puntjes uit te leggen hoe ik dat doe! Mijn vader heeft me dus een beetje uitgelegd hoe ik met Excel kan werken en ik gebruik zijn ‘systeem’ van het bijhouden. Maar ik weet niet precies hoe dat systeem in elkaar zit, met alle formules erachter. Dus ik denk niet dat ik degene ben die dat het beste uit kan leggen ? Maar ik neem je idee mee, ik kijk of ik hier nog wat mee kan doen.

   Wat betreft andere financiële dingen – zoals betaalbaar leven als student, sparen enz – heb ik inmiddels wel een fijne routine opgebouwd. Aangezien ik hier ook veel vragen over krijg, ga ik er wel over nadenken of en hoe ik hier iets van kan delen! Ik hoop dat je daar ook wat aan hebt! Liefs ❤

 • Reply
  Karlijn
  17 januari, 2018 at 13:02

  Leuke blog Aniek! Ik vind je new haircut echt heel erg leuk staan! En ik ben ook erg benieuwd naar je excel-format, misschien kan je een blogje schrijven met financiele tips voor studenten? (Goedkoop boodschappen doen / vintage shoppen / je kamer inrichten én hoe je alles dan bijhoudt?) x

  • Reply
   Anniek
   17 januari, 2018 at 19:12

   Ah dankjewel Karlijn, wat lief! Ik moet zelf nog wel erg wennen hoor, ik vind mijn haar wel heel kort geworden… Maar ik begin het al steeds iets mooier te vinden gelukkig ? Ik neem je ideeën over financiële tips mee, klinkt als een goeie! Ik heb daar inmiddels best wel een fijne routine in gevonden. Ik ga erover nadenken of en hoe ik dat kan delen, dankjewel!

 • Reply
  Iris
  17 januari, 2018 at 15:07

  Ik kan me goed voorstellen dat zo’n verandering als uit huis gaan ervoor zorgt dat je veel leert. Ik stel het nog heel even uit, maar ik denk dat ik voor mijn master toch wel echt een eigen plekje wil. Dat systeem met Excel klinkt trouwens erg handig, hoe werkt dat precies?

  • Reply
   Anniek
   17 januari, 2018 at 19:09

   Ja, je leert opeens zo erg om op eigen benen te staan en je eigen visies op dingen te ontwikkelen! Dat is mooi :) Heel veel succes alvast met het zoeken naar een huisje/kamer! Dat Excel systeem is een soort zelfopgezet systeempje, met allerlei formules. Iets waarvan ik zelf nog niet 100% snap hoe het in elkaar zit, maar wat ik inmiddels wel goed kan gebruiken. Maar ik kan je dus helaas niet tot in detail uitleggen hoe het werkt… Sorry! XX

 • Reply
  Britt
  21 januari, 2018 at 12:12

  Dat korte haar staat u goed zeg! En wat een avontuur is het toch ((:

  • Reply
   Anniek
   21 januari, 2018 at 13:07

   Ah dankjewel Britt, wat leuk om te horen! Ik moet er zelf toch wel een beetje aan wennen, ik vind het wel érg kort geworden ☺ En een avontuur, dat was en is het zeker, ik heb er tot nu toe al zoveel van geleerd! X

 • Reply
  Florence
  23 januari, 2018 at 21:57

  Super leuk artikel! Ik heb vorig jaar op kot (zo heet dat hier in België) gezeten, en herken wel een aantal van jouw punten. Sinds dit jaar hou ik ook mijn inkomsten en uitgaven bij in een Excelbestand, super handig inderdaad :)

 • Reply
  Marleen
  24 januari, 2018 at 22:28

  Wijze lessen, heb precies hetzelfde gehad. Maar mocht je nog een blog idee willen. Dat excel systeem lijkt mij ook wel interessant ;)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.