Een nieuw studiejaar: dit staat er op mijn planning

Hoewel het nog steeds 2017 is, voelt het voor mij een beetje alsof we na de zomervakantie aan een heel nieuw jaar zijn begonnen. Een nieuw studiejaar waarin ik doorga met een hoop dingen waar ik al mee bezig was, maar waarin ook een aantal nieuwe en spannende dingen op mijn planning staan. Ik vertel je er meer over!

Een nieuw studiejaar

Tweedejaars student

Vorig jaar rond deze tijd begon ik net met studeren. Ik had me ingeschreven voor de studie Communicatiewetenschappen in Amsterdam en in september 2016 mocht ik ermee aan de slag. Ik woonde heel wat colleges bij, las dikke boeken en ingewikkelde artikelen en ik haalde al mijn tentamens.

Inmiddels zijn we een jaar verder en kijk ik wat betreft studie tevreden terug op het afgelopen jaar. Ik ben heel blij dat ik alles in één keer heb gehaald én dat ik mijn studie ook nog eens echt leuk blijk te vinden!

Waar de vakken die ik volgde vorig jaar nog best wel algemeen waren, worden de vakken van mijn tweede jaar een stuk specifieker. Een aantal vakken van dit jaar die me interessant lijken zijn marketing- en persuasieve communicatie, social media analytics, wetenschapsfilosofie en risico- en gezondheidscommunicatie. Ik ben benieuwd!

In het buitenland studeren?

Een vraag waar ik op dit moment veel mee bezig ben, is:

‘wil ik volgend jaar in het buitenland gaan studeren?’

Het eerste halfjaar van mijn derde studiejaar heb ik vrije keuzeruimte. Ik kan stage gaan lopen, een minor volgen of keuzevakken kiezen, en: ik kan dus naar het buitenland als ik dat wil. En ik denk dat ik dat ook daadwerkelijk wil gaan doen.

Ik heb hier en daar al een beetje rondgekeken naar studierichtingen die ik op kan gaan en naar bestemmingen. Het lijkt me leuk om me meer te gaan verdiepen in PR en marketing, de creatieve industrie en in duurzaamheid. Voor deze richtingen heb ik de perfecte vakken gevonden in Kopenhagen! Kopenhagen staat dan ook wel hoog op mijn lijstje voor bestemmingen. Eén nadeel aan Kopenhagen: het is er ongelooflijk duur om te wonen en te leven….

Ik ga dus nog even lekker verder rondkijken en dan zien we wel wat ik nog allemaal tegenkom. En of ik uiteindelijk ook echt naar het buitenland vertrek of niet. Heb jij nog tips toevallig?

Studentenvereniging

In het afgelopen jaar heb ik meer en meer mijn plekje gevonden binnen mijn studentenvereniging. Een jaar geleden werd ik daar lid en koos een dispuut (±20 mensen) uit binnen de vereniging.

In het begin van het jaar was het echt nog even wennen, zo’n hele nieuwe groep waarbinnen iedereen elkaar al kent, maar waarbinnen jij nog iedereen moet leren kennen. Inmiddels voel ik me er echt thuis, heb ik goede gesprekken en kan er hard lachen.

In het nieuwe jaar wil ik lekker gaan investeren in de mensen binnen mijn dispuut! Ik heb zin om actief te zijn, samen veel toffe dingen te gaan ondernemen en mensen nog beter te leren kennen. Ik zit nu ook in het bestuur van mijn dispuut, waardoor ik natuurlijk automatisch al veel meer betrokken en actief ben. Dat vind ik leuk!

Rijles

AAAH, ik heb eergisteren mijn eerste rijles gehad! Ik stapte de auto in, kreeg wat uitleg en mocht meteen ‘hoppa!’ de weg op. ZO TOF! Ik heb echt genoten van die allereerste les.

Ik ben begonnen met lessen omdat het me toch wel fijn lijkt om dat roze kaartje op zak te hebben. Niet omdat ik het per se nu nodig heb, maar eens zal ik er toch aan moeten geloven. En hè, eigenlijk is het toch ook best handig om auto te kunnen rijden. Een weekendje weg of vakantie wordt er een stuk eenvoudiger van.

Bloggen en Instagram!

Ja, ja, dan zijn er natuurlijk ook nog mijn blog en Instagram! Hier kan ik lekker met jullie babbelen en ik kan er mijn creatieve ei op kwijt, wat ik heel fijn vind. Het komende jaar wil ik hier net als anders mee doorgaan, ik geniet er echt van. Ook op dit vlak zou ik willen zeggen: op naar een mooi, nieuw, inspirerend jaar samen!


Tot zo ver de, inmiddels aardig lange, update over mijn komende studiejaar! Ik hoop dat ik jou het komende jaar hier nog regelmatig terugzie en dat we samen mogen delen in ervaringen ❤

Deel één van jouw plannen voor het komende jaar in de comments!

Liefs Anniek

14 reacties

 • Reply
  laura
  15 september, 2017 at 09:15

  studeren in het buitenland lijkt me ook wel erg gaaf! ik denk dat je dat echt moet doen, haha :) succes dit nieuwe jaar. x

  • Reply
   Anniek
   17 september, 2017 at 18:49

   Ah dankjewel lieve Laura! <3

 • Reply
  Iris
  15 september, 2017 at 12:39

  Komend jaar wil ik misschien ook eindelijk eens beginnen met rijles. Het is alleen zo duur en ik vraag me af of ik er tijd voor heb. Handig is het zeker.

 • Reply
  anna
  15 september, 2017 at 14:12

  Leuk om te lezen wat jouw plannen zijn! Een vriendin van mij heeft stage gelopen in Kopenhagen en ze heeft daar een super toffe tijd gehad. Het is inderdaad duur ja, maar het is het waard denk ik! Misschien kun je wat geld bijlenen? :-) (Lang leve DUO, had ik er maar meer van geprofiteerd denk ik nu, haha)

  • Reply
   Anniek
   17 september, 2017 at 18:49

   Ah wat tof om te horen! En ja, misschien moet ik – als het echt Kopenhagen gaat worden – maar eens aankloppen bij DUO… Ik denk ook wel dat dat het waard is! Als ik het laat voor het geld, krijg ik er later misschien spijt van… In ieder geval heb ik morgen een gesprek met mensen van mijn universiteit die het studeren in het buitenland regelen, dus ik hoop dat ik daar ook wat wijzer uit wordt wat betreft andere geschikte universiteiten in het buitenland! :)

 • Reply
  Janne
  15 september, 2017 at 19:15

  Ik zit nu in Kopenhagen. Het is inderdaad vet duur, met een Erasmusbeurs kom je er niet. Ik heb een studio van 20 vierkante meter op een kwartier fietsen van de universiteit (ideaal dus) voor ongeveer 1000 euro in de maand… Dat was het goedkoopste dat ik op korte termijn kon vinden via de huisvestingsstichting. Eten is hier ook superduur: ik schat dat alles ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur is als in Nederland. Ik verbaas me vooral over de prijzen van fruit: je krijgt hier een tros bananen voor 2 euro en ondanks tips van locals kan ik geen goedkopere winkels vinden. Alcohol en uit eten gaan zijn al helemaal duur, maar daar heb ik niet zoveel last van :P ik zou zeggen, word ook vooral vegan voordat je hierheen komt, dan heb je geen last van melk die 2 euro de liter is!

  Het is wel een heerlijke stad om te wonen. Je kunt supermakkelijk overal heen op de fiets (en relatief goedkoop), Deens is makkelijk om te lezen (praten gaat ook wel, verstaan is een ramp omdat ze d/t/r inslikken), het is een gevarieerde stad met allerlei bijzondere wijken en parken en best veel groen. De werkomstandigheden zijn hier uitstekend, om 9 uur beginnen we en om 5 uur verdwijnt iedereen heel vlug – op mijn stage in Nederland zaten we er soms om 7 uur nog en begon ik om half 9!

  Ik ben zelf een bètawetenschapper (nu bezig met onderzoek, in mijn master) dus ik weet niet hoe de universiteit is voor communicatie/marketing/etc. Denen houden iig wel van bureaucratie, dus als je gaat zou ik als ik jou was op tijd beginnen met dingen regelen. Ik moest op het laatste moment nog een creditcard hebben omdat sommige dingen echt per creditcard moesten, zelfs al had je een IBAN, en sommige dingen kan ik niet geregeld krijgen omdat ik geen Deens BSN heb, en ik heb dus een nóg duurdere kamer omdat ik op korte termijn natuurlijk niet in een wat goedkoper studentenhuis ofzo terecht kon komen.

  • Reply
   Anniek
   17 september, 2017 at 18:46

   Wauw, bedankt voor je lange reactie Janne, heel tof! Gaaf om wat meer te horen over Kopenhagen van iemand die er zelf ook echt studeert. Leuk dat je het er naar je zin hebt en dat het zo’n fijne stad is! Al die wijkjes lijken me onwijs leuk en sowieso lijkt het me echt een mooie stad. En liefde voor groen!

   Wel balen dat het er zo duur is. De verhalen die ik heb gehoord worden door jou maar weer bevestigd… 1000 euro voor een kamer is niet niks! Maar goed dat jij je er niet door hebt laten tegenhouden!

   Ontzettend bedankt voor al je praktische tips en info, hier heb ik onwijs veel aan! Ik ga ermee aan de slag en laat je weten of het uiteindelijk Kopenhagen gaat worden of niet :) Ik hoop dat jij nog een hele fijne tijd hebt daar, geniet ervan! Liefs Anniek

   • Reply
    Janne
    18 september, 2017 at 12:19

    Hoi Anniek,
    Fijn dat je wat hebt aan mijn reactie. Ik ben inderdaad benieuwd waar je uiteindelijk heen zult gaan. Naar het buitenland om te studeren is superleuk en waardevol, vooral als je echt naar een plek gaat waar je andere dingen kunt leren dan thuis. Die heb ik voor mijn studie hier gevonden en ik leer echt heel veel :)
    Ik heb me niet laten tegenhouden door het geld, omdat ik een beurs heb van het Honours Programme die alle reis- en woonkosten dekt. Ik weet niet of er op jouw universiteit voor jouw studie ook iets dergelijks is, maar anders zou dat wel een superoplossing zijn natuurlijk! Je schreef dat je je P in een jaar binnen hebt (gefeliciteerd!) dus wie weet kom je dan wel voor zoiets in aanmerking.
    Als je nog een keer vragen hebt over iets, laat het vooral weten!
    Bedankt voor de goede wensen, ik maak er hier een heel goede tijd van inderdaad :)
    Groetjes van Janne

 • Reply
  Sophie
  16 september, 2017 at 08:28

  Leuk! Ik doe nu de premaster communicatiewetenschap in Nijmegen! :)

  • Reply
   Anniek
   17 september, 2017 at 18:40

   Ah wat tof Sophie! Heel veel plezier en succes!

 • Reply
  Silke
  18 september, 2017 at 09:28

  Zo tof om te lezen dat je zo gemotiveerd bent voor het nieuwe jaar! En proficiat trouwens dat je alles zo vlotjes hebt behaald :) Ik duim dat dat voor je rijbewijs net zo goed gaat! & Wat betreft het studeren in het buitenland, lijkt Kopenhagen me inderdaad echt een machtige stad. Net zoals Oslo en Helsinki, leve de Noorderlanden! Heel veel succes met kiezen :) Liefs!

 • Reply
  Yvonne
  18 september, 2017 at 15:45

  Super leuk Anniek! Ik kan studeren in het buitenland zeker aanraden.
  Beetje bevooroordeeld natuurlijk…. maar kijk ook zeker eens naar Finland! Daar ben ik geweest. Fantastisch land.
  Ook duur, maar was voor mij met de Erasmus beurs echt heel goed te doen.

 • Reply
  Florence
  19 september, 2017 at 15:27

  Super leuke plannen heb je! Ik ben op uitwisseling geweest in Barcelona, ook een super toffe en bruisende stad mét prachtig en zonnig weer :)

 • Reply
  Marlies
  22 september, 2017 at 07:44

  Ooh wat tof! Echt super leuk dat je de mogelijkheid hebt om naar het buitenland te gaan. Ik zou het denk ik wel doen als ik jou was. Je ontdekt de stad/het land dan toch op een hele andere manier denk ik. Niet alsof je er op vakantie bent, maar meer als dat het je werkplek én woonplaats is! T wordt vast een hele mooie ervaring! (En het geeft je nu al iets om naar uit te kijken!) Succes het komende jaar weer! Go girl!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.