Planten stekken: hoe doe je dat

Mijn motto: hoe meer plantjes, hoe beter! In een jaar tijd mocht mijn plantencollectie zich uitbreiden van 2 naar 11 stuks, en in de afgelopen maand zijn daar nog eens 4 plantjes bijgekomen. Hoe? Door planten die ik al had, te stekken. Een hele simpele (en gratis!) manier om je huis steeds groener te laten worden! In dit artikel laat ik je zien hoe ik het stekken aangepakt heb.

Een groen huis

Toen ik een jaar geleden op mezelf ging wonen, wist ik één ding zeker: mijn kamer mag helemaal vol komen te staan met plantjes. Kleine plantjes, grote planten, hangende planten, zwevende planten… Een beetje (of in mijn geval: veel) groen in huis kan zóveel levendigheid en huiselijkheid brengen!

Na een heleboel plantjes gekocht te hebben, besloot ik het over een andere boeg te gooien: ik ging aan de slag met het stekken van plantjes. Een stuk goedkoper, en het leek me een leuk projectje. Ook jullie reageerden onwijs enthousiast en zaten vol vragen. Daarom leek het me leuk om in dit artikel te laten zien hoe ik het stekken heb gedaan!

Van tevoren wel even een disclaimer: ik ben geen expert in het stekken van plantjes. In dit artikel vertel ik je mijn ervaringen van mijn eerste keer stekken, waarbij – zoals je gaat zien – ook wel wat fout ging. Als jij nog tips voor mij en de andere lezers van dit artikel hebt, deel ze dan vooral!

Planten stekken

Oké, laten we beginnen bij de basis: planten stekken, wat is dat precies? Het stekken van een plant is een manier om die plant te vermeerderen. Hier zijn meerdere technieken voor, maar in principe haal je een stukje van de plant af, waaruit je een nieuwe plant laat groeien.

Wat heb je nodig om te stekken?

Voor het stekken van plantjes heb je niet veel nodig:

 • Een plant die je wil stekken (en die gestekt kán worden)
 • Aarde (ik gebruikte potgrond, maar speciale stekaarde schijnt voor sommige planten veel beter te werken)
 • Potjes
 • Een scherp mesje

Welke plantjes kan je stekken?

Toen ik begon met stekken, heb ik van bijna elke plant in mijn kamer stekjes gehaald. De helft van de stekjes ging dood. De les die ik hieruit leerde (en daarna op internet las): niet elke plant is geschikt om te stekken (en daarnaast maakte ik ook fouten bij het stekken zelf). Dus voordat jij ook al je planten gaat stekken, is het misschien handig om eerst even te checken of de plant daar geschikt voor is. Bijvoorbeeld op internet, of in het tuincentrum. Of je probeert het gewoon uit, en dan zie je vanzelf wel of het lukt!

Tip: een plant die in elk geval héél makkelijk te stekken is, is de pannenkoekenplant!

Manieren van stekken

Er zijn veel verschillende manieren om planten te stekken. Voor elke plant is er een manier die het beste werkt. Als je een plant hebt die je wil stekken, kijk dan eerst even op internet of je een stekaanwijzing kan vinden over die plant.

Ik ben aan de slag gegaan met het stekken van de pannenkoekenplant, van vetplantjes en van een cactus. Ik zal de manieren die ik hiervoor gebruikt heb één voor één bij langs gaan!

1. Pannenkoekenplant stekken

1. Een pannenkoekenplant heeft veel ‘babyplantjes’: plantjes die naast de grote plant uit de grond steken. Op de foto zie je zo’n babyplantje, in het zwart omcirkeld.

Graaf zo’n babyplantje een beetje uit en snijd het plantje vervolgens zo dicht mogelijk bij de moederplant af.

Zo ziet het babyplantje er dan uit! Hoe groter het babyplantje is, hoe meer kans van slagen voor het stekje.

2. Zet het babyplantje voor ongeveer 2 weken (wat langer kan ook geen kwaad) in een potje met water. Zorg dat de blaadjes niet in het water hangen. Op deze manier kan het plantje wortels ontwikkelen. Ververs het water af en toe.

Het plantje wat je hierboven ziet, heeft vier weken in het water gestaan.

3. Als het kleine plantje wortels heeft gekregen, is het tijd om hem over te potten! Vul een potje met aarde en zet het plantje erin. Druk de grond zachtjes aan, zodat het plantje stevig staat.

Zet het plantje niet in de directe zon, daar kan het niet tegen. Houd de grond vochtig, maar niet té. Ik geef het plantje ongeveer eens in de drie dagen water.

Een pannenkoekenplant geeft 15 tot 20 stekjes per jaar! Uit één plantje kan je dus een gehele urban jungle toveren ☺

2. Vetplantjes stekken: bladstekken

Veel vetplantjes kan je stekken door middel van bladstekken.

1. Snijd een blad, aan de onderkant, van de vetplant af.

2. Laat het blaadje een week op een schaaltje liggen, zonder aarde. Op deze manier kan de ‘wond’ (de plek waar je het blaadje hebt afgesneden) indrogen. Dit indrogen is heel belangrijk om rotten te voorkomen!

3. Zet na die week de blaadjes in de grond. Geef de stekjes tijdens het wortelschieten eens in de drie dagen een beetje water, en als ze eenmaal wortels hebben één keer per week of als de grond droog is.

Voor de vetplantjes heb je wel wat geduld nodig. Het duurt best lang voordat het stekje begint te groeien. Maar je geduld wordt zeker beloond: met een mooie nieuwe plant!

3. Cactus stekken

1. Snijd met een scherp mesje een zijscheut van de cactus af

2. Laat de zijscheuten 1 á 2 weken op een schaaltje liggen, zodat de ‘wond’ kan indrogen.

3. Zet de zijscheuten daarna rechtop in een potje met aarde. Geef de stekjes niet teveel water. Af en toe benevelen met wat water is voldoende.

Niet alle stekjes lukken

Eerlijk is eerlijk: niet al mijn stekjes zijn gelukt. Ik had in totaal 11 stekjes klaargemaakt en er zijn er nu nog 4 over. Twee stekjes van mijn cactus, twee stekjes van mijn vetplant en 3 stekjes van een ander plantje overleefden het helaas niet.

Achteraf gezien kunnen daar meerdere redenen voor zijn geweest. Het zou kunnen dat ik voor sommige stekjes toch andere aarde had moeten gebruiken, sommige plantjes waren misschien niet geschikt om te stekken, en sowieso overleven vaak niet alle stekjes het.

Zo zie je maar dat het voor mij ook echt nog een beetje experimenteren was!

Algemene tips

Er zijn nog een aantal tips die ik je graag wil meegeven!

 • Zet een stekje niet in de volle zon, maar op een schaduwrijke plek. Direct zonlicht kan een stekje vaak niet aan.
 • Je stekjes zullen het bijna nooit állemaal overleven. Haal dus altijd meerdere stekjes van je planten af.
 • Ben je enthousiast geworden, maar vraag je je af wat je met al die nieuwe plantjes moet doen? Geef ze als persoonlijk cadeautje aan de mensen om je heen.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken voor het stekken van je eigen plantjes! Als je vragen hebt, stel ze dan vooral in de comments. Ik lees altijd alle comments en beantwoord ze met heel veel liefde!

Ga jij aan de slag met het stekken? Of heb je het misschien al weleens eerder gedaan? Lukte het bij jou?

Liefs Anniek

10 reacties

 • Reply
  Eline
  19 februari, 2018 at 06:06

  Ahh bedankt voor de tips! Ik was hier zo nieuwsgierig naar. Sinds kort heb ik een mini pannenkoekplantje van een ander stekje, dus ik kan niet wachten om die te gaan stekken!!

  • Reply
   Anniek
   24 februari, 2018 at 18:49

   Leuk dat je zelf ook een stekje aan het grootbrengen bent! Hopen dat ‘ie lekker snel zelf ook begint met het aanmaken van stekjes ? X

 • Reply
  Anna
  19 februari, 2018 at 08:45

  Oehhh ik had gisteren het idee gekregen om mijn moeder’s lavendel te stekken. Bedankt voor de tips! Liefs

  • Reply
   Anniek
   24 februari, 2018 at 18:48

   Ah, lavendel is ook zo mooi! Veel succes en plezier met het stekken ☺

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  19 februari, 2018 at 10:03

  Oeh dit ga ik proberen met mijn pannenkoekenplant!!

 • Reply
  Linda
  19 februari, 2018 at 10:07

  Ik vind dit zó leuk! En hier wil ik zelf ook meer mee aan de slag. Mijn kamers zijn ook net urban jungjes, zo vol staan ze. Ik werk wat vooruit met het vooruitzicht dat ik binnen 1,5 jaar een heel huis moet vullen. Stekken is daar een leuk onderdeel van. En denk dat ik even wacht tot het buiten lekkerder weer en vorst vrij is, dan ga ik hier in de kas mee aan de slag. Want liefde voor plantjes. En ik duim dat mijn pannenkoeken plant ook stekjes gaat krijgen <3

  • Reply
   Anniek
   24 februari, 2018 at 18:47

   Ah ja, ik geloof meteen dat jouw huis ook net een urban jungle is. Je foto’s staan ook altijd vol met de leukste plantjes, zo tof om te zien! En wat leuk, heb je zelf een kas? Buiten, of binnen? Ben benieuwd hoe je die gebruikt! ♥

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  19 februari, 2018 at 16:30

  Super leuk dat je echt zo’n ‘beginners guide’ hebt geschreven. Ik pruts ook altijd maar wat aan met mijn planten hoor haha. Maar tot nu toe lijken ze toch heel gelukkig, alsof mijn liefde ze al super veel doet ;)

  • Reply
   Anniek
   24 februari, 2018 at 18:43

   Haha, ja dat geloof ik echt! Een beetje extra liefde doet wonderen! ☺

 • Reply
  Roossmart
  22 februari, 2018 at 16:33

  Andere studie kiezen??

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.