De resultaten van ons profielwerkstuk over bloggen!

artikel PWS

Op 8 januari zorgde één klik op de knop ‘verzenden’ voor een enorme opluchting. Hillene en ik leverden, na maandenlang keihard werken, ons profielwerkstuk in. Een profielwerkstuk die volledig gaat over… BLOGGEN! Na alle inkijkjes in het proces waren veel van jullie benieuwd naar het eindresultaat. Vandaag vertel ik je er alles over, kijk mee!

Grachten utrecht

Wat is een profielwerkstuk precies?

Als allereerste even een korte uitleg. Want ik kan me voorstellen dat, als je al wat ouder bent of het nooit hebt hoeven maken, je geen idee hebt wat een ´profielwerkstuk´ nou eigenlijk is.

Heel kort samengevat: een profielwerkstuk (ook wel PWS) is een enorm werkstuk dat je in Havo 5 of VWO 6 maakt, waarvan het onderwerp verbonden moet zijn met een van de vakken die je volgt. Aan dit werkstuk moet je minstens 80 uur per persoon besteden, en het is belangrijk dat je een degelijk onderzoek neerzet. Eigenlijk is het een soort mini voorbereiding op je vervolgopleiding: je wordt ingeleid in de zelfstandige manier van werken op een universiteit of hogeschool.

Aangezien ik in VWO 6 zit, was ik dit jaar ook aan de beurt om een PWS te maken, en zoals je al las: hij is nu eindelijk klaar, joepie!

fotografie

Met wie?

Vlak voor de zomervakantie begon het allemaal: heel VWO 5 werd bij elkaar geroepen, en kreeg de opdracht: ´zoek een samenwerkingspartner, bedenk een onderwerp voor je profielwerkstuk, en maak een werkplan´. Nog een beetje beduusd dat we nu al moesten gaan nadenken over ons PWS, stonden we daar met z´n allen.

Een paar minuten later hadden ik en Hillene, een goede vriendin, collegablogger én klasgenootje, elkaar echter al gevonden, en stonden we enthousiast te brainstormen. Eigenlijk wisten we meteen al dat we samen wilden werken. En over wat voor onderwerp ons PWS moest gaan wisten we ook al vanaf de eerste seconde: bloggen natuurlijk!

kerstlampjes

De hoofdvraag

Na een hele hoop brainstormsessies, gesprekken met onze begeleider en afgekeurde hoofdvragen, kwamen we uiteindelijk uit op deze vraag:

´Veranderen de motieven van persoonlijk-dagboekbloggers om te bloggen naarmate ze langer bloggen?´

Om deze vraag (die misschien wat ingewikkeld klinkt, maar waar ik zo wat meer uitleg over geef!) te kunnen beantwoorden hebben we samen uren achter elkaar lastige Engelse onderzoeken doorgespit, interviews gehouden en heul veel kantjes volgeschreven. Aangezien ons hele profielwerkstuk 47 kantjes lang is zal ik je in dit artikel alleen verblijden met de meest interessante uitkomsten :)

Begin met dit filmpje

Als intro van ons PWS maakten we de bovenstaande korte video, waarin we wat meer vertellen over onszelf en over de hoofdvraag!

De resultaten

En nu dan echt: de uiteindelijke resultaten. Ik weet eerlijk gezegd haast niet waar ik moest beginnen (we hebben zó veel onderzocht!), maar ik heb besloten om een paar interessante vragen uit het werkstuk te pikken, en voor je te beantwoorden!

De onderstaande vragen zijn dus slechts ‘fragmentjes’ uit het volledige onderzoek. Het is niet mijn bedoeling om in dit artikel de hele hoofdvraag uitgebreid te beantwoorden :)


Oké, lets go!

Wanneer ontstond de eerste blog?

De aller-, allereerste blog die ook echt als blog bestempeld wordt, is de blog van ene ‘Justin Hall’! In 1994 begon hij, toen nog een student, met het schrijven over zijn eigen leven. 5 jaar later waren er in totaal 23 blogs, en 12 jaar later, in 2006, waren er al 50 miljoen (!!)!

De allereerste blogs zagen er trouwens wel heel anders uit dan de meeste blogs van nu. In het begin werden er vooral veel zogeheten ‘filterblogs’ gestart: blogs met lijstjes van links naar andere websites. een beetje saai als je het mij vraagt

Waarom bloggen mensen?

Natuurlijk heeft elke blogger zijn eigen specifieke drijfveer om te beginnen met bloggen. Toch zijn er een aantal motieven te noemen die erg veel voorkomen onder ‘persoonlijk-dagboekbloggers’ (ja, daar hoor ik ook bij!). Neem bijvoorbeeld de behoefte aan een creatieve uitlaatklep, de behoefte aan zelfexpressie of de behoefte aan het opdoen van sociale contacten (#hallomeetings).

Moet een blogger het per se vermelden als een artikel gesponsord is?

JA JA JA! Heel veel bloggers, waaronder ik vroeger, weten dit helemaal niet, maar sinds 1 januari 2014 is het verplicht om het te vermelden als een artikel gesponsord is. Hoe je dat precies doet is aan jou, maar de stichting Reclamecode Social Media verplicht het je wel om te doen.

En wat nou als je het níet doet? Word je dan voor de rechter gesleept? Kleine kans, dat kost namelijk erg veel geld, ook voor de aanklager. Ook kan de stichting Reclamecode Social Media je geen boetes opleggen. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat je de reclame moet verwijderen, en ze kunnen je op hun zwarte lijst zetten. (lees er hier meer over, mocht je geïnteresseerd zijn :) ) 

Zijn bloggers op hun blog eerlijk over hun eigen leven?

Je kent er vast wel eentje: zo’n blogger waarvan het lijkt alsof ze haar zó leven perfect op orde heeft, dat je begint te twijfelen of het allemaal wel echt is wat ze vertelt. En terecht, want uit onderzoek blijkt dat er een heleboel redenen zijn voor bloggers om fictieve informatie over zichzelf weer te geven.

Hoewel er veel redenen zijn om als blogger op je blog niet helemaal eerlijk over je eigen leven te zijn, zou het logisch zijn als veel bloggers tóch oprecht zijn tegenover hun lezers. Waarom? Omdat zodra persoonlijk-dagboekbloggers fictief gaan bloggen, al die behoeften die ik net noemde niet meer vervuld worden. Want vindt er ‘zelfonderzoek’ of ‘zelfexpressie’ op je blog plaats terwijl jij je leven daar 100 keer leuker voordoet dan het eigenlijk is? Meestal niet…

+ 20.000 woorden meer

Bij dit kleine stukje tekst houdt het nog niet op. Er is nog ZOVEEL meer te vertellen en uit te leggen rondom ons PWS. Helaas is er in dit artikel geen plek voor eindeloze onderzoeksresultaten en conclusies… Daarom heb ik hier ook niet echt de hoofdvraag beantwoord, maar slechts een paar leuke fragmentjes uit ons onderzoek laten zien, zoals ik al zei. Puur omdat dit artikel anders véél te lang wordt.

Ik hoop wel dat je het leuk vond om via dit artikel een íenieminie inkijkje te krijgen in ons profielwerkstuk. Mocht je nou heel erg benieuwd zijn naar meer (en betere uitleg!), stuur dan even een mailtje naar me, dan kan ik ons onderzoek naar je opsturen :)

En nu ben ik als ‘onderzoeker’ wel even benieuwd hoor… Wat was jouw motief om te beginnen met bloggen?

Liefs Anniek

 

59 reacties

 • Reply
  Marlotte
  24 januari, 2016 at 07:09

  Ah wat een onwijs interessant pws-onderwerp heb je gekozen. Ik heb ook zoiets gedaan voor mijn stagescriptie, alleen dan over het succes van een blog. Zo interessant om al die artikelen te lezen!

  • Reply
   Sophie
   24 januari, 2016 at 16:54

   Ik ben op het moment bezig met mijn profielwerkstuk over succes in het bloggen. Zou ik je misschien een paar vraagjes kunnen mailen als ik ergens niet uitkom?
   (Als je dit niet wil is het ook oké hoor )

 • Reply
  Julia
  24 januari, 2016 at 08:18

  Zooo leuk! Ik wilde mijn PWS ook over bloggen doen, maar ik deed het met een vriendin met een ander profiel dan ik, dus mocht het niet van onze begeleider. Dus we deden het uiteindelijk over de helende werking van kunst. Vond ik ook een heel tof onderwerp. Wel super interessant om te lezen dit, ik ben dan ook heel benieuwd naar het hele onderzoek dus ik mail je zo even!
  Liefs

 • Reply
  Julia
  24 januari, 2016 at 08:19

  Zooo leuk! Ik wilde mijn PWS ook over bloggen doen, maar ik deed het met een vriendin met een ander profiel dan ik, dus mocht het niet van onze begeleider. Dus we deden het uiteindelijk over de helende werking van kunst. Vond ik ook een heel tof onderwerp. Wel super interessant om te lezen dit, ik ben dan ook heel benieuwd naar het hele onderzoek dus ik mail je zo even!
  Liefs

 • Reply
  Marguerita
  24 januari, 2016 at 08:28

  Leuk om te lezen. En dat je vroeger vooral lijstjes blogs had, kan ik me wel voorstellen. Je kon alleen bloggen als je met htmlcode kon werken (en skill die nu ook nog handig is, maar niet meer noodzakelijk). De snelheid en zoekmachines waren niet zoals nu… Klikken op een link uit een lijstje bracht je honderd keer sneller naar het onderwerp waarover je wilde lezen dan eerst een lange lijst in een trage zoekmachine doorzoeken ;-)
  En wat mijn motief was om te beginnen met bloggen? In een ver verleden had ik een scrapblog, dat ik toen gebruikte om mijn knutsels te delen en in contact te blijven met andere scrappers. Dit was in 2005. Vorig jaar ben ik weer begonnen op verzoek. Had al enkel gastblogs geschreven en werd door enkele grotere blogs benaderd om voor ze te werken, maar dat kwam niet van de grond. Toen besloot ik om zelf weer te beginnen. Inmiddels een jaar verder, eigen domeinnaam en veel plezier in het bloggen :-)

 • Reply
  Esmée
  24 januari, 2016 at 09:18

  Wat fijn dat je PWS af is. Ook een heel leuk onderwerp. Ik ben begonnen met bloggen zodat ik lekker creatief bezig kan zijn

 • Reply
  Daniek
  24 januari, 2016 at 09:26

  Super leuk artikel, dit is een keer wat anders. Echt leuk, ook hoe je het geschreven hebt.
  Ik ben eigenlijk begonnen met bloggen omdat ik het leuk vond en ik eigenlijk altijd van die onzin websites maakte, ook hou ik erg veel van schrijven.

 • Reply
  Kim
  24 januari, 2016 at 09:28

  Dit stuk tekst heeft mij alleen nog maar nieuwsgieriger gemaakt haha. Ben heel benieuwd naar jullie verslag. Zou je het mij willen mailen?

  • Reply
   Anniek
   24 januari, 2016 at 11:41

   Ja natuurlijk, ga ik doen Kim! Leuk om te horen :)

   • Reply
    Rabina Hunnoman
    4 september, 2017 at 18:31

    Hey Anniek,

    Ik volg je al een tijdje op je blog en mede dankzij jou houden wij ons profielwerkstuk over vloggen en bloggen.

    Wij moeten ons kladversie al over 4 weken inleveren, maar we vinden het heel moeilijk om aan informatie te komen.

    Zou het mogelijk zijn dat we jouw verslag mogen inzien? We nemen uiteraard geen informatie over, zonder het te vragen.

    Groetjes,
    Rabina, Yara en Daphne

  • Reply
   Jade
   16 maart, 2016 at 13:19

   Hai Anniek,
   Ik ben een jonge blogger van 11 jaar,
   Ik ga ook een werkstuk maken over bloggen, mijn eindwerkstuk van groep 8, zou ik ook jouw werkstuk verder mogen inzien, heb al een groot deel af, maar ben erg benieuwd naar jouw stuk,
   Xoxo Jade

 • Reply
  Claudia
  24 januari, 2016 at 09:34

  Ah wat een toffe video! En het is leuk om jullie stemmetjes een keer te horen. En ik wil gewoon alle foto’s dit ik maak met de wereld delen, contacten hebben met mede fotografie en fashion liefhebbers, en natuurlijk ook wat bijverdienen. Liefs

  • Reply
   Anniek
   24 januari, 2016 at 11:47

   Ah, dankjewel Claudia, lieve en leuke reactie! <3 Ik vind jouw blog ook altijd super om te lezen!

 • Reply
  Amy
  24 januari, 2016 at 09:48

  Wat heb je interessant onderzoek uitgevoerd! Zeker leuk omdat het je zo persoonlijk raakt. De tijd dat ik mijn pws maakte lijkt al heel lang geleden (12 jaar). Toch weet ik nog precies waar het over ging :)

 • Reply
  Jennifer
  24 januari, 2016 at 10:06

  Ik heb afgelopen week toelichting gekregen over het pws. Ik moet alleen nog ‘even’ bedenken waar ik het over ga doen.
  Mijn hoofdreden om te bloggen was inderdaad als creatieve uitlaatklep. Ik vond het een fantastisch idee om mijn ideeën te delen met de rest van nederland.

  • Reply
   Anniek
   24 januari, 2016 at 11:45

   Oeh spannend, jij staat nu dus aan het begin van het hele proces! Een onderwerp bedenken is inderdaad best pittig, ik hoop dat je wat tofs kunt vinden :) Heel veel succes en plezier! <3

 • Reply
  Tessa | LucyTess
  24 januari, 2016 at 10:06

  Ahh wat interessant dat je dat als PWS hebt gedaan! Mijn motief was om andere mensen te inspireren, en ook echt die creatieve uitlaatklep! Liefs

 • Reply
  Dorien
  24 januari, 2016 at 10:17

  Super tof dat jullie het af hebben! Ik ben echt super benieuwd naar het resultaat en het cijfer, laat je dat aan ons weten? Maar ook inhoudelijk ben ik super benieuwd wat jullie allemaal onderzocht hebben en wat jullie conclusie daarbij is enzo! Zou je het ook naar mij willen mailen? :)

 • Reply
  Tineke
  24 januari, 2016 at 10:22

  Bloggen is zo`n leuk onderwerp om onderzoek naar te doen, je vond het vast niet vervelend om hier een profielwerkstuk over te maken ;)
  Liefs

  • Reply
   Anniek
   24 januari, 2016 at 11:43

   Nee klopt, het was inderdaad eigenlijk wel heel tof om hier wat dieper onderzoek naar te doen! Al waren de laatste loodjes wel even zwaar hoor, maar dat komt meer omdat er zó veel tijd in gaat zitten dan door het onderwerp :)

 • Reply
  Mariska
  24 januari, 2016 at 10:23

  De presentatie lijkt me wel gaaf om te zien! Interessant onderzoek. Ik wist niet dat het echt verboden was om niet te vermelden wanneer je een samenwerking met een bedrijf hebt. (PWS, zware tijden, jullie hebben er wat moois van gemaakt!)

 • Reply
  Lois Lorinde
  24 januari, 2016 at 10:34

  Zo’n leuk en interessant profielwerkstuk! Dat is even wat anders van mijn PWS een paar jaar geleden, hahaha.
  Zelf blog ik niet heel persoonlijk over mijn privé leven (ik deel alle dingen die ik creëer). Maar ik ben wel altijd eerlijk in de dingen die ik wel deel. Dat vind ik inderdaad zelf ook erg belangrijk bij een andere blogs. :)
  En ik ben begonnen met bloggen om met de wereld te delen hoe ik dingen maak. Ik had een mini webshop en toen kwamen daar vragen over. Toen waren het vooral sieraden DIY’s, haha!

 • Reply
  Sax and the Pretty
  24 januari, 2016 at 11:00

  Ha, mooi onderwerp! Nog even over die stichting Reclamecode: zij hebben toch eigenlijk helemaal geen poot om op te staan? En wat is het verschil wanneer je wél vermeldt dat dit een gesponsord bericht is? Dan kan je toch nog steeds onjuiste of misleidende informatie geven? Bovendien doen de meeste bedrijven niets anders. (kijk naar deo/shampoo/anti-rimpelcreme reclame, allemaal onbetrouwbaar!) Ze kunnen geen sancties uitdelen, maar wel een bedrijf op de zwarte lijst zetten, mag dát eigenlijk wel? En hoe erg is het als je op die zwarte lijst staat? Ik zie de grootste bedrijven erop staan, maar heeft dit noemenswaardige gevolgen voor ze? Ik vergelijk het maar met mezelf als muzikant zijnde: dan zou ik ook voor elke concert aan het publiek moeten vertellen dat ik betaald krijg. Of in sommige gevallen juist niet betaald krijg, met al die bezuinigingen op kunst en cultuur, en dat lijkt me eigenlijk veel meer shockerend. X

 • Reply
  Janine
  24 januari, 2016 at 11:01

  Super interessant! Aan welk vak heb je het gekoppeld? Ik heb mijn profielwerkstuk over een supercontinent gedaan, voor aardrijkskunde. :)
  Ik ben zelf begonnen met bloggen via allemaal andere sites. Vroeger zat ik altijd op kindertent en later op imonline, sites waar je helemaal zelf een eigen site kon maken. Toen iedereen van imonline overstapte naar blogger probeerde ik dat o ok, en het bevalt nog steeds! :)

 • Reply
  Amy
  24 januari, 2016 at 12:20

  Wat interessant! Ik ben begonnen met bloggen omdat ik heel veel foto’s maakte en dat ergens wilde delen zonder mijn Facebook volledig onder te spammen! Inmiddels deel ik ook dingen die wat meer persoonlijker zijn en dat vind ik eigenlijk nog leuker. Ik heb veel geleerd al over fotograferen van mezelf en probeer een eigen stijl te ontwikkelen nu :)

 • Reply
  Lotte
  24 januari, 2016 at 13:00

  wow super leuk gedaan echt waar!

 • Reply
  Léonie
  24 januari, 2016 at 13:36

  Wow, wat een interessant onderwerp! Dit lijkt mij echt geen straf om te onderzoeken, haha. Ik ben begonnen met bloggen omdat ik een uitlaatklep nodig had. Ik vond schrijven altijd heel leuk maar kon het nergens goed delen. Ook vond ik het leuk om mijn liefde voor fotografie te delen. Dus hoe kon ik dat nou het best combineren? Juist, bloggen!

 • Reply
  Suzanne
  24 januari, 2016 at 13:39

  Heel erg leuk om te lezen hoe het in het werk is gegaan!

 • Reply
  Femke
  24 januari, 2016 at 13:53

  Wat een heel goed onderwerp voor een PWS, ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie cijfer! Kunnen jullie dat laten weten? ??

 • Reply
  Floor
  24 januari, 2016 at 14:21

  Wat een leuk onderwerp voor je PWS, ben erg benieuwd naar jullie cijfer. Mijn motief om te bloggen was dat ik een uitlaatklep wilde om te schrijven over alles wat ik leuk vond<3

 • Reply
  Dorien
  24 januari, 2016 at 14:29

  Ik had net een reactie geplaatst maar ik zie hem er niet tussen staan nu….. Gefeliciteerd met het inleveren! Ziet er echt super interessant uit, is vast heel veel werk in gestoken! Ik ben echt heel erg benieuwd naar wat jullie allemaal onderzocht hebben en wat het resultaat daarvan is. Zou je het ook naar mij willen mailen? Dit kleine voorproefje heeft veel nieuwsgierigheid opgewekt :)

 • Reply
  Denise
  24 januari, 2016 at 15:17

  Wat een leuk artikel, tof dat je hier aandacht aan besteed op je blog. Leuk filmpje ook!

 • Reply
  Justine
  24 januari, 2016 at 15:55

  Wat interessant om te lezen! Tof dat je zo’n onderwerp mocht onderzoeken. Ik ben op dit moment ook en onderzoekje aan het houden over influencer marketing (dus tussen blogger en brand). Interessante dingen kom je erover tegen!

  Als antwoord op jouw vraag: ik was gefascineerd door andere bloggers en miste in mijn opleiding het creatieve; de uitlaatklep; het schrijven. Dus combineerde ik het schrijven met onderwerpen die ik – itt wat ik voor mijn opleiding moest schrijven – wel leuk vond! :)

 • Reply
  Gina
  24 januari, 2016 at 16:07

  Dat is nog eens een leuk onderwerp voor een PWS. Echt super leuk gedaan zeg!

 • Reply
  Daphne
  24 januari, 2016 at 16:11

  Wat verschrikkelijk interessant! En wat een leuk onderwerp hebben jullie gekozen!

 • Reply
  Withlovefroms
  24 januari, 2016 at 16:14

  Heel interessant artikel! Ook het filmpje is leuk om te zien!
  Ik ben benieuwd naar wat jullie nog allemaal in jullie presentatie hebben gezet! :)

 • Reply
  Britt • Annebrittures
  24 januari, 2016 at 16:50

  Pfoe dat klinkt toch best pittig hoor om dit helemaal in elkaar te steken! Maar jullie hebben het wel erg tof gedaan, ook met dat filmpje en alles, hihi. Zo tof dat jullie gewoon het onderwerp bloggen mochten nemen!

 • Reply
  Iris
  24 januari, 2016 at 17:14

  Mijn blogmotieven zijn en waren heel divers, onder andere omdat schrijven heel leuk is en ook omdat het een soort dagboek is geworden. Dat introfilmpje is trouwens heel goed gemaakt.

 • Reply
  Henrieke
  24 januari, 2016 at 17:43

  Ik wou dat ik dit onderwerp voor m’n PWS bedacht had! Leuk om er zo over te lezen :)

 • Reply
  Michelle
  24 januari, 2016 at 17:57

  Ik ontvang ook graag je verslag! Ik ben heel benieuwd!

 • Reply
  Babette | StudioBabsie
  24 januari, 2016 at 19:21

  Leuk om te lezen en mooi filmpje, ziet er tof uit! Het is dat ik mijn pws al bijna 2 jaar (wow dat klink al weer ver weg he?!) geleden heb ingeleverd anders had ik het wel geweten, dan was mijn onderwerp ook bloggen geweest haha ;)

 • Reply
  Steffi
  24 januari, 2016 at 19:39

  Wat moet het een heerlijk gevoel geven dat jullie het PWS hebben ingeleverd! De video is heel leuk geworden en jullie verslag vast ook! Eind deze periode ga ik ook mijn PWS inleveren (ik wacht nog op feedback) en daar kijk ik ook wel naar uit! (:

 • Reply
  ish
  24 januari, 2016 at 21:04

  ah super leuk dat jullie PWS dit onderwerp had, erg interessant !
  Ik ben zelf begonnen met bloggen omdat ik best veel op het internet leefde, ik wilde graag deel uitmaken van die online community van creatievelingen.
  Ik vind het ook fijn om een online archief te hebben van van alles en nog wat zodat ik over 10, 20, 30 etc. jaar kan zien hoe ik was, en dat vind ik een fijne gedachte.
  xx Ish

 • Reply
  Fenna
  24 januari, 2016 at 21:39

  Wat gaaf dat jullie je PWS over bloggen hebben gedaan! Ik ben begonnen met bloggen om mijn gedachten en gevoelens over bepaalde onderwerpen te delen. Door het bloggen ben ik me ook gaan interesseren voor fotografie, waar ik de resultaten van nu ook op mijn blog zet:)

 • Reply
  Marloes
  24 januari, 2016 at 21:54

  Wat een superleuk onderwerp voor een PWS! Ik moet die van mij volgend jaar maken (eind dit jaar mee beginnen dus) en ik weet echt nog niet waar ik het over ga doen. Zou je mij alsjeblieft jullie onderzoek willen mailen? :)
  X Marloes

 • Reply
  Demi >prettyfallingstars
  24 januari, 2016 at 22:34

  Leuk dat we op deze manier een kijkje kunnen nemen in jullie profielwerkstuk.. Het lijkt me een erg interessant onderwerp om zo’n groot onderzoek over te doen.

 • Reply
  Tini
  24 januari, 2016 at 23:28

  Wat een tof PWS onderwerp! Mijn motief om te bloggen was om eerlijk te schrijven over mijn leven als Erasmus uitwisseling student, omdat ik het dus helemaal niet zo geweldig vond als iedereen deed lijken, maar inmiddels vind ik het schrijven/bloggen zo leuk dat ik na mijn thuiskomst gewoon doorga bloggen!

 • Reply
  Annemieke
  25 januari, 2016 at 08:57

  Wat een super mooi filmpje en wat gaaf dat jullie je al helemaal konden richten op het bloggen! Ik had toen nog geen flauw idee wat ik met mijn leven wilde dus heb de mijne over de Inca’s gedaan, haha ;)
  Het motief voor mijn blog is eigenlijk gewoon mijn stok achter de deur dat ik meer moet doen wat ik echt leuk vind en daar vervolgens dan over kan bloggen :)

 • Reply
  alexa
  25 januari, 2016 at 09:54

  wat een tof onderwerp en leuk dat je de resultaten deelt!!

 • Reply
  anna
  25 januari, 2016 at 10:19

  Wat een ontzettend interessant onderwerp voor jullie PWS! Ik vond het PWS maken echt super leuk, 3 jaar geleden deed ik ‘m over social media, samen met mijn ex (toen natuurlijk m’n vriend, lol). Het filmpje is ook echt heel goed gelukt, heel duidelijk ook!

 • Reply
  elise
  25 januari, 2016 at 11:34

  Aah super tof onderwerp!! Nu ben ik heel benieuwd naar jullie hele pws! Kun je hem mij mailen? :)

 • Reply
  Eilish (artisticstateofmind)
  25 januari, 2016 at 12:04

  Super interessant! Zo jammer dat ik er toen nog niet zo mee bezig was haha, anders had ik dat sowieso ook gekozen!

  Ik ben begonnen met bloggen, omdat ik altijd al schreef, ik heb op meerdere websites dingen geplaatst, ook gedichten. Ik hield van creatieve dingen en toen ik eindelijk communicatie ging studeren leek mij dat het geschikte moment voor een blog!

 • Reply
  Chris verhoeven
  25 januari, 2016 at 22:13

  Hoi dames,

  Heel leuk dat jullie dit voor school mogen doen. Dat werkt ook motiverend omdat het je persoonlijk ook bezig houd.

  Mijn fascinatie rondom bloggen is de wetenschap dat je met je blog de hele wereld of in ieder geval andere mensen kunt bereiken.

  Zoiezo vind ik het internet een van de beste uitvindingen ever.

  Ik wil graag jullie complete pws lezen, dus als jullie zo vriendelijk willen zijn hem door te mailen..

  Dan laat ik jullie ook graag weten wat ik van jullie bevindingen vind.

  Groeten chris

 • Reply
  Nicole
  26 januari, 2016 at 14:37

  Echt zo leuk dat je je PWS over bloggen hebt gedaan. Ik denk echt dat het een super leuk en interessant onderzoek geweest moest zijn voor jullie. Ik vind de video die jullie erbij hebben gemaakt ook zo leuk. Heel mooi, duidelijk en professioneel. Erg leuk om te lezen ook!

 • Reply
  Laura
  29 januari, 2016 at 18:04

  Wat gaaf om je PWS hierover te doen! Ik snap het ook dat je ontzettend veel kunt schrijven over bloggen. Volgend jaar moet ik er ook aan geloven..

 • Reply
  Anne
  2 februari, 2016 at 16:57

  Aah, wat leuk! Ik zit in 5VWO en moet er dit jaar mee beginnen. Filmpje ziet er super uit! Ik denk dat ik zelf iets ga doen over sprookjes, maar dat is nog even een kwestie van denken en overleggen ;)

 • Reply
  Maud
  18 januari, 2017 at 19:38

  Wat een ontzettend leuk onderwerp voor je PWS! Ik doe nu voor mijn studie een onderzoek naar mijn blog, maar ik vind het zó lastig om fatsoenlijke literatuur te vinden over bloggen!

 • Reply
  sanne
  1 mei, 2017 at 14:40

  super leuk om te lezen ik ben ook net een blog begonnen en doe nu ook mijn werkstuk er over.
  toen kwam ik bij mijn zoektocht ineens hier terecht maar echt een superleuke blog heb je x

  • Reply
   Anniek
   1 mei, 2017 at 16:14

   Ah, wat leuk dat je ook een blog begonnen bent Sanne! En tof dat je er nu ook mee bezig gaat door een werkstuk! Succes en veel plezier! En lief, je compliment :) X

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.