Recept: 100% guilt free brownies

suikervrije vetvrije brownie

Girls, het is tijd voor een overheerlijk én 100% procent healthy receptje! Een poosje geleden was ik op zoek naar een lekkere, en ook iets gezondere versie van de American brownie, maar het was nog best lastig om iets te vinden waarvoor je geen amandelmeel of andere gekke (en dure) ingrediënten voor nodig hebt. Tot ik dit recept tegenkwam op www.fitness-tips.nl. Ik keek even naar de ingrediëntenlijst, en tot mijn grote verbazing zag ik daar zwarte bonen staan. Huh, ZWARTE BONEN?! Maar elk bizar recept verdient een kans, en wauw, wat ben ik blij dat ik dit recept ook die kans gegeven heb!

zwarte bonen

Tsja, zwarte bonen als basisingrediënt dus. Ik vond het wel wat apart, maar ja, sinds ik de afgelopen tijd heb ontdekt hoe ontzettend veelzijdig peulvruchten kunnen zijn kon ik me ook best voorstellen dat je het in je baksel zou kunnen gebruiken. ‘Let’s give it a try’, dacht ik.

Na een lange tijd smachtend voor de oven te hebben gestaan, en telkens even met een satéprikker in de brownie te hebben geprikt, was het dan eindelijk zo ver: hij was helemaal gaar, tijd om te proeven! Ik had al best hoge verwachtingen, want toen ik tijdens het mixen het beslag even had geproefd, smaakte dat al écht naar brownies. En inderdaad, toen ik een klein hapje van de nog warme brownie nam werd mijn mond aangenaam verrast ;)

De bonen vervangen eigenlijk gewoon het meel, en in plaats van suiker te gebruiken, zit er wat honing door het beslag. Desondanks de wat aparte ingrediënten smaakt deze brownie ook écht naar brownie, alleen is hij wel iets minder zoet. Logisch natuurlijk, want je gebruikt geen suiker. Omdat hij iets minder zoet is dan een normaal baksel vind ik het wel lekker om wat rozijnen door het beslag te doen, voor een natuurlijk zoetje.

healthy brownies

Ingrediënten

– 1 blik zwarte bonen, uitgelekt in een zeef en afgespoeld onder de kraan (uitlekgewicht 265 gram)
– 2 eieren en 1 eiwit
– 3 theelepels bakpoeder
– 1 theelepel vanille aroma
– 3 eetlepels gesmolten kokosolie
– 5 eetlepels ongezoet cacaopoeder
– Een handje rozijnen
– Een handje noten (optioneel, je kan ook zelf weten wat voor soort noten. Walnoot is bijvoorbeeld erg lekker.)
– 3 eetlepels honing (voor een wat zoeter resultaat kan je er nog wat extra bij doen)
– Een snufje zout

Om over de cake te strooien

– Een klein handje amandelen (of andere noten)
– Een handje rozijnen

Laten we beginnen!

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine (of staafmixerbakje, blender enz.) behalve de amandelen en de rozijnen. Mix dit alles tot een glad, egaal beslag.

3. Roer de rozijnen voor door het beslag, door het beslag heen.

4. Giet het beslag in een cakevorm. Hak de amandelen in grove stukken, en strooi dat er samen met de rozijnen overheen. Zet de cakevorm in de oven, en bak de brownie in ongeveer 40 minuten gaar.

En that’s it, het is zó makkelijk!

gezonde brownie

De brownie krijgt een lekker knapperig korstje, en door de rozijnen geven een heerlijk zoete smaak. Ik heb dit zelf gewoon als koek geserveerd, maar ook als nagerecht is het heerlijk, bijvoorbeeld samen met een bolletje banaanijs.

En, durf jij dit recept een kans te geven? Ik kan het je wel aanraden om het echt eens te proberen!

Liefs Anniek

 

 

 

 

 

17 reacties

 • Reply
  Eva | Realitijd
  16 september, 2014 at 07:17

  Wooow, speciaal! Ik wil het best wel eens proberen, mijn vriend is dol op brownies

 • Reply
  Hillene
  16 september, 2014 at 08:53

  Ik houd echt zo veel van brownies, en een 100% guiltfree versie klinkt geweldig (: Ik ga hem zeker uitproberen!

 • Reply
  Annie
  16 september, 2014 at 14:15

  Wow, bonen, bizzar!!
  Maar ik heb m opgeslagen en ga m zeker een keer uit nieuwsgierigheid maken!
  Bedakt voor het posten!

  • Reply
   Anniek
   16 september, 2014 at 14:52

   Ja, het klinkt inderdaad heel gek! Ik ben benieuwd wat je er van vindt :)

 • Reply
  Elbrich
  16 september, 2014 at 15:46

  Yum yum, kan ik nu wel helemaal opeten!

  Liefs, Elbrich

 • Reply
  Chahrazad
  16 september, 2014 at 16:04

  Oh, zou ik niet zo gauw denken. Ziet er heerlijk uit!!!!

 • Reply
  Mireille
  16 september, 2014 at 16:36

  Ziet er goed uit! En inderdaad een bijzondere keuze, haha maar ik ben gek op chocolade en brownies dus misschien probeer ik het eens!

  xoxo Mireille

 • Reply
  esther
  16 september, 2014 at 16:41

  Je hebt echt een superleuke blog! En het recept ga ik zeker een keer proberen :)

  • Reply
   Anniek
   16 september, 2014 at 17:19

   Thanx voor het compliment, lief! En ik ben benieuwd wat je van de brownie vindt!

 • Reply
  Angela | Great Body & Skin
  16 september, 2014 at 17:01

  Klinkt goed! Met bonen kun je inderdaad goed zoete gerechten maken. Ik maak weleens ijs met kikkererwten bv.

  • Reply
   Anniek
   16 september, 2014 at 17:18

   Ja, daar heb ik ook weleens van gehoord! En ik las ook dat je een soort healthy koekjesdeeg (om zo op te snoepen) kan maken met kikkererwten… Klonk ook wel interessant vond ik :)

 • Reply
  Manon
  16 september, 2014 at 19:03

  OW wow dit klinkt lekker!

 • Reply
  Thebeautydelivery
  16 september, 2014 at 21:19

  Wow, krijg er meteen trek van! <33

 • Reply
  Shivani | BYSHIVANI
  17 september, 2014 at 14:47

  wow, bonen? ik zou het best een keertje willen proeven, maar ik durf het nog niet te maken haha

  • Reply
   Anniek
   17 september, 2014 at 17:19

   Haha, gewoon doen! Het is super easy, en ach, stel dat je het niet lekker vindt, wat dan nog? Maar, ik weet wel bijna zeker dat het je goed zal bevallen… :)

 • Reply
  Lyana
  19 september, 2014 at 17:32

  Het resulaat ziet er gewoon zo lekker uit, ik ga dit eens maken als ik veel tijd heb!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.