Recept / banoffee pavlova

pavlova bananen

Toen ik vorige week een kerstverslagje online zette en ik wat vertelde over het toetje van ons diner, kreeg ik een héle bende enthousiaste reacties op het toetje. En terecht, want wat was ‘ie allemachtig lekker: de pavlova met banaan, gekarameliseerde pecannoten, slagroom en home made salted caramel. Vandaag het recept!

Veel mensen zien er tegenop om met kerst al uren van tevoren in de keuken te staan, en doen makkelijk met een gourmetschotel. Snel, lekker en gezellig. Helemaal waar, gourmetten heeft ook wel iets ‘samenbindends’, maar stiekem verheug ik me er juist op om met kerst zonder excuus helemaal los te mogen gaan in de keuken! Gekke salades, bijzondere soepen, hartige taarten, sausjes… Met die 4 gangen is het helemaal goed gekomen.

Het allerleukste om te maken vind ik nog wel het toetje. Eens een keer geen saaie (maar toch ook wel lekkere) yoghurt met vla en muesli, maar juist de grootste. luxe’ste, gekste, lekkerste, en calorierijkste dingen in elkaar zetten. Nu mag het.

salted caramel

Vorige week ging ik dus voor een pavlova, een soort mega meringue met allerlei lekkere dingen erop gekieperd. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet mijn idee was, maar die van m’n moeder. Pavlova heeft mij nooit zo aangesproken, tot vorige week. Bij de eerste hap wist al zeker: dit ga ik nog eens maken!

Ingrediënten

Pavlova

– 4 grote eiwitten
– 175 gram witte basterdsuiker
– 250 milliliter slagroom
– 2 bananen
– 1 eetlepel maizena
– kneep citroensap
– snufje zout

Stap 1. 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eiwitten en een snufje zout met een mixer op tot er losse pieken ontstaan. Doe dit in een superschone kom en met een hele schone mixer, anders gaat het mis. (Je kan citroensap gebruiken om de kom en de mixer te ontvetten)

Stap 2.

Schep het mengsel op een bakplaat met bakpapier, in een ronde vorm. Je hoeft het mengsel niet glad te maken. Zet de bakplaat nu iets onder het midden van de oven, draai de temperatuur terug naar 125 graden en laat de meringue in 5 kwartier bros en gaar worden. Laat de pavlova in de uitgeschakelde oven afkoelen. (1 uur, of de hele nacht) Peuter hem daarna van het papier, en schuif hem op een mooie taartschaal.

pavlova

Zoute karamelsaus

– 100 gram kristalsuiker
– 200 milliliter slagroom
– 40 gram boter
– 1/4 theelepel zout

Stap 1.

Doe de suiker met 2 eetlepels water in een goede koekenpan, en roer het even door totdat alle suiker nat is en de bodem egaal bedekt is. Laat het op medium-hoog vuur smelten en kleuren in ongeveer 8 minuten. Nu niet meer roeren, maar wel af en toe de pan ronddraaien totdat het een egaal natte, goudbruine stroop is.

Stap 2.

Doe nu de room en de boter erbij, laat het even uitbruisen. (kijk uit, het spettert nogal!) Laat het in een paar minuten, met af en toe roeren, een mooie, gladde saus worden. Roer op het laatst het zout er doorheen, en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Krokante noten

– 50 gram pecannoten
– 1 volle eetlepel poedersuiker

Stap 1. 

Doe de noten en de poedersuiker in een koekenpan, en rooster zo de nootjes terwijl de suiker smelt. Goed omscheppen, en uit de pan halen als de suiker zich goed aan de nootjes hecht.


Hierna is het een kwestie van opbouwen. Klop de slagroom op en schep het op de pavlova. Snijd de bananen in dunne, schuine plakjes en leg ze op de slagroom. Strooi de nootjes er overheen, en giet de karamel in dunne straaltjes over het geheel heen. (Spuitzakje is hierbij handig, maar niet noodzakelijk.)

pavlova met banaan

Het is misschien even wat werk, maar het eindresultaat is zó lekker. Echt ongelooflijk lekker. Dat kleine beetje zout in de karamel maakt het net even af, dat geeft lekker accentje. Zeker de moeite waard om eens te maken.

Heb jij weleens pavlova gehad? Lijkt deze variant je lekker?

Liefs Anniek

 

21 reacties

  • Reply
    Sophie
    3 januari, 2015 at 05:11

    Ik ben wel in voor een stuk pavlova!

  • Reply
    Eline
    3 januari, 2015 at 07:29

    Het ziet er echt zo lekker uit! Dit ga ik zeker onthouden als er een feestje is want ik wil dit echt een keer proeven.

  • Reply
    Christine
    3 januari, 2015 at 08:44

    Kwijl, kwijl.

  • Reply
    Andjena
    3 januari, 2015 at 08:48

    Oh wat ziet het er heerlijk uit! Ik heb weleens een meringue taart gemaakt, maar ga dit recept ook zeker eens uitprovereen!

    Groetjes Andjena

  • Reply
    Whitney
    3 januari, 2015 at 09:31

    Oh yummie! Nooit gegeten, zeker het proberen waard!

  • Reply
    Esther
    3 januari, 2015 at 09:32

    Ik heb het nog nooit gehad, maar lekker uit zien doet het zeker !

  • Reply
    Marjolein
    3 januari, 2015 at 09:55

    Ziet er echt heerlijk en mooi uit! :D

  • Reply
    4.Balou
    3 januari, 2015 at 11:46

    Ziet er goed uit!

    http://www.bloglovin.com/blog/13049789

  • Reply
    renee
    3 januari, 2015 at 15:18

    Dit ziet er zó HEEERLIJK uit, wauw. Het is so pretty, dit ga ik zeker proberen te maken!

  • Reply
    Nunù
    3 januari, 2015 at 16:32

    it looks amazing! i want to eat nowwww ;)
    Kisses from Italy.

  • Reply
    Iris
    3 januari, 2015 at 18:09

    Er is geen slagroom in huis :( … Nee!

  • Reply
    Petra
    3 januari, 2015 at 20:32

    Na de eerste foto kon ik het niet langer aanzien, ik heb direct trek en ga even kijken wat er nog te snoepen in huis is….haha thanx!

  • Reply
    Eilish
    3 januari, 2015 at 21:11

    Dit wil ik al zooo lang proberen!

  • Reply
    Maxime Kimberley
    3 januari, 2015 at 22:09

    Het ziet er uit als de hemel!

    XO MK.

  • Reply
    Elsbet | La Vie Pure
    3 januari, 2015 at 22:20

    Oh wat lekker!

  • Reply
    Aniek
    4 januari, 2015 at 09:48

    That looks like heaven!

  • Reply
    Riemke
    4 januari, 2015 at 14:59

    Ziet er super lekker uit! Ik had vorige week kleine schuimpjes gemaakt, maar was vergeten alles helemaal vetvrij te maken dus het was helemaal mislukt! Dit recept ga ik ook eens proberen. :)

    • Reply
      Anniek
      4 januari, 2015 at 15:37

      Ah, dat is echt balen zeg, stom! Ik heb inderdaad ook weleens gehad dat het daardoor helemaal mis ging… Maar probeer het zeker nog eens, dit recept is het echt waard :)

  • Reply
    Marcella
    9 januari, 2015 at 19:53

    Dit ziet er zó heerlijk uit Anniek! Ik heb het recept opgeslagen, komt vast nog eens van pas tijdens een tof feestje :-)

    • Reply
      Anniek
      9 januari, 2015 at 20:39

      Ja, partyproof is het zeker!

  • Reply
    Miriam
    26 februari, 2017 at 22:16

    De pavlova gemaakt volgens jouw recept. Je hebt, denk ik, vergeten de suiker erbij te vermelden. Het staat wel in de ingrediënten maar niet in het recept. Het was totaal mislukt. Jammer. Maar daarna een ander recept opgezocht voor pavlova en de topping gemaakt van dit recept. Toen was het top. Maar misschien wel een idee om dit recept aan te passen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.