Toen ik vorige week een kerstverslagje online zette en ik wat vertelde over het toetje van ons diner, kreeg ik een héle bende enthousiaste reacties op het toetje. En terecht, want wat was ‘ie allemachtig lekker: de pavlova met banaan, gekarameliseerde pecannoten, slagroom en home made salted caramel. Vandaag het recept!
Veel mensen zien er tegenop om met kerst al uren van tevoren in de keuken te staan, en doen makkelijk met een gourmetschotel. Snel, lekker en gezellig. Helemaal waar, gourmetten heeft ook wel iets ‘samenbindends’, maar stiekem verheug ik me er juist op om met kerst zonder excuus helemaal los te mogen gaan in de keuken! Gekke salades, bijzondere soepen, hartige taarten, sausjes… Met die 4 gangen is het helemaal goed gekomen.
Het allerleukste om te maken vind ik nog wel het toetje. Eens een keer geen saaie (maar toch ook wel lekkere) yoghurt met vla en muesli, maar juist de grootste. luxe’ste, gekste, lekkerste, en calorierijkste dingen in elkaar zetten. Nu mag het.
Vorige week ging ik dus voor een pavlova, een soort mega meringue met allerlei lekkere dingen erop gekieperd. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet mijn idee was, maar die van m’n moeder. Pavlova heeft mij nooit zo aangesproken, tot vorige week. Bij de eerste hap wist al zeker: dit ga ik nog eens maken!
Ingrediënten
Pavlova
– 4 grote eiwitten
– 175 gram witte basterdsuiker
– 250 milliliter slagroom
– 2 bananen
– 1 eetlepel maizena
– kneep citroensap
– snufje zout
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eiwitten en een snufje zout met een mixer op tot er losse pieken ontstaan. Doe dit in een superschone kom en met een hele schone mixer, anders gaat het mis. (Je kan citroensap gebruiken om de kom en de mixer te ontvetten)
Stap 2.
Schep het mengsel op een bakplaat met bakpapier, in een ronde vorm. Je hoeft het mengsel niet glad te maken. Zet de bakplaat nu iets onder het midden van de oven, draai de temperatuur terug naar 125 graden en laat de meringue in 5 kwartier bros en gaar worden. Laat de pavlova in de uitgeschakelde oven afkoelen. (1 uur, of de hele nacht) Peuter hem daarna van het papier, en schuif hem op een mooie taartschaal.
Zoute karamelsaus
– 100 gram kristalsuiker
– 200 milliliter slagroom
– 40 gram boter
– 1/4 theelepel zout
Stap 1.
Doe de suiker met 2 eetlepels water in een goede koekenpan, en roer het even door totdat alle suiker nat is en de bodem egaal bedekt is. Laat het op medium-hoog vuur smelten en kleuren in ongeveer 8 minuten. Nu niet meer roeren, maar wel af en toe de pan ronddraaien totdat het een egaal natte, goudbruine stroop is.
Stap 2.
Doe nu de room en de boter erbij, laat het even uitbruisen. (kijk uit, het spettert nogal!) Laat het in een paar minuten, met af en toe roeren, een mooie, gladde saus worden. Roer op het laatst het zout er doorheen, en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Krokante noten
– 50 gram pecannoten
– 1 volle eetlepel poedersuiker
Stap 1.
Doe de noten en de poedersuiker in een koekenpan, en rooster zo de nootjes terwijl de suiker smelt. Goed omscheppen, en uit de pan halen als de suiker zich goed aan de nootjes hecht.
Hierna is het een kwestie van opbouwen. Klop de slagroom op en schep het op de pavlova. Snijd de bananen in dunne, schuine plakjes en leg ze op de slagroom. Strooi de nootjes er overheen, en giet de karamel in dunne straaltjes over het geheel heen. (Spuitzakje is hierbij handig, maar niet noodzakelijk.)
Het is misschien even wat werk, maar het eindresultaat is zó lekker. Echt ongelooflijk lekker. Dat kleine beetje zout in de karamel maakt het net even af, dat geeft lekker accentje. Zeker de moeite waard om eens te maken.
Heb jij weleens pavlova gehad? Lijkt deze variant je lekker?
Liefs Anniek
21 reacties
Sophie
3 januari, 2015 at 05:11Ik ben wel in voor een stuk pavlova!
Eline
3 januari, 2015 at 07:29Het ziet er echt zo lekker uit! Dit ga ik zeker onthouden als er een feestje is want ik wil dit echt een keer proeven.
Christine
3 januari, 2015 at 08:44Kwijl, kwijl.
Andjena
3 januari, 2015 at 08:48Oh wat ziet het er heerlijk uit! Ik heb weleens een meringue taart gemaakt, maar ga dit recept ook zeker eens uitprovereen!
Groetjes Andjena
Whitney
3 januari, 2015 at 09:31Oh yummie! Nooit gegeten, zeker het proberen waard!
Esther
3 januari, 2015 at 09:32Ik heb het nog nooit gehad, maar lekker uit zien doet het zeker !
Marjolein
3 januari, 2015 at 09:55Ziet er echt heerlijk en mooi uit! :D
4.Balou
3 januari, 2015 at 11:46Ziet er goed uit!
http://www.bloglovin.com/blog/13049789
renee
3 januari, 2015 at 15:18Dit ziet er zó HEEERLIJK uit, wauw. Het is so pretty, dit ga ik zeker proberen te maken!
Nunù
3 januari, 2015 at 16:32it looks amazing! i want to eat nowwww ;)
Kisses from Italy.
Iris
3 januari, 2015 at 18:09Er is geen slagroom in huis :( … Nee!
Petra
3 januari, 2015 at 20:32Na de eerste foto kon ik het niet langer aanzien, ik heb direct trek en ga even kijken wat er nog te snoepen in huis is….haha thanx!
Eilish
3 januari, 2015 at 21:11Dit wil ik al zooo lang proberen!
Maxime Kimberley
3 januari, 2015 at 22:09Het ziet er uit als de hemel!
XO MK.
Elsbet | La Vie Pure
3 januari, 2015 at 22:20Oh wat lekker!
Aniek
4 januari, 2015 at 09:48That looks like heaven!
Riemke
4 januari, 2015 at 14:59Ziet er super lekker uit! Ik had vorige week kleine schuimpjes gemaakt, maar was vergeten alles helemaal vetvrij te maken dus het was helemaal mislukt! Dit recept ga ik ook eens proberen. :)
Anniek
4 januari, 2015 at 15:37Ah, dat is echt balen zeg, stom! Ik heb inderdaad ook weleens gehad dat het daardoor helemaal mis ging… Maar probeer het zeker nog eens, dit recept is het echt waard :)
Marcella
9 januari, 2015 at 19:53Dit ziet er zó heerlijk uit Anniek! Ik heb het recept opgeslagen, komt vast nog eens van pas tijdens een tof feestje :-)
Anniek
9 januari, 2015 at 20:39Ja, partyproof is het zeker!
Miriam
26 februari, 2017 at 22:16De pavlova gemaakt volgens jouw recept. Je hebt, denk ik, vergeten de suiker erbij te vermelden. Het staat wel in de ingrediënten maar niet in het recept. Het was totaal mislukt. Jammer. Maar daarna een ander recept opgezocht voor pavlova en de topping gemaakt van dit recept. Toen was het top. Maar misschien wel een idee om dit recept aan te passen.