Recept / Clafoutis met kruisbessen

Yes, het is weer de tijd van het jaar waarin allerlei lekkere soorten fruit in Nederland rijp worden! Mijn moeder heeft een moestuin en oogst elk jaar een hoop aardbeien en bessen. Ze maakt er regelmatig een clafoutis mee: van oorsprong Frans gebak. Ontzettend makkelijk om te maken, en zó lekker! Ze leerde het recept ook aan mij, en vandaag deel ik ´m.

Recept clafoutis

Als je een moestuin hebt, dan zijn er bepaalde tijden in het jaar waarop je zóveel oogst hebt, dat je bijna niet meer weet wat je ermee aan moet. Om alles op te krijgen, kan je een deel weggeven, en ook kan je nieuwe recepten opzoeken en bedenken waarin je je oogst kan verwerken.

Op zo´n manier ontdekte mijn moeder ook het recept voor clafoutis: gebak waarin je allerlei soorten fruit kan verwerken. Inmiddels eten we dit eigenlijk elk jaar wel weer opnieuw als de bessen en aardbeien rijp zijn. Handig, en echt lekker!

Clafoutis is van oorsprong Frans gebak wat vaak ook als dessert wordt gegeten. Het is heel makkelijk om te maken: je legt wat fruit op de bodem van een bakblik, giet daar het beslag overheen, en dit bak je af.

Het gebak blijft een beetje zacht, wat je hierboven op de foto misschien kan zien. De structuur is een beetje puddingachtig, en de smaak is warm en vanille-achtig. Ik maakte deze clafoutis met kruisbessen uit de tuin, maar andere soorten bessen, aardbeien of kersen zijn er ook lekker in!

Recept voor 1 clafoutis

Er zijn online veel recepten te vinden. Dit recept komt van Allerhande, en is erg lekker!

Ingrediënten

  • Fruit (kruisbessen, rode bessen, frambozen, aardbeien of kersen)
  • 75 gram tarwebloem
  • 3 eieren
  • 250 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker (om op het eind over de clafoutis heen te strooien)

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Vet een bakblik in en verdeel het fruit over het blik.
  3. Klop de bloem, eieren, melk, suiker, vanillesuiker en het zout tot een beslag. Giet dit in het bakblik, over het fruit. Zorg dat het fruit ongeveer gelijk verdeeld blijft over het beslag.
  4. Bak de clafoutis in ongeveer 40-45 minuten af. Het kan iets langer dan dit duren voordat het gaar is, bak de clafoutis dan iets langer totdat het beslag overal gestold is.
  5. Strooi vlak voor het serveren wat poedersuiker over de clafoutis, dit ziet er mooi uit en is ook heel lekker. (Ik ben dit helaas vergeten bij het maken van de foto´s van deze clafoutis.)

Heb jij weleens clafoutis gegeten?

Liefs Anniek

2 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.