Yeah right, makkelijk brood? Zonder minutenlang te kneden en je daarbij af te vragen hoe lang het nog duurt voordat je vingers van je handen afvallen? Inderdaad! Kijk, sommige mensen hebben de luxe van een broodmachine die het werk voor hen doet. Ze doen ‘s avonds er wat meel en water in (en misschien nog wel meer? Ik heb totaal geen verstand van broodmachines…) en de volgende ochtend kunnen ze genieten van de geur en de smaak van heerlijk vers brood. Helaas ben ik niet met zo’n machine gezegend, en zal ik het toch echt anders moeten doen. Natuurlijk kan het geen kwaad om eens lekker de handen uit de mouwen te steken voor een lekker brood, maar soms heb je daar gewoon geen tijd en zin voor. Daarom, voor alle liefhebbers van zoet, gezond, gevuld en vers brood dit hele makkelijke recept voor een heerlijk home made brood!
Dit brood is bij mij thuis erg geliefd, meestal is het na een dag of 2 al helemaal op! Hoe dat komt? Echt normaal brood zou ik dit niet noemen, het is niet te vergelijken met doodnormaal supermarktbrood. Dit brood lijkt eigenlijk meer op een soort cake: het is een stuk compacter, het is zoeter en je snijdt er veel eerder even een plakje vanaf om lekker op te smikkelen. Desondanks dat dit brood een stuk zoeter is dan normaal brood is het wel heel gezond. Het zit boordevol vezels en er gaan geen handen suiker in, slechts een theelepeltje.
Hierboven zie je goed de structuur van het brood. Zoals ik al zei is het lekker compact en het vult erg goed. Door de gedroogde vruchten die er doorheen gaan krijgt het een lekkere, subtiele zoete smaak en is dit brood ook prima als tussendoortje bij een lekkere kop thee. (Of chocolademelk..;)) Ik denk dat zelfs de niet-broodeters onder ons dit erg lekker vinden!
Dit recept komt van www.dooreten.com, niet te verwarren met dooreten.nl, want dan kom je op een één of andere vage site met stamppot en indianenverhalen. :) Dooreten.com is de site van Door, die met heel veel humor allerlei leuke recepten post op haar site. Ze maakt prachtige foto’s en ook heerlijke recepten, die echt de moeite waard zijn om eens te proberen. Door heeft het recept van dit brood weer van het boek ‘Nigella Express’, ook echt een geweldig leuk boek van een geweldig leuke schrijfster!
Wat heb je nodig voor 1 brood?
– 200 gram volkorentarwemeel
– 125 gram bloem
– 200 gram muesli (je kan gewoon de allergoedkoopste soort gebruiken, let er wel op dat je muesli gebruikt en geen cruesli)
– 60 gram rozijnen
– 5 gewelde abrikozen (in een zakje in de supermarkt verkrijgbaar)
– 350 ml melk
– 150 ml water
– 1 zakje gist (7 gram)
– 2 tl zout
– 1 tl suiker
– Een cakevorm
1.Meng de twee soorten meel, de muesli, het gedroogde fruit, het gist, de suiker en het zout met elkaar in een kom. Let erop dat je het gist en de zout niet bovenop elkaar strooit. Regelrecht contact van zout met gist gaat de werking van gist tegen.
2. Voeg nu alle natte ingrediënten toe, de melk en het water dus. Als je dit goed mengt zal het gaan lijken op een soort havermoutpap. Giet het deeg nu in de vorm en zet de vorm in een koude oven. Ja ja, een KOUDE oven, je hoeft hem dus niet voor te verwarmen!
3. Zet de koude oven nu aan op 110 graden, en zet de timer op 45 minuten. Na deze 45 minuten zet je de oven op 180 graden en laat je het brood nog een uur in de oven staan. Als het goed is moet hij nu klaar zijn, maar check het even door op de onderkant van het brood te kloppen. Klinkt hij hol? Dan is hij helemaal klaar en gaar, zo niet dan kan je hem nog een paar minuutjes zonder vorm in de oven laten bakken.
En dan komt het leukste gedeelte: opeten! Zoals ik al zei is dit brood erg geliefd bij mij thuis. We snijden vaak zomaar tussendoor een plakje af en het is binnen no-time op. Je blijft er gewoon van eten, het is zo lekker! Die rozijntjes en abrikozen maken het brood heerlijk zoet, hoe meer gedroogd fruit er doorheen zit hoe beter! Ook heeft het een lekker knapperig korstje. Je hoeft je trouwens niet precies aan dit recept te houden, je kan er ook andere dingen aan toevoegen als je dat lekker vindt. Mij lijkt het ook wel lekker om er een handje noten doorheen te doen, of in stukjes gesneden appel. Doe wat jou lekker lijkt! Trouwens, het is ook erg lekker om er een laagje boter en wat jam op te smeren :) (Zeker als hij nog een beetje warm is!)
En, lijkt je dit wat, ben jij een echte broodeter of eet je liever wat anders bij het ontbijt en de lunch? Ik zou zeggen, ik denk dat de niet-broodeters dit toch ook wel erg lekker zullen vinden!
Liefs Anniek
9 reacties
Svenja
25 februari, 2014 at 08:20Ik maak zelf ook vaak mijn eigen brood, en het is helemaal niet zo moeilijk. Jeeej nu heb ik er dankzij jou nog een recept bij :) Ben benieuwd hoe het smaakt. Liefs x
Svenja
25 februari, 2014 at 08:20Ik maak zelf ook vaak mijn eigen brood, en het is helemaal niet zo moeilijk. Jeeej nu heb ik er dankzij jou nog een recept bij :) Ben benieuwd hoe het smaakt. Liefs x
Romy
25 februari, 2014 at 08:47Mijn moeder maakt dit ook best vaak, maar dan zonder de vulling,
Erg lekker, het is weer eens wat anders!
Jaimy en Laura
25 februari, 2014 at 09:36Dit lijkt me erg lekker!
Dagmar Valerie
25 februari, 2014 at 14:17Hmm wat een heerlijk recept en mooi artikel! Onwijs leuk gedaan en ik ga het gauw een keertje proberen, dankjewel voor de tip Xx
DQ
25 februari, 2014 at 14:24O my, dat ziet er echt heerlijk uit..! X
Daniëlle
25 februari, 2014 at 19:36Mjum, lijkt me een heerlijk recept! Ook wel handig om te maken zie ik. Als ik de ingrediënten is huis heb, ga ik het proberen te maken!
Mirjam
2 maart, 2014 at 17:10Misschien domme vraag, maar waarom muesli en geen cruesli? Zou ik ipv muesli ook mijn eigen gemaakte granola kunnen gebruiken?
Anniek
2 maart, 2014 at 19:37Je kan het wel proberen denk ik, maar dan krijg je misschien wel een wat ander resultaat. In dit brood proef je de muesli namelijk niet echt meer terug, maar granola is natuurlijk wat knapperiger, dat proef je denk ik meer terug dan met muesli. Maar ach, dat kan eigenlijk ook wel heel lekker zijn, ik zou het gewoon proberen! :) Veel succes, ik ben benieuwd!