Ontbijtkoek. Zo’n snel, makkelijk tussendoortje dat iedereen weleens eet en ook nog eens relatief gezond is. Tenminste, dat denken veel mensen. In werkelijkheid valt dat gezonde aspect tegen, aangezien er behoorlijk veel suiker in een plakje ontbijtkoek zit. Vandaag daarom een lekkere variant zonder bákken suiker!
Ontbijtkoek
De ontbijtkoek uit het recept van vandaag is lekker vullend. Dit komt omdat hij deels gemaakt is van havermeel, wat onwijs voedzaam is! De suiker is vervangen door een paar dadels. Ook dadels bestaan natuurlijk voor een groot deel uit suiker, maar overall zit er in deze ontbijtkoek alsnog veel minder suiker dan in een ‘normale’ ontbijtkoek.
De structuur van de koek vind ik zelf echt goed geslaagd! Hij is lekker stevig en licht knapperig aan de buitenkant. Dus nee: hij niet zo zacht van binnen zoals veel gezonde koeken dat wel zijn :)
Het recept kwam ik tegen op de site Voedzaam en snel, een hele fijne receptensite. De basis heb ik overgenomen, maar een aantal dingetjes heb ik aangepast omdat ik dat wat makkelijker vond. Enjoy!
Wat heb je nodig?
- 100 gram bloem
- 100 gram havermeel (=gemalen havermout)
- 125 gram dadels
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 2 el koekkruiden
- 2 eieren
- 200 ml melk
- 60 gram walnoten
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Meng de bloem, havermeel, bakpoeder, zout en koekkruiden.
- Vermaal de noten in een blender/keukenmachine en voeg het toe bij het meelmengsel.
- Vermaal de dadels in een blender/keukenmachine en voeg ook dit toe bij het meelmengsel.
- Voeg de eieren en de melk toe aan het meelmengsel, en roer dit door elkaar.
- Giet het mengsel in een ingevet cakeblik en bak de cake 50-60 minuten tot hij gaar is.
Eet jij weleens ontbijtkoek? En lijkt dit recept je wat?
Liefs Anniek
Check hier leuke behind the scenes kiekjes!
9 reacties
Eline
16 november, 2016 at 07:46Oehh dit recept ga ik meteen opslaan. Ik ben echt dol op de smaak van ontbijtkoek, maarja al die suikers… Deze wil ik dan wel een keertje proberen. Het ziet er echt zo lekker uit!
Malou | Blonde Blossom
16 november, 2016 at 10:27Wat een leuk recept! Ik vind het er eerlijk gezegd zelfs 1000x lekkerder uitzien dan ‘gewone’ ontbijtkoek uit de winkel! X
Demi
16 november, 2016 at 11:13Het ziet er echt heerlijk uit, en zo te zien is het ook helemaal niet moeilijk om te maken. Ik vind ontbijtkoek op z’n tijd wel eens lekker, dus dit recept ga ik zeker eens uitproberen!
Laura
16 november, 2016 at 13:36Mmm dit ziet er heel lekker uit!
Marieke
16 november, 2016 at 13:49Wat zien de foto’s er prachtig uit!! De laatste tijd ben ik veel meer gaan houden van ontbijtkoek als tussendoortje, omdat het wel ook echt vult, in tegenstelling tot een reep chocolade waar je alleen maar misselijk van wordt… Fijn om nu ook een gezonde variant zelf te kunnen maken, ziet er heerlijk uit!
Iris
16 november, 2016 at 17:58Dat lijkt me zeker lekker en een stuk beter en voedzamer dat het origineel.
Simone
17 november, 2016 at 10:55Klinkt erg lekker. Mijn vriend is dol op peperkoek, dus ik ga deze eens proberen te maken. Toch net iets verantwoorder!
Arjanne
18 november, 2016 at 22:12Ahh klinkt echt goed! Ik heb al eens een gezonde rogge/ontbijtkoek gemaakt, was ook heel lekker! (maar een gezonde ontbijtkoek heb ik nog nooit gebakken, dusseeh, let’s try it!)
Kaiden
19 april, 2017 at 04:57muka pompuan2 ni macam muka orang indonesia jer..tapi tempat ni kat manybsia..lomaor flat motor tur pun bermula huruf (B) area2 selangor la nir..