Recept: Grootmoeders peertjes

Stoofpeertjes recept glühwein kaneel

Bij het rijtje van últiem wintereten (stamppot boerenkool, erwtensoep, rijstepap enz.) horen voor mij ook zeker weten de stoofpeertjes er dubbel en dwars bij. Deze heerlijke warme peertjes geven mij echt het gevoel dat het winter is, ook als het weer nog zo zacht is, zoals nu. Voor dit recept van stoofpeertjes moest ik eerst even bij mijn oma aankloppen, zij maakt namelijk de lekkerste stoofpeertjes van de HELE WERELD!

De herkenbare, warme smaak van deze peertjes komt van de glühwein en de kaneel, die echt onmisbaar zijn in dit recept. Vroeger, of nou ja, vroeger, in ieder geval toen ik dit recept nog niet kende, maakten wij de stoofpeertjes altijd ‘kaal’, zonder extra toevoegingen. Op zich ook heel lekker, maar als je het nog nooit op de manier die ik nu laat zien hebt geprobeerd, doe het eens een keer, it will change your life! ;)

Bereiden stoofpeertjes glühwein kaneel

Wat heb je nodig?

– 2 kilo stoofpeertjes

– een grote pan

– 2 eetlepels kristalsuiker

– 3 theelepels kaneel

– 300 milliliter glühwein

– water

Het allerbelangrijkste bij peertjes is om het lekker lang te laten pruttelen. De stoofpeertjes zijn als je ze schilt nog helemaal hard en wit, maar als je ze maar lang genoeg zachtjes laat koken, dan worden ze vanzelf zacht, sappig en roze.

Eigenlijk is er niet zoveel moeilijks aan om dit te maken, je moet er alleen wel even geduld voor hebben. Schil als eerste de peertjes en snijd ze in vier partjes. Doe ze in een pan en vul die met water totdat de peertjes net onder staan. Doe ook de glühwein en de kaneel erbij. Zet het nu zachtjes op. Het water moet nét niet gaan koken, je moet het echt vlak tegen de kook aan laten komen.

Nu is het een kwestie van lekker door laten koken. Het handigste is om dit te maken als je een dagje thuis bent, want dan kan je het gewoon de hele dag op het vuur laten staan. Om de peertjes lekker zacht en roze te laten worden, hebben ze toch wel echt bijna een hele dag koken nodig, maar zoals ik al zei: erg moeilijk is het niet, je hoeft alleen maar af en toe even te kijken of het niet is drooggekookt.

sudderplaatje stoofpeertjes

Het beste is om deze peertjes te maken op een sudderplaatje. Op een sudderplaatje wordt de warmte goed verdeeld, en zal het niet te snel droogkoken. Ik heb hierboven even een plaatje van een sudderplaatje gezet, voor het geval dat je niet wist wat dat was. Je ziet hier echt een los sudderplaatje die je op het gasstel legt, maar heel vaak zit het ook al in het gasstel zelf ingebouwd.

Recept stoofpeertjes glühwein kaneel

 

Tijdens het pruttelen vult het hele huis zich met die lekkere, ‘warme’ geur van de winterse ingrediënten, en als het dan eenmaal klaar is, dan heb ik er ook wel echt zin in! Stoofpeertjes zijn op heel veel manieren te combineren met ander eten. Je kunt ze eten als toetje met een bolletje ijs en slagroom, maar je kunt ze ook prima bij de rest van het avondeten zetten, net wat jij wilt. Je kunt ze koud en warm eten, maar ik heb toch wel een sterke voorkeur voor warme peertjes!

Mijn grote dank gaat uit naar mijn oma, van wie ik dit recept kreeg. Al zolang als ik me kan herinneren eet ik vaak stoofpeertjes als ik daar ben, en die zijn altijd heel erg lekker, vandaar dat ik het recept graag met jullie wilde delen.

Heb jij wel eens stoofpeertjes gemaakt? En van wat voor keuken houd jij het meest, de hollandse of een andere?

Liefs Anniek

 

3 reacties

  • Reply
    Lidewij
    9 februari, 2014 at 09:22

    Yummie! Dit ziet er superlekker uit! Tof dat je het recept hebt losgepeuterd bij je oma, want nu kan ik het ook gebruiken ;)

  • Reply
    vintagirie
    9 februari, 2014 at 11:52

    Gluhwein, dat had ik nooit kunnen bedenken. Ik eet bijna nooit stoofpeertjes, maar mijn oma kon ze ook super lekker maken.

  • Reply
    Tess
    9 februari, 2014 at 16:40

    Mijn oma maakt deze ook altijd zo lekker!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.