Recept / Havermout tofu ontbijttaart - GlowofbeautyGlowofbeauty

12 februari 2016

recept taart havermout

Yes, je hebt het goed gezien: tofu. In een taart. RAAR.

Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte bij het zien van een recept voor havermouttaart met tofu. En ik denk de jouwe ook. Maar open minded als ik ben wat betreft recepten met havermout, besloot ik deze taart gewoon maar eens uit te proberen. Als experimentje. En ja: hij kwam door de keuring heen. Wát een lekker (en gezond!) taartje is dit, wauw!

recept havermout taart

Zijden tofu

Oké, tofu dus. Door de taart. En dan geen gewone tofu, maar zogeheten ‘silken tofu’, ook wel ‘zijden tofu’. Gewone tofu is redelijk stevig en kan je bijvoorbeeld in blokjes snijden en dan bakken. Zijden tofu heeft echter een hele andere structuur: het is heel zacht, een beetje kwarkachtig.

Zijden tofu wordt vaak gebruikt in bakrecepten, en dus ook in het recept voor deze ontbijttaart! Hoewel ik een beetje bang was dat de tofu qua smaak veel te veel zou overheersen, valt dat gelukkig enorm mee, je proeft het bijna niet terug. Wat de tofu wel doet, is de taart heel zacht en romig maken, YUM!

Ik kwam het recept trouwens tegen in het boek ‘Heerlijke havermout’ (wat echt een geweldig boek is voor de havermoutliefhebbers onder ons). Na het een beetje aangepast te hebben kwam dit eruit!

recept havermouttaart

Wat heb je nodig voor 1 ontbijttaart?

 • 100 gram havermout
 • 180 ml melk
 • 3 appels, in kleine stukjes gesneden
 • 100 gram bosbessen
 • 325 gram zijden tofu (soms te koop in grote supermarkten, en bijna altijd wel bij natuurwinkels)
 • 40 gram bruine suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • snuf zout

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe de havermout en de melk in de blender, maar zet de blender nog niet aan. Laat de havermout en melk rusten terwijl je verder gaat met de volgende stap.
 3. Doe de appel en de bosbessen (laat een beetje van het fruit over voor de garnering!) met een klein beetje boter in een pannetje, en laat het fruit in ± 8 minuten op laag vuur zacht worden. Roer af en toe door.
 4. Verdeel het fruit over een met bakpapier beklede bakvorm. (met een doorsnede van 24 cm)
 5. Doe de tofu, suiker, bakpoeder, vanille-extract en het zout nu ook in de blender, bij de havermout en melk. Maal het mengsel glad.
 6. Giet het mengsel over het fruit, en bak de taart in ± 30 minuten af, totdat het midden stevig aan voelt en de randen los beginnen te komen van de taartvorm.
 7. Garneer de taart met wat bosbessen en poedersuiker.

taart bosbessen

recept healthy taart

gezonde taart

De taart zit vol met hartstikke gezonde ingrediënten (plus een ieniminie beetje suiker), en is dus prima geschikt om mee te ontbijten! Zelf vind ik hem trouwens ook heerlijk als healthy tussendoortje hoor, net wat je fijn vindt :)

Qua smaak is de taart lekker zoet door al het fruit, en zoals ik al zei is de tofu gelukkig niet overheersend aanwezig. Echt een verrassend lekker resultaat, yay!

Durf jij het aan, een ontbijttaart met tofu? ;)

Liefs Anniek

 

25 comments on “Recept / Havermout tofu ontbijttaart”

  12 februari, 2016

  Tofu? Wat grappig, ziet er wel heerlijk uit. Alle een ik zou dit toch zo snel niet maken… :)


  12 februari, 2016

  Ik heb het één keer eerder gemaakt en vond het toentertijd ook zó lekker. Nu besef ik me dat het de hoogste tijd is om weer de keuken in te duiken voor een tofutaart. Deze variant klinkt ook héérlijk!


  12 februari, 2016

  Oei, wat een gekke combi! Ik wist dus helemaal niet dat zijden tofu bestond en al helemaal niet dat dat vaak in taarten gebruikt wordt. Weer wat geleerd :)! Ziet er mooi uit zeg, en sinds kort ben ik ook helemaal fan van havermout, dus deze moet ik maar eens proberen!

  12 februari, 2016

  Ik ga dit trouwens noemen in de nieuwe Blog love Tuesday, die aankomende dinsdag weer online komt :)! (Duurt nog even, maar dat wilde ik alvast even melden, hihi.) Was zó verbaasd hierover namelijk, ha!

  Anniek
  14 februari, 2016

  Jaa, moet je doen, het is echt zo lekker! En wat lief dat je me meeneemt in je artikel, supertof :) Ik ga zeker een kijkje nemen als ‘ie eenmaal online staat, leuk! <3


  12 februari, 2016

  Klinkt heel erg lekker! Wie weet ga ik het binnenkort wel eens maken.


  12 februari, 2016

  Ik heb hier echt nog nooit van gehoord, maar ik moet zeggen het ziet er erg lekker uit!

  Liefs,
  Susan


  12 februari, 2016

  Mmm dat ziet er heerlijk uit, ik ga het binnenkort (in mijn vakantie) denk ook maken.

  Anniek
  14 februari, 2016

  Jaa, moet je doen! Ik ben benieuwd wat je er van vindt :)


  12 februari, 2016

  Ik heb eigenlijk nog nooit iets met tofu gegeten (als ik mij niet vergis), maar het ziet er wel lekker uit. Nu ontbijt ik nog steeds met brood, maar ik zal dit receptje zeker onthouden. :)


  12 februari, 2016

  Wauw, met tofu, bizar! Het resultaat ziet er ook verrassend lekker uit, moet ik zeggen! X


  12 februari, 2016

  Apart, ik heb nog nooit gehoord van zulke tofu. Het lijkt me wel het proberen waard.


  12 februari, 2016

  Gewone tofu vind ik een beetje naar, met die zijden tofu wil ik het nog wel eens gaan proberen!


  12 februari, 2016

  Zou niet zo snel maken. Maar het ziet er wel lekker eruit.


  13 februari, 2016

  Ziet er heerlijk uit!


  13 februari, 2016

  Ziet er echt heel erg lekker uit!


  13 februari, 2016

  Wat een tof recept!
  Havermoutliefhebber, jaaaaa! En ik ben al tijden benieuwd naar hoe silken tofu te gebruiken. Stond er laatst mee in m’n handen maar wist niet wat ik er mee moest gaan maken.. had ik jouw recept maar al gezien ;). Dit lijkt me dus een recept om een keer te maken.
  Liefs


  13 februari, 2016

  Mmmm, dat ziet er yummie uit!


  13 februari, 2016

  Ik moest even nadenken bij het woord tofu en taart. Wat een grappige combo. Ik wil het wel eens proberen.


  14 februari, 2016

  Tofu in een taart?! Nee daar heb ik nog nooit van gehoord, maar de taart ziet er erg lekker uit. Misschien maar eens een gokje wagen denk ik!


  14 februari, 2016

  klinkt erg goed! Al zou ik zelf dan de suiker vervangen door iets anders aangezien ik dat het liefst vermijdt. Misschien binnenkort maar eens silken tofu halen om mee te experimenteren ;)


  14 februari, 2016

  Het ziet er verrukkelijk uit!


  14 februari, 2016

  dit ziet er zo lekker uit! <3

  XxX
  http://www.wendyvansoest.com


  17 februari, 2016

  Wat een leuk recept! Tofu als ontbijt, ik zou er zelf nooit opgekomen zijn. Het ziet er heerlijk uit :)


  8 maart, 2016

  Wauw bijzonder… heel gek idee inderdaad!