Recept / healthy banoffee pie

recept banoffee pie

De zoete, smeuïge karamel gecombineerd met frisse banaan, crunchy chocolade en een knapperige bodem. Banoffee pie is ONTZETTEND lekker, en ook ONTZETTEND guilty. Voor mijn verjaardag besloot ik de iets gezondere versie te maken, met een havermoutbodem en dadelkaramel!

Mijn allereerste Banoffee Pie

Mijn allereerste Banoffee Pie proefde ik ongeveer een jaar geleden, toen ik jurylid mocht zijn van een taartenwedstrijd. Sowieso was het al een feestje dat ik me legaal helemaal vol mocht stoppen met taart, maar ook het feit dat ik daar het bestaan van deze taart mocht ontdekken: wauw. Ik ben de bakker van die Banoffee Pie nog steeds dankbaar :)

Omdat de taart zo mega ongezond was besloot ik hem iets gezondere elementen te geven, zoals de makkelijke dadelkaramel en de havermoutbodem. Niet minder lekker, wel iets minder guilty.

banoffee pie recept

Wat heb je nodig?

Voor de bodem

  • 80 gram ongezouten cashewnoten
  • 240 gram havermout
  • 60 gram kokosolie
  • 2 dessertlepels (alias grote theelepels/Amerikaanse theelepels) Maple Syrup (honing kan ook!)
  • 0,5 dessertlepel kaneel
  • 1,5 dessertlepels water
  • Een snuf zout

Voor de dadelkaramel

  • 270 gram dadels (ontpit)
  • 3 dessertlepels pindakaas
  • 1 dessertlepel vanille extract
  • 1 dessertlepel citroensap

Voor de topping

  • 3 bananen in plakjes (als je de taart wat langer wilt bewaren, zorg dan dat ze nog een beetje rauw zijn)
  • 350 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 50 gram pure chocolade, waarvan een deel geraspt en een deel in grove chunks

taart slagroom

chocolade chunks

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden, en bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Voor de bodem: doe de noten in de blender/keukenmachine, en vermaal ze tot fijn ‘meel’. Voeg nu de havermout, kaneel en het zout toe en blender het geheel tot meel. Voeg daarna de olie, Maple Syrup en het water toe, en meng dit met je handen of met de blender tot een deegje.
  3. Doe het deeg in de bakvorm, en maak eventueel een klein opstaand randje. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de bodem voor ongeveer 15 minuten.
  4. Ondertussen maak je de dadelkaramel. Laat hiervoor de ontpitte dadels zo’n 10 minuten weken in kokend water, en doe ze daarna samen met de pindakaas, vanille extract en het citroensap in de blender. Laat hem draaien tot je een gladde dadelcrème overhoudt.
  5. Smeer, als de bodem is afgekoeld, de dadelkaramel op de bodem. Leg hier een laagje bananenplakjes op.
  6. Klop de slagroom samen met 2 eetlepels suiker op, en schep de slagroom op de taart.
  7. Verdeel over de taart wat plakjes banaan, geschaafde chocolade en chocolade chunks.

recipe banoffee pie

En dat is ‘m alweer!  De bodem lijkt in het begin trouwens een beetje droog te worden, maar in combinatie met de karamel, banaan en slagroom is ‘ie perfect :) En oh, een klein stukje is ook lekker als kersttoetje!

Lijkt deze banoffee pie je lekker?

Liefs Anniek

 

32 reacties

  • Reply
    Daphne
    9 december, 2015 at 06:52

    Van ‘healthy’ taarten wordt ik altijd echt zo blij. Wat ziet deze taart er jummie uit, zeg! Ik wil hem zeker een keertje proberen!

  • Reply
    Sophie
    9 december, 2015 at 06:55

    Omg haha loooking goooooood!

  • Reply
    Frauke
    9 december, 2015 at 07:28

    Hmmmm dat ziet er zooooooooo lekker uit wauw! Maar ondanks je gezonde toetsen toch nog steeds heel erg machtig en heftig, haha. Goed voor een klein stukje als treat! Het lijkt me heerlijk. X

  • Reply
    Emma
    9 december, 2015 at 07:30

    Mmmmmmmmm, lekker zeg Anniek!

  • Reply
    Eline
    9 december, 2015 at 07:38

    Deze taart lijkt me echt heerlijk om van te snoepen! Perfect voor de feestdagen, maar nog steeds lekker machtig. Hij ziet er echt mega lekker uit.

  • Reply
    Anna
    9 december, 2015 at 07:52

    Oh wow, wat ziet dit er héérlijk uit! Ik had nog nooit van zoiets gehoord eerlijk gezegd, maar nu wil ik het toch echt wel graag gaan maken. Dol op zoetigheden met banaan! Yum <3.

  • Reply
    Amy
    9 december, 2015 at 08:45

    Dit MOET ik gaan maken! Meteen opgeslagen! Yummmm! Ik wilde al zo lang een Banoffee pie maken, maar wie moet het dan allemaal opeten?? Juist haha. Deze gezonde variant maakt de druk iets minder groot en kan ik zonder zorgen eten! (met mate natuurlijk)

  • Reply
    Renske
    9 december, 2015 at 08:56

    Ooooh, dit ziet er echt goddelijk uit! :)

  • Reply
    Arjanne
    9 december, 2015 at 09:08

    Mmm… Ziet er te lekker uit! Een leuk projectje voor de kerstvakantie :)

  • Reply
    lonneke
    9 december, 2015 at 09:43

    Oh wat een geweldig receptje dit!
    Ik ga hem onthouden voor de vakantie :)
    Liefs Lonneke

  • Reply
    Maaike
    9 december, 2015 at 10:36

    Ik wil dit. Nu.

    Plus: zonder de slagroom is ie gewoon vegan! Je bent mijn held van de dag. :)

    • Reply
      Anniek
      11 december, 2015 at 18:02

      Haha, leuk om te horen Maaike! :) Als je de slagroom weglaat zou ik trouwens wel een sojaslagroom erbij doen ofzo. De slagroom zorgt namelijk net voor dat lekkere luchtige element tegenover de redelijk ‘vaste’ andere elementen!

  • Reply
    Denise
    9 december, 2015 at 14:05

    LEKKER meis! <3

  • Reply
    Suzanne
    9 december, 2015 at 15:56

    Ziet er heerlijk uit! Dit wil ik zeker eens gaan proberen. ik ben op het moment ook allemaal recepten aan het verzamelen voor in de vakantie, zodat ik dan aan de slag kan.

  • Reply
    Sax and the Pretty
    9 december, 2015 at 16:35

    Halloohoo caloriebom. Hoe meer hoe beter :) :) X

  • Reply
    Iris
    9 december, 2015 at 17:09

    Ohh… Ik wil.

  • Reply
    Mariska
    9 december, 2015 at 17:25

    Het zal wel een caloriebom blijven maar dit is al wat minder slecht! Vooral die havermoutbodem spreekt mij wel aan, dit klinkt als een lekkere variant die sowieso een poging waard is!

  • Reply
    Marlotte
    9 december, 2015 at 19:48

    Mmm, wat een prachtige taart! Helemaal fijn dat hij wat gezonder is gemaakt. Ga deze heel snel eens maken, ben zo benieuwd! :)

    • Reply
      Anniek
      11 december, 2015 at 18:05

      Leuk leuk! Enjoy :)

  • Reply
    Lisa
    9 december, 2015 at 21:36

    Banoffee pie is zo gruwelijk lekker ja…Alleen de naam is al zo leuk. Ziet er echt heerlijk uit Anniek. Dit kan zo het volgende boek van Rens Kroes in.

  • Reply
    Marleen
    9 december, 2015 at 22:16

    Ik ben zelf niet zo’n fan van banaan, maar verder lijkt hij me erg lekker! Mooie foto’s ook weer :) xx

  • Reply
    Isabella
    9 december, 2015 at 23:44

    Ik heb een speciaal dieet, en dit kan ik misschien nog wel eten. Thanks for sharing!! Ik hou namelijk enorm van zoet en dit is echt een oplossing om tòch te kunnen ‘sinneren’.

    • Reply
      Anniek
      11 december, 2015 at 18:03

      Ah, wat fijn dat je met dit receptje dan toch aan de slag kan, tof om te horen! Ik hoop dat je hem lekker gaat vinden :)

  • Reply
    Florentine
    10 december, 2015 at 00:18

    Dit lijkt me zo’n heerlijk recept, en wat maak je toch onwijs mooie foto’s! Love it!

  • Reply
    Laura
    10 december, 2015 at 07:44

    Ziet er zo goed uit! Jummmy. Ik ga hem ook eens maken binnenkort! X

  • Reply
    Kim
    10 december, 2015 at 12:48

    Anniek. Wat doe je me aan? hahahaha

  • Reply
    Maartje
    10 december, 2015 at 16:48

    mmmm ziet er lekker uit! Mijn vader heeft een tijdje terug ook een banoffee piep gemaakt, maar ik ben ook erg benieuwd naar deze variant!

  • Reply
    Maartje
    10 december, 2015 at 16:49

    pie” :)

  • Reply
    Proef de Smaak
    11 december, 2015 at 10:51

    Oh wat ziet dit er lekker uit! Heb nog nooit Banoffee Pie gemaakt, maar deze wil ik zeker eens proberen!

  • Reply
    Britt • Annebrittures
    13 december, 2015 at 19:43

    Deze heb ik even opgeslagen, vooral omdat dit zo’n gezonde variant is van kwarktaart (de bodem dan toch, die lijkt er echt hard op!!). Dit ga ik echt eens een keertje maken in de kerstvakantie, dankje voor dit veel te toffe receptje Anniek! ♥

  • Reply
    alexa
    14 december, 2015 at 12:50

    ziet er heel lekker uit, yum

  • Reply
    Tiffany
    29 december, 2015 at 19:20

    Wauw dit ziet er echt ontzettend lekker uit! En ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken. Binnenkort dit recept maar eens proberen :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.