Recept: gezond en goedkoop bananenbrood

recept healthy bananenbrood

Banaan is een ideaal ingrediënt om gezonde baksels mee te maken. Koekjes, cakes, pannenkoeken, je kunt er van alles mee! Een nadeel van gezond bakken, is dat je vaak zulke dure ingrediënten moet gebruiken. Meestal wordt er zoiets als amandelmeel gebruikt, waardoor je plotseling heel langzaam en zuinig moet gaan eten van die healthy cake die je gemaakt had, en je de cake niet zomaar in twee dagen helemaal op kunt eten. En dat is een probleem voor mij, want ik vind het érg moeilijk om van mijn homemade baksels af te blijven. (net als de rest van mijn gezinsleden :) ) Daarom vandaag een heerlijk én gezond bananenbrood, waarvan je kan blíjven snoepen!

recept bananenbrood suikervrij

Ingrediënten

– 3 rijpe bananen (geen goede rijpe bananen in huis, maar alleen hele verse? Snijd de verse bananen in plakjes, doe ze 10 á 20 seconden in de magnetron en ze zijn goed zacht!)
– 100 gram bloem
– 3 eieren
– 50 gram havermoutmeel (kan je maken door havermout in de keukenmachine/blender fijn te malen)
– 30 gram kokos
– 2 theelepels bakpoeder
– Een handje (wal)noten (als je dat te duur vind of het niet in huis hebt, kan je ook rozijntjes of stukjes chocolade gebruiken)
– Een snufje zout

What to do

1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden, heteluchtoven.

2. Prak de bananen of pureer ze in de blender, en voeg 1 voor 1 de eieren aan de puree toe. Mix dit goed door elkaar met een handmixer, en als je die niet hebt kan je alles ook gewoon goed door elkaar roeren.

3. Voeg de bloem, de havermout, het zout, het bakpoeder en de kokos hieraan toe, en roer het goed door.

4. Roer de nootjes, rozijnen of chocolade door het beslag heen, en giet daarna het beslag in een cakevorm.

5. Laat de cake zo’n 45 minuten in de oven staan. Let wel op: ieders oven werkt weer anders, dus het kan zo zijn dat het iets sneller of iets langzamer gaat. Om te testen of de cake gaar is prik je er een satéprikker in, Als hij er droog uitkomt is de cake helemaal klaar. Eventjes laten afkoelen, en dan is hij klaar om in plakken gesneden te worden!

recept gezond bananenbrood

Het fijne aan deze cake is dat hij lekker luchtig is. Vaak zijn baksels met gepureerde banaan erin nogal zwaar en compact, maar deze is dat helemaal niet. Een extra toevoeging zoals nootjes of rozijnen zijn wel een beetje een must, anders is de cake wat mij betreft een beetje saai. Wat ook kan, zijn bijvoorbeeld blokjes appel en een snuf kaneel toevoegen! De basis van deze cake heb ik trouwens van de site van Pauline, maar ik heb er zelf dus een iets andere draai aan gegeven.

Bananabread, i love it! Maak jij ook wel eens zoiets?

Liefs Anniek

 

 

14 reacties

 • Reply
  Hillene
  28 juni, 2014 at 08:41

  Oeh, klinkt super lekker! Dit ga ik binnenkort ook eens proberen (:

 • Reply
  Janneke | Beautyroad
  28 juni, 2014 at 09:10

  Dit lijkt me dus echt super lekker, ik moet het maar eens gaan maken!

 • Reply
  Eline
  28 juni, 2014 at 18:53

  Ziet er lekker uit!

 • Reply
  Aniek
  28 juni, 2014 at 20:02

  Dat ziet er lekker uit!

 • Reply
  Sas
  28 juni, 2014 at 20:38

  Ziet er erg lekker uit!

 • Reply
  saskia
  28 juni, 2014 at 21:09

  lijkt me heel lekker!

 • Reply
  Florentine
  29 juni, 2014 at 00:13

  Ohh zo lekker lijkt me deze! Echt! Ik ga het een keer maken! X liefs

 • Reply
  Justine
  29 juni, 2014 at 05:39

  Dit staat al zo lang op mijn to do list. Lijkt me heerlijk! Ik denk dat ik t vandaag gewoon eens ga maken.

  • Reply
   Anniek
   29 juni, 2014 at 10:21

   Moet je zeker doen, het is heerlijk! :)

 • Reply
  marjolijn
  5 juli, 2014 at 10:24

  Hoeveel eitjes gebruik je?

  • Reply
   Anniek
   5 juli, 2014 at 13:53

   3! Ik zie dat ik ze vergeten ben op te schrijven, heb ze er meteen bij gezet!

 • Reply
  Corinne
  3 oktober, 2014 at 19:02

  Heerlijk! Ik heb hem zojuist gemaakt. Ik had geen kokos in huis, dus heb kokosolie gebruikt om de bakvorm mee in te vetten (hoewel een bakpapiertje handiger was geweest, haha, het plakte nog wel een beetje).
  Verder heb ik er in stukjes gesneden dadels in gedaan ipv de noten. En ik heb er koekkruiden aan toegevoegd. Alleen het speculaasluchtje vind ik al zo lekker!

  • Reply
   Anniek
   3 oktober, 2014 at 19:33

   Leuk dat je er mee aan de slag bent gegaan! Stukjes dadels erin is inderdaad een goed idee, klinkt erg lekker! En die koekkruiden ruiken inderdaad echt héérlijk, ik ga deze variatie ook eens proberen. Dankjewel voor je reactie en tips!

 • Reply
  shamim
  11 februari, 2019 at 19:55

  Bedankt voor heerlijke recept ik heb het vandaag gemaakt! heb van alles in gedaan noten, rozijnen en dadels nog een 1EL dadelssiroop was erg fijn en lekker .

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.