Banaan is een ideaal ingrediënt om gezonde baksels mee te maken. Koekjes, cakes, pannenkoeken, je kunt er van alles mee! Een nadeel van gezond bakken, is dat je vaak zulke dure ingrediënten moet gebruiken. Meestal wordt er zoiets als amandelmeel gebruikt, waardoor je plotseling heel langzaam en zuinig moet gaan eten van die healthy cake die je gemaakt had, en je de cake niet zomaar in twee dagen helemaal op kunt eten. En dat is een probleem voor mij, want ik vind het érg moeilijk om van mijn homemade baksels af te blijven. (net als de rest van mijn gezinsleden :) ) Daarom vandaag een heerlijk én gezond bananenbrood, waarvan je kan blíjven snoepen!
Ingrediënten
– 3 rijpe bananen (geen goede rijpe bananen in huis, maar alleen hele verse? Snijd de verse bananen in plakjes, doe ze 10 á 20 seconden in de magnetron en ze zijn goed zacht!)
– 100 gram bloem
– 3 eieren
– 50 gram havermoutmeel (kan je maken door havermout in de keukenmachine/blender fijn te malen)
– 30 gram kokos
– 2 theelepels bakpoeder
– Een handje (wal)noten (als je dat te duur vind of het niet in huis hebt, kan je ook rozijntjes of stukjes chocolade gebruiken)
– Een snufje zout
What to do
1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden, heteluchtoven.
2. Prak de bananen of pureer ze in de blender, en voeg 1 voor 1 de eieren aan de puree toe. Mix dit goed door elkaar met een handmixer, en als je die niet hebt kan je alles ook gewoon goed door elkaar roeren.
3. Voeg de bloem, de havermout, het zout, het bakpoeder en de kokos hieraan toe, en roer het goed door.
4. Roer de nootjes, rozijnen of chocolade door het beslag heen, en giet daarna het beslag in een cakevorm.
5. Laat de cake zo’n 45 minuten in de oven staan. Let wel op: ieders oven werkt weer anders, dus het kan zo zijn dat het iets sneller of iets langzamer gaat. Om te testen of de cake gaar is prik je er een satéprikker in, Als hij er droog uitkomt is de cake helemaal klaar. Eventjes laten afkoelen, en dan is hij klaar om in plakken gesneden te worden!
Het fijne aan deze cake is dat hij lekker luchtig is. Vaak zijn baksels met gepureerde banaan erin nogal zwaar en compact, maar deze is dat helemaal niet. Een extra toevoeging zoals nootjes of rozijnen zijn wel een beetje een must, anders is de cake wat mij betreft een beetje saai. Wat ook kan, zijn bijvoorbeeld blokjes appel en een snuf kaneel toevoegen! De basis van deze cake heb ik trouwens van de site van Pauline, maar ik heb er zelf dus een iets andere draai aan gegeven.
Bananabread, i love it! Maak jij ook wel eens zoiets?
Liefs Anniek
14 reacties
Hillene
28 juni, 2014 at 08:41Oeh, klinkt super lekker! Dit ga ik binnenkort ook eens proberen (:
Janneke | Beautyroad
28 juni, 2014 at 09:10Dit lijkt me dus echt super lekker, ik moet het maar eens gaan maken!
Eline
28 juni, 2014 at 18:53Ziet er lekker uit!
Aniek
28 juni, 2014 at 20:02Dat ziet er lekker uit!
Sas
28 juni, 2014 at 20:38Ziet er erg lekker uit!
saskia
28 juni, 2014 at 21:09lijkt me heel lekker!
Florentine
29 juni, 2014 at 00:13Ohh zo lekker lijkt me deze! Echt! Ik ga het een keer maken! X liefs
Justine
29 juni, 2014 at 05:39Dit staat al zo lang op mijn to do list. Lijkt me heerlijk! Ik denk dat ik t vandaag gewoon eens ga maken.
Anniek
29 juni, 2014 at 10:21Moet je zeker doen, het is heerlijk! :)
marjolijn
5 juli, 2014 at 10:24Hoeveel eitjes gebruik je?
Anniek
5 juli, 2014 at 13:533! Ik zie dat ik ze vergeten ben op te schrijven, heb ze er meteen bij gezet!
Corinne
3 oktober, 2014 at 19:02Heerlijk! Ik heb hem zojuist gemaakt. Ik had geen kokos in huis, dus heb kokosolie gebruikt om de bakvorm mee in te vetten (hoewel een bakpapiertje handiger was geweest, haha, het plakte nog wel een beetje).
Verder heb ik er in stukjes gesneden dadels in gedaan ipv de noten. En ik heb er koekkruiden aan toegevoegd. Alleen het speculaasluchtje vind ik al zo lekker!
Anniek
3 oktober, 2014 at 19:33Leuk dat je er mee aan de slag bent gegaan! Stukjes dadels erin is inderdaad een goed idee, klinkt erg lekker! En die koekkruiden ruiken inderdaad echt héérlijk, ik ga deze variatie ook eens proberen. Dankjewel voor je reactie en tips!
shamim
11 februari, 2019 at 19:55Bedankt voor heerlijke recept ik heb het vandaag gemaakt! heb van alles in gedaan noten, rozijnen en dadels nog een 1EL dadelssiroop was erg fijn en lekker .