Vegetarische burgers zijn best wel duur. Jammer, want ondanks dat ik gewoon vlees eet, vind ik de meeste vegaburgers superlekker! Vroeger hadden vegaburgers het imago van taai, nep en verre van lekker. Maar dat is verleden tijd, inmiddels heeft de vegaburger zich zo ontwikkeld dat het niet meer onder doet voor vlees. Maar ja, prijzig dus, lekker voor af en toe. Maar waarom maak je ze niet gewoon zelf? Makkelijk, goedkoper en éxtreem lekker!
Laatst bladerde ik het Jamie Magazine een beetje door, het tijdschrift van de beroemde kok Jamie Oliver, en daar kwam ik deze koekjes van quinoa, bloemkool en knoflook tegen. ‘Lekker!’ dacht ik, en ik bladerde weer verder. Twee dagen later kwam ik vanuit school thuis, en wat gingen we eten? Inderdaad, de quinoa-koekjes! Blijkbaar trok het mijn moeder net zo aan als mijzelf. :)
Het was eventjes uitvinden hoe het moest, maar uiteindelijk bleek het helemaal niet moeilijk te zijn. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar, en hoewel het in het begin hele kledderige burgers lijken te zijn, worden het uiteindelijk heerlijke crunchy en smaakvolle vegaburgers.
Wat heb je nodig? (voor 12 burgers)
– 200 gram quinoa
– 200 gram bloemkoolroosjes
– 2 teentjes knoflook, geperst of in hele kleine stukjes gesneden
– 4 eieren, losgeklopt
– 200 gram feta, verkruimeld
– 80 gram havermout
– 1 hand spinazie, fijngesneden
– Zout en peper
Het mengsel dat je overhoudt na de tweede stap
1. Doe de quinoa met 500 milliliter water in een pan. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zacht koken. Giet daarna het overtollige water af, en laat de quinoa afkoelen.
2. Doe de bloemkool in de keukenmachine en mix het net zo lang tot de bloemkool op rijstkorrels lijkt. Meng dit met de quinoa en de andere ingrediënten. Kruid het met wat zout en peper, naar smaak.
3. Vorm nu met je handen koekjes van het mengsel, en leg ze even apart op een snijplank, totdat je al het mengsel opgemaakt hebt. Het lijkt nu een beetje een drama te worden, want de koekjes zijn nog helemaal niet stevig en de ingrediënten blijven niet zo goed plakken. Maar don’t worry, het komt helemaal goed!
4. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote koekenpan, en leg de burgers/koekjes in de pan. Dit vond ik zelf het makkelijkst gaan met een grote spatel, anders vallen de burgers al gauw uit elkaar.
5. Bak de koekjes tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn. Bak zo alle koekjes, en bewaar degenen die klaar zijn even op een bord met een deksel, zodat ze warm blijven.
En dat is alles wat je moet doen om lekkere, vegetarische en gezonde burgers te maken! De feta in de burgers geven net een lekker accentje, en de bloemkool die erin verwerkt is maakt hem lekker sappig van binnen. Je proeft de bloemkool echter niet zo goed, wat ik helemaal niet erg vind trouwens, ik ben nooit zo van de bloemkool :) Wat ik ook echt een pluspunt vind is dat de buitenkant echt crunchy is, precies zoals het hoort te zijn!
Deze burger is lekker om los bij het avondeten te eten, met bijvoorbeeld nog wat extra groente erbij. Maar ook op een broodje is heel erg lekker, prima vervanger voor bijvoorbeeld een hamburger!
Heb jij wel eens zelf vegaburgers gemaakt? Wat is jou favo-combinatie?
Liefs Anniek
11 reacties
Kim / Vintage & Beauty
6 april, 2014 at 07:29Hmmm dat klinkt echt heerlijk! Ben erg benieuwd hoe ze smaken ^^
Demi
6 april, 2014 at 08:55Dat ziet er echt heeeerlijk uit! Ik denk dat ik dit ook maar gauw is moet proberen om te maken :) x
marjolein
6 april, 2014 at 10:58Zal ik zeker proberen! Heb er nu al zin in!
Roossmart
6 april, 2014 at 13:02‘k ga ze zeker een keer maken, ziet er heel smakelijk uit.
Manon
6 april, 2014 at 14:36Dit lijkt me superlekker! Ik ga je recept binnenkort eens uitproberen :)
Kelly
6 april, 2014 at 16:00Hmm, ziet er heerlijk uit!
Eline
6 april, 2014 at 16:19Ziet er lekker uit!
Guusje
6 april, 2014 at 20:45Kan ik i.p.v de feta kaas ook iets anders gebruiken? (het liefst geen andere soort kaas, ben niet zo grote fan ;))
Anniek
7 april, 2014 at 17:53Als je geen feta lust kan je dat gerust weglaten! Je hoeft het niet per se door iets te vervangen, maar dat kan je wel doen voor een extra, lekker smaakje erbij. Wat je bijvoorbeeld toe kan voegen zijn noten, of voor een wat zoetere variant rozijnen. Maar varieer met wat jij lekker vindt, je kan bijvoorbeeld ook andere soorten groente gebruiken!
Lyana
7 april, 2014 at 13:21Dit zie ik al helemaal voor me, op een broodje als vervanger van een hamburger!
Melissa
19 februari, 2015 at 21:21Jammie, dit is echt een een super lekker, zeker niet droge, quinoaburger. Komt in mijn receptenboekje !!