Home made sandwichspread

recept sandwichspread

Sandwichspread: zo’n goedje dat hartstikke gezond lijkt, maar na de ingrediëntenlijst even bekeken te hebben, blijkt het dat zelfs in zo’n hartig smeerseltje suiker, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en andere zooi zit. Laatst probeerden wij thuis eens een home made variant uit, en die was lékker! Jullie reageerden ook super enthousiast op de foto op mijn Instagramaccount, dus bij deze: het recept.

Vroeger was ik meer van de chocoladepasta. Van die lekkere dikke, vette lagen op mijn brood. Eigenlijk meer pasta met brood, dan brood met pasta. Heerlijk vond ik dat. Nu ben ik nog steeds van die dikke lagen beleg, maar ik kies op dit moment toch eigenlijk bijna altijd voor sandwichspread. Net een tikkie frisser en verser.

En nu dus een recept om het helemaal zelf te maken! Het kost net wat meer tijd dan een potje halen uit de supermarkt, maar geef toe: hoe tof is het om je koelkast helemaal vol te kunnen laden met allemaal potjes zelfgemaakte sandwichspread. Lekker hipster zelf bepalen wat je binnenkrijgt en je eigen, pure eten klaarmaken. En die bereidingstijd, die valt reuze mee.

En man, die smaak, onwijs lekker! Het lijkt best wel op de originele sandwichspread, alleen is deze verse variant ietsjes knapperiger, en wat minder zoet. Maar wel lekker hartig en fris. Voor nu: genoeg gekletst: let’s do this!

sandwichspread recept

Ingrediënten (voor 1 flinke jampot)

– 2 stengels bleekselderij
– Een halve rode (punt)paprika
– 2 worteltjes
– 2 lente-uitjes
– 50 gram augurken
– 2 eetlepels zilveruitjes
– 125 gram Griekse yoghurt
– 75 gram mayonaise (voor de extra light-versie: verhouding yoghurt-mayo veranderen, met meer yoghurt wordt het wel wat ‘saaier’)
– 1 eetlepel citroensap
– Een paar druppels worcestershiresaus
– Zout en peper

1. Doe de bleekselderij, paprika, worteltjes, lente-ui, augurken, zilveruitjes en een theelepeltje zout in de keukenmachine, en laat dit malen totdat het fijn geworden is, maar het nog geen ‘prut’ is.

2. Laat dit haksel uitlekken in een zeef, minstens een uur, het liefst twee. Duw met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit, en meng de groente met de yoghurt en de mayonaise. Breng het mengsel op smaak met worcestershiresaus, citroensap en peper.

3. Laat het een nachtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

sandwichspread gezond

En zo heb je binnen no-time een grote pot vol met heerlijke sandwichspread klaarstaan! Heerlijk om op je brood te smeren (dikke laag is aan te raden! :D), maar stiekem vind ik het ook niet verkeerd om het regelrecht uit de pot te eten. Jij mag kiezen.

Vind jij sandwichspread ook zo lekker, en lijkt het je leuk dit eens te proberen?

Liefs Anniek

Dit recept heb ik te danken aan Karin Luiten, van Koken met Karin!

28 reacties

  • Reply
    Beautyjuf
    29 januari, 2015 at 05:30

    Yummie, dit ziet er heerlijk uit! Wat fijn dat deze spread zoveel gezonde ingrediënten bevat.

  • Reply
    Dina
    29 januari, 2015 at 05:52

    Ziet er lekker uit! Ik ben ook dol op sandwichspread en maak het ook graag zelf.

  • Reply
    Marieke
    29 januari, 2015 at 06:23

    super tof dit! Sinds kort hebben wij het ook weer eens in huis en is echt lekker fris! Lekker ook met een plakje kaas! Leuk om zo te zien hoe je het zelf kan maken!

  • Reply
    Danielle
    29 januari, 2015 at 07:41

    Klinkt goed! Dit ga ik zeker een keer uitproberen!

  • Reply
    Iris | Todayslipstick
    29 januari, 2015 at 07:45

    Ziet er heel lekker uit, mooie foto’s ook! Welke camera gebruik je?
    Liefs, Iris

    • Reply
      Anniek
      29 januari, 2015 at 08:37

      Thanx Iris! Ik gebruik de Panasonic Lumix DMC-FZ200, een hele fijne systeemcamera (spiegelreflex, maar dan automatisch) met omklapbaar schermpje. Aanrader!

  • Reply
    Maaike
    29 januari, 2015 at 08:12

    Leuk idee!! In veel producten zitten ongezonde dingen waar we makkelijk zonder kunnen. Een zondagmiddag leent zich uitstekend voor het maken van dit recept. Het is geen sandwichspread maar sandwichpret;)
    Groetjes Maaike

    • Reply
      Anniek
      29 januari, 2015 at 08:14

      Haha, inderdaad, te mooie woordspeling! :) X

  • Reply
    Sophie
    29 januari, 2015 at 08:26

    Oh lekker zeg! Ik krijg er spontaan zin in!

  • Reply
    Laura
    29 januari, 2015 at 10:00

    Mmm ziet er echt heel lekker uit!:)

    xx Laura

  • Reply
    alexa
    29 januari, 2015 at 10:26

    ziet er mega lekker uit!

  • Reply
    Svenja
    29 januari, 2015 at 10:46

    Oh jammie, ziet er echt ontzettend lekker uit. Mijn vriend eet dit altijd graag, dus dit met dit recept maak ik hem vast heeeel blij <3

  • Reply
    Melissa
    29 januari, 2015 at 12:09

    Klinkt lekker! De bleekselderij zou ik er zelf uit halen, ik weet niet waarom maar ik kan daar écht niet tegen. Ga al kokhalzen als ik het ruik haha! En hee Koken met Karin is leuk, wij hebben geloof ik wel 3 kookboeken van haar.

  • Reply
    Kim
    29 januari, 2015 at 15:15

    Oh dit ziet er zo lekker uit! Zag vanmorgen je artikel en je hebt me zo gek gekregen dat ik de keuken in ga! Geloof me ik vind koken meestal niks aan, duurt te lang en de gerechten zijn niet spannend genoeg.

    Heb een eigen variant gemaakt op die van jou. Zal het binnenkort ook delen :)

    • Reply
      Anniek
      29 januari, 2015 at 16:26

      Ah kijk, dat is mijn doel: niet-kokende-mensen de keuken in krijgen! ;) Superleuk, ik ben benieuwd naar je variant!

  • Reply
    Lies
    29 januari, 2015 at 15:22

    Wat ziet dat er ontzettend lekker uit! Dit wil ik zeker wel een keer gaan maken!

  • Reply
    Iris
    29 januari, 2015 at 16:13

    Ik dacht al dat ik dit recept eerder in de krant zag! De bijlage van afgelopen weekend, toch?

    • Reply
      Anniek
      29 januari, 2015 at 16:27

      Ja klopt, in dat stukje van Koken met Karin, in de Tijd!

  • Reply
    Donna Luisa
    29 januari, 2015 at 17:11

    Oh wat ziet dat er lekker uit!!

  • Reply
    Manon
    29 januari, 2015 at 17:42

    Dat ziet er lekker uit

  • Reply
    Minale
    29 januari, 2015 at 20:42

    Het ziet er heel lekker uit! X Minale
    http://minaleme.blogspot.be/

  • Reply
    lonneke
    29 januari, 2015 at 20:47

    Oh wauw, wat heeeerlijk Anniek!
    Bedankt voor het delen <3

  • Reply
    diana
    29 januari, 2015 at 22:21

    ziet er lekker uit.
    ik ga eens proberen om ook zoiets te maken. maar dan zonder mayo. als je de yoghurt op smaak brengt is er niets saais aan ;) maak veel sausen en salades op basis van yoghurt (of kwark als ik wat dikkere saus wil)
    X diana.

    • Reply
      Anniek
      30 januari, 2015 at 07:27

      Ja, het kan inderdaad prima met yoghurt of kwark, maar zonder kruiden wordt het dan wat saaier :) Inderdaad lekker op smaak brengen, dan komt het goed!

  • Reply
    4.Balou
    30 januari, 2015 at 09:40

    Jammie, ziet er erg goed uit – veel beter dan die kant-en-klare potjes ;)

  • Reply
    Karen
    30 januari, 2015 at 10:16

    Mmmm! Ziet er heerlijk uit. Ook veel gezonder dan dat prefab food.

  • Reply
    Rianne
    30 januari, 2015 at 15:03

    Ik hou niet zo van sandwichspread uit een potje, maar deze klinkt wel lekker!

  • Reply
    Jeske
    31 januari, 2015 at 16:22

    Ziet er heerlijk, uit. binnenkort maar eens proberen denk ik;)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.