Sinds ik op kamers woon, is het al bijna een gewoonte geworden om dit brood eens in de twee weken te bakken. Het is mega snel, makkelijk, gezond en onwijs lekker. Vers, maar ook handig om in de vriezer te bewaren. I love it! Vandaag het recept!
Wat heb je nodig voor 1 brood?
- 200 gram volkoren meel
- 125 gram bloem
- 200 gram muesli (de meest basic variant is prima!)
- 60 gram rozijnen
- 5 gedroogde abrikozen
- 350 ml melk
- 150 ml water
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 tl zout
- 1 tl suiker
Wat moet je doen?
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar: de twee soorten meel, de muesli, de rozijnen, abrikozen, gist, zout en suiker. (Let erop dat je het gist en de zout niet bovenop elkaar strooit. Regelrecht contact van zout met gist gaat de werking van gist tegen.)
- Voeg de melk en het water toe, en roer alles door elkaar.
- Doe het mengsel in een cakevorm, en zet die in een koude oven.
- Zet de koude oven nu aan op 110 graden, en zet de timer op 45 minuten. Hierna zet je de temperatuur van de oven op 180 graden en laat je het brood nog een uur bakken.
- Klaar! (Hoe check je of het brood écht klaar is? Klop even op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt, is het brood gaar. )
Zo makkelijk kan het dus zijn om zelf een brood te bakken! Je hoeft niet veel meer te doen dan wat ingrediënten mengen :)
Het brood wat je uiteindelijk uit de oven haalt heeft wel een andere structuur en smaak dan ‘normaal’ brood. Het is wat compacter en door de gedroogde vruchten is het brood best wel zoet. Bijna een soort cake. Ik ben enorm fan, en ik hoop dat jij dit brood ook net zo lekker gaat vinden als ik!
Bak jij weleens zelf brood?
Liefs Anniek
p.s. het recept heb ik overigens 2 á 3 jaar geleden van een blog gehaald, die nu helaas niet meer bestaat… Die blog had het recept uit het boek Nigella Express gehaald.
12 reacties
Irina
2 maart, 2017 at 06:45Hmm het klinkt heerlijk! Dankjewel voor het recept ^^
Malou | Blonde Blossom
2 maart, 2017 at 10:20Aahh wat tof dat jij zelf brood bakt! Ik doe het niet zo vaak, maar de moeder van mijn vriend wel. Haar brood is altijd heerlijk! Als ik het zelf doe is het ook heel erg lekker. Dit receptje ga ik onthouden. Malou x
Iris
2 maart, 2017 at 11:07Echt brood bakken met tien keer kneden en laten rijzen stond me tegen, maar dit kan ik wel aan ;)
alexa
2 maart, 2017 at 15:38ziet er goed uit, lijkt me heerlijk
Come-Moda
2 maart, 2017 at 19:03Klinkt lekker!
Suzanne
3 maart, 2017 at 09:17Klinkt erg lekker! Zelf bak ik ook wel eens brood, voornamelijk worstenbrood.
Anniek
8 maart, 2017 at 17:19Oehhh, dat is ook heerlijk!
Marleen
4 maart, 2017 at 15:59Oeh looks good! Leuk dat je ook van die food gerelateerde artikelen post Anniek :)
Anke
4 maart, 2017 at 21:32Ziet er heerlijk uit! Ik maak soms bananenbrood, ook lekker! X
Anniek
8 maart, 2017 at 17:18Oeh ja, bananenbrood vind ik ook ZO lekker! Je brengt me op goede ideeën, ik ga het binnenkort ook weer eens maken!
Lenneke
5 maart, 2017 at 11:56Ik houd dus helemaal niet van brood, maar dit klinkt wel heel lekker. En nog best foolproof.
Anniek
8 maart, 2017 at 17:18Oeh, dan ben ik benieuwd wat je hiervan gaat vinden! En inderdaad, er kan praktisch niks mis gaan met dit recept :)