Recept: soort van kokosmacronen

Knapperig van buiten, nog een beetje zacht van binnen. Jaja, deze luchtige koekjes met verse kokos scoren wel hoog op mijn lijstje!

DSC00012-002

Toen laatst de kokosnoten in de aanbieding waren bij de groenteboer, had mijn zus er eentje meegenomen. We hebben hem samen ‘gekraakt’, echt leuk om te doen! :) Ik heb ook wat van het pure kokoswater geproefd, maar nee, dat was niet echt lekker..

Ik word normaal niet zo wild van eten met kokos erin, maar wow, in deze koekjes is het echt heerlijk! Eigenlijk zijn het niet echt koekjes, maar een soort van macroon/meringue, vandaar de titel. Ik kwam dit recept tegen op www.uitpaulineskeuken.nl, maar ik heb het iets aangepast.

Met de onderstaande ingrediënten kan je ongeveer 20 koekjes maken, echt bizar hoe weinig je daarvoor nodig hebt!

– 2 eiwitten

– 90 gram verse geraspte kokos

– 100 gram suiker

– drupje citroensap

– snufje zout

DSC09995-003 DSC09993-002 DSC09990-003

De 3 belangrijkste ingrediënten: suiker, eiwitten en kokos.

1. Stap 1 is om een kom te ontvetten met een stukje keukenpapier en een drupje citroensap. Dit doe je zodat er geen vet meer aanwezig is, het kleinste beetje viezigheid kan ervoor zorgen dat het opkloppen van de eiwitten mislukken. Verwarm ook de oven voor op 175 graden.

2. Nu scheid je het eigeel van het eiwit van de 2 eieren en in ongeveer 5 minuten klop je de eiwitten, een drupje citroensap en een snufje zout op zodat er ‘pieken’ ontstaan als je de mixer omhoog trekt.

3. Nu kan je beetje bij beetje de suiker toevoegen en goed doormixen.

4. Als  dit goed is gemengd en het mengsel is zo stevig dat je de kom op z’n kop kan houden en er valt niks uit, kan je voorzichtig de kokos erdoorheen spatelen. Roer zo min mogelijk, want hoe meer je roert hoe slechter het eiwit erop wordt.

5. Nu kun je op een bakplaat met bakpapier met 2 lepels kleine hoopjes maken van het mengsel. Als je dat hebt gedaan zet je hem voor ongeveer 20-25 minuten in de oven, totdat ze lichtjes bruin zijn geworden. Het verschilt een beetje per keer hoe lang ze erin moeten. Als de buitenkant een beetje knapperig en bruin is kun je ze eruit halen. Zijn ze toch nog een beetje te zacht? Dan kun je ze er altijd nog wat langer in zetten, ook nadat je ze uit de oven hebt gehaald.

Bij mij thuis vielen deze koekjes erg in de smaak, het is zeker een aanrader om een keer te maken! Het schillen en raspen van de kokosnoot is wel best veel werk, daar moet je wel wat tijd voor uittrekken. Als je dat teveel werk vind kun je het opzich ook met kant en klare gedroogde kokosrasp doen, maar met verse kokos is wel een stuk lekkerder! Het is ook lekker om de kokos niet té fijn te raspen, zodat je nog een beetje bite hebt.

DSC00001-003

Klopt de eiwitten op tot ‘pieken’

DSC09997-004

Voeg nu met kleine beetjes de suiker toe, je ziet nu kleine ‘puntjes’ in het beslag, de suiker.

DSC09998-004

DSC09999-004

Dan de verse kokos erbij voegen

DSC00004-004

Maak met 2 lepels kleine bolletjes van het beslag. Leg ze wel iets uit elkaar want ze lopen nog iets uit.

DSC00010-002

In de oven, en daarna ready to eat!

Als je het maakt: eet smakelijk en vertel ons of het is gelukt!

Xx Anniek

3 reacties

  • Reply
    maxime
    27 juni, 2013 at 08:25

    Nom nom nom! Ga ik zeker een keer maken, ik ben echt fan van kokos :)

  • Reply
    glasmetwater
    29 juni, 2013 at 19:44

    Oh heerlijk! Toevallig was ik laatst op zoek naar het recept voor kokosmacrons omdat ik ze vroeger altijd met m’n opa maakte. Ik kon niks vinden wat er ook maar een beetje op leek, dus dit is echt wel leuk om hier bij jou te vinden haha! Lekker, lekker :)

  • Reply
    Talitha
    10 september, 2013 at 17:16

    Ziet er heerlijk uit! Ga ik maar eens uitproberen (:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.